Zobacz pełną wersję : Komunia - sposób na sprzedaż zdjęć??
elleonore
17-05-2010, 09:21
Mam takie pytanie do osób, które fotografują komunie. W jaki sposób sprzedajecie swoje zdjęcia, takie poza tymi najważniejszymi, standardowo 3 w albumiku.
Pierwszy raz pracowałam przy komunii i udało mi się ciekawy materiał wyprodukować. Kamerzysta, który nakręcił mi temat mówi, żebym "'przybyła" do rodziców z tablicą pełną zdjęć ponumerowanych, rodzice będą z tego wybierać, ja im gotowe już te zamówione dostarczę. Dla mnie to trochę chore.. kilkoro rodziców w dniu komunii pytało o zdjęcia na płytkach, stąd stwierdzenie, że raczej elektronicznie będą chcieć takie zdjęcia. ale, kamerzysta twierdzi, że jak dam komuś na płytce to już nie zarobię na tym bo reszta sobie pozgrywa w ramach koleżeńskiej przysługi itp..
Co z tym fantem? może ktoś ma jakiś wypróbowany sposób?tzw "złoty środek". Proszę o poradę.
Pozdrawiam
jeżeli chcą na płytce to wyceń trochę drożej.
Ja za płytkę ze zdjęciami z wesela musiałem zapłacić dodatkowo 150zł
Moim zdaniem albo odbitki sprzedajesz, albo sprzedasz płytę, na kopiowanie nie masz wpływu, tu nie da rady wyegzekwować praw autorskich.
akivashi
17-05-2010, 09:42
Moja córka komunię miała rok temu. Fotograf wywiesił kilka tablic z miniaturkami zdjęć - ponumerowanymi. Kto chciał, to podchodził, oglądał, wybierał. Dostawaliśmy tylko odbitki, nikt nie miał zastrzeżeń do tej formy. Jak dasz na płytce, to będzie kopiowana i już nie zarobisz.
elleonore
17-05-2010, 09:43
chyba, że taki zestaw: ten albumik + płyta powiedzmy za 30 - 35 zł? za albumik tak czy tak wyjdzie ok 25 zł, to te 10 zł za płytę z ok 150 najlepszymi zdjęciami to chyba nie tragedia?
elleonore
17-05-2010, 09:49
Moja córka komunię miała rok temu. Fotograf wywiesił kilka tablic z miniaturkami zdjęć - ponumerowanymi. Kto chciał, to podchodził, oglądał, wybierał. Dostawaliśmy tylko odbitki, nikt nie miał zastrzeżeń do tej formy. Jak dasz na płytce, to będzie kopiowana i już nie zarobisz.
a jak zastrzegę sobie że sprzedaję tylko zestaw? tzn, jak ktoś będzie chciał sam albumik, to go z kwitkiem odeślę? jutro mam spotkanie z rodzicami i musze coś ustalić...
tymancjo
17-05-2010, 09:57
U mnie wygląda to tak,
jest album (tzw. jamnik) do tego płyta DVD z prezentacją ze zdjęć (nie z jpg'ami) plus dwie dodatkowe odbitki. Zdjęcia wybierają rodzice za pomocą galerii na www. Każda dodatkowa odbitka to ustalony koszt. I działa, nikt nie psioczy o zdjęcia na płycie, bo od początku było mówione, że nie ma.
A, i według mnie 30PLN to za mało, praktycznie robienie po kosztach. to jest dużo robienia, z wybieraniem, kompletowanie dla każdego itd. I musi się opłacić.
Pozdrawiam,
Tomek
Wiesz, to zależy ile masz dzieci. Jeżeli sporo to bardziej opłaca się sprzedawać odbitki (u mnie fotograf wołał po 3 PLN). Jeżeli mniej, to ustalasz, że będą płytki i masz z głowy zabawę z labem. Aha. Oprócz albumu z 3 zdjęciami u mnie można było zamówić sobie jeszcze portret w ramkach, co sporo rodziców czyniło.
elleonore
17-05-2010, 10:10
U mnie wygląda to tak,
jest album (tzw. jamnik) do tego płyta DVD z prezentacją ze zdjęć (nie z jpg'ami) plus dwie dodatkowe odbitki. Zdjęcia wybierają rodzice za pomocą galerii na www. Każda dodatkowa odbitka to ustalony koszt. I działa, nikt nie psioczy o zdjęcia na płycie, bo od początku było mówione, że nie ma.
A, i według mnie 30PLN to za mało, praktycznie robienie po kosztach. to jest dużo robienia, z wybieraniem, kompletowanie dla każdego itd. I musi się opłacić.
Pozdrawiam,
Tomek
prezentacja we flashu?? czy pp? można wiedzieć ile sobie liczysz za coś takiego?
elleonore
17-05-2010, 10:15
Wiesz, to zależy ile masz dzieci. Jeżeli sporo to bardziej opłaca się sprzedawać odbitki (u mnie fotograf wołał po 3 PLN). Jeżeli mniej, to ustalasz, że będą płytki i masz z głowy zabawę z labem. Aha. Oprócz albumu z 3 zdjęciami u mnie można było zamówić sobie jeszcze portret w ramkach, co sporo rodziców czyniło.
no właśnie dzieci nie jest dużo, ok 55.
kurcze, chyba zaproponuję rodzicom 2 wersje:
1. albumik + odbitki z tablicy (powiedzmy, że 3 zł za 13x18 )
2. albumik + cd (prezentacja)
tymancjo
17-05-2010, 10:36
Prezentacje zasadniczo robię w ProShowi daje w formie DVD video.
Koszt rzędu 50PLN
kamerzysta twierdzi, że jak dam komuś na płytce to już nie zarobię na tym bo reszta sobie pozgrywa w ramach koleżeńskiej przysługi itp..
ma racje
a tu ten sam temat wałkowany http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=144074
elleonore
17-05-2010, 11:49
dziękuję wszystkim za cenne wskazówki... tak jak pisałam wcześniej, będą 2 wersje do wyboru. Nie nastawiam się na wielki zarobek, ale od czegoś trzeba zaczynać. Akurat komunia na początek to "chrzest bojowy", ale.. teraz będzie tylko lepiej. Co do uroczystości komunijnych to raczej nie planuję więcej rzucać się na tego typu imprezy... sprzęt wyeksploatowany, bieganina, przepychanie się między ludźmi, czerwona jak cegła, ataki napalonych rodziców, bo przecież "każdy chce zrobić zdjęcie" - takich komentarzy słyszałam chyba z 20 wczoraj..a dziś?? czuję każdy mięsień dość intensywnie (zakwasy tzw), żmudna obróbka i zobaczymy czy w ogóle kupią... ehh, gdzie tu sprawiedliwość?
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim
Paweł Kania
17-05-2010, 11:55
A same płytki po uprzednim zebraniu kasy ?
Nikt nie zgrywa, puścisz bajke że sa zabezpieczone i nie bedzie opcji przegrywania ;)
elleonore
17-05-2010, 12:00
A same płytki po uprzednim zebraniu kasy ?
Nikt nie zgrywa, puścisz bajke że sa zabezpieczone i nie bedzie opcji przegrywania ;)
dobre;) rozważę. dzięki
A jeszcze może płytkę zrób w ładnym opakowaniu z labu, po 20zł są takie opakowania i będzie to ładna pamiątka za 50zł na przykład.
akivashi
17-05-2010, 16:13
Licz się z tym, że są też biedniejsze rodziny i może zdarzyć się sytuacja, że ich nie będzie stać na taki wydatek. Optymalnie by było mieć dwie wersje - tańszą i droższą ;)
Licz się z tym, że są też biedniejsze rodziny i może zdarzyć się sytuacja, że ich nie będzie stać na taki wydatek. Optymalnie by było mieć dwie wersje - tańszą i droższą ;)
taa...50zł za fotografie to dużo ???
a czytałeś/ słyszałeś jakie kwoty w grę wchodza przy tej imprezie? wpisz sobie w google hasło to się zdziwisz ;)
Co do uroczystości komunijnych to raczej nie planuję więcej rzucać się na tego typu imprezy... sprzęt wyeksploatowany, bieganina, przepychanie się między ludźmi, czerwona jak cegła, ataki napalonych rodziców, bo przecież "każdy chce zrobić zdjęcie" - takich komentarzy słyszałam chyba z 20 wczoraj..a dziś?? czuję każdy mięsień dość intensywnie (zakwasy tzw), żmudna obróbka i zobaczymy czy w ogóle kupią... ehh, gdzie tu sprawiedliwość?
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim
A ja tam lubie komunie robić. I im więcej dzieci tym lepiej.
A zdjęcia?
Dla wszystkich trzy zdj 13x18, komunikowanie,
przyżecznie ze świeczkami i grupowe. 15 zł.
Reportaż pokazany na tablicach z numerkami.
Kto chce to się zapisuje i nr podaje. Pieniążki z góry. 3,5 za sztukę.
W Biały Tydzień zdjęcia dostarczane.
Komunie się fajnie robi.
akivashi
17-05-2010, 23:22
rycerz... tak, są rodziny, dla których 50 zł to dużo. U mnie w parafii jest kilka, kilkanaście takich rodzin. Ciężko zrozumieć, że niektórym się nie przelewa, chociaż pracują? Trochę pokory...
Ja żadnego albumu nie dostawałam, cały reportaż na tablicach. Kto chciał odbitkę w większym formacie, to takową sobie zamawiał. Grupowe również wisiały na tablicy, by móc wybrać, gdzie Nasze dziecko zrobiło lepszą minkę ;)
Ceny fotografów są baaardzo różne. Pytałam tu i tam :) od 1 nawet do 3-4tys, CD + kilka odbitek
Ja miałam w tym roku swoją I Komunię zbiorową, 20 dzieci.
Rodzice na zebraniu ustalili czy wszyscy zgadzają się na fotografa i kamerzystę.
Wszyscy dostają płytę z filmem - 50zł, nie ma przegrywania każdy ją bierze.
Ja w ramach rozbudowy portfolio zaproponowałam rodzicom CD z całym reportażem + po 20 odbitek 10x15 (60zl/os)
a jeśli ktoś ma życzenie będzie mógł zamówić więcej odbitek, fotoksiążkę czy album.
Nie jest to duży zarobek przy 20 dzieciach, ale wiem że więcej by nie zapłacili, byłam na 2 spotkaniach i widziałam ich nastawienie.. Którego też nie rozumiem.. O komunii, że się zbliża rodzice wiedzą dużo wcześniej.. mogli odłożyć kasę na tą okazję..
Zależało mi na tym reportażu, wreszcie mogłam fotografować na komunii z pełną swobodą.
Inne praktyki.. w mojej parafii była komunia, minimum 70 dzieci. Było 2 fotoziutków.. bo fotografami nie można było ich nazwać :/ Panowie nie wzięli za reportaż tylko kasowali za odbitki, nie wiem jeszcze ile. Tak czy siak pewnie dużo nie zarobili bo zdjęcia są fatalne.
Ale jeśli na tej komunii byłby porządny fotograf i wołał choćby 10zł za odbitkę to ładnie by zarobił przy tej ilości komunistów. Wystarczy, że każdy rodzic weźmie 3-4 odbitki. Ile zarobi zależy od jakości zdjęć.
hackermuz
18-05-2010, 10:53
U mnie nas (bo to z drugim fotografem jest robione) wygląda to w ten sposób, album (zdjęcie grupowe + 3 zdjęcia z przyjęcia komunii + 3 portrety dziecka) koszt 28zł. Cała reszta czyli reportaż, jest wystawiona na tablicach i ponumerowana, kto chce to sobie zamawia co i ile chce (2,50zł za odbitkę) Grunt to sobie przeliczyć co się bardziej opłaca. Nie każdy może chcieć zdjęcia. Płyty to moim zdaniem dobry pomysł ale jak biorą wszyscy, jeżeli nie to tablice i zamawianie są lepszym rozwiązaniem.
elleonore
18-05-2010, 13:33
A ja tam lubie komunie robić. I im więcej dzieci tym lepiej.
A zdjęcia?
Dla wszystkich trzy zdj 13x18, komunikowanie,
przyżecznie ze świeczkami i grupowe. 15 zł.
Reportaż pokazany na tablicach z numerkami.
Kto chce to się zapisuje i nr podaje. Pieniążki z góry. 3,5 za sztukę.
W Biały Tydzień zdjęcia dostarczane.
Komunie się fajnie robi.
hmm, ja tam mam nieciekawe doświadczenia...
ale, trzeba się pewnie przyzwyczaić;)
udało mi się przynajmniej zrobić parę ciekawych zdjęć w tym ciemnym jak ch......a kościele, których raczej nikt nie kupi, a które mi się najbardziej podobają, co myślicie o tym np?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img517.imageshack.us/i/33933361.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
No nie wiem.
Ładniejsze by chyba było balans na żarówki ustawić,
a lampą do zastanego dopalić.
Bo tak to jakoś żółto i brudno.
Takie stare kościoły to tragedia pstrykać.