PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Pierwsze kroki cz.2 - po uwagach

Matteo79
16-05-2010, 23:15
Aparat - pożyczony EOS 500D
Obiektyw - Canon EF 50mm f/1.8 II
Inspiracja - uwagi forumowiczów
1.
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs521.ash1/30661_1439700760727_1479286674_1161322_7911005_n.j pg

2.
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-sjc1/hs324.snc3/28811_1446592333012_1479286674_1175909_3233641_n.j pg

mOSAd
17-05-2010, 09:48
Za głębokie cienie jak na mój gust.
Na jedynce coś z ustami się dzieje. Jest to praktycznie portret. Na moje oko średni, przeciętny. Sam mur to za mało by zaskoczyć.
Dwójka już ciekawsza, coś się dzieje. Drażni ręka sztywno przyklejona do ciała. Gdyby nie ona, byłoby zdecydowanie lepiej. Ale to jest niezłe zdjęcie.
Spójrz na nazwę działu... A te zdjęcia to ani moda, ani beauty, ani glamour - raczej portrety przy ścianie. Brak tu (wg mnie) całościowej wizji, kompozycji, przestrzeni może, kadru, kontrapunktu... by zdjęcia nobilitować do ambitniejszych kategorii.

Matteo79
17-05-2010, 10:22
No to mi się dostaje...
Po drugiej próbie podejścia zakładam sobie cel na przyszłość - "ma się podobać mOSAd'owi" :)
Co do wyboru działu to rzeczywiście przerzucę się na razie na portrety, dopóki nie podszkolę warsztatu, załatwię wizażystkę itd:)

M

Luźna gumka
17-05-2010, 12:12
No i jedno jest pewne, zacznij od wzbogacenia umiejętności, a nie propagowania podpisu, który za wiele pozytywnego nie wnosi do zdjęcia.

streetfighter69
17-05-2010, 12:15
cel na przyszłość - "ma się podobać mOSAd'owi"

To dluuuga droga :) mOSAda ciezko zadowolic :) Zawsze znajdzie minusy :) Ale przynajmniej dzieki jego "przytruwaniu" nigdy nie osiadziesz na laurach :)

przerzucę się na razie na portrety, dopóki nie podszkolę warsztatu

PORTRET to tylko pozornie latwiejsza kategoria :) Jak chcesz uniknac linczu to wrzucaj w ALBUM :) Ale wtedy niewiele sie nauczysz. Wg mnie najwazniejsze jest, aby temat zdjecia odpowiadal danej kategorii, a nie tylko jego jakosc techniczna. Jesli wrzucisz kiepski portret do dzialu PORTRET to dostaniesz takie same zj..by jak za kiepski glamour w dziale GLAMOUR :) Na tym forum po prostu nie ma wyjscia - trzeba sie starac!

Matteo79
17-05-2010, 12:18
No i jedno jest pewne, zacznij od wzbogacenia umiejętności, a nie propagowania podpisu, który za wiele pozytywnego nie wnosi do zdjęcia.

Zawiało zawiścią bezsensowną. Podpis jest ze względu na bezpieczeństwo. Jestem świadom swojej pozycji i wrzucam tu zdjęcia nie dla przechwałek ale aby się uczyć. Więc jeśli następnym razem będziesz miał coś do powiedzenia to niech będzie to związane z tematem i konstruktywne.

mOSAd
17-05-2010, 12:25
PORTRET to tylko pozornie latwiejsza kategoria :)
Dokładnie. Obie dziedziny się przeplatają oczywiście, ale tam będę karcił za brak emocji, nastroju, umiejętności pokazania "tego czegoś" w człowieku. Tu natomiast jadę po kompozycji, przemyślanej, wypracowanej stylizacji, kadrze, dopięciu na ostatni guzik wszystkich elementów. A człowiek może być tu lalką, manekinem, wieszakiem do ubrań, lub twarzą bez wyrazu służącą za podkład pod makijaż i światło. To są dwa różne światy pod kątem sposobu kreacji twórczej. Umieszczaj zdjęcia w tym dziale, w jakim kierunku zamierzasz zmierzać. Tu dostaniesz większe baty, ale i zwrócona zostanie uwaga na kompletnie inne aspekty warsztatu.

Matteo79
17-05-2010, 12:34
Dokładnie. Obie dziedziny się przeplatają oczywiście, ale tam będę karcił za brak emocji, nastroju, umiejętności pokazania "tego czegoś" w człowieku. Tu natomiast jadę po kompozycji, przemyślanej, wypracowanej stylizacji, kadrze, dopięciu na ostatni guzik wszystkich elementów. A człowiek może być tu lalką, manekinem, wieszakiem do ubrań, lub twarzą bez wyrazu służącą za podkład pod makijaż i światło. To są dwa różne światy pod kątem sposobu kreacji twórczej. Umieszczaj zdjęcia w tym dziale, w jakim kierunku zamierzasz zmierzać. Tu dostaniesz większe baty, ale i zwrócona zostanie uwaga na kompletnie inne aspekty warsztatu.

W takim razie pozostaje tutaj bo Helmut szepce w głowie. Temat trudny bo poza warsztatem pod paznokciem trzeba nauczyć się np podejścia do modelki oraz znaleźć panie, które zgodzą się na takie a nie inne pozowanie.

Dodam, że nigdy nie pracowałem z ludźmi w fotografii, a wstawiane tutaj zdjęcia robione są na pożyczanych aparatach których uczę się około 30 minut przed nazwijmy to sesją. Narodziła się pasja i nie czekam na to aż uzbieram na wymarzony zestaw D90+50mm+85mm i dalej...
Dziękuję wszystkim za konstruktywne uwagi i z pokorą staram się naśladować lepszych ode mnie.

The Structorr
17-05-2010, 12:46
Z punktu widzenia oglądacza, najbardziej przeszkadza mi brak kontaktu wzrokowego z modelką. O ile na dwójce tak miało być to na jedynce pani patrzy się nie wiadomo gdzie, wygląda trochę na znudzoną. Poza tym postawiłbym blendę lub delikatnie błysnął lampą, żeby pojawił się blink w oku, to zdecydowanie poprawia odbiór zdjęcia. Kropowałbym też dużo ciaśniej bo w tej chwili przeważa nic nie wnoszące do zdjęcia tło. To tak z punktu widzenia amatora i oglądacza raczej bo portretu dużo nie robię.

Pozdrawiam

Luźna gumka
17-05-2010, 12:48
Zawiało zawiścią bezsensowną. Podpis jest ze względu na bezpieczeństwo. Jestem świadom swojej pozycji i wrzucam tu zdjęcia nie dla przechwałek ale aby się uczyć. Więc jeśli następnym razem będziesz miał coś do powiedzenia to niech będzie to związane z tematem i konstruktywne.

O matko Huto... Jakie bezpieczeństwo?!? Ja rozumiem, że podpis przez pół zdjęcia mogłyby dawać osoby w postaci: Sailora lub Andy_O, które w jakiś sposób są narażone na niebezpieczeństwo. A jednak - tego nie robią. Zastanawiałeś się dlaczego?

Poza tym - co mnie rozśmieszyło to wspomniana przez Ciebie zawiść i zajmowana pozycja :lol: . Skoro jesteś świadom, faktu, że musisz się uczyć, to po co uczysz się rzeczy, które nie sprawiają, że zdjęcia będą lepsze w odbiorze - czytaj dodawania podpisu.

Skoro chcesz bardziej w temacie, podpis negatywnie wpływa na mój odbiór zdjęcia, zabija chociażby harmonię, która zostaje wytworzona przez regularność cegieł, która rozmywa się w tle. Dlatego ja nienawidzę wszystkiego co przeszkadza mi w oglądaniu zdjęcia.

streetfighter69
17-05-2010, 13:26
Z punktu widzenia oglądacza, najbardziej przeszkadza mi brak kontaktu wzrokowego z modelką. O ile na dwójce tak miało być to na jedynce pani patrzy się nie wiadomo gdzie

W zdjeciach modowych kontakt wzrokowy modelki z "ogladaczem" nie jest tak istotny, jak w portrecie. Ale The Structorr ma racje, ze jezeli ten wzrok skierowany jest juz gdzies w strone obiektywu, to powinien on byc zwrocony idealnie w obiektyw (czyli "ogladacza") i nawiazywac z nim jakies porozumienie, cos wyrazac. Puste, a w dodatku lekko uciekajace spojrzenie jest czyms, co buduje dziwna bariere miedzy modelem, a odbiorca. Podobnie jak przy spotkaniu w cztery oczy. Nie lubimy ludzi, ktorzy nie patrza nam w oczy, gdy z nami rozmawiaja.

streetfighter69
17-05-2010, 13:33
Podpis jest ze względu na bezpieczeństwo

Wg mnie, jedyne zastosowania internetowe, gdzie podpis ma znaczenie (zwlaszcza jako znak wodny na srodku zdjecia) to reporterka prasowa. W innym przypadku watpliwe jest, aby ktos probowal "sprzedac" twoje zdjecia.

Mnie rowniez zdarza sie umieszczac podpisy na zdjeciach, ktore ida gdzies dalej niz na forum, ale traktuje to jako koniecznosc, ktorej wolalbym unikac. Jezeli na forum pokazuje jakies zdjecia z podpisem, to tylko dlatego, ze nie mam czasu ponownie konwertowac tych zdjec bez podpisu. Dotyczy to jednak mniej niz 10% zdjec, jakie umieszczam na forum, bo mam swiadomosc, ze przeszkadza to w ich odbiorze.

Matteo79
17-05-2010, 13:36
Wg mnie, jedyne zastosowania internetowe, gdzie podpis ma znaczenie (zwlaszcza jako znak wodny na srodku zdjecia) to reporterka prasowa. W innym przypadku watpliwe jest, aby ktos probowal "sprzedac" twoje zdjecia.

Mnie rowniez zdarza sie umieszczac podpisy na zdjeciach, ktore ida gdzies dalej niz na forum, ale traktuje to jako koniecznosc, ktorej wolalbym unikac. Jezeli na forum pokazuje jakies zdjecia z podpisem, to tylko dlatego, ze nie mam czasu ponownie konwertowac tych zdjec bez podpisu. Dotyczy to jednak mniej niz 10% zdjec, jakie umieszczam na forum, bo mam swiadomosc, ze przeszkadza to w ich odbiorze.

Wrzucilem te zdjecia na swoj profil na facebook, stąd napis.
Nie boję się że ktoś je ukradnie na sprzedaż hahahha, zdaję sobie sprawę ze swoich umiejętności i nie śmiem marzyć na razie o sprzedaży zdjęć.

25-05-2010, 23:19
1. Fajne ujęcia a zwłaszcza szeroko rozciągnięta GO.

ekonet
25-05-2010, 23:23
szeroko rozciągnięta GO.
Co przez to rozumiesz?