Zobacz pełną wersję : Uchwyt przegubowy, dedykowany do lamp SB-XXX
Witam,
Czy istnieje cos takiego?
Wiem, ze sa uchwyty przegubowe, uniwersalne, ale czy jest jakis uchwyt, ktory wykorzystuje blokade z lamp SB, np. SB900? Nie chce dokrecac srubek i szlifowac mocowania lampy lub w inny sposob ingerowac w sprzet. Istnieje jakies rozsadne rozwiazanie na solidne przymocowanie lampy do uchwytu przegubowego?
Pozdrawiam,
Jarek
Art Erie
16-05-2010, 21:00
Wpisz w forumową szukaję słowo "bracket"
Ooooo.....rzeczywiscie "troche" tego jest:) Nie wiedzialem, ze na forum funkcjonuje w anglojezycznej wersji. Przeszukalem pod "uchwyt do lampy" "statywu" itp. Dzieki za info, zaraz poczytam.
Edit: sprawdzilem, nie to mialem na mysli. Chodzi o zamocowanie lampy na statywie oswietleniowym lub zwyklym za pomoca uchwytu, ktory laczy lampe i statyw.
Zastanawiam sie nad tym http://www.funsports.pl/p,pl,187,uchwyt+przegubowy+3117.html , ale czytalem na forum, ze ktos musial dopilowac stopke lampy, aby uchwyt solidnie trzymal:(
To przecież taki uchwyt dostałeś w zestawie z lampą. Czarny plastik który z jednej strony ma 3 sanki na lampy,a z drugiej gwint pod szybkozłączkę statywową.O to Ci chodzi?
marszull
16-05-2010, 22:14
poszukaj w dziale lampy blyskowe, jest tam watek o blyskaniu z dopiskiem sprzet, tam znajdziesz odpowiedz na wszystkie swoje pytania (jak dasz rade przekopac ten watek ;-) )
@Festyk, ale numer, nie wiedzialem, ze jest tam miejsce na wkrecenie sruby:) Dzieki za info:)
Potrzebuje tez miejsce na podlaczenie parasolki, dlatego i tak niezbedny bedzie dodatkowy uchwyt:(
@Marszull, ciezko bedzie, bo juz troche sie nakopalem;) Chyba wezme te, o ktorej pisalem powyzej - zobacze co to za cudo.
To przecież taki uchwyt dostałeś w zestawie z lampą. Czarny plastik który z jednej strony ma 3 sanki na lampy,a z drugiej gwint pod szybkozłączkę statywową.O to Ci chodzi?
Art Erie
16-05-2010, 23:07
Ratel czego Ty właściwie potrzebujesz? Chcesz odsunąć lampę od body i zmieniać jej pozycję w zależności od sposobu kadrowania ( pion/poziom), czy zamontować lampę i parasolkę na statywie?
Uchwytu do lampy i zamocowania parasolki (tzw. uchwyt przegubowy wedlug funsports - zamiescilem linka powyzej), ale taki, ktory wykorzysta blokade na lampie SB-900. Chce miec po prostu uchwyt na statyw, ktory pozwoli na podlaczenie parasolki, a lampa bedzie sie tak trzymac, jak w sankach aparatu. Tylko tyle i az tyle bym chcial i nie chce mi sie wierzyc, ze nie ma czegos takiego pod lampy Nikona.
Art Erie
17-05-2010, 10:15
To juz wiem o co dokładnie pytasz :)
Mam inne uchwyty niz ten z linku w edytowanym poście. Sam uchwyt nie ma tutaj znaczenia, bo stopkę przykręca się do standardowego trzpienia. Co do samej stopki są dwa rodzaje, ta z linku to szyna w której lampę blokuje się dokręcając tą boczną śrubę. Jam mam uchwyty ze stopka a'ala sanki w aparacie i te właśnie sanki umożliwiają blokadę lampy w tradycyjny sposób (dżwignią na lampie). Niestety jak większość chińskich produktów sa wykonane dość niedbale i sanki są zbyt lużne by utrzymać zablokowana lampę. Musiałem całość zdemontować i bardzo delikatnie docisnąć w imadle (ale naprawdę delikatnie!). Teraz sanki trzymają idealnie, moża nawet nie blokować lampy :)
killer_one
18-05-2010, 15:24
Skoro Nikon nie stworzył a Manfrotto nie dodało, jest słaba szansa na zdobycie tego typu sanek.
Mam te z linka i doskonale sprawdzają się z SB80DX. Mają śrubkę (we wcześniejszych wersjach nie było, musiałem dorabiać) blokującą. Sprawdza się doskonale.
Trzeba pamiętać tylko o jednym - zaklejeniu taśmą izolacyjną aluminiowych sanek. Inaczej lampa zgłupieje na skutek zwarć w stykach.
ciągle czytam o tym że zwarcie itd ;) sprawdzcie sobie że po wsunięciu lampy na kostke styki są minimalnie wyżej i nie dotykają kostki nic a nic więc jakie zwarcie ma się zrobić :) chyba że tylko SB600 jaką posiadam jest inna i ma mniejsze krótsze styki :)
killer_one
24-05-2010, 09:58
Bonzo, tak się składa, że z trzech uchwytów tego typu dwa kupowałem gdzieś w Warszawie (przed laty), a trzeci w znanym Ci Funsportsie.
Wszystkie trzy wymagały zaizolowania. Widać taka karma... ;-)
musze sprawdzić te co mam na stanie czy też mają odstęp między stykami a kostką :)
Ja po prostu montuje sabine najpierw na stopce a stopkę na uchwycie i po problemie
Możesz jeszcze zrobić tak: kupić uchwyt z funsports`u a do tego zamiennik kostki As-10. Wkręcasz kostkę zamiast tych badziewnych sanek i masz nawet więcej niż chciałeś, bo jeszcze można kabelkiem podłączyć lampę do korpusu. I o styki nie ma się co martwić przy okazji :) .
Taki uchwyt istnieje, tylko kosztuje trochę więcej niż chinol: http://www.speedgraphic.co.uk/prod.asp?i=20300&1=Lastolite+Tilthead+with+Locking+Shoe
killer_one
27-05-2010, 15:15
Fantastik-plastik, dam głowę, że też zrobiony w Chinach. Tylko ma plus 100 proc. do ceny z uwagi na markę.
Aha, i też blokowany... śrubką.
Dobry pomysl:)
A co do uchwytu, ktory kupilem w funsport, to rewelacja w porownaniu, z chinskim zamiennikiem, ktory kupilem miesiac wczesniej. Przypuszczalem, ze malo co moze sie sknocic w takim uchwycie, ale mylilem sie. Po czterech uzyciach, śrubka przytrzymujaca parasolke zaczela sie obracac wokol wlasnej osi - gwint zniknal;) Jezeli ktos chce kupic cos podobnego, to odradzam uchwyty obrotowe 360' z Chin - koszt ok. 25 zl, ale nie warte nawet zlotowki.
Pozdrawiam,
Jarek
Możesz jeszcze zrobić tak: kupić uchwyt z funsports`u a do tego zamiennik kostki As-10. Wkręcasz kostkę zamiast tych badziewnych sanek i masz nawet więcej niż chciałeś, bo jeszcze można kabelkiem podłączyć lampę do korpusu. I o styki nie ma się co martwić przy okazji :) .
Fantastik-plastik, dam głowę, że też zrobiony w Chinach. Tylko ma plus 100 proc. do ceny z uwagi na markę.
Aha, i też blokowany... śrubką.
no właśnie też się nad nim zastanawiam, bo szukam czegoś lepszego niż te chińskie zamienniki. Niestety blokowanie lampy też śrubką. Nie wiem czemu nikt nie chce zrobić blokowania trochę bardziej sensownego
Zanim doszedl do mnie zamowiony uchwyt, to czytajac, ze powoduje zwarcie (tak nie jest), czyli styki dotykaja sanek, pomyslalem, ze wystarczy wywiercic w sankach mala dziurke na bolec blokujacy lampe. Okazalo sie jednak, ze styki nie dotykaja sanek, a odleglosc na uzycie bolca jest za duza. A wiec nici z uzycia systemu blokujacego lapme:(
Uzywam uchwytu wykorzystujac tylko srubke blokujaca i lampa siedzi stabilnie w sankach. Dla swietego spokoju pilnuje tylko aby nie obracac uchwytu tak, aby bylo mozliwe ewentualne wysuniecie z sanek i tyle (lampa nie przechodzi przes sanki "przelotowo" - moge je wsadzic tylko z jednej strony. Sprawuje sie dobrze i nie narzekam. W koncu nie musze sie trzasc ze strachu, jak przy chinskiej podrobce.
no właśnie też się nad nim zastanawiam, bo szukam czegoś lepszego niż te chińskie zamienniki. Niestety blokowanie lampy też śrubką. Nie wiem czemu nikt nie chce zrobić blokowania trochę bardziej sensownego
adam.dorozinski
29-05-2010, 11:14
pomyslalem, ze wystarczy wywiercic w sankach mala dziurke na bolec blokujacy lampe. Okazalo sie jednak, ze styki nie dotykaja sanek, a odleglosc na uzycie bolca jest za duza. A wiec nici z uzycia systemu blokujacego lapme:(
To może jest tam miejsce, żeby wkleić np. kawałek twardego plastiku i w nim zrobić dziurkę na bolec?
scottbiker
02-06-2010, 23:14
Wprawdzie używam uchwytu quantuum bk3 (przejście pod bowensa z systemowej) ale jest tam identyczne mocowanie co w ich uchwycie do parasolek - czyli zacisk z boku wprawdzie na śrubkę, ale jak na dzień dzisiejszy nic się z nim nie dzieje, a lampa jest stabilna.
A co jak wygląda: http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1368&lang=pl&curr=PLN
No i mają jeszcze jeden ciekawy wynalazek: http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1690&lang=pl&curr=PLN
O coś takiego chodzi?
http://cgi.ebay.com/Umbrella-Holder-Swivel-Flash-Mount-Light-Stand-Bracket-/180338967924?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item29fd0a4574
To chyba jakas nowosc, bo jeszcze trzy miesiace temu tego nie bylo, albo nie widzialem.
Wyglada solidnie! Ja bym bral - wyglada tak, jak ten, co kupilem w funsports, a do tego ma dziurke na lampy Nikona.
Niezle go wypatrzyles:)
Moj to byl ten: http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270531806040&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
Nie kupujcie tego, bo to jedno wielke dziadostwo
O coś takiego chodzi?
http://cgi.ebay.com/Umbrella-Holder-Swivel-Flash-Mount-Light-Stand-Bracket-/180338967924?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item29fd0a4574
Wypatrzyłem przypadkowo bo szukałem na ebayu tego: http://strobist.blogspot.com/2007/03/great-find-umbrella-swivelpc-adapter.html#links