PDA

Zobacz pełną wersję : CNX2 - operowanie na fragmencie zdjęcia.

DarekD80
16-05-2010, 19:21
Chciałbym operować (suwakiem ekspozycji, highlight protection i kilkoma innymi) tylko dla fragmentu zdjęcia. Wiem że się da, tylko pytanie - jak ? Proszę o krótkie hasło: nazwę narzędzia. Reszty doszukam sobie sam.

Ja wybieram Z Lasso Tools, Polygonal Lasso, zaznaczam obszar, ale mogę wybrać tylko z opcji: Light, Color, Focus, Correct,.... A nie mogę z Quick Fix zmieniać ekspozycji, highlight protection, shadows protection dla wybranego lassem obszaru.

jm
16-05-2010, 19:33
A gdyby tak selection control point???:)

songvari
17-05-2010, 03:04
Selection Control Point nie zadziała dla Quick Fix ani Camera Settings. A szkoda:) To już prędzej chyba Adjustment Brush w Lightroom albo Camera Raw. Ale tu nie jestem pewien, bo nie używam tych dwóch w ogóle - mam doświadczenie tylko NX2. Ale za pomocą krzywych, D-Lightning, czy CCP można w NX2 osiągnąć całkiem sporo. Może wrzuć przykład zdjęcia, z którym masz problem i napisz co byś chciał osiągnąć, to tym, którzy znają NX2 łatwiej by było coś doradzić.

leMar
17-05-2010, 11:41
[QUOTE=DarekD80;1908029]Chciałbym operować (suwakiem ekspozycji, highlight protection i kilkoma innymi) tylko dla fragmentu zdjęcia. Wiem że się da, tylko pytanie - jak ? Proszę o krótkie hasło: nazwę narzędzia. Reszty doszukam sobie sam.

Niestety chyba się jednak nie da.

jm
17-05-2010, 12:04
selection control point - ja uzywam w taki sposób, że.... załóżmy... jest jakiś mały fragment prześwietlony..., to całość zdjęcia podporządkowuję temu fragmetowi, aby usunąć przepał (quick fix - ekspozycja/highlight protection itd), a potem z użyciem selection control point koryguję pozostałe obszary na fotce - mając do dyspozycji krzywe/poziomy itp
Może trochę dookoła, ale działa.
Wydaje mi się, że SCP działa w tym wypadku lepiej niż zanaczenie za pomocą lasso.

KS
17-05-2010, 16:06
Chciałbym operować (suwakiem ekspozycji, highlight protection i kilkoma innymi) tylko dla fragmentu zdjęcia. Wiem że się da, tylko pytanie - jak ? Proszę o krótkie hasło: nazwę narzędzia. Reszty doszukam sobie sam.

Ja wybieram Z Lasso Tools, Polygonal Lasso, zaznaczam obszar, ale mogę wybrać tylko z opcji: Light, Color, Focus, Correct,.... A nie mogę z Quick Fix zmieniać ekspozycji, highlight protection, shadows protection dla wybranego lassem obszaru.

Musisz sobie pomóc inaczej.
New Step.
Zaznacz Selection Control Point lub lassem/owalem/gradientem, czym-tam-chcesz.

Ekspozycja - tylko operacje na krzywych (Levels & Curves), Opacity -> Chrominance/Luminance i Chrominance na 0.
O ile się nie mylę tym sposobem działasz tylko na jasność obrazka, nie na kolory.

Higlight protection możesz zastąpić (albo i nie) Light -> D-Lighting. Jak nie, to zabawa krzywymi. :)

stig
17-05-2010, 16:13
Darek, tak jak oczekujesz, to niestety jak na razie w NC sie nie da.
Ja juz dosc dlugo wzdycham za lokalna korekcja ekspozycji... Mam nadzieje, ze doswiadczymy tego w nastepnej wersji (w koncu ACR juz ma).

KS
17-05-2010, 16:16
No właśnie... czekam i czekam na CNX3 a tu cisza... ;)

Mam nadzieję, że jak już wyjdzie, to będzie to wszystko, czego chcemy plus jeszcze więcej. :D

DarekD80
17-05-2010, 21:07
To jestem zaskoczony że nie ma takiej możliwości. W sumie nic trudnego od strony programistycznej (tak mi się wydaje).
A co do C NX 3, to na zachodnich stronach "wróżki" piszą (nie wiadomo ile w tym prawdy), że wersja3 pojawi się dopiero za rok.

Marcin T
21-05-2010, 09:23
Może w wersji 3 pojawi się to, czego teraz oczekujesz :)
Póki co w kwestii wywołania rawa... kilka dobrych zdań na ten temat napisał JK http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1012424&postcount=59
Warto przeczytać :)