Zobacz pełną wersję : Co się dzieje z Tokiną??
Siema. Ktoś wie co się dzieje z tą firmą?? Obiektywy fajne a żadnych nowości? Chyba jedyna sensowna firma jeżeli chodzi o jakość wykonania a na rynku cisza...
moze to, ze w ostatnich latach skupili sie na dosyc scislej wspolpracy z Pentaxem?
Nic się nie dzieje. Oni zawsze tak mieli - nie pamiętam, żeby zarzucali rynek nowościami. Raz na parę lat wypuszczali coś nowego.
Schowali głowę w piasek po debiucie 16,5-135 ;)
Tak na poważnie to mają kilka rewelacyjnych szkieł.
Miałem 12-24 wersja I ,żałuję że sprzedałem (zacne szkiełko było)
Kupiłbym je ponownie lecz boję się ,że nie trafię ponownie na tak dobry egzemplarz.
Nie wytrzymał bym tego.
Dlatego teraz będzie Tokina 11-16. ;)
Schowali głowę w piasek po debiucie 16,5-135 ;)
Tak na poważnie to mają kilka rewelacyjnych szkieł.
Miałem 12-24 wersja I ,żałuję że sprzedałem (zacne szkiełko było)
Kupiłbym je ponownie lecz boję się ,że nie trafię ponownie na tak dobry egzemplarz.
Nie wytrzymał bym tego.
Dlatego teraz będzie Tokina 11-16. ;)
Ja też cały czas żałuje sprzedazy Tokiny, w moim przypadku 100mm makro.
Nie wiem co miała w sobie nie mniej bardzo mi podobał obrazek z niej, nie zawsze wymiana na droższe okazuje się warta ceny ;/.
Teraz marzyła by mi się jakaś dobra "kitówka" FX ich produkcji... poczekamy... zobaczymy albo nie dożyjemy ;).
Pozdrawiam.
Bo oni robią jedno szkło, ale za to porządne :)
A tak na serio, to mam już Tokinę 11-16 od ponad roku i nie żałuję wyboru.
Fajne szkiełko, cena (wtedy jak kupowałem) rewelacyjna względem konkurencji a wykonanie (biorąc pod uwagę Tamrona 17-50 i Tokinę 11-16) bardzo dobre.
Tamron przez ten czas zdążył wydać chyba 2 wersje 17-50 i z tego co czytałem, każda gorsza od poprzedniej.
petrus33
18-06-2010, 20:01
A tak na serio, to mam już Tokinę 11-16 od ponad roku i nie żałuję wyboru
A mnie zawsze raził strasznie wąski zakres tych ogniskowych. Wiem, że przy ultraszerokim kącie każdy milimetr daje o sobie znać, ale czy Tokina nie mogłaby zrobić czegoś w rodzaju 11-20mm ? Bardziej uniwersalne by to było.
Byłoby bardziej uniwersalnie, ale problemem jest utrzymanie stałego światła 2.8 przy takich ogniskowych nie zwiększając znacząco rozmiarów obiektywu.
znajomy chwalił se 300/2.8 - pancerne szklo z super jakościa, gdyby jeszcza af zmienili na af-s w cenie do 8tys zł to był by hit :D
wasilewk
18-06-2010, 20:17
Siema. Ktoś wie co się dzieje z tą firmą?? Obiektywy fajne a żadnych nowości? Chyba jedyna sensowna firma jeżeli chodzi o jakość wykonania a na rynku cisza...
Może produkują dla Zeissa ?
znajomy chwalił se 300/2.8 - pancerne szklo z super jakościa, gdyby jeszcza af zmienili na af-s w cenie do 8tys zł to był by hit :D
Fakt pancerne szkła miesiąc temu wymieniłem N70-300/4,5-5,6G VR na tokinę 100-300/4 i mimo braku stabilizacji rewelacja jedynie trochę waży :)
Może nie dziwne, ale zastanawiające jest też to, że na All.....o na ponad 800 wystawionych szkieł
do Nikona z AF, wystawionych jest tylko 6 używanych Tokin. Nawet biorąc pod uwagę proporcje w
użytkowaniu,względem innych firm, to powinno to stanowić około 5-7%. Wydaje mi się (subiektywnie),że
prawdą jest, iż są to szkła na lata. Nie wszystkie są rewelacyjne optycznie,ale te udane modele, to
tzw.miód-malina. ;)
Tokina AT-X 16-28mm f2.8 PRO FX (IF) SD-M (http://optyczne.pl/3065-nowość-Tokina_AT-X_16-28_mm_f_2.8_PRO_FX_(IF)_SD-M.html)
No i chyba wybłagaliśmy jakąś nowinkę ;)
Wg opisu uszczelnione i z silnikiem innym niż śrubokręt.
Oby było jak napisał Sabvel "miód-malina" bo dawno nie wypuszcili nic godnego potycznie :(.