Zobacz pełną wersję : D3000 czy D5000
Witam wszystkich
Do teraz jestem użytkownikiem sprzętu Canona, postanowiłem jednak zmienić moje nastawienie i przejść na Nikona. Rozglądam się za zakupem sprzętu tego producenta. Mam ograniczenia budżetowe więc przymierzam się do zakupu podstawowej lustrzanki.
Mój wybór padł na Nikona D3000 lub D5000 nie ukrywam że D5000 jest o całe 600 zł droższy więc chciałem zapytać co sądzicie o tych 2 modelach czy warto dopłacić tą różnicę i zakupić D5000? może jednak nie warto i brać D3000 (zresztą lepiej "siedzi: w dłoni) a do różnicy dołożyć trochę i zakupić dodatkowy obiektyw?
Proszę o Wasze rady
Napisz co już posiadasz od Canona. Może taniej będzie coś dokupić/wymienić pozostając w systemie.
niewiele posiadam do tej pory były to tylko kompakty A60, S3, SX20
proste pytanie prosta odpowiedz : Warto!
=Marcin=
Ok. Jeszcze napisz krótko co chcesz fotografować i jakimi funduszami dysponujesz.
D5000 ma lepszą matrycę, uchylny lcd przydatny w foto makro, to generalnie taki okrojony, chwalony, D90.
Pamiętaj, że aby robić dobre zdjęcia potzrebny jest też jak najlepszy obiektyw, polecam więc zakup wraz z Nikkorem 18-105, a z czasem zakupić stałkę 35/1.8 lub 50/1.4 zależnie od potrzeb :)
fotografować będę wszystko po troszku a więc, portret, makro, krajobrazy, ptaki, itd. Do wydania nie mam za wiele aparat zakupię raczej w systemie ratalnym 0% w momencie promocji w jakimś markecie. np teraz w Saturnie D5000 jest za 1999 zł ze standardowym Nikorem 18-55 VR oraz wodoszczelnym futerałem aquapack. Chciałbym się dowiedzieć czy warto dołożyć i brać D5000 czy też D3000 mi wystarczy?
Zdecydowanie warto dołożyć !
Ja też nie tak dawno miałem ten problem, ale w końcu kupiłem D 3000 z dwoma obiektywami. Jeden to: 18-55mm a drugi 55-200mm. Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu. Kolega ma D 5000 i porównywałem zdjęcia, naprawdę różnica miedzy zdjęciami jest bardzo mała, a jeśli jeszcze masz PS i obrobisz dobrze to różnica nie jest zauważalna.
Ja też nie tak dawno miałem ten problem, ale w końcu kupiłem D 3000 z dwoma obiektywami. Jeden to: 18-55mm a drugi 55-200mm. Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu. Kolega ma D 5000 i porównywałem zdjęcia, naprawdę różnica miedzy zdjęciami jest bardzo mała, a jeśli jeszcze masz PS i obrobisz dobrze to różnica nie jest zauważalna.
taaa ? w szumieniu aparatu tez takie same a jak masz PS to sobie dobrze obrobisz i będzie niezauważalna ?
ale jak już ktoś kiedyś tutaj mówił każdy swoje chwali ale jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy obrazem z matrycy CCD a CMOS ... no to wybacz .. ale nie mamy o czym gadać :)
Te aparaty technologicznie dzieli przepaść, co nie znaczy ze d3000 nie można zrobić dobrych zdjęć żeby nie było, że nie da się nim nic zrobić.
i odpowiedz jest w sumie tylko jedna : jak masz kasy żeby kupić d5000 to go po prostu kup a jak nie to kup d3000
moim zdaniem różnica w cenie jest na tyle mała za to co otrzymasz ze warto dołożyć.
=Marcin=
nie chciałbym nic przerabiać w programach graficznych. Chciałbym żeby zdjęcia były wystarczająco dobre i nie wymagały dodatkowej obróbki. Oczywiście biorę poprawkę że nie wszystkie zawsze muszą wyjść super
Witam."onia" napisał:
ale jak już ktoś kiedyś tutaj mówił każdy swoje chwali ale jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy obrazem z matrycy CCD a CMOS ... no to wybacz .. ale nie mamy o czym gadać
A jakaż to jest ta kolosalna różnica pomiędzy obrazem z matrycy CMOS .Czy naprawdę wiesz do końca jaka jest różnica między CCD a CMOS ? Zaręczam Ci że każdy rodzaj odczytu ma wady i zalety ,i w wielu sytuacjach CCD jest lepsze od CMOS.
Witam."onia" napisał:
ale jak już ktoś kiedyś tutaj mówił każdy swoje chwali ale jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy obrazem z matrycy CCD a CMOS ... no to wybacz .. ale nie mamy o czym gadać
A jakaż to jest ta kolosalna różnica pomiędzy obrazem z matrycy CMOS .Czy naprawdę wiesz do końca jaka jest różnica między CCD a CMOS ? Zaręczam Ci że każdy rodzaj odczytu ma wady i zalety ,i w wielu sytuacjach CCD jest lepsze od CMOS.
chodziło mi ogólnie o szum i do tego to się miało dotyczyć :) może źle ubrałem to w słowa :)
=Marcin=
Warto dołożyć i kupić D5000, bo aparat ma zupełnie innej klasy matrycę. Nie pożałujesz tego zakupu!!!
Matteo79
16-05-2010, 18:20
Warto dopłacić dla matrycy CMOS, którą niestety nie może pochwalić się D 3000. W przeciwnym wypadku narażasz się na irytujące szumy.
Warto dołożyć i kupić D5000, bo aparat ma zupełnie innej klasy matrycę. Nie pożałujesz tego zakupu!!!
wiem że to może nie to forum ale jeszcze jedno pytanie związane z zakupem aparatu. Już się przekonałem że z tych dwóch mam brać D5000. Powiedzcie mi jeszcze co będzie lepsze D5000 czy Canon 450D
Matteo79
16-05-2010, 18:51
Widzisz, można tak gdybać i zgadywać. Przede wszystkim powinieneś się określić w jaki rodzaj fotografii zmierzasz.
Jeśli chcesz robić np. portrety czy fotografię mody to będziesz potrzebował szkieł 50mm i przede wszystkim 85mm.
Jeśli nie stać cię na te z f/1.4 to będziesz skazany w przypadku Nikona D5000 na ręczne ostrzenie ponieważ nie ma on śrubokręta.
Z tego co gdzieś czytałem to obiektywy Canona mają własne silniki i ten problem ci odpada przy zakupie 450tki.
D5000 oraz 450D są bardzo podobne. Weź pod uwagę to czy zamierzasz w przyszłości zmienić aparat czy od razu kupić coś w miarę uniwersalnego.
Ja należę do tych obstawiających literkę D z lewej strony i poczekałbym, pozbierał dłużej kasę i wszedł już w D90.
Jeśli chcesz robić coś uniwersalnie, nie masz jeszcze pomysłu na siebie to weź w dłonie dwa aparaty zobacz który leży ci lepiej i już.
wiem że to może nie to forum ale jeszcze jedno pytanie związane z zakupem aparatu. Już się przekonałem że z tych dwóch mam brać D5000. Powiedzcie mi jeszcze co będzie lepsze D5000 czy Canon 450D
Jednoznacznie odpowiedzieć nie można, oba korpusy mają swoje wady i zalety. Ale moim zdaniem 450D jest bardziej rozwojowy - wszystkie obiektywy współpracują w 100%, dedykowany oryginalny grip, i kilka jeszcze przewag
Jeśli chcesz robić np. portrety czy fotografię mody to będziesz potrzebował szkieł 50mm i przede wszystkim 85mm.
Jeśli nie stać cię na te z f/1.4 to będziesz skazany w przypadku Nikona D5000 na ręczne ostrzenie ponieważ nie ma on śrubokręta.
co masz na myśli czyżby D5000 i obiektywy tzw kitowe nie miały silniczka? nie będzie działał AF?
Kity mają silnik. Ale w stajni nikona nie ma usilnikowionych stałek 50/1.8, 85/1.8 i 1.4, nie ma 70-200/4 ze stabilizacją, i kilku innych słoików, których my żółci zazdrościmy czerwonym :)
Matteo79
16-05-2010, 19:10
co masz na myśli czyżby D5000 i obiektywy tzw kitowe nie miały silniczka? nie będzie działał AF?
D5000 nie ma silnika.
Obiektyw kitowy ma.
Patrz na oznaczenia obiektywów:
AF-S (auto focus z silnikiem),
AF (Auto focus, ostrzy tylko gdy aparat ma silnik jak. np Nikon D90)
pozdrawiam
M
Kity mają silnik. Ale w stajni nikona nie ma usilnikowionych stałek 50/1.8, 85/1.8 i 1.4, nie ma 70-200/4 ze stabilizacją, i kilku innych słoików, których my żółci zazdrościmy czerwonym :)
chyba się odrobinę zapędziłeś:) Nikkor AF-S 50mm f/1.4G ma silnik:)
Będą. Bo i 18-55 i 18-10 to obiektywu AF-S czyli z wbudowanym silnikiem.
Matteo79 : posty to edytuj a nie napierdzielaj jeden za drugim.
=Marcin=
D5000 to body, ktore nie ma wbudowanego silniczka. Współpracuje tylko z obiektywami ktore taki silniczek maja w swej konstrukcji. Obiektyw kitowy typu 18-55, 18-105 ma taki silnik, wiec współpracujE z D5000, D3000. Musisz kupowac obiektywy z oznaczeniem AF-S. Np. 35/1.8 AF-S, 50/1.4 AF-S, ale pamietaj ze takie szkła sa zawsze drozsze, i masz ograniczony wybór. Z pozostałymi pozostaje reczne ostrzenie, co przy małym doswiadczeniu , nie jest łatwe.
Zbedna pisanina;)), w jednym momencie paru z nas napisało to samo, ale wiadomosci nigdy za wiele Pzdr.
ale daliście mi teraz do myślenia. Jeden post i tyle wiedzy w kilka chwil.
Gdyby nie to ze chcesz kupic nowy sprzet na raty, to proponował bym zakup np uzywanego D80, i wtedy masz dobra puszke i otwarty swiat obiektywów Nikona. Sam posiadałem D40, i wiem ze ograniczenia z tym silnikiem z czasem zaczynaja byc irytujace. "Bo apetyt rosnie wraz z jedzeniem", jak mowi stare przysłowie:))
Matteo79
16-05-2010, 19:29
Gdyby nie to ze chcesz kupic nowy sprzet na raty, to proponował bym zakup np uzywanego D80, i wtedy masz dobra puszke i otwarty swiat obiektywów Nikona. Sam posiadałem D40, i wiem ze ograniczenia z tym silnikiem z czasem zaczynaja byc irytujace. "Bo apetyt rosnie wraz z jedzeniem", jak mowi stare przysłowie:))
Jonny a nie szumi ci czasami ta 80tka już przy ISO 400?
matryca CMOS sie kłania.
matryca CMOS sie kłania.
oj nie demonizujmy szum z d80 jak i z d3000 jest akceptowalny ... mnie chodziło raczej o
porownanie iso np 1600 z d5000 i d3000
=Marcin=
Oglądam obiektywy do Nikona i nie wiem czy źle patrzę ale ten kitowy 55-200 AF-S VR nie posiada Macro?
matryca CMOS sie kłania.
Nie jestem szumofobem. Przy ISO 600, jest dla mnie akceptowalnie, a 400 to naprawde spoko. I pamietajmy, ze te szumy to głownie na kompie widoczne są, robiac odbitki, trzeba bardzo chciec i byc super przewrazliwionym, by to przeszkadzało, ale pewnie sa i tacy.
Piszac propozycje o D80, chodziło mi głownie o zakup uzywanego body, z silnikiem. A D80, to najtanszy, najlepszy wybór, gdzie stosunek ceny do mozliwosci jest optymalny.
Zastanów się poważnie nad D90. Ja kupiłem (w zasadzie dostałem :)) D5000 pół roku temu i tak mi brakuje trochę. Dokupiłem na początku 18-135 od D80 (polecam!) potem 35/1.8 (polecam!), a potem zaszalałem i Sigmę 70-200/2.8 z silnikiem i dałem za to szkło 3600 za aparat 2500... tylko dlatego, że D5000 nie ma silnika w korpusie!
D5000 to wszystko na co mogę sobie pozwolić. Muszę to wszystko jeszcze raz przemyśleć te silniczki w obiektywach bardzo podnoszą koszty zakupu obiektywów. Szukam obiektywu z MAcro i nie mogę nigdzie znaleźć do D5000
Matteo79
16-05-2010, 20:12
D5000 to wszystko na co mogę sobie pozwolić. Muszę to wszystko jeszcze raz przemyśleć te silniczki w obiektywach bardzo podnoszą koszty zakupu obiektywów. Szukam obiektywu z MAcro i nie mogę nigdzie znaleźć do D5000
To wejdź w Canona. Obiektywy Canona mają silniki. Aparaty (puszki) nie mają. Jeśli mając Canona będziesz trzymał się obiektywów Canon to będzie ok.
To już całkowicie mi się zaćmiło. Może coś innego Pentax? W sumie myślę, że powinien mi wystarczyć aparat + obiektywy np. 18-55, 55-200 tylko że nie ma macro tak mi się wydaje a macro lubię zdjęcia robić.
Powiedz Matteo79 jak jest z jakością szkieł Canona i które aparaty z niższej półki mają silniczki wbudowane?
Witam."johny72m" dobrze radzi:
Piszac propozycje o D80, chodziło mi głownie o zakup uzywanego body, z silnikiem. A D80, to najtanszy, najlepszy wybór, gdzie stosunek ceny do mozliwosci jest optymalny.---
Też proponowałbym zakup używanego D80.
16-05-2010, 20:34
To już całkowicie mi się zaćmiło. Może coś innego Pentax? W sumie myślę, że powinien mi wystarczyć aparat + obiektywy np. 18-55, 55-200 tylko że nie ma macro tak mi się wydaje a macro lubię zdjęcia robić.
Powiedz Matteo79 jak jest z jakością szkieł Canona i które aparaty z niższej półki mają silniczki wbudowane?
Wszystkie obiektywy do Canona mają własne silniki, bo system EOS nie ma i nigdy nie miał silnika/śrubokręta w puszce (brak napędów do autofocusa).
Jeśli z jakimkolwiek Canonem będziesz używał obiektywów Canona to będzie wszystko ok. Jeśli natomiast kupisz obiektyw innej firmy z oznaczeniem AF to i tak nie będzie ci ostrzyć z Canonem. (bo canony nie mają silnika)
Silniki w Nikonach natomiast są ale od modelu D80. Te modele (D80, D90, D300 itd) mają przewagę taką że ostrzą ze wszystkimi obiektywami z symbolem AF (również innych firm). No i oczywiście AF-S.
Jaśniej nie mogę już.
Witam."johny72m" dobrze radzi:
Piszac propozycje o D80, chodziło mi głownie o zakup uzywanego body, z silnikiem. A D80, to najtanszy, najlepszy wybór, gdzie stosunek ceny do mozliwosci jest optymalny.---
Też proponowałbym zakup używanego D80.
Sorry, ale jak dla mnie Pentax nie jest systemem rozwojowym. Jeśli nie Nikon, to tylko Canon. I w tym przypadku, 450D jest lepszą opcją niż D5000.
Jeśli z jakimkolwiek Canonem będziesz używał obiektywów Canona to będzie wszystko ok. Jeśli natomiast kupisz obiektyw innej firmy z oznaczeniem AF to i tak nie będzie ci ostrzyć z Canonem. (bo canony nie mają silnika)
Teraz to w ogóle pojechałeś... WSZYSTKIE obiektywy AF do Canona, również producentów niezależnych, mają wbudowany silnik (Tamrony Sigmy etc).
Oglądam obiektywy do Nikona i nie wiem czy źle patrzę ale ten kitowy 55-200 AF-S VR nie posiada Macro?
dobrze patrzysz ... bo nie ma
=Marcin=
Matteo79
16-05-2010, 20:43
Czy ja coś pisałem o 50/1.4 ?? Pisałem o 1.8. A tej nie ma z silnikiem.
Sorry, ale jak dla mnie Pentax nie jest systemem rozwojowym. Jeśli nie Nikon, to tylko Canon. I w tym przypadku, 450D jest lepszą opcją niż D5000.
Teraz to w ogóle pojechałeś... WSZYSTKIE obiektywy AF do Canona, również producentów niezależnych, mają wbudowany silnik (Tamrony Sigmy etc).
No to przepraszam za te informację.
POD macro mozesz kupic Tamrona 70-300 z macro koszt kolo 400 pln i ma silnik.
450d moim zdaniem jest troszke gorszy od D5000.
Ja mogł bym ci polecić D5000 i 18-105 VR i poszukac jakiegos używanego tele z macro.
Szukam i nie widzę takiego Tamrona na allegro. Jak z jego jakością jakie szkła ma dobre czy nie
Szukam i nie widzę takiego Tamrona na allegro. Jak z jego jakością jakie szkła ma dobre czy nie
eee ? slucham ?
1. http://allegro.pl/item1031727217_tamron_70_300_mm_macro_nikon_faktur a_wysylka_24h.html
2. http://allegro.pl/item1036861993_tamron_70_300_f_4_0_5_6_ld_di_nikon _p_n_vat_raty.html
3. http://allegro.pl/item1026576830_tamron_70_300_mm_macro_nikon_faktur a_gwarancja_pl.html
a tutaj opis :
http://optyczne.pl/index.html?producent=76&obiektyw=40&typ=0&moc=0
=Marcin=
jak ten obiektyw Tamrona ma się do tego Nikona 55-200 z jakością zdjęć? Ten Tamron jest bez stabilizacji ogniskowa większa bo 300 czyli dałoby to w Nikonie D5000 450 tylko czy da radę z ręki zrobić ostre zdjęcie?
Tamrona nie znam, wiec sie nie wypowiem.
Ale pytałes o 18-55 i 55-200. Miałem ten zestaw z D40. Nie mozna nic złego powiedziec. Nie jest to zadna wysoka półka, ale jak na kity, bardzo OK. Ja byłem zadowolony. Jednak aby uniknąć żonglerki obiektywami, zamieniłem je na 18-105, i pomimo straty na dłuższym koncu, (mało zauważalnej, tak naprawde),nie załuje swojej decyzji. To bardzo dobry obiektyw, słynie z super ostrosci. Ale nadal pozostajesz w kregu obiektywów AF-S, co przypominam. Ten akurat jest tani, ale reszta do duzo wieksze wydatki.
mam tego Tamrona i da sie robic zdjęcia z reki
mam tego Tamrona i da sie robic zdjęcia z reki
Z reki to się zdjęcia da zawsze robić :) ważny jest jednak efekt ...
i ważne są warunki pogodowe w chwili gdy będziesz robił zdjęcie ...
ja nie uzywam tele bo mi nie potrzebne ale kiedys mialem chyba ze 2-3 dni i uwierz mi
da się zrobić - to się tylko łatwo pisze a trudniej już niestety robi :)
ale jak mówią praktyka, praktyka, praktyka no i jeszcze odrobinę praktyki :)
=Marcin=
A do macro rozejrzyj się za czymś o skali odwzorowania 1:1, np. któryś z Nikkorów Micro: 60/2.8, 85/3.5, 105/2.8 albo Tamron AF 90/2.8. Z tym, że one niestety nie kosztują 500 zł. :-(
A do macro rozejrzyj się za czymś o skali odwzorowania 1:1, np. któryś z Nikkorów Micro: 60/2.8, 85/3.5, 105/2.8 albo Tamron AF 90/2.8. Z tym, że one niestety nie kosztują 500 zł. :-(
hm domyślam się czym się różnią te obiektywy 1:1, 1:2
Ano właśnie :-) a to znacząca różnica..
Co sądzicie o tym obiektywie Tamron AF 18-200 mm f/3,5-6,3 XR Di-II LD + filtr http://www.allegro.pl/item1035866173_tamron_af_18_200_mm_f_3_5_6_3_xr_di _ii_ld_filtr.html
cena wydaje się atrakcyjna byłby fajny uniwersalny obietyw do D5000.
Mario_M jak sprawuje się Twój obiektyw 18-105 ???? Mógłbym Cię prosić o przesłanie kilku zdjęć z tego aparatu ?
18-105 spisuje się rewelacyjnie, jak na zooma b.często mnie pozytywnie zaskakuje, nawet porównując fotki z AF-S 35/1.8 :) Używam go 9-ty miesiąc i wszystko z nim jest ok, żadnych luzów, paprochów wewnątrz, czy innych niespodzianek. Mogę szczerze polecić.
Tamrona o którym piszesz ma znajomy, o ile w zakresie do 100-120 mm jest ok, to dalej niestety już słabo. Nie jest zadowolony, bo ta jego uniwersalność jest mocno ograniczona. Dlatego kupił właśnie 35/1.8, którego mu poleciłem i z którego sam często korzystam ;) Całkiem inne fotki teraz robi.
Mario co daje taki obiektyw 35/1.8 rozumiem że mnożymy dla Nikona x1,5 czyli będzie to 52,5 czyli jak chciałoby się coś przybliżyć to musimy podejść bliżej? oddalić to się cofnąć?
Co możemy zyskać na takim obiektywie kojarzy mi się to z czasami gdzie małpki nie miały zooma
Światło. Niska wartość przesłony co daje fajne rozmycie tła i możliwość pracy na krótszych czasach przy słabych warunkach oświetlenia.
cheyenne
26-05-2010, 21:49
Mario co daje taki obiektyw 35/1.8 rozumiem że mnożymy dla Nikona x1,5 czyli będzie to 52,5 czyli jak chciałoby się coś przybliżyć to musimy podejść bliżej? oddalić to się cofnąć?
Co możemy zyskać na takim obiektywie kojarzy mi się to z czasami gdzie małpki nie miały zooma
:)
dzięki stałkom zyskasz np. wspaniały bokeh
(http://www.optyczne.pl/16-s%C5%82ownik-Bokeh.html)możliwość pracy w pomieszczeniach na akceptowalnym ISO, większą możliwość kreatywnej pracy z GO
niestety stałki mają wadę i to poważną - cenę
o tym tamronie zapomnij i przestań patrzeć na zoom i jego krotność, to nie świadczy o jakości obiektywu
najtańszym uniewersalnym szkłem o niezłych właściwościach optycznych (niestety ciemnym) jest nikkor 18-200 VR, świetnym szkłem jest tele nikkor 70-300 VR
generalnie im jaśniej tym lepiej
niestety ale by mieć dobre właściwości optyczne trzeba za to słono płacić
ps. nikkor 18-105 VR to naprawdę dobre i uniwersalne szkło, bez porównania lepsze optycznie od wspomnianego tamrona
No to koledzy już odpowiedzieli, pod czym się podpisuję :)
Co do cen stałek o czym pisał cheyenne - to fakt, ale w przypadku 35/1.8 cena jest b. okazyjna.
Byłem dzisiaj obmacałem D3000 i D5000 wybór ostateczny D5000 (D90 jednak za duży i za drogi). Do tego korpusiku obiekty 18-105 oraz jeżeli da rady to Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro.
Później lampa Nissin di622 i kiedyś ewentualnie coś takiego na ptaszki SAMYANG 500mm ED MC f/8 Preset
http://canon-board.info/showthread.php?t=48319
co sądzicie o moim pomyśle już dużo nie brakowało a zabrałbym do domu D5000+18-105 jednak cena 2770 troszkę za duża dla mnie
70-300 tak, ale Nikkor - warto dozbierać :)
Tylko że zbierania będzie dużo :)
Potwierdz Mario proszę D5000+Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro zdjęcia z tego zestawu powinny być chyba i tak o niebo lepsze niż z Canona SX20 przy tej samej ogniskowej np. 450
Wiesz jako podstawowy obiektyw mam zamiar nabyć 18-105 VR ale lubię czasem pstryknąć jakiegoś ptaszka
Do ptaszka 300, jak dla mnie, torche mało. Chociaż międzi 105 a 300 różnicę odczujesz ;)
Do ptaszka 300, jak dla mnie, torche mało. Chociaż międzi 105 a 300 różnicę odczujesz ;)
Wiem że mało ale jak spokojnie posiedzisz w parku to coś ustrzelisz. Tylko czy ta Sigma będzie oki?
Znalazłem dosyć ciekawą ofertę cenową D5000 z obiektywem 18-200 tylko czy skusić się na 18-200 zamiast 18-100?
Chciałbym jako drugi coś dłuższego tak do 300
Nikon D5000 z ob. Nikkor 18-105mm VR 2588 zł http://www.fotobasia.pl/product/nikon/nikon-d5000-z-ob-nikkor-18-105mm-vr/
Nikon D5000 z ob. Nikkor 18-200 mm VR(II) 2898 zł http://www.fotobasia.pl/product/nikon/nikon-d5000-z-ob-nikkor-18-200-mm-vr-ii/
Ten drugi zestaw jest dużo lepszy, ciekawe że tylko 300zł różnicy.
Skromna różnica, małe 1000 zł.. :) Myślę, że teraz już nie ma wątpliwości.
Co do Sigma 70-300 i ptaszków nie martwiłbym się tak o jakość obrazka, jak o fakt, czy zdążysz go w ogóle zrobić ;)
no tak cena się zmieniła :(
Skromna różnica, małe 1000 zł.. :) Myślę, że teraz już nie ma wątpliwości.
Co do Sigma 70-300 i ptaszków nie martwiłbym się tak o jakość obrazka, jak o fakt, czy zdążysz go w ogóle zrobić ;)
hm dlaczego sądzisz że nie zdąże zrobić zdjęcia?
Trochę pół żartem, pół serio, ale AF w tej sigmie do demonów szybkości (i celności) nie należy, szczególnie porównując do N70-300. A ptaszek ulotna sprawa, teraz jest, a za chwilę frrr... ;)
Na swojego tamrona nie narzekam, pomimo nędznych opinii na forum. Co prawda ptaszków nie fotografuje non-stop, ale da się je złapać. Dyskryminujecie trochę wszystkie szkiełka i akcesoria poza nikonowskimi ;)
Ale tylko trochę, np. pod Sigmą 70-200/2.8 HSM podpisałbym się obiema rękami :)
Idealnym rozwiązaniem przed zakupem byłoby podpięcie takiego obiektywu pod aparat i zrobienie kilku zdjęć, następnie obejrzenie ich na kompie i dopiero podjęcie decyzji o zakupie.
Mario_M wiem dzięki Tobie że zestaw D5000+18-105 robi super fotki w zasadzie oczekuję tylko na "jakąś" okazję i taki zestaw będzie mój.
Na swojego tamrona nie narzekam, pomimo nędznych opinii na forum. Co prawda ptaszków nie fotografuje non-stop, ale da się je złapać. Dyskryminujecie trochę wszystkie szkiełka i akcesoria poza nikonowskimi ;)
GRand prośba mógłbyś podesłać na @ fotki robione Twoim Tamronem na różnych ogniskowych?
"GRand prośba mógłbyś podesłać na @ fotki robione Twoim Tamronem na różnych ogniskowych?"
Jasne, dzisiaj po 15 będę w mieście to pewnie uda się cuś ustrzelić :) Wieczorkiem powinny być.
"GRand prośba mógłbyś podesłać na @ fotki robione Twoim Tamronem na różnych ogniskowych?"
Jasne, dzisiaj po 15 będę w mieście to pewnie uda się cuś ustrzelić :) Wieczorkiem powinny być.
super dziękuję bardzo czekam z niecierpliwością.
Dziękuję Wszystkim za dobre rady oto właśnie dzisiaj stałem się posidaczem D5000+N18-105VR
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=142358 - W tym wątku są foty z Tamrona, znajomy wrzucał jakis czas temu.
Autor wątku sprzęt zakupił, pozostaje życzyć dużo światła i udanych kadrów -- Zamykamy :)