PDA

Zobacz pełną wersję : Zepsuty 28-80? Pomóżcie!

wosik
16-05-2010, 11:34
Sprawa jest taka, mam szkło Nikkor 28-80 3.3-5.6. Robiłem nim koncert wszystko cacy, odkąd go pożyczyłem nie był uderzony ani ciorany, generalnie bardzo ładnie w torbie leżał i co najważniejsze szanowany. Robiąc zdjęcia na koncercie nagle zaczęły się problemy z ogniskową 28mm otóż blokowało się przed 28 i nie chciało iść dalej po kilku obrotach, odpięciach od body itp. przesunęło się ale zwaliła się chyba przysłona. Jak ogniskuje na 28mm to pokazuje przesłonę f4 sporadycznie przeskoczy na f3.8 ale nie ma 3.3 dodatkowo jak ogniskuje na 80mm także zostaje f4 czyli tak jakby zrobiłem z niego obiektyw o stałym świetle f4 lub f3.8 :D niestety przy 80 mm nieostrzy wcale i wiem, że jest to uzależnione także od przysłony. Da się coś takiego w ogóle naprawić? Gra jednak jest chyba nie warta świeczki bo to tani obiektyw. Najgorsze jest to, że to nie moje szkło tylko pożyczone :/ Miał ktoś taki problem? i czy jest to wynik wieku i dużego użytkowania.

Rarog
16-05-2010, 22:28
Wosik. Kup nowy na Allegro. Taniej Cię to wyniesie jak naprawa, a jeszcze złomka puścisz za 50 zł na części dla majsterkowiczów.