Zobacz pełną wersję : hama zestaw do panoram??
Hej chciałbym skorzystać z waszego doświadczenie fotograficznego i zapytać co sądzicie o tym:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10874
macie jakieś pozytywne i negatywne zdanie na ten temat?
Mariusz888
15-05-2010, 21:44
Z tym programem nie miałem do czynienia ale to "coś" do statywu to jak dla mnie kompletnie bezsensowna rzecz ;)
Sam nie wiem... to takie wyciąganie forsy komuś z kieszeni.
DarekD80
16-05-2010, 18:54
Program ArcSoft Panorama Maker jest całkiem niezły (używałem trzech programów i ten wydaje mi się najciekawszy). Jak się spisuje ten adapter to nie wiem, ale boje się, że aparat będzie mniej stabilny niż na płytce statywu. Widziałem specjalne statywy do panoram ale były dość kosztowne.
Mariusz888
16-05-2010, 20:39
A ja robię z ręki i nie mam żadnych problemów ani z ogarnięciem tego w terenie, ani z późniejszym poskładaniem tego ;) i większość ludzi których znam a którzy robią panoramy robi tak samo ;) Za to jest zdecydowanie najtaniej i najszybciej ;)
Allmanbb
07-06-2010, 13:33
Uzywalem juz kilku programow do panoram: autostitch, ptgui, panorama factory i autopano. Z tych, ktore wymienilem autopano jest najlepsze. Najlepsze w znaczeniu najlepszych jakosciowo wynikow. Inna sprawa jest, ze potrafi skladac panorame z 10 fotek przez ladnych 20 minut na dwoch rdzeniach. Zrobilem juz mnostwo panoram i statywu uzywam tylko wtedy, gdy bawie sie w panoramki HDR, poza tym wszystko z reki. Robilem tez kilka eksperymentow i wyszlo na to, ze jedynie panoramy pomieszczen wymagaja tak naprawde statywow i odpowiednich glowic (inaczej albo trzeba sie sporo nameczyc w kompie albo efekt jest kompletnie do bani). Reasumujac - polecam autopano giga (koszt okolo 600-700pln), reke do panoram krajobrazu, statyw do panoram wnetrz i czasem architektury.
Allmanbb> 360 też z ręki? :)
Ogólnie to zgadzam się, że jak w promieniu kilku metrów nic nie wystaje to spokojnie można z ręki, zwłaszcza płaskie, ale sferycznych jeszcze nie próbowałem. Ale spróbuję ;)
Ja polecam jeszcze, jak wszędzie, darmowego Hugina. Działa nadzwyczaj dobrze, ew. korekta punktów kontrolnych jest szybka i łatwa. Trochę brakuje maskowania, które w autopano potrafi ułatwić życie.
Testowałem też triala Easypano Panoweaver, test miał być podzielony na trzy etapy: 1. coś co hugin składa od ręki bez błędów 2. coś co hugin składa ale z błędami 3. koszmar każdego programu czyli absurdalnie symetryczna scena, z którą nic sobie nie radzi.
Załadowałem najprostszy zestaw i Panoweaver wypluł coś czego nie powstydziłby się Picasso czym skutecznie zniechęcił mnie do wykorzystania w pełni okresu próbnego ;)
marszull
07-06-2010, 19:13
Easypano - tylko i wylacznie skladanie wycieczek Tourweaver
Mariusz888
07-06-2010, 20:06
Allmanbb> 360 też z ręki?
Nie do mnie pytanie ale odpowiem - TAK - robiłem i robię czasem i takie z ręki ;)
Mariusz888> no to tym bardziej muszę spróbować
marszull> mi easypano wypluł totalną kaszanę. Poza tym wszystkie fajniejsze opcje dostępne są tylko w najdroższych licencjach i moim zdaniem nie warte 1000 ojro.
marszull
08-06-2010, 21:11
Jak kaszane? Przy wycieczce? Przeciez napisalem ze tylko i wylacznie Tourweaver, a nie Panoweaver. :-) Panoweaver tez nie polecam bo to niezla kupa.
Z Tourweaver korzystalem dwa razy i jest naprawde spoko, tylko niestety nie ma wersji na mac, znaczy juz jest od jakiegos tygodnia beta do testowania, ale tak okrojona ze nie chce mi sie jej nawet testowac.
Sam korzystam z Autopano.
A to źle zrozumiałem ;) Tourweaver wydaje się ok ale cena powala.
marszull
08-06-2010, 23:45
faktycznie cena niemala, ale mozliwosci do budowania wycieczek sa naprawde niezle
jakby byla pelna wersja na mac to bym pewnie przelknal ale tak to na razie sobie odpuszcze
mam nadzieje ze autopano bedzie rozwijalo swego APT
Przed APT jeszcze długa droga. Jest już parę fajnych rzeczy (mapa hotspotów z powiązaniami, efekt flar hehe) ale np. mapy jeszcze kuleją i brakuje mi możliwości dostosowania wszystkiego do mojego widzimisię.
Allmanbb
09-06-2010, 17:12
Allmanbb> 360 też z ręki? :)
Robilem 360 z reki. co za roznica czy robisz 180 270 czy 360? :-). Kurczowe trzymanie sie scislego porycia sasiednich kadrow np 20% albo 30% moze sprawic troche problemow - np pionowe elementy (komin, drzewo itp) z brzegu kadru zazwyczaj robi balagan (vide panorama factory). Do robienia najlepszych panoram trzeba dobrze znac swoj obiektyw (dystorsja jest w tym wypadku dosc istotna :-) ) i wiedziec jakie elementy mozna ustawiac z brzegu, a jakie nie bardzo. Kwestia prob i bledow - czyli nauka :-).
marszull
09-06-2010, 18:42
Przed APT jeszcze długa droga. Jest już parę fajnych rzeczy (mapa hotspotów z powiązaniami, efekt flar hehe) ale np. mapy jeszcze kuleją i brakuje mi możliwości dostosowania wszystkiego do mojego widzimisię.
Tym bardziej dluga ze jakos sie w czasie przesuwa :) miala byc nowa wersja koniec maja poczatek czerwca
Dlatego sie ucieszylem jak przeczytalem o wersji Tourweaver na maca, ale jak sobie przeczytalem co i jak to juz sie tak nie cieszylem ;)
No nic pozyjemy, zobaczymy, jak mawiaja rosjanie.