Zobacz pełną wersję : Błyskanie w kościele SB 600 Czy SB 900 co radzicie ?
Witam,
Przymierzam się do zakupu lampy błyskowej, którą mam zamiar używać w fotografii ślubnej (kościół, sala weselna itp...) Zastanawiam się czy między 600-setką a 900-setką jest rzeczywiście aż taka różnica i czy lepiej zainwestować od razu więcej $$ w lampę czy 600-tka da radę. Nie rozważałem w ogóle zakupu lampy Nissin - jakoś tak większe przekonanie do Nikona a może powinienem się zastanowić nad tym zamiennikiem.
Aparat Nikon D90, obkietywy: Nikkor 50mm 1.8, Tamron 28-78 2.8, Nikkor 18-105.
Z góry dziękuje za porady
W kościele w ogóle nie zalecam używania lampy, ale jak już trzeba i wie jak się to robi to polecam SB-900.
a może 600 wystarczy ?? Lampa będzie raczej używana na krótkich ogniskowych więc może wystarczy 600-stka ?
stachmuszel
15-05-2010, 17:17
Różnica mocy między SB-600 a SB-900 jest mała, mniejsza niż w przypadku SB-800 (która miała LP większą od SB-900). Aby się zanadto nie rozpisywać, ja używam w kościele SB-600 z powodzeniem. Jednakże staram się używać wysokich ISO, a lampka służy tylko do doświetlenia.
Pozdr.
Skoro moc tych lamp jest zbliżona to dlaczego jest aż taka różnica w cenie ? Wiadomo, że 900 ma już te kolorowe filtry, rozpraszacz itp.. ale mimo wszystko 5 stów różnicy to trochę jest. Sorry za moje "lamerowate" pytania ale tak naprawdę mało co wiem na razie o lampach błyskowych a chciałbym zainwestować w dobry sprzęt.
stachmuszel
15-05-2010, 17:44
SB-900 jest lepiej wyposażona. W zestawie jest dyfuzor, filtry żelowe, wbudowana fotocela etc. Może pracować jako master/slave, SB-600 tylko jako slave. Używam i jednej i drugiej, różnicy na fotkach nie widzę. Nie wiem dlaczego, ale SB-900 to ogromna kobyła, zdecydowanie większa od SB-600.
Pozdr.
SB-900 jest lepiej wyposażona. W zestawie jest dyfuzor, filtry żelowe, wbudowana fotocela etc. Może pracować jako master/slave, SB-600 tylko jako slave. Używam i jednej i drugiej, różnicy na fotkach nie widzę. Nie wiem dlaczego, ale SB-900 to ogromna kobyła, zdecydowanie większa od SB-600.
Pozdr.
Ja także mam 900 i 600. Zdecydowanie częściej używam 600. Moc jest niewiele mniejsza niż 900-tki, jest lżejsza, cichsza (zoom 900-tki to jakiś żart). Owszem ma mniej bajerów.
Jak najbardziej możesz brać 600-tkę i będziesz zadowolony.
Jedyne czego brakuje mi w tym modelu to fakt, że nie może ona sterować w CLS innymi lampami.
ps. Wspomaganie AF z 600-tki działa u mnie idealnie, czego nie mogę powiedzieć o wspomaganiu z 900-tki (zresztą jest o tym osobny temat i potwierdza to, że w tej ostatniej coś w tej materii skrewiono).
...Lampa będzie raczej używana na krótkich ogniskowych więc może wystarczy 600-stka ?
A jak będziesz chciał odbić od sufitu? Może braknąć mocy :razz:
Poważnie, to przy obecnie używanych czułościach, moc 600 wystarczy a kasa zostanie.
silversideup
16-05-2010, 09:39
Witam,
Przymierzam się do zakupu lampy błyskowej, którą mam zamiar używać w fotografii ślubnej (kościół, sala weselna itp...) Zastanawiam się czy między 600-setką a 900-setką jest rzeczywiście aż taka różnica i czy lepiej zainwestować od razu więcej $$ w lampę czy 600-tka da radę. Nie rozważałem w ogóle zakupu lampy Nissin - jakoś tak większe przekonanie do Nikona a może powinienem się zastanowić nad tym zamiennikiem.
Aparat Nikon D90, obkietywy: Nikkor 50mm 1.8, Tamron 28-78 2.8, Nikkor 18-105.
Z góry dziękuje za porady
Wczoraj "robiłem" chrzest znajomym. D90 + N50 1.8 + sb600 + dyfuzor STO-FEN, dodam, że lampkę zakupiłem jakieś dwa tygodnie temu, to moja pierwsza i jak do tej pory fotografowanie z lampą było mi obce ale trochę teorii później praktyki i wiadomo... Uroczystość zaczynała się o 15.00 dzień pochmurny bardzo fajne "miękkie" światło na zewnątrz. Do kościoła przyszedłem trochę wcześniej żeby zrobić kilka zdjęć próbnych i mniej więcej zorientować się w warunkach. Jestem naprwdę zadowolony z efektów. "600 - ka" uważam spisała się znakomicie. Lampka z dyfuzorem, palnik ustwiałem tak żeby jak najwięcej światła odbijało się od sufitu. Fakt, że kościół jest nowoczesny pomalowany wewnątrz na biało, białe ściany i sufit, w którym jest okno więc to napewno ułatwiło zadanie. Jak na amatorski sprzęt uważam, że lampa jest świetna. Dodam jeszcze, że spróbowalem kilku ujęć na N18-105VR ale jednak stałka spisała się o niebo lepiej. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że w gotyckim kościele pewnie nie byloby już tak kolorowo i pewnie trzebaby inaczej kombinować ale tak czy inaczej lampkę polecam.
silversideup
16-05-2010, 10:47
W kościele w ogóle nie zalecam używania lampy, ale jak już trzeba i wie jak się to robi to polecam SB-900.
Byłem już na kilku uroczystościach kościelnych w swoim życiu i zawsze staram się obserwować co robią i jak zachowują się osoby robiące zdjęcia komercyjnie i jakoś nigdy nie zauważyłęm żeby cały proceder odbywał się bez użycia lampy... może rozwiniesz swoją wypowiedz żeby nas bardziej uświadomić w temacie? Dodam może, że niema w moim pytaniu żadnej złośliwości... jestem ciekaw poprostu.
Reasumując dotychczasowe wpisy wychodzi jednak na to, że lampy pracują podobnie - a różnica jakościowa nie jest aż tak wielka więc nie widzę na razie sensu inwestowania 1500zł. w lampę jeżeli można wyłożyć 1000 :) Na pewno do 600-tki trzeba jeszcze dołożyć dyfuzor, resztę pieniędzy zainwestuję pewno w torbę, ewentualnie w gripa, którego również zamierzam kupić.
600 a 900 - potrzeba minimalnej mocy błysku, logika podpowiada "przecież starczy sb-600!" ale ... sb-900 na minimum mocy ładuje się błyskawicznie i tu potrzebna jest IMHO duża moc. W jasnym kościele można stosować TTL-BL w ciemnym TTL oczywiście bez sensu są mydelniczki ale duży Lumiquest BigBounce ładnie muśnie światłem rozświetlając cienie - oczywiście na palniku gele/folia
EDIT:
i zoom 200mm może nie w kościele ale często w cls właśnie tak palnik jest wsunięty - wspaniała sprawa.
silversideup. od kiedy mam obecny zestaw - lampy w kościele nie używam i zapewniam Cię, że wielu fotografów w ten właśnie sposób pracuje. Może nie miałeś okazji jeszcze zobaczyć fotografa bez lampy w akcji, ale to nie znaczy, że wszyscy lampy używają:)
silversideup. od kiedy mam obecny zestaw - lampy w kościele nie używam i zapewniam Cię, że wielu fotografów w ten właśnie sposób pracuje. Może nie miałeś okazji jeszcze zobaczyć fotografa bez lampy w akcji, ale to nie znaczy, że wszyscy lampy używają:)
No tak ale w D700 przy tych stałkach to i 3200 niestraszne.
Mariusz888
17-05-2010, 11:27
Ale zapominacie o jednej rzeczy z tym D700 - co z tego że mając wysokie ISO i jasne szkło można zrobić ostre zdjęcie skoro czasem po prostu bez sensu wygląda jak np twarz fotografowanej osoby jest zacieniona bo akurat z innej strony pada światło ;) ja nie lubię tego wyciągać na siłę w obróbce - wolę sobie czasem użyć tej lampy tak tylko żeby dała jakieś tam mini światełko - nie uważam się absolutnie za znawcę błyskania ale dla mnie taka jest filozofia używania lampy np w kościele - czyli nie jako główne tylko jako jakieś tam bardzo ale to bardzo delikatne doświetlenie :) a matrycą ani stałką nie doświetlimy ;)
Ja mam Sb-600, Sb-900 i manualnego SunPaka o mocy mniej więcej zbliżonej do Sb-900 i co? I jeden czort :) Jak dobrze błyśniesz to nie ma znaczenia czym. Jak się będziesz dobrze posługiwał lampą to osiągniesz lepsze efekty nawet starą manualną lampą niż ktoś kto tego pojęcia nie ma i będzie korzystał z Sb900.
Ale zapominacie o jednej rzeczy z tym D700 - co z tego że mając wysokie ISO i jasne szkło można zrobić ostre zdjęcie skoro czasem po prostu bez sensu wygląda jak np twarz fotografowanej osoby jest zacieniona bo akurat z innej strony pada światło ;) ja nie lubię tego wyciągać na siłę w obróbce - wolę sobie czasem użyć tej lampy tak tylko żeby dała jakieś tam mini światełko - nie uważam się absolutnie za znawcę błyskania ale dla mnie taka jest filozofia używania lampy np w kościele - czyli nie jako główne tylko jako jakieś tam bardzo ale to bardzo delikatne doświetlenie :) a matrycą ani stałką nie doświetlimy ;)
popieram
Oczywiście - jak trzeba użyć, to trzeba, ale jeśli sytuacja jest taka że tych brzydkich cieni na twarzy nie ma - lampy nie używam i tyle.
Wcześniej miałem D300 ze stałkami N35/1.8 i N50/1.8 + N18-70. W takim zestawie też sobie jakoś radziłem bez większej ilości błyskania. Lampy posiadam i ze sobą noszę, ale raczej na wesele i "w razie w" do kościoła.
skuter41
17-05-2010, 17:44
Mam SB 900 i jestem w pełni zadowolony, ale najpierw zaproponuję podstawową lekturę odnośnie stosowania lamp. http://foto.jasiu.pl/
Pozdrawiam.
stepowyszlak
18-05-2010, 12:34
dziękówa.dobra stronka by zreasumować wiedze:)
mam też podobne plany sb600/900. coraz bardziej jestem za tańszą opcją. ale jak na razie i tak nie mam żadnych srodkow. w zamienniki nie chce wierzyć. martwi mnie tylko moc...ale czy to ma znaczenie?gdy nie znajde sufitu lub sciany w poblizu we wnetrzu kosciola?
też sie na tym nie znam szczerze... posiadam doswiadczenie tylko z lampami starszego typu.
wiem ze brak mastera nie bedzie przeszkadzać poniewaz mam bezprzewodowe łaczenie phototix
czy moze ktos sie wypowiedzieć konkretnie jaki brak bajerów bedzie?
stachmuszel
18-05-2010, 12:44
Dokładnie tak. Często te fotki bez lampy są szare, bure i nijakie. Wysokie ISO nie załatwi plastyki i tego miłego "ognika" w oczach młodych.
Pozdr.
qwerty44
18-05-2010, 15:08
Polecam TO porównanie lamp Nikona:
http://www.nikoncls.com/SB-ALL/sb689compare.html
Jak widać SB-900 ma największą LP dla referencyjnego 35 mm - oczywiście dla DX.
Pozdrawiam
Co jak co SB-900 ma ponad dwa razy większy tele zoom od sb-600, uważam ze nie ma co porównywać tych obu lamp, gdyby miało to być sb-600 a sb-800 to jeszcze jeszcze, ale gabarytowo i funkcjonalnie to SB-900 jeszcze nie ma konkurenta. Najważniejsze jest nie celować lampom na cel który chcemy uchwycić tylko odbić go od pobliskiej ściany, sufitu. Jeśli to Twoja pierwsza lampa to uważam ze na początek jest ok ale sam z czasem jeśli dojdziesz do wprawy uznasz ze SB-600 daje za mało światła.
superfejmus
26-11-2014, 17:12
koledzy jak błyskać sb600 gdy nie ma od czego odbić, tylko dyfuzor? Mowa o np dużych ciemnych pomieszczeniach typu tytułowy kościół lub ew. plener.
Są dziesiątki sposobów.
Dyfuzory, reflektory, softboxy, lightsphere, itp, itd.
superfejmus
26-11-2014, 17:20
co dla amatorskiego zastosowania będzie najlepsze, raczej są to sporadyczne sytuacje gdy będzie to potrzebne ale kilka razy już się zdarzyło
co dla amatorskiego zastosowania będzie najlepsze, raczej są to sporadyczne sytuacje gdy będzie to potrzebne ale kilka razy już się zdarzyło
Co kto woli. Najtaniej to zrobić sobie duży reflektor - np. taki (http://petapixel.com/2010/10/21/print-a-diy-flash-reflector-on-card-stock/)
koledzy jak błyskać sb600 gdy nie ma od czego odbić, tylko dyfuzor? Mowa o np dużych ciemnych pomieszczeniach typu tytułowy kościół lub ew. plener.
Jak to "jak błyskać", normalnie, skutecznie, odbijając światło np. jak tu: http://strobist.blogspot.com/2006/05/straddling-line-between-genius-and.html
;)
superfejmus
30-11-2014, 21:34
Jako, że mam możliwość kupna w dobrej cenie sb900 czy uważacie, że jest sens zmienić sb600 na 900 - czy odczuję różnicę czy dla mnie jako nie profesjonalisty nie będzie to miało znaczenia jeśli używam ttl'a i w większości przypadków odbijam od ściany za plecami. Reszt sprzętu w podpisie. Ew. kiedyś lampa pod fx ale to odległa przyszłość
Lampa pod FX, powiadasz...
:-)
superfejmus
30-11-2014, 21:54
jeśli ma toto znaczenie to wspominam ;) nie widzę konkretnej odpowiedzi
Są dziesiątki sposobów.
Dyfuzory, reflektory, softboxy, lightsphere, itp, itd.
Radzisz koledze używać tego w kościele? :D
wasilewk
30-11-2014, 22:30
.... Ew. kiedyś lampa pod fx ale to odległa przyszłość
No, nie rób jaj ! Przecież masz oświetlić coś, co potem chcesz utrwalić i chcesz, żeby to światło pokazało Ci najcenniejsze miejsca w kadrze. Jakie ma tu znaczenie matryca ?
Pzdr.
superfejmus
30-11-2014, 22:45
Nie wiem jakie dlatego zapytałem ;) uznajemy temat lustra za nieistotny, wróćmy do istoty pytania nt sensowności wymiany z małą dopłatą sb600 na sb900 której dodatkowo jestem pewny, tzn była używana rzadko i krótko, choć w zasadzie trzeźwo myśląc chyba ją zakupię, pieniadze niewielkie (dopłata), gorsza na pewno nie będzie. Jeśli się mylę poprawcie o fx już wspominać nie musicie, jestem już uświadomiony.
wasilewk
30-11-2014, 22:51
Nie wiem jakie dlatego zapytałem :) uznajemy temat lustra za nieistotny, wróćmy do istoty pytania nt sensowności wymiany z małą dopłatą sb600 na sb900 której dodatkowo jestem pewny, tzn była używana rzadko i krótko.
Bo nie chcesz wiedzieć...
Ja mam sb900 ale nie miałem nigdy sb600. Jeśli jest mniejsza i 'nie skrzeczy' - to do zastosowań w kościele jest lepsza --> nawet jeśli palnik trzeba częściej zmieniać.
Sterowanie innymi lampami oraz 'zoomowanie' - rzaadko w kościele ma miejsce.
Pzdr.
Co to za dyskusja o te lampie w kościele? Przecież jak trzeba doświetlić lub po prostu jest tam ciemno jak w dupie, to i f/1.4 w Nikonied500 turbo Ci nie starczy. Mimo jasnych szkieł i dobrego wysokiego iso, lampa zawsze musi byc w torbie, tak jak 2 body.
Prosta odpowiedź.
Kup i zachowaj swoją.
Radzisz koledze używać tego w kościele? :D
Radzę koledze, aby znalazł sobie coś, co będzie mu odpowiadało.
jacek_wozniak
01-12-2014, 10:15
jak nie ma od czego odbić to można ewentualnie wziąć małą blendę 50cm albo troszkę większą 80cm i trzymać ją w ręku i odbić od niej lampę...
blendy zwijają się do bardzo małych rozmiarów
najlepiej mieć taką co ma jak najmniej warstw
biało srebrna jest lżejsza niż te 5w1
jednak 5w1 ma w środku biały materiał dyfuzyjny, który jest tez bardzo lekki, a pozostałe warstwy mogą leżeć w bagażniku i czekać na zużytkowanie :)
gregorry
05-12-2014, 15:56
Co prawda nie mam dużego doświadczenia w robieniu zdjęć w kościele, ale kiedyś mi się zdarzyło i 600 spokojnie dała radę.
Reasumując dotychczasowe wpisy wychodzi jednak na to, że lampy pracują podobnie - a różnica jakościowa nie jest aż tak wielka więc nie widzę na razie sensu inwestowania 1500zł. w lampę jeżeli można wyłożyć 1000 :) Na pewno do 600-tki trzeba jeszcze dołożyć dyfuzor, resztę pieniędzy zainwestuję pewno w torbę, ewentualnie w gripa, którego również zamierzam kupić.
Sorry że odskoczę trochę od tematu ale mam pytanie odnoście używania SB-600 na D90. jak się sprawdza na twoim body? Właśnie chcę zamienić YN-468II na SB-600.
Co prawda nie mam dużego doświadczenia w robieniu zdjęć w kościele, ale kiedyś mi się zdarzyło i 600 spokojnie dała radę.
Pewnie, ze daję radę
600 czy 610 dla mnie są idealne przy kotletach!
Waga, waga i waga ;)
Widzę czasami jak prawdziwi "pro" bujają się z d800/810 z gripem i jakimś słoikiem ze sw. trójcy, no ale to pro ;)
Mnie przynajmniej plecy nie bolą od 2 słoiczków w d600/610 ;)
lodzermensch
22-12-2014, 02:53
Skoro moc tych lamp jest zbliżona to dlaczego jest aż taka różnica w cenie ? (...)
Moc tych lamp nie jest zbliżona...
madebyzosiek
22-12-2014, 12:35
Pewnie, ze daję radę
600 czy 610 dla mnie są idealne przy kotletach!
Waga, waga i waga ;)
Widzę czasami jak prawdziwi "pro" bujają się z d800/810 z gripem i jakimś słoikiem ze sw. trójcy, no ale to pro ;)
Mnie przynajmniej plecy nie bolą od 2 słoiczków w d600/610 ;)
Ta dyskusja jest o lampie SB 600 a nie o body D600...
@rul3z
Dlaczego - gdy mówisz o posiadaczach D810 i zestawu optycznego "św. trójca" - z sarkazmem nazywasz ich "pro"?
Czyżby ich sprzęt zakłócał Twoje dobre samopoczucie...?
Chyba, że to tylko takie moje dziwne wrażenie - wtedy przepraszam Cię najserdeczniej :-)
Ta dyskusja jest o lampie SB 600 a nie o body D600...
o shit, ale wtopa :D
@rul3z
Dlaczego - gdy mówisz o posiadaczach D810 i zestawu optycznego "św. trójca" - z sarkazmem nazywasz ich "pro"?
Czyżby ich sprzęt zakłócał Twoje dobre samopoczucie...?
Chyba, że to tylko takie moje dziwne wrażenie - wtedy przepraszam Cię najserdeczniej :-)
@jamnik, to jest Twoje wrażenie. W tekście powyżej zawiązuje do kategoryzowania danego sprzętu przez nikona.
Nie mam kompleksu sprzętu jakby co ;)