Zobacz pełną wersję : Dopasować komputer do monitora?
Cześć,
Mam prośbę: czy mógłby kto łaskawym okiem zerknąć na poniższe dane i powiedzieć czy warto do tegoż sprzętu dokupować porządne EIZO (no, może nie porządne tylko takie do 3tys.); chodzi oczywiście o obróbkę zdjęć; NX, docelowo może PS4;
AMD Phenom (tm) 9650 Quad-Core Processor
2.30 GHz, 2.00 GB RAM
NVIDA GeForce 9600 GSO 512
Da radę? (może coś zwiększyć/zmienić) czy dać sobie spokój i rozejrzeć się za nowym pudłem?
Pzdr, Piotr
sądzę, że za słaby procesor na Eizo a grafika mogłaby być szybsza... :?
a masz klimatyzacje w pomieszczeniu? bo wiesz, eizo się bardzo grzeje przy tej konfiguracji i może być to dość duży problem... nie chcesz chyba pracować w saunie...
Ok, w takim razie zaczynam rozglądać się za CoreDuo...
Ale CoreDuo to już wogóle Eizo nie pociągnie bo to dwurdzeniowiec...
A myślałem, że dobrze kombinuję... W takim razie w jakie bebechy zainwestować nie przepłacając jednocześnie?
popi1612 Ty tak na poważnie ?
raptor88
15-05-2010, 13:19
Ja czytam i nie wierzę. Co ma monitor do procesora. :-P
A ja czytam i śmieję się do łez :) Gratuluję autorowi pytania a kolegom zrąbistego poczucia humoru :)
Pozdrowionka
Dante_85
17-05-2010, 22:29
Pogadaj z jakimś informatykiem który siedzi w hardware.
Po
1. Monitor nic niema do procka i na odwrót
2. Zwiększ ram do 4gb i pracuj na systemie 64-bitowym bo tylko taki obsłuży 4gb ramu
3. Czy pakować się w 4 rdzenie tego nie jestem do końca przekonany mało która aplikacja wykorzystuje 4 rdzenie. Sądze że wystarczył by ci Core 2 Duo np. E8500 3.16 GHz
4. Co do grafiki nie zabieram zdania bo nie mam zielonego pojęcia ja pracuje na GTX 280 i nie mam żadnych zastrzeżeń (EVGA GTX 280 SC 1GB)
Informatyk z definicji nie siedzi w hardware. ;)
Po
3. Czy pakować się w 4 rdzenie tego nie jestem do końca przekonany mało która aplikacja wykorzystuje 4 rdzenie. Sądze że wystarczył by ci Core 2 Duo np. E8500 3.16 GHz
4. Co do grafiki nie zabieram zdania bo nie mam zielonego pojęcia ja pracuje na GTX 280 i nie mam żadnych zastrzeżeń (EVGA GTX 280 SC 1GB)Photoshop od wersji CS4 ... 3D studio MAX - one wykorzystują 4 rdzenie. Stwierdzenie które wysnułeś jest trochę nie na czasie. Aplikacji "wielordzeniowych" jest na prawdę coraz więcej, już teraz jest ich niemało. Warto zwrócić uwagę na to że np. E8500 kosztujący ponad 700 PLN jest wolniejszy w wymienionych aplikacjach (i to całkiem sporo) od kosztującego 2x mniej Athlon II 630 . Czy kupno takiego procesora jak dwurdzeniowy E8500 jest rozsądne ? - absolutnie jest to beznadziejnie chybiony pomysł. Nawet jeśli już ktoś chce kupować 2 szybsze rdzenie to lepiej już i530 który jest tańszy i szybszy od tego drogiego, starego dziada E8500 :P
http://www.tomshardware.com/charts/2009-desktop-cpu-charts-update-1/Adobe-Photoshop-CS-4,1387.html
http://www.tomshardware.com/charts/2009-desktop-cpu-charts-update-1/3DS-Max-2009,1380.html
A ja czytam i śmieję się do łez :) Gratuluję autorowi pytania a kolegom zrąbistego poczucia humoru :)
Pozdrowionka
Dziękuję, dziękuję; następne pytanie będzie z serii: czy do 85/1.4 pasuje aparat z pełną klatką... (tu można wstawić rodzaj zwierzątka) bądź czy do posiadanego aparatu mogę podpiąć obiektyw firmy...
Będę liczył na duuużo merytorycznych wypowiedzi :)))
Koledzy, powyższy wątek nie był żartem bo faktycznie myślałem, że do obsłużenia monitorów Eizo (ich przestrzeni barwnej?) itp. potrzeba określonej konfiguracji kompa.
A koledze Dante_85 dziękuję za merytoryczną odpowiedź; już spytałem i jestem mądrzejszy o jeden post ;)
Pzdr, Piotr