Zobacz pełną wersję : Soft do D70 A 1.01 czy 1.03?
Witam,
Skusilem sie na 2.0 i pojawiaja sie jakies drobne problemy z ostroscia na moim 18-200 VR.
Zastanawiam sie dlaczego np tutaj
http://cyberfoto.pl/aparaty_cyfrowe/t-48358.html
wszyscy robia/robili powrot do 1.01 a nie 1.03 ?
T.
nie wszyscy. U mnie 2.0 spisje sie jak najbardziej poprawnie.
Kiedyś poruszałem ten wątek i jako że zajmuję się sprzętem na codzień to napiszę jeszcze raz...Jeśli coś działa bez zarzutu to należy pozostawiać jak jest, bo możesz przedobrzyć. Elektronika ma to do siebie że w różnych konfiguracjach urządzenia pomiędzy sobą "głupieją".
Moja rada jest jedna, daj sobie spokój, sam mam D70 i "jadę" na sofcie 1.01 i nie mam najmniejszych powodów do narzekań, absolutnych !
Ps. Jak chcesz coś przedobrzyć to prędzej czy później to spieprzysz !
Pozdrawiam
Moshica
No to wyglada na to ze przedobrzylem :)
Dlatego chce wrocic do 1.01 albo 1.03 bo WYDAJE MI SIE ze jednak nie ostrze w 2.0 jak na tym starym.
Stad moje pytanie o 1.03 i roznice miedzy 1.01
Ale co tez zaobserowalem to to ze 1.03 dopstena jest tylko czesc B (menu?) gdzie 1.01 mozna sciagnac A i B.
Wracam wiec do 1.01
T.
U mnie na A i B 2.0 wszystkie obiektywy ostrzą dobrze z wyjątkiem 18-200 VR. Objawia się BF. Dlaczego?
A ja ma A1.01 a B2.0 i tez działa bez problemów. Nie stwierdzam (na szczęście) żadnych BF ani FF mimo, że wykorzystuję obiektywy nie tylko Nikona.
Rozmawiałem z Nikonem. Powiedzieli, że że firmware nie ma nic współnego z BF przy korzystaniu z N 18-200 VR ( innymi obiektywami działa bez zarzutu).
To raczej wina obiektywu i jego nieprawidłowego zogniskowania. Ponoć często się to zdarza, a winna jest fabryka.
Obiektyw powędruje z aparatem do serwisu.