Zobacz pełną wersję : D80 /m42 Czy jest pomiar światła
Czy w D80 z obiektywami na m42 działa pomiar światła, czy jest tak jak w D70?
Anka
Pomiar światła, ostrzenie na nieskończoność, potwierdzanie ostrości i stabilizacja obrazu ze wszystkimi obiektywami M42 to tylko Pentax ma :D
czyli to nic trudnego skoro takie pentaki mogly to zrobic :)
aleee nieeeeee - nikon nie bedzie mierzyc swiatla dla amatoraa :P
Dziękuję za odpowiedzi no cóż.... wielka szkoda . Czyli nie ma jak to Pentax (K10) super uszczelniony ze stabilizacją i do tego bezproblemowa współpraca z m42 ;)
Wybor nalezy do ciebie ;) ale na forum i tak mozesz zagladac (oprocz manufaktury)
...ostrzenie na nieskończoność...
to sie w Nikonie da "ponoc" zrobic :-)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=144133433
wlasnie do mnie jedzie ten adapter - jak dojedzie to powiem jak i czy dziala :-)
Ostrzenie na nieskończoność Nikona z M42 żaden problem jak się kupi właśnie taką soczewkę jak TKK pisze. Adapter bez soczewki jest 3 razy tańszy, a ostrzenie trzebaby wyliczyc dla danego obiektywu. Potwierdzanie ostrości działa [jak jest jasno ;)] Pomiar światła nie działa, ale od czego mamy LCD :lol:
nikoniara
02-12-2006, 17:01
Ja też będę na taką soczewkę kupować dla moich :)
Archangel
02-12-2006, 17:09
czekam na opinie TKK jesli zdaje egzamin to swietna sprawa :)
colednik
03-12-2006, 12:09
co do pomiaru switla w manualach, gdzies wyczytalem, ze podobno jak sie zmieni mocowanie na bagnetowe od jakiegos np uszkodzonego ze stykami to dziala, tylko jak to sie w paktyce? czy ktos probowal tego kiedys?
niestety to nie może działać, bo to nie zależy tylko od obiektywu, a od body także. Musi być przy obwodzie bagnetu body takie coś, co jest ciągniete przy obrocie pierścienia przysłony w obiektywie. Tylko wtedy body wie jaka jest użyta przysłona.
tego elementu nie ma D80, 70, 50. Ma d200 i wyższe modele.
Coś ostatnio wszyscy uparli się na szkła M42
Jakby było mało dobrych szkieł nikona
Ostatnie ceny z allegro 50/1,4-200zł
Nikkor 100E/2,8-200 z
Nikon mikro 55/3,5 - 320 zł
I jescze wiele wiele innych świetnych szkieł, więc nie wiem po cholerę pchać się w M42 i jakieś przejściówki pogarszające jakość (piszę o tej z soczewką).
Jakoś nie potrafię tego zrozumieć
Kiedyś miałem krótką przygodę z M42 i szybko się z tego wyleczyłem. IMHO nie warto się w to bawić
Nikkor 100E/2,8-200 z
To są ceny po zakończeniu aukcji, czy ceny wyjściowe? ;)
Nikkor 100E/2,8-200 z
I jescze wiele wiele innych świetnych szkieł, więc nie wiem po cholerę pchać się w M42 i jakieś przejściówki pogarszające jakość (piszę o tej z soczewką).
Jakoś nie potrafię tego zrozumieć
Kiedyś miałem krótką przygodę z M42 i szybko się z tego wyleczyłem. IMHO nie warto się w to bawić
Jarku, jesteś niepoważny, i to bardzo, przytaczając te ceny...
Cyba sobie żarty robicie to są ceny zakończonych aukcji
Wiem bo sam kupiłem Nikkora micro 55/2,8
A poprzednia 50/1,4 poszła za 270 zł
To że ludzie dają ceny z kosmosu na kup teraz to nie znaczy że ten sprzęt jest tyle warty
Wystarczy poczekać na aukcję bez ceny minimalnej i od złotówki. Ceny są wtedy właśnie takie jak podałem
Niedawno też kolega gall sprzedawał swojego 100/2,8 na forum za 200zł
Pozdrawiam
Ot i kilka przykładów
http://www.allegro.pl/item142356138_kultowy_nikkor_1_4_50.html
http://www.allegro.pl/item142009551_nikon_el_nikkor_1_4_f_50_mm_obiektyw .html
http://www.allegro.pl/item141944191_nikkor_nikon_50_1_8e_stan_idealny.ht ml]
http://www.allegro.pl/item142139349_mikro_nikkor_55_3_5.html
http://www.allegro.pl/item135519187_nikkor_micro_55_2_8_ais.html
http://www.allegro.pl/item140523178_nikon_50_mm_f_1_4.html
http://www.allegro.pl/item137162538_sigma_50mm_f2_8_do_nikon_a_50_mm_2_8 _f_]_bcm_.html
Wystarczy troche poszukać i śledzić allegro
To tak na szybko znalezione, a było tego dużo więcej. I tak niektóre ceny uważam za zbyt wygórowane bo mozna znależć lepsze okazje.
Pozdrawiam
I życzę miłej zabawy z M42:)
niestety to nie może działać, bo to nie zależy tylko od obiektywu, a od body także. Musi być przy obwodzie bagnetu body takie coś, co jest ciągniete przy obrocie pierścienia przysłony w obiektywie. Tylko wtedy body wie jaka jest użyta przysłona.
tego elementu nie ma D80, 70, 50. Ma d200 i wyższe modele.
nie wprowadzaj w blad ! kazdy gdzies cos slyszal albo mu sie wydaje - a potem powstaja dziwne opinie wyssane z palca
niestety to dziala - ale racja ze tego dynksa trzeba podeprzec - chipa sie jumperuje na twardo 9w obiektywie sa 2 tasmy przewodzace - taka drabinka - z niej aparat wie ktora ma przeslonei jaki zoom (przeslone w cyfrowkach i tak ma body ustawiana ale to detal)
w skrocie chodzi o to zeby wmowic body ze ma zapiete szklo - takie to a takie o takiej ogniskowej i przeslonie max i min - no to body mierzy laskawie wtedy swiatlo - a to ze na manualnym obielktywie ustawiamy przeslony rozne - coz body mysli ze cos ciemno sie robi i wydluza czasy (albo skraca) i to cala filozofia a nie zadne magic tricks
a czemu m42 ludzi napdalo - patrzac w wasze sygnaturki trudno sie dziwic - kazdy ma nikkory 17-50 2.8 , 70-200 2.8 VR i same inne jasne cuda z VR i bajerami za wpisdu kasy - amator tylko nie zarabia na posiadaniu aparatu tzw "maniu" - nie kupi szkla za 3/4 lub wiecej ceny body na ktore pewnie i tak ma kredyt lub oszczedzal przez rok niedojadajac
m42 ma prawie kazdy w szafie - po zenku etc - co prawda sens w uzywanie heliosa 58mm nie widze - przejsciowa z soczewka to 1/3 ceny nikkora 50mm ktorego sie uzywa 3x lepiej szczegolnie przy malej GO
jednak sa obiektywy ktore maja racje bytu - sonnary czy inne (s)zeisy - albo jakies tele 300mm lub wiecej za niedzue pieniadze czasami - tansze niz nikkor 70-300 czy sigma - a dajace raczej takie same lub nawet lepsze efekty (f4 zamiast 5.6)
oczywiscie nie ma co liczyc na rewelacje w wiekszosci przypadkow - sam uwazam ze np tair 135mm z mocowaniem nikona (wiec ma nieskonczonosc bez soczewki) mimo swiatla 2.8 jest do kitu jesli nie domknie sie go 5.6 bo mydli przeokropnie , a przeslona 20 listkowa nie daje znaczoco lepszych efektow niz 9 listkowa w 50-200 4-5.6 - a ten ma AF, lepsze powloki nie mydli i wogole rozklada ruska na lopatki :)
a manualne nikkory - coz ostrza na nieskonoczonosc - no i to ich jedyna zaleta - potem sa schody - ceny na allegro sa z kosmosu - szkla stare, zakurzone z grzybkami paproszkami (co to nie przeszkadzaja - tylko mydla :)
kosztuja tyle ze wystarczy miec zimna krew i przeanalizowac - wystarczy dolozyc 1/3 i mozna miec odpowiednik z AFem :P , w dodatku nie ma duzego wyboru tych manuali - jesli sie trafi np jakas stalka tele o duzej jasnosci - to koszt taki ze mozna sobie kupic cos z AF choc moze nie tak jasne. jednym slowem nedza
w pewnym momencie dochodzi sie do wniosku ze lepiej przyoszczedzic i kupic cos w stylu tamrona 28-70 czy nawet N18-200VR
jednak na poczatku jak nieszczesnik ma tylko kita i pustki w kasie po zakupie body to prosze nie dziwic sie ze szuka alernatyw - zreszta - skor sie da to czemu nie ? tym bardziej ze mozna uzyskac naprawde dobre efekty
w studio uzywalem ostatnio jupitera 9 (85mm f2 , preselekcja przyslony, 20 listkow etc) mimo ze przejsciowka bez soczewki to portret da sie robic - trzeba tylko uwazac na nieskonczonosc - jest na 2,5m :)
przy swielte blyskowym uzywa sie f8 i wiecej - czesto f11 i 16 - plynna regulacja przeslony pozwala lekko doregulowac espozycje (zamiast przeskoczyc o 1 dzialke) oczywiscie bajer tylko na cyfrze - bo ekran pokaze np przepaly - i wyniki mialem calkiem niezle - moze nie masakrycznie rzeznickie - ale ostre (jupiter ma na pelnej dziurze tendencje do zmiekczania)
jupiter to koszt okolo 120zl - zapewnia swietne rozmycie tla (lae bokeh blikow jest nieco paskudny - kolo z jasna obwodka i kropka w srrodku - tair135 robi zawsze okraglutkie plamki - nawet na f8 ;)
jesli rozpatrywac 85mm to nikkor manualny kosztuje od 500 wzwyz - i szczerze to wole dolozyc i kupic uzywke AF za2x tyle - problem w tym ze 85mm jest portretowe i waskie - i jako takie ma waskie i portretowe zastosowanie
wiec inwestycja musi byc albo przemyslana albo trzeba miec kasiore wypadajaca z kieszeni przy kazdym kroku
IMHO lepiej inwestowac w tamrona 90mm macro - ma si ei niezle macro i podobna ogniskowa do portretu choc nie tak jasna - jednak studyjnie amator i tak bedzie domykal do f8 i wiecej a przy 1.8 to ciezko GO chwycic skoro w polowie oka juz sie konczy choc ledwo sie zaczela :P
gdyby nikon dal pomiar w tanich amatorskich puszkach to nie sprzedal by nic wiecej poza kitem :)
bo profi i tak kupia za grube paczki papierkow jasne szkielka o przeszacowanej wartosci
Chcialem podac przyklad. Kupilem na uzywanego Nikkora AF 50mm 1,4 w cenie 800zl. Natomiast na allegro manualny Nikkor 50mm 1,4 kosztuje od 600-700zl. Wiec chyba lepiej dolozyc stowke-dwie i miec AF i nowszy obiektyw.
nie wprowadzaj w blad ! kazdy gdzies cos slyszal albo mu sie wydaje - a potem powstaja dziwne opinie wyssane z palca
niestety to dziala - ale racja ze tego dynksa trzeba podeprzec - chipa sie jumperuje na twardo 9w obiektywie sa 2 tasmy przewodzace - taka drabinka - z niej aparat wie ktora ma przeslonei jaki zoom (przeslone w cyfrowkach i tak ma body ustawiana ale to detal)
w skrocie chodzi o to zeby wmowic body ze ma zapiete szklo - takie to a takie o takiej ogniskowej i przeslonie max i min - no to body mierzy laskawie wtedy swiatlo - a to ze na manualnym obielktywie ustawiamy przeslony rozne - coz body mysli ze cos ciemno sie robi i wydluza czasy (albo skraca) i to cala filozofia a nie zadne magic tricks
wróćmy może do początku. O popięciu jakiego obiektywu ty teraz piszesz? skąd ci się wziął chip w manualu, jeśli proponujesz przerobienie manuala przez dodanie chipa to ja dziękuję za takie "łatwe" rozwiązanie.
ja piszę o dżwigience na zewnątrz bagnetu, a nie w środku, w body.
Jeśli body i obiektyw coś takiego posiada, to wie jaka jest przysłona. Działa automatyka. Nie ma przyciemniania w trakcie pomiaru i nie trzeba działać z pomiarem na podstawie drabinki na manualu.
zazebiaja nam sie watki :)
d200 moze odczytac wartosc przeslony bo ma ten cycek przy bagnecie popychany pierscieniem przeslony (ale nie m42)
tutaj mowimy jednak o d80 (d70 i d50 takze) - i juz nie ma tak dobrze
jedyna mozliwoscia zeby miec pomiar z manualnym szklem (m42, psix czy stare nikkory) to zczipowanie obiektywu
swego czasu jakis gosc w US robil taka usluge odplatnie - stare AIS czy inne przerabial przez dolozenie chipa i wymiane bagnetu - glownie chodzilo o pomiar matrycowy - bo pomiar swiatla to na F byl - przy okazji w cyfrach zaczal dzialac pomiar swiatla (w tych tanszych a nie d200 :P)
wiec jak ktos chce miec pomiar swiatla to :
1. musi zmajstrowac sobie przejsciowke wyposazona w chip
2. moze sobie kupic stary swiatlomierz i mierzyc :P
3. kupic d200 lub d2costam
4 dac se siana i kupic 18-200 VR i nie zawracac ludziom na forum d upy o jakies szkla bo ma all-in-one ;)
no, to doszliśmy do wspólnych wniosków :)
niestety niezbyt optymistycznych dla posiadaczy szkieł m42
Chcialem podac przyklad. Kupilem na uzywanego Nikkora AF 50mm 1,4 w cenie 800zl. Natomiast na allegro manualny Nikkor 50mm 1,4 kosztuje od 600-700zl. Wiec chyba lepiej dolozyc stowke-dwie i miec AF i nowszy obiektyw.
Tylko to są ceny z kosmosu. Kogoś chyba powaliło że chce za to szkło tyle pieniedzy
Jesli jak juz pisałem aukcja jest bez ceny minimalnej i od złotówki to ceny tego szkła wahają się od 200-280zł
Trochę temat upadł i koledzy którzy mi zarzucali że podaje nierealne ceny się nie odzywają?
czekam na opinie TKK jesli zdaje egzamin to swietna sprawa :)
adapter dotarl, ale ogolnie to nie jest najlepszy :-( - coprawda bez problemu ostrzy na nieskonczonosc, ale jakosc zdjec jest taka sobie (takie troche za mlga). Dodatkowo problem pojawia sie z przyslona w obiektywach z "popychaczem przyslony" (jak to sie wlasciwie nazywa fachowo ???) i taki obiektyw z tym adapterem pracuje tylko na "pełnej dziurze".
Potwierdzenie ostrosci dziala - ale nie mozna mu ufac - lepsze (ostrzejsze) zdjecia ususkalem ostrzac "na oko".
przyblokuj popychacza to nie bedzeis zmial problemu
a mydelko wychodzi na pelnej dziurze w wielu starych szkielkach (a i nowych tez :P ) - najczesciej stare powloki lub ich brak :) tylko wyciaganie z NEFa cos poradzi - ale to na utrate kolorystki, kontrastu a nie ostrosci ! ja zawuwazylem ze wiele m42 daje chlodne barwy fotki
na oko to chlop umarl :)
potwierdzenie AF dziala zgodnie z instrukcja tylko do f5.6 - potem sie cuda dzieja i wariuje - slabe oswietlenie tez ma wplyw na to
ostrzyc musisz na pelnej dziurze i domykac przeslone potem - ot zeby nie bylo za latwo - dobrze sie sprawdzaja szkal z preselekcja przeslony
catzeya sobei kup - klin z mikrorastrem pozwola ostrzyc precyzyjnie - tylko pamietaj o dodaniu -0,3EV ;)
Widzę , ze temat się trochę rozwinął . Mam pewne doświadczenie w fotografowaniu Nikonem i szklami m42 , adapter z soczewką nie gwarantuje ostrzenia w nieskonczonosc ze wszystkimi szkłami. Sama jestem dosc sceptycznie nastawiona do zabawy z tymi szkłami, ale ostatnio stałam się posiadaczką kilku dobrych obiektywów tego rodzaju i chciałabym je jakos wykorzystac. Pewnie, ze zabawa z nimi w połaczeniu z Nikonem jest trochę utrudniona i zrobienie dobrego zdjecia wymaga czasu ( reporterka odpada, ale portrety , przyroda jak najbardziej) ale za to efekty warte są zachodu. Podsumowując szkoda że D80 nie ma pomiaru światła z m42 ....to bardzo ułatwiło by fotografowanie.
Trochę temat upadł i koledzy którzy mi zarzucali że podaje nierealne ceny się nie odzywają?
No dobra ja się odezwę odnośnie tych linków z super cenami:
link 1 - w tym szkle ostrzenie manualne (jak w M42) i brak pomiaru światła (jak w M42) - więc gdzie tu przewaga?
link 2 - że zacytuję "Mam do zaoferowania bardzo dobry obiektyw powiększalnikowy Nikon EL-Nikkor 1:4 o długości ogniskowej f = 50 mm" - my tu chyba nie o powiększalnikach rozmawiamy
link 3 - w temacie aukcji jest "Nikkor NIKON 50/1,8E" - ale juz poniżej jest napisane "Przedmiotem aukcji jest telekonwerter NIKON TC-200! Stan BARDZO DOBRY, jak NOWY"
link 4 - tu przyznaję, ze nie znam tego
link 5 - to AIS czyli jak w puncie pierwszym
To linki znalezione na szybko w pracy , a ceny które podawałem aukcji które ostatnio się zakończyły i które obserwowałem.
Piszesz jaka różnica, ano taka że obiektyw ostrzy na nieskończoność bez żadnych przejściówek z soczewką (które pogarszają jakość obrazu). A żeby podpiąć obiektyw też nie potrzebuje żadnych przejściówek, które jak wiem z własnego doświadczenia bardzo ciężko się zakłada i zdejmuje z bagnetu nikona, a ich jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia.
Nie będę się tu rozpisywał o jakości tych szkieł bo nie mam zamiaru nikogo na siłę uszczęśliwiać. Chce się bawić w M42 to proszę bardzo. Ja tylko chciałem zauważyć że ceny dobrych szkieł manualnych nikona są tak niskie że IMHO nie warto się bawić w obiektywy M42, które moim zdaniem są różnej jakości ( jak tam ruski złożył tak mu wyszło:)). Nie mówię tu że nie ma dobrych obiektywów M42 ale rozrzut jakościowy jest zbyt duży.
Tak jak pisałem wcześniej kupiłem ostatnio za 320 zł 55/3,5 Nikkora micro i uważam że jet rewelacyjny i trudno by było znaleźć tak dobre szkło na M42.
Pozdrawiam
PS Zobaczcie ta aukcję http://www.allegro.pl/item147675982_nikon_auto_s_50mm_f1_4.html
a zdjecie "szarpniete" z ebay-a....