PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Szpak

Zbysior
14-05-2010, 09:31
Pogoda, jaka jest każdy widzi, wykorzystałem przebłyski słońca pozwalające na skrócenie czasu i pstryknąłem szpaki przy pracy, miałem nadzieje, że zrobię młode uczące się latać, jednak patrząc za okno cienko to widzę.
Trochę czasy za krótkie, jednak na tyle słońce pozwoliło.
Jako ciekawostkę dodam, że do budki lęgowej przylatują z jedzeniem 3 szpaki… jakaś sodomia u mnie panuje:smile:.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://zbysior1601.eu.interia.pl/szpak1.jpg)

2.

źródło (http://zbysior1601.eu.interia.pl/szpak2.jpg)

3.

źródło (http://zbysior1601.eu.interia.pl/szpak3.jpg)

4.

źródło (http://zbysior1601.eu.interia.pl/szpak4.jpg)

tomek61
14-05-2010, 09:37
Nie łatwe zadania "strzelić" szpaka w locie.Tobie sie udało.
Nawet fajnie to wyszło,szczególnie IMHO 2,3 i 4.
Walcz dalej i pokazuj efekty.
Pozdrawiam

oszo
14-05-2010, 09:43
Fajna seria, szkoda tylko nieostrości oka.

pozdrawiam

Zbysior
14-05-2010, 09:52
Wymyśliłem na nie sposób, jednak do takich zdjęć trzeba sporo światła, którego jest jak na lekarstwo, zaraz młode wylecą i będzie po szpakach w locie.

Zbysior
14-05-2010, 09:56
Z tym okiem też widzę, szczególnie na 4, jednak to wszystko, co mogłem przy takim oświetleniu wydusić.

mycza
14-05-2010, 11:25
Fajna seria, widać dynamikę w ujęciach.

wasilewk
14-05-2010, 11:29
Wymyśliłem na nie sposób, jednak do takich zdjęć trzeba sporo światła, którego jest jak na lekarstwo, zaraz młode wylecą i będzie po szpakach w locie.

A możesz podać trochę szczegółów ?

Karbulot
14-05-2010, 13:53
No Zbysior, jak dla mnie rewela :) .
Szczegolnie 4 za kadr i 1 za ostrosc.

borregaard
14-05-2010, 16:05
Świetne Zbyszku.

edmund
14-05-2010, 16:46
4 i 1 piękne! pozdrawiam!

Zbysior
14-05-2010, 18:54
A możesz podać trochę szczegółów ?

Czemu nie… najpierw powiesić budkę ( u mnie wisi 5, więcej nie mam gdzie powiesić), potem zaprosić szpaki lub inne fruwacze, wszystkie budki muszą być na takiej wysokości i w takim miejscu żeby przy fotografowaniu zachować perspektywę, jak się wyklują pisklaki to ptaszory mają taką częstotliwość wlatywania do budki, że można pstrykać dowoli.
Napiszę jak ja to zrobiłem… najpierw przyzwyczaiłem ptaki do swojego widoku siedząc na tarasie i normalnie się poruszając, potem ustawiłem statyw z aparatem i tak stał pół dnia, jakieś 5m od budki, do puszki podłączyłem odpalanie migawki falami radiowymi, jak ptak usiadł na budce nastawiłem na nim ostrość i przerzuciłem ostrzenie na manual, teraz ustawiłem kadr tak żeby ptak dolatujący do budki zmieścił się w kadrze i jeszcze trochę miejsca zostało.
Pozostało, już tylko obserwowanie gałęzi, kiedy ptak zacznie lecieć z żarciem, jak wleciał w kadr to go pstryk, oczywiście nie patrząc przez wizjer tylko zdalnie na oko… ogniskową trochę zmniejszyłem żeby ptak zmieścił się ze skrzydłami i skrócił się czas.
Do takiego fotografowania jednak trzeba sporo światła, gdyż ptak nie jest śledzony obiektywem tylko całą jego szybkość trzeba zatrzymać w czasie… tu miałem za mało światła, słońce trochę za chmurami, zdecydowałem się jednak na fotografowanie, bo następna taka okazją może być dopiero w przyszłym roku.
Jeszcze taki numer, w kadrze było widać troszkę budki, po to żeby ptaka chwycić w ostatniej fazie lotu a ten fragment budki można łatwo występować i uzyskać więcej miejsca z przodu ptaka… wszystko to zadziała jak wcześniej nie powiesimy budki między gałęziami tylko na nieobrośniętym pniu drzewa a tło będzie na tyle daleko żeby się porządnie rozmyło.
To chyba tyle:-).

Nikonozaur
14-05-2010, 20:49
Życzę Ci jaśniejszego szkła, ale i tak fajnie. :D

wasilewk
14-05-2010, 20:54
Czemu nie… najpierw powiesić budkę ( u mnie wisi 5, więcej nie mam gdzie powiesić), potem zaprosić szpaki lub inne fruwacze, wszystkie budki muszą być na takiej wysokości i w takim miejscu żeby przy fotografowaniu zachować perspektywę, jak się wyklują pisklaki to ptaszory mają taką częstotliwość wlatywania do budki, że można pstrykać dowoli.
Napiszę jak ja to zrobiłem… najpierw przyzwyczaiłem ptaki do swojego widoku siedząc na tarasie i normalnie się poruszając, potem ustawiłem statyw z aparatem i tak stał pół dnia, jakieś 5m od budki, do puszki podłączyłem odpalanie migawki falami radiowymi, jak ptak usiadł na budce nastawiłem na nim ostrość i przerzuciłem ostrzenie na manual, teraz ustawiłem kadr tak żeby ptak dolatujący do budki zmieścił się w kadrze i jeszcze trochę miejsca zostało.
Pozostało, już tylko obserwowanie gałęzi, kiedy ptak zacznie lecieć z żarciem, jak wleciał w kadr to go pstryk, oczywiście nie patrząc przez wizjer tylko zdalnie na oko… ogniskową trochę zmniejszyłem żeby ptak zmieścił się ze skrzydłami i skrócił się czas.
Do takiego fotografowania jednak trzeba sporo światła, gdyż ptak nie jest śledzony obiektywem tylko całą jego szybkość trzeba zatrzymać w czasie… tu miałem za mało światła, słońce trochę za chmurami, zdecydowałem się jednak na fotografowanie, bo następna taka okazją może być dopiero w przyszłym roku.
Jeszcze taki numer, w kadrze było widać troszkę budki, po to żeby ptaka chwycić w ostatniej fazie lotu a ten fragment budki można łatwo występować i uzyskać więcej miejsca z przodu ptaka… wszystko to zadziała jak wcześniej nie powiesimy budki między gałęziami tylko na nieobrośniętym pniu drzewa a tło będzie na tyle daleko żeby się porządnie rozmyło.
To chyba tyle:-).

Serdeczne dzięki ! O to chodziło.

Pzdr.

P.S.
A czy automat reagujący na ruch w polu widzenia - byłby do wykorzystania ?

Zbysior
14-05-2010, 21:37
Myślę, że szkoda pieniędzy, jakoś to by miało mało z fotografem wspólnego, jak robiłem te zdjęcia to co chwilę musiałem korekty wprowadzać, więc siedziałem przy aparacie a zdalne zwalnianie migawki potrzebne było żeby obserwować szpaki kiedy zdecydują się wlecieć do budki, robiły to dość szybko i podlatywały z różnych stron, więc patrząc przez wizjer niemiałbym takiej orientacji co się dzieje.

Zbysior
14-05-2010, 21:47
Życzę Ci jaśniejszego szkła, ale i tak fajnie. :D

Zgadza się jaśniejsze szkło załatwiłoby sprawę, jednak po przeprowadzce nie mogę się z kasą wyrobić, dzisiaj robiłem np. drogę, do tego uzbrajam warsztat i tak non stop coś nowego wyłazi a jak kupowć szkło to z rozmachem, bo to długo ma służyć.

goralikus
15-05-2010, 03:45
Ja od jakiegos czasu ucze sie pstrykac ptaki przy pomocy Zbysiora ZBYSIOR DZIEKUJE!!! Dla mnie te prace powyzej to mistrzostwo swiata, zlapac w locie ptaka obiektywem to jak zlapac komara za jaja w rekawicy bokserskiej. Zbysior gratuluje - super. Zbysior to Ty sie przeprowadziles? A co z Twoim karmikiem ptakofotorodnym?
Pokaz te zdjecia prosze na detroit - dzieki.

Zbysior
15-05-2010, 08:12
Przeprowadziłem się na jesień z kamienicy do domu, więc od nowa muszę wszystko kupować i wydatki na fotografowanie spadły na drugi plan a i czasu na zdjęcia mniej, jeszcze trochę i dojdzie wszystko do normy, karmnik jest bezpieczny, tylko jeszcze do niego przylatują stali goście i czekam na jakichś nowych.
Z tymi ptakami w locie nie jest aż tak trudno, tylko trzeba się dobrze przygotować, no i pogoda musi pomóc.
Zdjęcia wrzucę tylko jeszcze jakieś obrobię, teraz idę szpachlować auto i jak skończę to biorę się do zdjęć.

jurek1906
15-05-2010, 09:27
Ładna seria,dwójka mi się najbardziej podoba.A świtała Zbyszku ciągle brak :(.

wld
16-05-2010, 20:57
niełatwa to sztuka dobrze pokazać pierzaka w locie :) Do tego potrzeba albo bardzo dużo światła albo jasnego szkła ;)

Zbysior
17-05-2010, 17:39
Dzięki za opinię:-), na zakończenie jeszcze taki szpaczek z pajączkiem.

5.

źródło (http://zbysior1601.fm.interia.pl/szpak2.jpg)

jurek1906
17-05-2010, 18:51
Ostanie najlepsze :)

Zbysior
17-05-2010, 18:57
Trochę inaczej podszedłem do obróbki.

jajacek44
18-05-2010, 16:41
Widzę, że Kolega zaczyna eksperymentować...ciekawe efekty. Najbardziej przypadła go gustu piątka. Na czym polega inność podejścia do obróbki i jaki program do obróbki ?:D

lortek
18-05-2010, 17:44
5 jest rewelacyjna!

Zbysior
18-05-2010, 18:16
Widzę, że Kolega zaczyna eksperymentować...ciekawe efekty. Najbardziej przypadła go gustu piątka. Na czym polega inność podejścia do obróbki i jaki program do obróbki ?:D

Program to NX2 wymazywanie kawałka budki w Corel PHOTO PAINT
Pierwsze robiłem w nocy i na zmęczonego, na ostatnim dałem suwakiem exposure compensation w prawo zamiast w lewo jak w poprzednich, potem trochę contrastu i jeszcze sporo rozjaśniłem, reszta tak samo.
Trochę jeszcze muszę popracować nad obróbką, bo popełniam sporo błędów, nie wiem jak dobrze poprawić trudne fotografie.

razza
18-05-2010, 20:23
Secik fantastyczny Zbyszku - rady dla nowicjuszy bezcenne . Podpowiedz w czym likwidujesz i jak szumy przy wysokim iso.
pozdrawiam
Mariusz

Zbysior
18-05-2010, 20:45
To nie ja to D700, odpłaca się za wydane pieniądze na niego, możliwością ponoszenia ISO do 1200 prawie bez strat a 800 bez strat, w jakości,
Druga sprawa to jak podejdziesz blisko to nie musisz takiego cropa robić i już masz mniejszy szum.
Z zasady nie odszumiam zdjęć.

GEDAW
18-05-2010, 21:43
Piąteczka rewelacja.

Prawie godło.

pastaleon
04-10-2010, 01:30
Przepiękna seria.5 rządzi

Zbysior
04-10-2010, 13:07
Dzięki, pastaleon
Witam Wszystkich po dość długiej przerwie, nie myślałem, że ktoś jeszcze wyciągnie ten wątek gdzieś z ostatnich stron.
Musiałem poświęcić się Firmie i fotografowanie poszło na bok, przez wakacje nie zrobiłem ani jednego zdjęcia, teraz wracam na łono natury i na dniach pokażę coś z ptaszków, na razie z karmnika, trzeba znowu dojść do wprawy.
Nie oceniałem zdjęć gdyż uważam, że jak się samemu nie fotografuje to niema co zwracać uwagi komuś kto poświęca swój wolny czas na uganianie się za zwierzyną.

NeXuS
04-10-2010, 17:02
Ale reżyseria na miarę oscara, cwaniak najpierw pokazał cztery fajne i jak już się każdy naachał i naochał pokazał jeszcze lepszą idealną piątkę. Przyznaj się, że od początku to wszystko zaplanowałeś ;)