PDA

Zobacz pełną wersję : D70 - problem z kolorystyką (balans bieli?)

jannik
14-05-2010, 09:28
Witam
Mam problem z Nikonem D70 zakupionym przed ponad pół rokiem.
Aparatem udaje się zrobić b. ładne zdjęcia. Ostrość, głębia, nasycenie itp itd - wszystko OK.

Ale od pewnego czasu aparat zaczął robić zdjęcia, w których brąz, pomarańcz i pewne odcienie czerwieni i bordu zdominowują pozostałe kolory. Szczególnie widoczne staje się to przy robieniu twarzy z oświetleniem lampy (SB-600) lub zachodzącego słońca.
Wydaje się też że aparat bardzo mocno "ubrązawia" zdjęcia, gdy w tle przeważają kolory brązu i pomarańczu, jakby uwypukla tę kolorystykę. Zazwyczaj "ubrązowienie" może kojarzyć się z "ociepleniem", ale nie w tym przypadku. Można nawet powiedzieć, że jest to taki "chłodny brąz"!
Tego efektu nie widać na zdjęciach wykonanych przed pół rokiem (nawet z lampą lub w zachodzącym słońcu). Wygląda na to, że aparat "nauczył się" lub "nabył" jakichś "tajemniczych" cech kolorystycznych.
Nie pomaga resetowanie ustawień lub "bawienie się" balansem bieli!

Czy ktoś miał podobny problem?
Ponoć można jakoś "zaingerować" w edycję krzywej kolorów lub zmienić (od nowa wgrać) oprogramowanie.
Czy ktoś to robił i mógłby podpowiedzieć jak to zrobić?

pzodro

karolt
14-05-2010, 09:32
Jeśli jesteś pewien, że resetowałeś itd., to może jednak jakaś awaria? Ja bym porobił kilka testów i porównał z RAWami na przykład. Nie mówiąc o tym, że w ogóle rzadko robię zdjęcia nie na RAWach i z grubsza wisi mi, co tam aparat wymyśli z WB...

igg
14-05-2010, 09:40
Sprawdz, czy nie przestawiłes sobie korekty WB (przednim kółkiem nastaw)
lub barwy - jesli uzywasz "optimize image - custom"

bober.
16-05-2010, 10:29
a sam ustawiasz wb czy na auto? może przestawiłeś przypadkiem,
sprawdź też w nie wiem jak to nazwać 'profilach kolorystycznych' bo może przestawiłeś przypadkiem np na jakieś do krajobrazu portretu czy coś, a jak masz swoje, to też sprawdź czy jest tak jak chciałeś :)

Duder
19-05-2010, 00:02
Po pierwsze czy to w jpeg ,czy w NEF też?Może wrzuć jakiś przykładowy kadr.

fikander
20-05-2010, 14:23
Miałem podobne objawy przy moim D70s tylko u mnie wszystko wpadało w purpurę. Na jakim profilu pstrykasz Adobe RGB czy sRGB? Ustaw sobie sRGB i WB na AUTO. Mój D70s jakoś nie chciał współpracować z lampą. Aktualnie pstrykam D90 i jak bym nie wykadrował zawsze zdjęcia wychodzą OK, no prawie zawsze a lampa ta sama.