Zobacz pełną wersję : Fotografia w teatrze
Chamaeleo
14-05-2010, 08:02
Witam, w przyszłym tygodniu będę miał możliwość robienia zdjęć w teatrze podczas spektaklu tanecznego (ma to być pamiątka z przedstawienia dyplomowego dla znajomej).
Ale problem jest taki, że nigdy w teatrze nie zdjęć nie robiłem i nawet nie wiem jaki wybrać sprzęt ani jak go ustawić.
Trochę o tym przedstawieniu: to będzie spektakl taneczny, czyli aktorzy ruszać będą się dość szybko; scena niewielka 9x11 m. Fotografować będę mógł z publiczności. Co do oświetlenia to ma być niezbyt intensywne i kolorowe.
Sprzęt jakim dysponuję to:
d300, d90 + Nikkor 18-105 3,5-5,6 + sigma 50 1,4 + tamron 28-75 2,8 i w sumie to wszystko.
Bardzo proszę o wszelkie rady
Pozdrawiam
jak tylko z publiki to chyba odpada chodzenie. choć ja bym raczej odstawił dwa rogi sceny przechodząc za widownią. ewentulanie jedno z końca sali.
obczaj mniej więcej jak działa światło jak się zmienia i leć w M. jak będzie się zmieniac wtedy się dostosowuj. ale raczej nie dasz rady sensownie tego zrobić w A. no i czułości 1600-6400 to standard raczej. 6400 jest 100% używalne, ale zależy przy jakim świetle.
pamiętaj że lepiej mieć szumnie niż nie mieć...
Skoro to przedstawienie, a nie sesja zdjeciowa, to jest ono dla widzow, a nie dla fotografow, wiec uzycie lampy MZ odpada. Pozostaje Ci Sigma na jednym body i Tamronik na drugim. No chyba, ze chcesz zabrac jedno body i przekladac szkielka, ale skoro dysponujesz dwoma, to warto to wykorzystac.
D300 i D90 daja Ci praktycznie to samo pod wzgledem szumow, wiec oba na maksymalne akceptowalne prze Ciebie ISO (1600, 3200?), bo sam piszesz, ze aktorzy ruszac sie beda szybko, wiec i czasy w miare krotkie musza byc. Jesli oswietlenie slabe i punktowe (jakies spoty), to pomiar swiatla punktowy, jesli oswietlenie rownomierne (w co watpie), to mozesz sprobowac matrycowego, lub CW. Tryb M, przyslona na minimalnej wartosci i kilka zdjec obserwujac podglad i histogram celem rozeznania co do prawidlowosci ekspozycji. No i dalej to juz kombinowanie ;)
Jesli oswietlenie skape i punktowe, to MZ zdecydowanie lepiej "nie doswietlic" calosci, a jedynie aktorow, uzyskujac w ten sposob ciekawy efekt, niz doswietlic "rownomiernie" cala klatke i przeswietlic postacie.
Pilnowac czasow aby nie wyszly rozmyte postacie, tam gdzie nie powinny wyjsc poruszone ;) Tam gdzie jest to wskazane (np. taniec) mozna sobie pozwolic na rozmycie uwidaczniajace dynamizm sceny :) Jesli za krotkie czasy - podbic ISO (jak kolega wyzej napisal: lepiej miec szum, niz wcale nie miec).
Zdjecia oczywiscie tylko w RAW-ach - jak sknocisz, latwiej bedzie cos uratowac ;)
Wszystko zalezy od oswietlenia, ruchu aktorow na scenie i wielu innych czynnikow, wiec nie ma jako takiego zlotego srodka :)
POWODZENIA :)
jesli fotografujesz z widowni- dluzsze szklo i ani sie waz uzywac lampy i wal po lapach tych z malpami ktorzy blyskaja, oczywiscie mozesz sie dyskretnie przemieszczac po widowni byle nie przeszkadzac aktorom i widzom
jest jeszcze druga mozliwosc....ustawiana sesja....porozmawiaj ze znajoma i innymi aktorami czy nie zechcieliby po spektaklu zostac na pol godziny i zagrac kilku kluczowych momentow (ktore sobie zapamietasz podczas normalnego ogladania), wazne zeby postawic flaszke oswietleniownom:) i dogadac sie szybko ktore momenty maja zaswiecic...gwarantuje ze efekt bedzie lepszy niz foty z widowni. Powodzenia
1. Lampa błyskowa nie jest mile widziana,
2. ISO od 1250 w górę (zależy też jeszcze jak oświetlony to będzie spektakl i jakie czasy chcesz uzyskać)
3. Szklarnia min. ze światłem f/1.8, najlepiej i coś krótkiego (30,35mm) i coś dłuższego (85,135mm). Generalnie jak stoisz pod sceną to 50-tka też daje bardzo fajnie radę.
4. Najlepiej dogadać się z organizatorem i pójść na próbę - będziesz wiedział w których miejscach się ustawić, żeby złapać jak najlepsze kadry, ewentualnie przy próbie generalnej masz szansę zobaczyć czy światło to będzie katastrofa czy bardzo duża katastrofa ;)
Generalnie to najtrudniej zacząć - nie wiadomo czego się można spodziewać ;)
Ja mam za sobą trzy przedstawienia:
Włosy na błysk (http://januszdziuba.eu/blog/?p=277)
W stronę słońca (http://januszdziuba.eu/blog/?p=221)
Stacja przeznaczenie (http://januszdziuba.eu/blog/?p=480)
i organizatorzy są zadowoleni ze zdjęć. No i a`propos organizatorów - podowiaduj się czy w ogóle można robić zdjęcia i czy są jakieś restrykcje.
Witam, w przyszłym tygodniu będę miał możliwość robienia zdjęć w teatrze podczas spektaklu tanecznego (ma to być pamiątka z przedstawienia dyplomowego dla znajomej).
Chyba już za późno, ale wszelkie fotosy się robi na próbie generalnej, gdzie aktorzy już występują w strojach, a publiczności jeszcze nie ma. Przestawienie jest dla widzów i wszelkie elementy, które zakłócają odbiór są niepożądane.
Staraj się jak najmniej przeszkadzać, nie kłapać lustrem za dużo, staraj się robić foto jak gra głośno muzyka.
Najlepiej jakbyś był dogadany z organizatorami spektaklu, przeszkadzając widzom i aktorom, możesz zostać najzwyczajniej w świecie wyproszony z sali.
ano właśnie i mnie się tak wydawało, że w trakcie spektaklu to co najwyżej premiera i tylko na samym początku i na samym końcu, bo fotosy etc. w teatrze to głównie na próbie generalnej gdzie również jest publiczność ale przygotowana na niedogodności (właściwie przy większych spektaklach to nawet na 2 tygodnie przed premierą można zacząć, bo już wszystko w pełnym rynsztunku się odbywa, choć nie zawsze tak jak będzie ostatecznie)
Chamaeleo
17-05-2010, 09:41
To będzie przedstawienie spektakl taneczny, czyli z założenia będzie grała głośno muzyka. Nie pytałem o sprawy organizacyjne, tylko o techniczne, gdyż jak napisałem wcześniej BĘDĘ miał możliwość robienia zdjęć. Ta znajoma jest zarówno choreografem jak i aktorem.
Asche, w pierwszym wątku podałem sprzęt którego mam możliwość używać, co Ty byś wybrał?
To będzie przedstawienie spektakl taneczny, czyli z założenia będzie grała głośno muzyka. Nie pytałem o sprawy organizacyjne, tylko o techniczne, gdyż jak napisałem wcześniej BĘDĘ miał możliwość robienia zdjęć. Ta znajoma jest zarówno choreografem jak i aktorem.
Asche, w pierwszym wątku podałem sprzęt którego mam możliwość używać, co Ty byś wybrał?
Sigma i Tamron, z tym, że nie wiem jak scena będzie wyglądała. Na podstawie tego co ja robiłem to raczej większość obrobiłbym 50-tką.
Kit na takim przedstawieniu to raczej w ostateczności tylko do szerokiego kąta (18mm), żeby na samym końcu przedstawienia objąć aktorów. Wtedy ewentualnie można się posiłkować lampką.
Właśnie widzę, że masz do dyspozycji 2 prawie równorzędne body (pod względem uzyskiwanych czułości) i jakbym był na Twoim miejscu to do D300 zapodałbym Tamrona (ISO3200, f/2.8 ) a do D90 Sigmę.
Chamaeleo
17-05-2010, 22:45
Aktorów będzie trzech, scena nieduża ;)
Dzięki za odpowiedź :)