Zobacz pełną wersję : Fotografia katalogowa mebli
Witam
Mam ciężki orzech do zgryzienia i pisze do was o rade. Musze skompletować sobie sprzęt studyjny do fotografii katalogowej mebli kuchennych. Obiekty fotografowane to wszelkiego rodzaju pojedyncze elementy zabudowy jak i całe zespoły szafek tworzące kuchnie/pokój. Jak do doświetlić?
Myślałem o zakupie dwóch lub trzech softboxów 100x70 ze światłem stałym. Rozglądam się po allegro i często trafiam na softboxy o kształcie sześciokąta foremnego. Jakie to ma zastosowanie? Do zdjęć pojedyńczych elementów myślę o jednolitym, szarym tle.
Posiadam blendę 180x120cm, może gdzieś ją wykorzystam. Ma ktoś jakieś doświadczenie w takiego typu fotografii? Na co zwrócić uwagę?
Bardzo dziękuje za pomoc....
Bartek - NinoVeron
14-05-2010, 03:15
jest to całkiem obca dla mnie "gałąź" fotografii ale myślę, że warto poszperać w archiwum tego forum
sam temat przewodni "meble kuchenne" - jest bardzo szeroki i nie ma tu prostej recepty
masz tu zarówno powierzchnie matowe, jak i błyszczące
masz szkła, lustra jak i przeróżne dodatki drewniane czy metalowe (aluminiowe, chromowane itp...)
możesz się spotkać z różnymi płytkami (kafelki, gresy) lub nawet imitacją różnych kamieni
masz kuchenki/płyty indukcyjne pod zabudowę jak i zmywarki
będzie jakaś armatura i zlewozmywaki
pewnie dojdzie ceramika, plastyk i przeróżne dodatki
itp... itd...
"ostre" światło raczej odpada
im mniej "nienaturalnych" odbłysków tym lepiej
a miękkie uzyskasz z softboxów i okt
niektórzy dodatkowo zmiękczają światło ustawiając jeszcze firanki/prześcieradła przed softboxami
jednak przy takim zakresie różnorodnych materiałów będzie trzeba się troszkę napracować
na forum było troszkę różnych tematów np.
jak fotografować różne przedmioty (w tym szkło) do zdjęć katalogowych
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=135842
jak fotografować obrazy
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=136734
szukaj... może trafisz coś fajnego
Dzięki za odpowiedź. Czytałem te tematy już wcześniej, jednak nie odpowiedziały mi konkretne. Tak jak powiedziałeś fotografia mebli jakikolwiek to by nie było jest bardzo trudna i szeroka.
Bardzo bym prosiło o modle lamp świtała stałego, które polecacie. (myślę, że w tym wypadku świtało stałe będzie najlepszym rozwiązaniem, ponieważ już przed zrobieniem zdjęcia będe mógł ocenić jakie światełko jest rzucone na fotografowany obiekt).
Do fotografowania całych segmentów mebli będę miał udostępnione całe białe pomieszczenie, więc będzie od czego odbić światełko. Jeśli chodzi o odbicia w elementach, na przykład mnie, albo sprzętu studyjnego to wydaje mi się, że się nic nie poradzi i tutaj PS to podstawa...
Jeszcze jedne temat jaki mi się nasuwa, o którym warto wspomnieć. Przy rozmowach z producentem tych mebli, chciałby mieć w katalogu zdjęcia mebli wkomponowane w grafice katalogu lub dany mebel miałby być koloryzowany za pomocą PS, czyli trzeba perfekcyjnie wyciąć szafkę. Pierwsza myśl to GreenScreen. Co prawda używa sie tej metody w filmowaniu. Jak sobie poradzić z niepowołanymi odblaskami zielonego tła? Są na to jakieś techniki, czy wystarczy dobrze doświetlone tło(bez cieni) wraz z dobrze doświetlonym elementem?
witam co do fotografowania mebli przyda się duże pomieszczenie na pewno z 3 lampy studyjne ,duże kawały styropianu do odbijania światła praktykowane zdaje to świetnie egzamin.Najważniejsze uważać na szerokątne obiektywy dają zniekształcenia które trzeba potem likwidować w szopie co jest żmudną pracą .Polar też by się przydał.Na końcu zostało tylko powalczyć ze światłem.pozdr.
j_szczygiel
17-05-2010, 17:14
Poza sporymi oktami przydatna moze sie okazac nasadka kulista stosowana do fot. wnetrz - porozgladaj sie za taka, efekty powinny Cie zadowolic. Softy 100x70 beda za male. Jeszcze lepsze efekty moze dac butterfly tudziez inne ekrany rozpraszajace o duzej powierzchni (mozesz wykonac je sam z rurek alu lub PCV). Polecam ksiazke Freeman`a Fotografia Studyjna, jest nawet krotko poruszony temat zdjec wnetrz (str 226) ;)
Tak jak pisal jaroo - zaopatrz sie w kilka plyt styropianu do odbijania swiatla. Mozesz je okleic folia alu oraz pomalowac jedna ze stron na czarno.
Dziwne troche, ze firma produkujaca meble i zapewne projektujaca je w CADowskich programach nie moze wyrenderowac modeli na potrzeby katalogu...
tatusiek
19-05-2010, 18:48
Jeżeli chcesz używać światła stałego to zaopatrz się też w stabilny statyw i zdalne wyzwalanie migawki. W tego typu fotografii potrzebujesz dużej GO, przy przedmiotach średniej wielkości f8 jest ok, przy większych ok f11, a podejrzewam że przy zestawach to nawet więcej:( Ja robię obiekty max wysokie na 2,60 m i szerokie na jakieś 2m i radzę sobie z dwiema lampami, SB-900 i cullmann T30 (czcy jakoś tak) do tego statywy i parasolko-softboxy. Jakoś daję radę i mogę robić fotki nawet z ręki ale nie jest to komfortowa praca.
Pozdrawiam:
tatusiek
Posiadam blendę 180x120cm, może gdzieś ją wykorzystam.
Urzekło mnie to stwierdzenie.
Czy dobrze rozumiem, że będziesz wykonywał zlecenie polegające na fotografowaniu oferty firmy produkującej/sprzedającej meble kuchenne, które to zdjęcia znajdą się później w katalogu tej firmy?
Tęsknię za Sailorem...
Przy fotografowaniu mebli wskazane jest naśladowanie światła słonecznego które rozchodzi się liniowo. Najlepsze są do tego głowice typu Fresnel http://www.youtube.com/henselstudiotechnik#p/u/5/tKqg_Uubic0 . Przy mniejszym budżecie można pracować na garnkach (kloszach). Nie stosuje się raczej światła rozproszonego typu softboxy ponieważ spłaszczają fakturę materiału i często wprowadzają zafarb. Odbicia od blend i styropianów, płacht białego materiału - jak najbardziej ale świecąc z kloszy. Podobnie fotografuje się samochody.
kruszyna
19-10-2010, 13:53
Nie stosuje się raczej światła rozproszonego typu softboxy ponieważ spłaszczają fakturę materiału i często wprowadzają zafarb. Odbicia od blend i styropianów, płacht białego materiału - jak najbardziej ale świecąc z kloszy. Podobnie fotografuje się samochody.
Dobrze że dodałeś raczej. "A ja powiem że najlepszym wydaje się świecenie parasolami sferycznymi." Każdy przypadek jest inny i wymaga indywidualnego podejścia. Jednym razem wystarczy odbita SB od białej ściany innym sfera a kolejnym jakaś inna modyfikacja światła z lampy. Tutaj na ten temat możemy sobie tylko luźno pogadać. Bo jak mi ktoś powie że pojechał z przygotowanym setupem do klienta i nigdy mu się nie zdarzyło zmienić pomysłu lub czegokolwiek i kiedykolwiek to jestem pełen podziwu. Z samochodami to też bym nie był taki pewny. Np koleś który robi zdjęcie dla Astona stosuje miedzy innymi świetlówki;) No ale jak dostanie inny nowy model to może wykorzysta garnek, słoneczko, parasol, soft, blendę, świeczkę, żarówkę, sztuczne ognie, czy palącą się świece dymną..;)
Nie twierdzę tez że nie masz jakiejś tam racji tylko że jest to w każdym przypadku co innego.
Zgadza się. Fresnele to nie prawda objawiona. Tutaj widać jak zróżnicowane może być świecenie samochodów http://www.bacht.net/refer.html
de Fresz
19-10-2010, 14:33
Ale przy samochodach clou są nie takie czy inne akcesoria na lampie, ale właśnie te w pip wielkie blendy o odpowiednich kształtach rozłożone/rozwieszone na dużych powierzchniach (to jest jedna z tych trudności, które czynią fotografię samochodów na pewnym poziomie zajęciem dość elitarnym). Przy meblach cieżko jest czegoś takiego użyć, zwłaszcza jeśli ma to być aranżacja pomieszcznia o określonych wymiarach.
Wracając od samochodów do mebli. Strona fotografa zajmującego się meblami http://www.malachowski-studio.pl/f_meble.htm Prowadzi warsztaty w Lublinie http://www.kodak.lublin.pl/warsztaty.php Może warto zainwestować w warsztaty przed wydaniem pieniędzy na sprzęt.
Hensel!, człowieku, przecież ta strona to poradnik, jak nie robić zdjęć mebli! Normalnie katalog błędów!
Ok, to może jakiś przykład jak należy robić zdjęcia mebli w pełnej niezależności od oczekiwań i gustów tego kto za sesję płaci
Tak na szybko, to przychodzą mi do głowy Marek z Jurkiem: http://www.gmstudio.com.pl/ zakładka wnętrza.
Na zdjęciach, które podlinkowałeś, praktycznie nie istnieje światłocień, są walone płasko z jednej strony (na niektórych pojawiają się nawet cienie obiektów nie będących w kadrze. Zajmujesz się światłem, powinieneś to widzieć.
Co do oczekiwań i gustów klienta - naprawdę sądzisz, ze klient może chcieć źle oświetlone zdjęcia?
de Fresz
19-10-2010, 15:56
Co do oczekiwań i gustów klienta - naprawdę sądzisz, ze klient może chcieć źle oświetlone zdjęcia?
Klient może chcieć mieć tanio i nie widzieć różnicy. I tak pewnie jest w przypadku pytajnika, gdyby to był świadomy i wymagający klient, raczej nie zlecałby roboty debutantowi (bez urazy).
Zdjęcia mebli GM Studio bardzo mi się podobają. Widziałem diapozytywy 4x5 zdjęć Małachowskiego. Nie wyglądały tak płasko jak piszesz. Jeśli chodzi o cienie spoza kadru. Masz rację. Ostatnie pytanie było retoryczne. Jeśli mu powiesz, że są źle oświetlone klient nie będzie ich chciał. Ale jeśli on Ci powie, że chce zdjęć aranżacji świeconych z jednego punktu albo tak jakby były zrobione w namiocie bezcieniowym bo ma być tanio do interenetu to co mu powiesz ? Byłbym ostrożny w mówieniu, że to katalog błędów. Swoją drogą render rozwiąże problem płaskiego świecenie mebli. Większość będzie płaska i to będzie normą. Mówię to z ciężkim sercem, niestety.
Może i ostro zareagowałem, ale pokazując tą stronę dałeś jednocześnie odnośnik do warsztatów - co jednoznacznie sugerowało, że uważasz te zdjęcia za wzór do naśladowanie, nauki.
Oczywiście, ze świeci się wnętrza jednym źródłem, lub robi je bezcieniowo. Nie zwalnia to jednak od pilnowania takiego światła. Tak w ostrej, jak i beczieniowej fotografii należy pilnować rozkładu światłocienia i budowy przestrzeni, o wieloplanowości nie wspomnę. Zapewniam Cię, że jeżeli pokażesz klientowi ładnie wyświecone kadry, to nawet jeśli nie będzie miał świadomości estetycznej, to z pewnością mu się spodobają.