Zobacz pełną wersję : czerwone oczy - pomocy
michal22
30-11-2006, 14:08
Witam
Przeszukałem to forum i nie znalazłem informacji gdzie photoshop 7 ma opcję redukcji czerwonych oczu. może ktoś mi powiedzieć gdzei to jest ???
Witam
Przeszukałem to forum i nie znalazłem informacji gdzie photoshop 7 ma opcję redukcji czerwonych oczu. może ktoś mi powiedzieć gdzei to jest ???
Chyba dopiero od wersji CS jest dedykowane narzedzie.
Ale to przeciez nie problem. Gdybys potrafil w najmniejszym stopniu obslugiwac PS -- zrobilbys to bez dedykowanych narzedzi. A jesli nie potrafisz -- to na co Ci PhotoShop? Bo taka moda jest?
Antonina
30-11-2006, 17:04
Chyba najłatwiej to będzie tak
1 Otwierasz zdjęcie zaznaczasz oczy ( Elliptical Marquee Tool ) drugie oko trzymając Shift
2 Robisz nową warstwę CTRL + J
3 aktywujesz nową warstwę wybierasz z meni Image Adjustment Hue saturation i dopasowujesz kolor możesz też użyć zamiast Hue saturation balans kolorów
4 następnie wybierasz gumkę i wymazujesz te części które nie miały być zmienione kolorystycznie
Na koniec połącz warstwy carl+ E
Chyba dopiero od wersji CS jest dedykowane narzedzie.
Ale to przeciez nie problem. Gdybys potrafil w najmniejszym stopniu obslugiwac PS -- zrobilbys to bez dedykowanych narzedzi. A jesli nie potrafisz -- to na co Ci PhotoShop? Bo taka moda jest?
bardzo wartosciowa wypowiedz, takich wiecej na forum nam potrzeba
bardzo wartosciowa wypowiedz, takich wiecej na forum nam potrzeba
Oj vuki... Czyzbys odgryzal sie za krytyczne komentarze Twoich zdjec? Smiesznie troche... :) Dziecinadą mi tu zalatuje.
A ja calkowicie zgadzam sie ze Stigiem i z jego pozycja odnosnie PSa.
Jego uzywanie jest modne i tyle. Bo w koncu po co uzywac nie dosc ze wygodnych, to jeszcze
darmowych programow, jak np. Picassa, iPhoto, ktore jednym kliknieciem zrobia
korekcje czerwonych oczu, wyostrza zdjecia, rozjasnia, wykontrastuja,
nawet przyciemnia z gradientem jak szara polowka, wybluruja radialnie
i skoryguja temperature barwowa! Przeciez do takich zacnych celow jedynym
i wlasciwym narzedziem jest Fotoszop.
To az nie wypada majac juz ta nielegalna kopie PSa na dysku (bo w koncu kazdy
znajomy tez ma), pomimo braku ELEMENTARNEJ wiedzy o tym jak zbudowany
jest obraz cyfrowy i jakie sa mozliwosci jego modyfikacji, go nie uzyc
(zakladam ze jak ktos wydaje grube piniondzory zeby go zakupic, to chociaz wie po co).
Sorry, ale ja po prostu nie rozumiem, czemu ktos go na sile chce uzyc nie majac
o nim bladego pojecia. Przeciez to skazywanie siebie na meke. Np. taki WB, zeby
z niebieskiego jak kostka do kibla zdjecia zrobic naturalne. Zadanie prawie nie
do wykonania. Dobrze, ze chociaz zostawili 'Auto' przy krzywych i poziomach,
i kilka jajcarskich filtrow, ktore po prostu mozna nalozyc na obrazek i wydrukowac
na sciane takie kafelki czy inne solarize (byle nie pixelize :] ) i cieszyc oko
zaawansowanym postprocesingiem obrazu cyfrowego z didzital eselar kamra.
Piszac to wlasnie sobie przypomnialem, dzisiaj znajoma mnie poprosila zebym jej
cos pomogl przy fotce.. otworzyla na swym Macu CSa (oczywiscie lewego),
wrzucila tam jakas fote 400/360px (ok) i zebym zrobil ostrzejsze. No ok, costam sie
pobawilem, ona to powieksza do 400% i mowi ze nie o to jej chodzilo, bo piksele sa.
No mowie ze zdjecie malawe i to niewiele ma do wyostrzania o ktore pytala.
Ona, ze przeciez to robila 8Mpx apatarem za ilestam $$, i wszystko bylo 'dobrze'
ustawione (pewnie zielony).
No nic, wracajac do tematu - bo zaraz ktos sie pewnie przyczepi ze chodzi o nauke -
oczywiscie, nie mowie tutaj ze nie nalezy sie PSa uczyc i trzeba ograniczac obrobke
do prostych programikow, ktore robia na podstawowym poziomie calkiem niezla robote.
Ksiazek do PSa jest tysiace, tutoriali w necie jeszcze wiecej. Praktycznie kazda ksiazka
zaczyna sie od opisu podstawowych narzedzi, ktore mimo ze moze na pierwszy rzut oka
niewiele wnoszace (a przynajmniej nie tyle co filtry artystyczne) sa potega.
Pytanie o czerwone oczy w PSie to szczyt ignorancji, ktory swiadczy o tym, ze
pytajacy nie poczynil zadnych krokow, by poglebic swoja wiedze. Zaznaczenie dwoch
kolek i zdjecie saturacji czy balans kolorow to zadna filozofia, no doslownie zadna, juz
na pewno po przeczytaniu jakiejkolwiek z ksiazek do PSa.
Denerwuje Was jak ktos nie uzyje szukajki i pyta ktorys raz czy 50mm 1.4 jest
lepsza od 50mm 1.8, albo czy sb600 jest duzo gorsza od sb800. Nie wspominam
juz (na szczescie nie tu na forum) 'jaki aparat do 1000zl'.
A czy to tez nie jest taka sama sytuacja?
Jezeli ktos sie nie zgadza, to niech wpisze w google:
'Photoshop 7 red eye' i zobaczy te 1,250,000 stron (na dzien dzisiejszy),
z czego juz na pierwszej w zupelnosci wyczerpujacy opis.
Inna sprawa, to ze od PSa oczekuje sie miliona nowych toolsow, ktore owszem ulatwiaja
zycie, ale de facto sa tylko wariacja na temat ktoregos z istniejacych juz narzedzi,
a raczej sa ograniczonym przykladem mozliwosci kombinacji podstawowych narzedzi.
Wlasnie takie oczy, jakies plasterki, setki pluginow (w tym niektore za niezla kase)
ktore okazuja sie byc superhiperwspaniale i odkrywajace zupelnie nowe mozliwosci.
No az zaraz sprawdze, czy do otwierania plikow nie ma jakiegos plugina, bo to tez moze
byc problematyczne (ktos sie smieje? to niech sobie przypomni watek dlaczego
w PSie kolory sa dobre, a na stronie www, albo w acdsee jakies wyprane. Dodam tylko, ze
ta kwestia jest wytlumaczona zwykle na samiuskim poczatku wiekszosci PSowych kompediow,
ale przeciez prawdziwi profesjonalisci zaczynaja od bardzo fancy oswietlenia 3d, o ktorym
niewiedziec czemu mowa dopiero pod koniec ksiazki...).
Koncze wywod, a zeby nie bylo ze bezwartosciowy:
PS 7 nie ma takiego narzedzia. Taka opcje maja tylko zaawansowane programy, zapewne
bardzo drogie i trudne w obsludze...
Mialem wlasnie napisac jeden z miliona sposobow,
w jaki to mozna zrobic, ale zrezygnowalem na rzecz
tego pokazu slajdow (http://graphicssoft.about.com/library/nosearch/n-psredeye.htm), ktory obok wyczerpujacego opisu, pokaze jak
to zrobic screen po screenie (znaleziony na pierwszej z otwartych stron, z poprzedniego
wyszukiwania).
Pozdrawiam serdecznie i zycze checi i postepow w poznawaniu PSa.
Art.
No to ja może podpowiem szybki, łatwy i przyjemny sposób usuwania efektu czerwonych oczu.
Lessem lub zaznaczeniem eliptycznym należy wykonać zaznaczenie wokół czerwonych źrenic z zapasem tak ok. 5-10 px.
Następnie uruchamiamy narzędzie Apply image i z listy rowijanej wybieramy kanał zielony. Klikamy OK i gotowe.
Technika ta daje bardzo naturalny wygląd oczu po korekcie.
Przetestujcie koniecznie !
michal22
10-12-2006, 12:57
Witam
bardzo dziękuję za obszerne wykaldy na temat oprogramowania. Widze,że jest tu dużo " profesjonalistów" których wskazówki sa bardzo " cenne" . Prawda jest taka, że nie chce iśc na łatwiznę i robic korekty czerwonych oczy jednym kliknięciem. Chcę uczyć się i poznawać coraz więcej , a że program miałem 1 dzień i potrzebowałem coś zrobić na " już" dlatego napisałem posta bo sądziłem ze tu można uzyskac pomoc a nie wykłady który niczego nie wnosi. Na szczęście znaleźli się tacy co byli skłonni pomóc. Ale dowiedziałem się jednego, lepiej iśc do księgarni i kupić kilka książek niż tutaj pytać.
pozdrawiam i życzę miłego dnia
Ale dowiedziałem się jednego, lepiej iśc do księgarni i kupić kilka książek niż tutaj pytać.No i od tego wlasne powinienes zaczac. Usuwanie efektu "czerwonych oczu", to jedna z bardziej banalnych czynnosci do przeprowadzenia w PhotoShopie. Jesli juz o to pytasz, to co dopiero z reszta zagadnien? Tego forum by nie starczylo, zeby wszystko opisac. Bez ksiazki, samozaparcia, logicznego i analitycznego myslenia, miesiecy nauki -- po prostu nie da rady... A z odpowiedzi na takie pytania -- bedziesz sie uczyl PhotoShopa przez 30 lat.
to zapytam jeszcze raz tyle ze bardziej wprost, bo ciekawosc mnie trawi jak rdza trabanta:
czy na prawde wygodniej i szybciej jest zapytac o takie cos na forum, zamiast
wpisac w google 'red eye correction photoshop' i miec sto tysiecy sposobow
od razu podane jak na dloni? Tym bardziej jesli mowisz, ze potrzebowales 'na juz'.
Czas wyszukiwania to jakies 0.05sek, duzo szybciej niz jakakolwiek odpowiedz
na forum.
Art.
michal22
11-12-2006, 11:31
Widzę, że nie czytałeś pytania.
Pytałem, czy w photoshopie jest funkcja redukcji czerwonych oczu " jednym kliknięciem". Szukałem w google, ale właśnie wszędzie sa opisy różnych metod które sobie teraz ćwiczę. Dziękuję rónież za twoja podpowiedź strony. Wtedy chciałem na szybko zrobić to jednym kliknięciem i pytałem czy jest taka opcja. Spodziewałem się , że jeśli taka opcja jest, to ten program zrobi to dużo lepiej niz inne programy po których oczy nieraz robią się np. zielonkawe.
Pozdrawiam
Pytałem, czy w photoshopie jest funkcja redukcji czerwonych oczu " jednym kliknięciem". Szukałem w google, ale właśnie wszędzie sa opisy różnych metod. I tak trudno wydedukowac, ze skoro sa opisane rozne metody, to takiej dedykowane opcji nie ma? Logiczne przeciez, ze skoro ludzie kombinuja na rozne sposoby, to robia to wtedy, kiedy program sam z siebie tego nie umozliwia. Patrzac w menu i pasek narzedziowy nie widziales tego? Ciezko tez bylo wcisnac F1 i wpisac "red eye"?
Niesamowite, gość jak można się domyśleć, z niewielkim doświadczeniem w obsłudze PSa zadał banalne pytanie a dyskusja zrobiła się niemal filozoficzna. Uważam, że czasami wystarczy krótka odpowiedź.