PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsza Komunia i co dalej...

Klausik
13-05-2010, 22:36
Witam

Tak się akurat składa że w niedzielę wybieram się na pierwszą komunie i będę w roli fotografa rodzinnego. Najprawdopodobniej nie będzie żadnego profesjonalnego fotografa dlatego pomyślałem dlaczego nie porobić kilka fotek również w kościele. Jeśli będzie to uważam że nie mam się co pchać z aparatem pod ołtarz bo wolę ten czas zostawić dla profesjonalistów. I tu się pojawia mój problem. Jakoś swoja przygodę z lustrzanka zacząłem dość niedawno (mam jeszcze troszkę małe doświadczenie). A jeśli chodzi o komunię to kompletnie mój debiut:D

Wiadomo fotograf rodzinny to jednak nie profesjonalista ale i tak nawet od fotografa rodzinnego oczekuję się fajnych ujęć. Pierwsza Komunia Święta odbędzie się w małym kościółku w którym jest dość ciemnawo mimo żyrandoli.

Siedząc na forum przypatrzyłem się już wielu ujęciom. Wpadło mi do głowy kilka pomysłów na zdjęcia. Ale o pomysły to ja się nie martwię. Bardziej martwi mnie to czy mi się udadzą fotki:D Nawet jeśli nie będą to zbyt dobre zdjęcia to i tak wszyscy w rodzinie powiedzą że ładne ładne bo ich będzie interesowała tylko ta osoba w centrum. Nie będą się uważnie przyglądać czy dobrze wyszło czy nie. Czy kadr ok czy światło ok itd itd.

Dobra teraz konkrety:D
O zdjęcia w restauracji grupowe czy tam dziecko z chrzestnymi to się nie boję. Boję się o zdjęcia w kościele. Z tego względu że jest ciemno w kościele zainwestowałem w lampę SB-28:D Obiektyw podstawowy na chwilę obecną;) Bardzo się boje jednak o te zdjęcia w kościele. Próbowałem kilka razy tak na sucho bez nikogo i różnie mi to wychodziło. Czasami za ciemne czasami za jasne czasami rozmazane. Przyznam szczerze że nie potrafię znaleźć odpowiednich ustawień dla lampy i aparatu.

W trakcie Mszy Św. nie będzie czasu na popełnianie błędów ani na ustawianie aparatu. jak już mówiłem jest to mój totalny debiut. Mam małe doświadczenie pomysły są ale z ustawieniami gorzej. Dlatego PROSZĘ WAS O POMOC. Każda rada każda pomoc będzie dla mnie bardzo cenna. Mimo że to mój pierwszy raz nie chciałbym dać kompletnej plamy na oczach całej rodziny.

Proszę pomóżcie:)

Archibald
13-05-2010, 23:39
W tym dziale pokazujemy zdjęcia a nie pytamy o porady. Na naukę masz trochę mało czasu, najlepiej zdaj się na pełny automat.

SADPUNK44
14-05-2010, 00:16
W tym dziale pokazujemy zdjęcia a nie pytamy o porady. Na naukę masz trochę mało czasu, najlepiej zdaj się na pełny automat.

No właśnie!

durom
14-05-2010, 09:17
Tu nic nie pokombinujesz z tym zestawem. Musisz doświetlać. Naucz się panować nad lampą. Jeżeli to mały kościół to może będziesz miał szansę odbijać. Nie wal palnikiem na wprost.
Ja też chyba będę w niedzielę walczył z boku ale nie stresuję się zbytnio. Fotograf jest zamówiony i on ma monopol w kościele więc mi pozostaje cała otoczka.
Powodzenia.

Klausik
14-05-2010, 16:43
Dzięki za rady;)
Fakt trochę mało czasu mi zostało. Zdam się jednak na automat. Innym razem będę miał więcej czasu to coś poćwiczę.
I fakt przepraszam. Źle wybrałem dział;)

dlugas1982
15-05-2010, 20:22
w mojej parafi proboszcz zabronił fotografować rodzinie w czasie trwania mszy i po frytkach było :) tylko jeden foto miał monopol i mozna było póxnie jkupić u niego zdjęcia

kamerzysta podobnie monopol

z jednej strony to bardzo mądre posunięcie a z drugiej całowite nie porozumienie

ale o tym można pisać duzo, ale chyba nie w tym wątku :D

Klausik
15-05-2010, 23:54
w mojej parafi proboszcz zabronił fotografować rodzinie w czasie trwania mszy i po frytkach było :)

No to nieźle wszyscy się musieli zdziwić. Akurat w mojej parafii ksiądz na szczęście nie wydał żadnego zakazu.
Jeśli nie będzie dużego tłoku to pójdę do przodu. A jeśli będzie tłok to nie mam zamiaru się tam pchać bo uważam że zdjęcia zza pleców są bez sensu;)
A to już jutrooo:D

SADPUNK44
16-05-2010, 01:24
No to szszęścia życzę!:-PNiech Ci się lampa zepsuje, pasek zerwie, ksiądz nie pozwoli...:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

P.s
A jaki Ty masz, tak naprawdę sprzęt?Bo to wiele wyjaśni...:idea:

pikpok
16-05-2010, 02:14
weź lepiej idź do piaskownicy i się zakop :) heh oczywiście żartuje ...
po 1 Wal w sufit
po 2 nie wciskaj sie w tłum bo tam jest kiepsko z przebiciem sie na przód
po 3 skup się na swoim "ulubionym" obiekcie i tam celuj
po 4 jak masz okazje to pożycz od kogoś jasne szkło 50 lub 85 mm
po 5 podjedź z iso jak się da 800?
po 6 reszta zbiega na 2 plan :) stosuj się do rad powyżej
po 7 jeśli robisz to rób w raw ( wieksza możliwość obróbki)

kedazi
16-05-2010, 07:17
Jeśli nie będzie dużego tłoku to pójdę do przodu.

Wyobraź sobie, że 99.9% rodziców , chrzestnych, wujków i ciotek myśli podobnie. Wtedy nie liczy sie sprzet i umiejętności. Wolna amerykanka, kto co ma tym robi.
Kiedyś miałem podobną sytuację gdzie nie było oficjalnego zakazu. Wszystko byłoby ok ale w momencie kiedy zostałem popchnięty przez pana z komórka - "..bo on idzie zdjęcia robić" to moje bezpieczniki osiągnęły stan krytyczny.

dlugas1982
16-05-2010, 18:13
cała polska robi zdjęcia :D

po szalonych zakupach full hd lcd/plazm terazkażdy jest "fotografikiem" :D dobre to i tragiczne zarazem

Klausik
17-05-2010, 20:58
P.s
A jaki Ty masz, tak naprawdę sprzęt?Bo to wiele wyjaśni...:idea:

Sprzęt masz w moim podpisie.
A tak w ogóle to ja już po:D
W kościele było ciężko. Ludzi może nie było aż tak dużo ale to wyglądało tak:
Dzieci nie siedziały w ławkach tylko na krzesełkach wokół ołtarza. Kilka metrów przed ołtarzem znajdują się ,,barierki" za które nie mogłem przejść. Ja ze swoim obiektywem (podstawowy) nie miałem zbyt dużej możliwości. Lampa bardzo się przydała. I powiem tak. Był to mój pierwszy raz i uważam że jak na początek nie było tak źle ale mogłoby być lepiej:D Muszę pomyśleć o jakimś obiektywie bo ten mi nie wystarcza (za krótki jest). Jeszcze pomyślę o tym jaki. Założę nowy temat i wtedy mam nadzieję że mi doradzicie;)

SADPUNK44
18-05-2010, 00:05
Sprzęt masz w moim podpisie.

Kiedy pytałem o sprzęt, nie miałeś podpisu...;)