PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawianie przysłony pod mieszek bez automatyki

emilgojny
13-05-2010, 16:53
Witam,

Rozwazam kupno mieszka macro, z tym ze novoflex z przeniesieniem automatyki kosztuje jakies 2,5 tysiaca wiec w gre wchodzi tylko taki z allegro za 170 bez przeniesienia automatyki. I tu moje pytanie, czy jest mozliwosc otwarcia przysłony do konkretnej wielkości a pozniej zamontowania go na mieszku? O mierzenie swiatla sie nie martwie bo po 2 czy 3 zdjeciach bede wiedział jaki czas ustawić, chodzi tylko o przysłone. Czytałem ze w body z przyciskiem od głębi ostrosci mozna wymontowac obiektyw gdy przycisk jest wcisniety ale ja niestety mam model bez niego ;) Wiec czy istnieje inna opcja zeby tego dokonac?

Z gory dziekuje za odpowiedzi
Emil G.

pioter m
13-05-2010, 17:04
Zapodac obiektyw bez G w nazwie. Taki bedzie mial pierscien do manualnego ustawiania przyslony, np. nikkor 50/1.8D lub 85/1.8D. Podalem dwie stalki, bo stalki sa najlepsze do tego celu, ale sa tez inne opcje i rownie dobrze moze to byc stary obiektyw bez AF albo m42 z przejsciowka (ta bez soczewki sie nada).
Szkla od apararu lepiej po chamsku nie odpinac, kiedy jest wlaczony. Moze, ale nie musi, sie co zepsuc. Ostatecznie dzwigienke mozna przyblokowac 'na zapalke'.

emilgojny
13-05-2010, 17:17
Niestety nowy obiektyw nie wchodzi w gre ;) zapałka to juz ciekawsze rozwiazanie ale dosc malo dokladne ;) czekam dalej, moze ktos zna jakis lepszy sposób ;)

TOP67
13-05-2010, 17:28
Nie da się. Przysłona jest domykana mechanicznie i nic nie da odpinanie na gorąco. Do mieszka kup jakiś obiektyw M42 i po problemie.

karolt
14-05-2010, 09:35
Odpinanie na gorąco działa w Canonie, w Nikonie nie. Wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest kupienie szkła z pierścieniem przysłon. I nakopanie Nikonowi za wymyślenie serii G.

Duder
15-05-2010, 02:12
A próbowaliście? W D90 działa doskonale i nic się złego nie dzieje.Ale jest to metoda tak niewygodna,że bezsensowna.Szkło M42 np.Helios 58mm(+ adapter) kosztuje grosze i załatwi sprawę.

TOP67
15-05-2010, 11:29
A próbowaliście? W D90 działa doskonale i nic się złego nie dzieje..

Ja próbowałem i nic. Możesz mi powiedzieć, jak obiektyw sam sobie popchnie mechaniczną dźwignię domykania przysłony?

Jatin
15-05-2010, 14:12
Kup sobie te Pierścienie (http://allegro.pl/item1038696121_pierscienie_posrednie_makro_auto_ni kon_af_japan.html) i będzie po problemie, dołożysz 100 i nie będziesz kombinował.

Duder
15-05-2010, 20:58
TOP67 - ustaw normalnie w M przysłonę ,naciśnij przycisk głębi ostrości i trzymaj,odepnij obiektyw.Odpinanie nie jest łatwe,bo trzeba jedną ręką naciskać przycisk i jednocześnie obracać obiektyw,gdy druga trzyma aparat i przyciska podgląd GO.Zajrzyj do obiektywu-przysłona jest przymknięta.Działa na pewno z 18-105,może z innymi nie(bez napędu?).

TOP67
15-05-2010, 21:34
TOP67 - ustaw normalnie w M przysłonę ,naciśnij przycisk głębi ostrości i trzymaj,odepnij obiektyw.Odpinanie nie jest łatwe,bo trzeba jedną ręką naciskać przycisk i jednocześnie obracać obiektyw,gdy druga trzyma aparat i przyciska podgląd GO.Zajrzyj do obiektywu-przysłona jest przymknięta.Działa na pewno z 18-105,może z innymi nie(bez napędu?).

Przecież przysłona zawsze jest przymknięta na max przy wyjętym obiektywie. Spróbuj w takim razie ustawić przysłonę 4 i odpiąć obiektyw na gorąco, wyjdzie 22.
Sprawdzane na 18-105 i 35/1.8.

Duder
16-05-2010, 01:55
Wygląda na to,że rzeczywiście tak jest.Do głowy mi nie przyszło sprawdzić na dużym otworze.