PDA

Zobacz pełną wersję : Camera RAW i zapis do sRGB

dar3k
13-05-2010, 11:07
Witam
Przeczytałem wiele tematów na temat różnic między aRGB i sRGB no i nawet wiem na czym rzecz polega ale nurtuje mnie pewna sprawa bo aRGB jak wiadomo jest o wiele bardziej 'kolorowym' profilem i nadaje się do późniejszej obróbki. Ale jeśli chcemy oglądać ładne zdjęcia z żywymi kolorami to musimy zrobić konwersję do sRGB. Ja pstrykam fotki w RAWie jako programik do wywołania używam Camera RAW i większość zdjęć kończy w nim swoją obróbkę i chciałbym zapisać je do sRGB od razu a nie do aRGB, jak to jest domyślnie w CR.
Szukałem w opcjach czegoś aby to zmienić ale nic nie znalazłem, wybór profilu aparatu (dostępny z opcji CR) nic nie daje tzn zdjęcia i tak są zapisane w aRGB dopiero otworzenie zdjęcia w PS i konwersja na sRGB daje efekt tyle, że nie będę otwierać setek zdjęć, aby to zrobić.
Zadowoliłoby mnie również takie zautomatyzowanie procesu konwersji z aRGB do sRGB np przez PS (wskazuje katalog a on konwertuje sam i zapisuje zdjęcia, nadpisuje bądź tworzy nowe to już obojętnie) ktoś wie może jak to zrobić?

R
13-05-2010, 11:11
przy zapisywaniu pliku wyjsciowego w acr mozesz nadac dowolny profil.

TristisAnima
13-05-2010, 11:13
Otwierasz Camera RAW, pod zdjęciem klikasz na niebieski pasek/napis. Rozwija Ci się okienko z parametrami, gdzie możesz sobie dowolnie wszystko poustawiać.

punky
13-05-2010, 11:26
Strasznie bałaganiarsko napisałeś :D

Rozumiem że do wołania RAW używasz PS ACR?
Na samym dole w ACR masz taki niebieski napis niby link np: ProPhoto RGB, 16 bit, 3888 by 2592 (10,1Mp) 300ppi
kliknij to i zmień tam sobie przestrzeń kolorów na która ACR ma domyślnie zapisywać każde przetworzone zdjęcie.

Mam nadzieję że o to ci chodziło.

dar3k
13-05-2010, 11:38
Dzięki bardzo, właśnie o to chodziło, a ja się naszukałem tego po menu jak taki głupek... :) a takie to proste było . . .

buli33
04-04-2011, 14:11
zrobiłem tak ja wyżej było napisane tylko ze nadal są blade..wrrrr

de Fresz
04-04-2011, 15:14
Zadowoliłoby mnie również takie zautomatyzowanie procesu konwersji z aRGB do sRGB np przez PS (wskazuje katalog a on konwertuje sam i zapisuje zdjęcia, nadpisuje bądź tworzy nowe to już obojętnie) ktoś wie może jak to zrobić?

Takie coś można zrobić tworząc sobie Akcję i wykorzystując Batcha. Więcej nt. znajdziesz w Helpie Szopa.

zrobiłem tak ja wyżej było napisane tylko ze nadal są blade..wrrrr

Mogą być blade bo:
a) obrabiacz się nie zna
b) monitor do bani.

buli33
04-04-2011, 15:25
Wiec jelsi obrabiacz sie nie zna to może go szanowny kolega uświadomi? W NX sa ok.

de Fresz
04-04-2011, 15:56
Jak wykażesz się minimum wysiłku, jakiego można by oczekiwać od osoby szukającej pomocy, to może pomogę. "Są balde" to dotyczy tyłeczków sąsiadek, czy może czegoś konkretniejszego?