Zobacz pełną wersję : do D60 - potrzebny fachowiec :P
Cześć :)
Od niedawna bawię się Nikonem d60. Na razie posiadam tylko obiektyw kitowy. Kolega pokazał mi swój obiektyw 50 mm 1.8 stałoogniskowy - rewelacja. Z tego co się zdążyłam zorientować ten obiektyw nie jest kompatybilny z nikonem d60 niestety. Czy możecie mi doradzić jaki obiektyw w sumie nie drogi do ok 800 zł mogłabym sobie kupić. bo kitem ciężko robić zdjęcia tym bardziej że często chcę robię zdjęcia na koncertach. Chciałabym też robić zdjęcia wieczorem i szukam dosyć jasnego obiektywu. Właściwie to do wszystkiego szukam obiektywu -- może jakiś uniwersalny ? :P Co możecie mi doradzić? Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi :)
Ps jak widać z treści postu nie jestem jeszcze zbyt zorientowana, a mam jeszcze pytanie co oznacza ze obiektyw ma silniczek ?
dzięki za pomoc i prosze pomóżcie :]
bierz nikkora 35 1.8... bedzie Ci działac ...nowy ok 600 - 700 pln
jak jest oznaczenie przy obiektywie AF-S tzn. ze ma silniczek (sigma ma oznaczenie hsm) czyli dziala autofokus z puszkami bez "śrubokreta" takimi jak d40, d40x, d60 itp ;)
marciing
13-05-2010, 08:29
nikkor 35 1,8 - typowy standart dla formatu DX
N35 1,8 afs lub N50 1,4 afs, (ten trochę więcej niz 800zł) mając obiektyw kitowy sprawdź jaka ogniskowa bardziej ci pasuje albo sprzedaj ten co masz i kup Tamrona 17-50 2,8 (są wersje z silnikiem właśnie do puszek bez śrubokręta)
tą 50 co wymieniłaś tez się da robić zdjęcia z d60 ale ostrzyć trzeba ręcznie (więc koncerty raczej odpadają)
N35/1.8 bedzie jak znalazl. Robilem nim kiedys zdjecia w cyrku (wiadomo jakie swiatlo) i na iso200, czasie 1/50 i przeslonie 1.8 dawal rade piknie. Robie tym szklem 80% wszystkich swoich zdjec. Jak poprzegladasz fotki z mojej stopki to zobaczysz ze wiekszosc jest na 35mm.
hmm jeszcze nie mam takiego oka by ujrzeć, że Twoje zdjęcia są robione 35mm :) ostatnio słyszałam, że jak stałka to, że już lepiej ze światłem 1.4 kupić to prawda?
A i co to jest śrubokręt :D.
I skoro już mam liczne grono do pomocy to spytam o kartę do tegoż nikona mam obecnie kingstona 4gb sdhc - strasznie wolno działa. Czy wiecie czemu?
Dzięki wszystkim za podpowiedzi :)
Pozdrawiam
Ania
marciing
27-05-2010, 12:44
stałka 1,4 hmmmm to masz 50 1,4 - cena koło 1300 zł, 85 1,4 (bez silnika) cena koło 3900-4600, 24mm 1,4 - cena 8000 zł :D Pewnie że lepsze jest 1,4 od 1,8 ale np mi nie jest to aż tak do szczęścia potrzebne ;)
Śrubokręt - napęd do obiektywów wbudowany w body. W D60 go nie ma ;)
Z szybszych kart to scandisk ultra II albo Extreem III. Spokojnie wystarczą do Twoich potrzeb
hmm jeszcze nie mam takiego oka by ujrzeć, że Twoje zdjęcia są robione 35mm :) ostatnio słyszałam, że jak stałka to, że już lepiej ze światłem 1.4 kupić to prawda?
A i co to jest śrubokręt :D.
I skoro już mam liczne grono do pomocy to spytam o kartę do tegoż nikona mam obecnie kingstona 4gb sdhc - strasznie wolno działa. Czy wiecie czemu?
Dzięki wszystkim za podpowiedzi :)
Pozdrawiam
Ania
ustaw na kitowym obiektywie 35 mm i popstrykaj potem na 50mm i zobacz która ogniskowa lepiej ci pasuje, gdzie mniej cropujesz i lub sie cofasz podchodzisz
jak już się zdecydujesz na ogniskowa to masz z głowy problem ze swiatłem bo albo 35 1,8 albo 50 1,4 każde inne szkła z wyzej wymienionych zakresów ogniskowych nie mają silnika więc do D60 odpadają
hmm jeszcze nie mam takiego oka by ujrzeć, że Twoje zdjęcia są robione 35mm :) ...
Jak klikniesz po prawej stronie "wiecej informacji" (podczas przegladanie zdjec, rzecz jasna) to pokaza Ci sie rozne parametry zdjecia, ogniskowa, przeslona, czas migawki, iso, itede...
Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc.
Zdecydowałam się na 35mm 1,8 myślę, że będę zadowolona :) Pan w sklepie polecał mi również Tamrona 17-50 2,8, ale stałką będzie chyba lepszą zabawą :).
Mam nadzieję ze szybko wyplate dostane i siup jak zrobie jakies zdjęcia to pokaze :)
Pooozdrawiam :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.djprosper.com/bratanicaflexnapis.jpg)
Nowy obiektyw Nikkor 35mm f/1.8 - jak na 1 dzień a właściwie pierwszy wieczór razem może być nie ? :):)
marciing
02-06-2010, 12:12
Nowy obiektyw Nikkor 35mm f/1.8 - jak na 1 dzień a właściwie pierwszy wieczór razem może być nie ? :):)
balans bieli popraw ;)
Jest jeszcze piekna stalka N50/1.4 G (to dla takich, co maja braki w srubokretach).
:) no troszkę czasu minęło w miarę możliwości powiększam swoją wiedzę ... zapraszam do mojej galerii na picasie :) i czekam na komentarze - te dobre i te złe :)
pozdrawiam
jakbyś chciała 50mm to oczywiście jest wersja z af-s czyli 100% kompatybilna z d60, a jakby tego było mało nikon zaprezentował niedawno typowo portretowy obiektyw 85mm/1,4 z af-s (również 100% kompatybilny z d60), choć wiem że będzie drogi już na niego zachorowałem;P
oo dzięki za info... już się zżyłam ze swoim obiektywem w ogóle go nie zdejmuję :) a jakieś zdjęcia Wam sie podobają albo nie podobają a może jakieś rady ?? ja chyba bym korpus teraz zmieniła ... ale to jeszcze długo tego nie zrobię :P
Cały topic nie w tym dziale.
A co do fotek, to po obejrzeniu pierwszych kilku zbiorków mam wrażenie, że nie doświetlasz, nie dbasz o balans bieli i robisz z ludzi "półgłówków". Oglądając pokrzywione kadry zdaję sobie sprawę, że to taka moda, na luz. Ale poucinanych głów już nie rozumiem, po co to?
oj nie ważne że nie tu gdzie trzeba :P dzięki za uwagi. a od której strony oglądałeś zdjęcia ?? bo jak od końca to istnieje mała szansa, że te nowsze zdjęcia będą ładniejsze. A tak poza tym to może udzielisz kilku rad co do balansu bieli w nikonie d60 hmm ??
Ps. jestem mocno początkująca :)
Ważne.
A co do BB, to weź instrukcję znajdź strony z opisem pomiaru manualnego BB i całą działkę przeczytaj. Tam piszą co i jak zrobić, żeby zmierzyć i zapamiętać w aparacie balans dla danej sceny. Zmierzysz, zapamiętujesz i robisz, powinno być duużo lepiej.
Jest to szczególnie ważne jeżeli robisz zdjęcia przy świetle żarowym, świetlówkach lub mieszanym i zapisujesz je od razu w JPG. Aparaty się mylą w takich warunkach a format JPG nie daje wielkich możliwości zmiany w późniejszej obróbce. Dlatego w jakichś pokopanych warunkach oświetleniowych, przy ważnych dla ciebie zdjęciach, warto zmierzyć balans i zrobić fotki w NEF, bo to daje duże możliwości późniejszych zmian w programie graficznym, np w darmowym ViewNX. Tylko wymaga to dodatkowej pracy nad tymi zdjęciami, czyli czasu. Ale w zamian będziesz mogła usunąć zieleniowo-żółcisty zafarb z portretów tej uroczej dziewczynki.
To tyle, w necie jest o tym mnogo, więc po co ja mam to tu przepisywać. :-)
O, przykładowo tu:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5147
Zgadzam się z przedmówcą, instrukcja to fajna sprawa - warto przeczytać. Poza tym nawet jeżeli jeszcze balans bieli (WB) nie jest do końca dla Ciebie zrozumiały możesz poeksperymentować z różnymi ustawieniami np. wybierz sobie jakiś obiekt i fotografując go zmieniaj WB. Pamiętaj też, że nie zawsze poprawny balans bieli jest najbardziej atrakcyjny, np. fotografując zachód słońca możesz ustawić WB na chmurkę co "ociepli" zdjęcie i nada mu zupełnie inny charakter.
P.S. Sam często używam WB ustawione na chmurkę, a to tylko z tego względu, że jestem ciepłolubny:) lecz nie zawsze wychodzi mi to na zdrowie dlatego zawsze fotografuję w formacie RAW.
ekstra ekstra :) pomagacie mi - instrukcję czytałam, ale może powinnam sobie przypomnieć. Na zdjęciu dziewczynki rzeczywiście nie był ustawiony dobrze balans, a zdjęcia już od jakiegoś czasu zapisuję w nef - czyli raw tak? :)
powiedzcie mi zdjęcia z albumu jam 23-07-2010 też mają zły bb ? bo tam ustawiłam sama balans - na białej kartce - no może są chłopaki za żółci rzeczywiście :/ a pomożecie mi jeszcze z szumami - ta sama galeria, był wieczór i nie miałam lampy da się coś z nimi zrobić w sensie w aparacie ustawić? pytam na przyszłość bo tam akurat fajnie wyglądają :)
Pozdrawiam