PDA

Zobacz pełną wersję : do D60 - potrzebny fachowiec :P

mmmilus
13-05-2010, 00:11
Cześć :)

Od niedawna bawię się Nikonem d60. Na razie posiadam tylko obiektyw kitowy. Kolega pokazał mi swój obiektyw 50 mm 1.8 stałoogniskowy - rewelacja. Z tego co się zdążyłam zorientować ten obiektyw nie jest kompatybilny z nikonem d60 niestety. Czy możecie mi doradzić jaki obiektyw w sumie nie drogi do ok 800 zł mogłabym sobie kupić. bo kitem ciężko robić zdjęcia tym bardziej że często chcę robię zdjęcia na koncertach. Chciałabym też robić zdjęcia wieczorem i szukam dosyć jasnego obiektywu. Właściwie to do wszystkiego szukam obiektywu -- może jakiś uniwersalny ? :P Co możecie mi doradzić? Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi :)

Ps jak widać z treści postu nie jestem jeszcze zbyt zorientowana, a mam jeszcze pytanie co oznacza ze obiektyw ma silniczek ?

dzięki za pomoc i prosze pomóżcie :]

lortek
13-05-2010, 00:21
bierz nikkora 35 1.8... bedzie Ci działac ...nowy ok 600 - 700 pln

jak jest oznaczenie przy obiektywie AF-S tzn. ze ma silniczek (sigma ma oznaczenie hsm) czyli dziala autofokus z puszkami bez "śrubokreta" takimi jak d40, d40x, d60 itp ;)

marciing
13-05-2010, 08:29
nikkor 35 1,8 - typowy standart dla formatu DX

pppppp
13-05-2010, 08:49
N35 1,8 afs lub N50 1,4 afs, (ten trochę więcej niz 800zł) mając obiektyw kitowy sprawdź jaka ogniskowa bardziej ci pasuje albo sprzedaj ten co masz i kup Tamrona 17-50 2,8 (są wersje z silnikiem właśnie do puszek bez śrubokręta)
tą 50 co wymieniłaś tez się da robić zdjęcia z d60 ale ostrzyć trzeba ręcznie (więc koncerty raczej odpadają)

mmost
13-05-2010, 13:54
N35/1.8 bedzie jak znalazl. Robilem nim kiedys zdjecia w cyrku (wiadomo jakie swiatlo) i na iso200, czasie 1/50 i przeslonie 1.8 dawal rade piknie. Robie tym szklem 80% wszystkich swoich zdjec. Jak poprzegladasz fotki z mojej stopki to zobaczysz ze wiekszosc jest na 35mm.

mmmilus
26-05-2010, 23:49
hmm jeszcze nie mam takiego oka by ujrzeć, że Twoje zdjęcia są robione 35mm :) ostatnio słyszałam, że jak stałka to, że już lepiej ze światłem 1.4 kupić to prawda?
A i co to jest śrubokręt :D.
I skoro już mam liczne grono do pomocy to spytam o kartę do tegoż nikona mam obecnie kingstona 4gb sdhc - strasznie wolno działa. Czy wiecie czemu?
Dzięki wszystkim za podpowiedzi :)
Pozdrawiam
Ania

marciing
27-05-2010, 12:44
stałka 1,4 hmmmm to masz 50 1,4 - cena koło 1300 zł, 85 1,4 (bez silnika) cena koło 3900-4600, 24mm 1,4 - cena 8000 zł :D Pewnie że lepsze jest 1,4 od 1,8 ale np mi nie jest to aż tak do szczęścia potrzebne ;)

Śrubokręt - napęd do obiektywów wbudowany w body. W D60 go nie ma ;)

Z szybszych kart to scandisk ultra II albo Extreem III. Spokojnie wystarczą do Twoich potrzeb

pppppp
27-05-2010, 18:00
hmm jeszcze nie mam takiego oka by ujrzeć, że Twoje zdjęcia są robione 35mm :) ostatnio słyszałam, że jak stałka to, że już lepiej ze światłem 1.4 kupić to prawda?
A i co to jest śrubokręt :D.
I skoro już mam liczne grono do pomocy to spytam o kartę do tegoż nikona mam obecnie kingstona 4gb sdhc - strasznie wolno działa. Czy wiecie czemu?
Dzięki wszystkim za podpowiedzi :)
Pozdrawiam
Ania

ustaw na kitowym obiektywie 35 mm i popstrykaj potem na 50mm i zobacz która ogniskowa lepiej ci pasuje, gdzie mniej cropujesz i lub sie cofasz podchodzisz
jak już się zdecydujesz na ogniskowa to masz z głowy problem ze swiatłem bo albo 35 1,8 albo 50 1,4 każde inne szkła z wyzej wymienionych zakresów ogniskowych nie mają silnika więc do D60 odpadają

mmost
27-05-2010, 18:12
hmm jeszcze nie mam takiego oka by ujrzeć, że Twoje zdjęcia są robione 35mm :) ...

Jak klikniesz po prawej stronie "wiecej informacji" (podczas przegladanie zdjec, rzecz jasna) to pokaza Ci sie rozne parametry zdjecia, ogniskowa, przeslona, czas migawki, iso, itede...

mmmilus
27-05-2010, 21:18
Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc.
Zdecydowałam się na 35mm 1,8 myślę, że będę zadowolona :) Pan w sklepie polecał mi również Tamrona 17-50 2,8, ale stałką będzie chyba lepszą zabawą :).
Mam nadzieję ze szybko wyplate dostane i siup jak zrobie jakies zdjęcia to pokaze :)
Pooozdrawiam :)

mmmilus
01-06-2010, 23:17
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.djprosper.com/bratanicaflexnapis.jpg)

Nowy obiektyw Nikkor 35mm f/1.8 - jak na 1 dzień a właściwie pierwszy wieczór razem może być nie ? :):)

marciing
02-06-2010, 12:12
Nowy obiektyw Nikkor 35mm f/1.8 - jak na 1 dzień a właściwie pierwszy wieczór razem może być nie ? :):)

balans bieli popraw ;)

Reed
23-06-2010, 09:10
Jest jeszcze piekna stalka N50/1.4 G (to dla takich, co maja braki w srubokretach).

mmmilus
19-08-2010, 11:01
:) no troszkę czasu minęło w miarę możliwości powiększam swoją wiedzę ... zapraszam do mojej galerii na picasie :) i czekam na komentarze - te dobre i te złe :)
pozdrawiam

unicode
24-08-2010, 23:40
jakbyś chciała 50mm to oczywiście jest wersja z af-s czyli 100% kompatybilna z d60, a jakby tego było mało nikon zaprezentował niedawno typowo portretowy obiektyw 85mm/1,4 z af-s (również 100% kompatybilny z d60), choć wiem że będzie drogi już na niego zachorowałem;P

mmmilus
28-08-2010, 21:04
oo dzięki za info... już się zżyłam ze swoim obiektywem w ogóle go nie zdejmuję :) a jakieś zdjęcia Wam sie podobają albo nie podobają a może jakieś rady ?? ja chyba bym korpus teraz zmieniła ... ale to jeszcze długo tego nie zrobię :P

Pietern
28-08-2010, 21:53
Cały topic nie w tym dziale.
A co do fotek, to po obejrzeniu pierwszych kilku zbiorków mam wrażenie, że nie doświetlasz, nie dbasz o balans bieli i robisz z ludzi "półgłówków". Oglądając pokrzywione kadry zdaję sobie sprawę, że to taka moda, na luz. Ale poucinanych głów już nie rozumiem, po co to?

mmmilus
02-09-2010, 19:51
oj nie ważne że nie tu gdzie trzeba :P dzięki za uwagi. a od której strony oglądałeś zdjęcia ?? bo jak od końca to istnieje mała szansa, że te nowsze zdjęcia będą ładniejsze. A tak poza tym to może udzielisz kilku rad co do balansu bieli w nikonie d60 hmm ??
Ps. jestem mocno początkująca :)

Pietern
02-09-2010, 22:46
Ważne.
A co do BB, to weź instrukcję znajdź strony z opisem pomiaru manualnego BB i całą działkę przeczytaj. Tam piszą co i jak zrobić, żeby zmierzyć i zapamiętać w aparacie balans dla danej sceny. Zmierzysz, zapamiętujesz i robisz, powinno być duużo lepiej.
Jest to szczególnie ważne jeżeli robisz zdjęcia przy świetle żarowym, świetlówkach lub mieszanym i zapisujesz je od razu w JPG. Aparaty się mylą w takich warunkach a format JPG nie daje wielkich możliwości zmiany w późniejszej obróbce. Dlatego w jakichś pokopanych warunkach oświetleniowych, przy ważnych dla ciebie zdjęciach, warto zmierzyć balans i zrobić fotki w NEF, bo to daje duże możliwości późniejszych zmian w programie graficznym, np w darmowym ViewNX. Tylko wymaga to dodatkowej pracy nad tymi zdjęciami, czyli czasu. Ale w zamian będziesz mogła usunąć zieleniowo-żółcisty zafarb z portretów tej uroczej dziewczynki.
To tyle, w necie jest o tym mnogo, więc po co ja mam to tu przepisywać. :-)
O, przykładowo tu:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5147

unicode
03-09-2010, 14:00
Zgadzam się z przedmówcą, instrukcja to fajna sprawa - warto przeczytać. Poza tym nawet jeżeli jeszcze balans bieli (WB) nie jest do końca dla Ciebie zrozumiały możesz poeksperymentować z różnymi ustawieniami np. wybierz sobie jakiś obiekt i fotografując go zmieniaj WB. Pamiętaj też, że nie zawsze poprawny balans bieli jest najbardziej atrakcyjny, np. fotografując zachód słońca możesz ustawić WB na chmurkę co "ociepli" zdjęcie i nada mu zupełnie inny charakter.

P.S. Sam często używam WB ustawione na chmurkę, a to tylko z tego względu, że jestem ciepłolubny:) lecz nie zawsze wychodzi mi to na zdrowie dlatego zawsze fotografuję w formacie RAW.

mmmilus
03-09-2010, 18:07
ekstra ekstra :) pomagacie mi - instrukcję czytałam, ale może powinnam sobie przypomnieć. Na zdjęciu dziewczynki rzeczywiście nie był ustawiony dobrze balans, a zdjęcia już od jakiegoś czasu zapisuję w nef - czyli raw tak? :)
powiedzcie mi zdjęcia z albumu jam 23-07-2010 też mają zły bb ? bo tam ustawiłam sama balans - na białej kartce - no może są chłopaki za żółci rzeczywiście :/ a pomożecie mi jeszcze z szumami - ta sama galeria, był wieczór i nie miałam lampy da się coś z nimi zrobić w sensie w aparacie ustawić? pytam na przyszłość bo tam akurat fajnie wyglądają :)
Pozdrawiam