PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] tryptyk, dyptyk... o(ne)ptyk

eutanator
12-05-2010, 22:23
Cześć!

z moją domową modelką trochę się udało poszaleś w weekend - dajcie znać co o tym myślicie :)

7.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img30.imageshack.us/img30/4451/tryptykl.jpg)
By eutanator (http://profile.imageshack.us/user/eutanator) at 2010-05-12

44.

źródło (http://img59.imageshack.us/img59/7205/oooba.jpg)

666.

źródło (http://img199.imageshack.us/img199/2531/redsunday087.jpg)

Błonus - nie, nie to nie trzy oddzielne zdjęcia, to TRYPTYK pionowy!

źródło (http://img171.imageshack.us/img171/1629/leavingbadthoughts.jpg)

Dziękuję za wszelką konstruktywną krytykę.
Peace

monikowska
12-05-2010, 22:43
zbyt mocno wyostrzone
nie podobają mi się...nie wiem o co w nich chodzi :|

jak z reklamy szamponu do włosów ??

eutanator
12-05-2010, 22:51
zbyt mocno wyostrzone
nie podobają mi się...nie wiem o co w nich chodzi :|

jak z reklamy szamponu do włosów ??

o co chodzi? a o radość, śmiech, kobiecość, energię... i o to, żeby coś się na tych zdjęciach działo a nie wszystkie te portrety takie same, odbite jeden od drugiego... nuda
a co do ostrości to może dałem ciut za dużo przy zmniejszaniu, choć nie wydaje mi się.

tak czy siak, dzieki za koment :)

monikowska
12-05-2010, 22:57
666 najlepsze...
na 44 okrutnie odciąłeś łokcie...

ja tej energii nie widzę, dlatego pytam :)

clusca
12-05-2010, 23:05
A mnie sie 1, ups... 7 podoba :) Sprobowalbym w bialej ramce i lekko rozdzielone.

Rycerz
13-05-2010, 09:26
widać że się dobrze bawiliście ;)
jest inaczej, a jak jest inaczej to trudniej sie komentuje ;)

missbizarre
13-05-2010, 11:07
ogólnie widać dobrą zabawę :) i dobrze na plus
jest przeostrzone to minus
no i powiem szczerze ze nie rozumiem brudnej od szminki brody... :(

eutanator
13-05-2010, 12:06
...
na 44 okrutnie odciąłeś łokcie...

z tymi łokciami ...

to ja myślę, że ogólnie przywiązuje się do tego zbyt dużą wagę - oczywiście dobrze jest dązyć do technicznej i organizacyjnej doskonałości ale niestety często można przy tym stracić coś z oryginalności, wyjątkowości, naturalności itd. - dlatego nie zawsze zdjęcie posiadające taką 'wadę' traci dla mnie wartość i jest dyskwalifikowane.

ogólnie widać dobrą zabawę i dobrze na plus
jest przeostrzone to minus
no i powiem szczerze ze nie rozumiem brudnej od szminki brody...

wszystkie są tak przeostrzone? czy niektóre?
a broda brudna od soku z truskawek :) ;)

nos74
13-05-2010, 12:22
Mi się nie podoba 44 i ostatnie z ostatnich :) bo nie widać twarzy :(. U mnie jakoś aż tak bardzo nie widać przeostrzenia, może trochę na 44, poza tym ładniutkie kolorki :)

Cosnek
13-05-2010, 13:03
Świetne, widać świeże podejście do tematu. Modelka pozuje bardzo entuzjastycznie!
666 najlepsze.

missbizarre
13-05-2010, 15:13
wszystkie są tak przeostrzone? czy niektóre?
a broda brudna od soku z truskawek :) ;)

no tak raczej wszystkie na moje oko

sok z truskawek... teraz już zupełnie zgłupiałam, a czemu nie widać gdzieś tego soku? jakoś tak by się wytłumaczyło to brudne ;)

docentx
13-05-2010, 16:34
Specyficzne cechy inności mają te zdjęcia.

Magda.K
13-05-2010, 16:56
IMO zasady trzeba umieć łamać. Mi się nie podoba. 666 jedynie by było fajne, ale ta brudna broda jest bez sensu.

remiksson
13-05-2010, 17:33
przeostrzone okrutnie... i tez nie za bardzo rozumiem ich sens/przesłanie whatever :D

eutanator
13-05-2010, 17:47
widzę, że poziom marazmu i nijakości naprawdę jest tu wysoki ...
- jak pani nie trzyma się pod boczki, albo nie podpiera bródki to już zdjęcie jest bez sensu!

hahaha, widzę, że do zdjęcia muszę pisać instrukcję jego pojmowania, a każda zmarszczka na skórze, czy lok na głowie ma mieć jakiś sens i z góry być zaplanowana...
jeeeja, podeślijcie Microsoftowi info, żeby mozna bylo robić zdjęcia w Excellu

hanibal
13-05-2010, 17:51
- jak pani nie trzyma się pod boczki, albo nie podpiera bródki to już zdjęcie jest bez sensu!

hahaha, widzę, że do zdjęcia muszę pisać instrukcję jego pojmowania, a każda zmarszczka na skórze, czy lok na głowie ma mieć jakiś sens i z góry być zaplanowana...

taaaak a ja myslalem ze dobra fotografia cos przekazuje opowiada pewna historie zadaje pytania...

tu nic takiego nie ma...

jak ktos napsial szampon do wlosow... i wczesna polska reklama lat 90 tych...
bo jak zdjecie 44 pokazuje kobiecosc... no to wybacz ale chyba rozne zdjecia ogladamy

remiksson
13-05-2010, 18:09

Nie nie musi być z góry zaplanowana, ale wypada aby zdjęcie niosło jakiś przekaz, coś sobą wyrażało. Te zdjęcia nie wyrażają nic sensownego. To po prostu machanie czupryną modelki jak popadnie bez ładu i składu, wyniki wrzucone do Photoshopa z ustawieniem Sharpen na maksimum, a tak powstały twór autor umieścił na forum i na siłę ich broni dorabiając doń jakieś dziwne ideologie. Czemu drogi autorze nie przyjmiesz po prostu do wiadomości, że set Ci się nie udał i trzeba spróbować jeszcze raz przemyślawszy wcześniej co chcesz osiągnąć?

Gundrum
13-05-2010, 18:34
Nie ma się co obrażać. Pomysł jakiś jest (czy dobry to inna sprawa), jest entuzjazm, modelka jest niezła, ale wykonanie słabe. Dobra zabawa dla Was, ale nie zaraz wielka sztuka.

eutanator
13-05-2010, 19:16
taaaak a ja myslalem ze dobra fotografia cos przekazuje opowiada pewna historie zadaje pytania...

tu nic takiego nie ma...

jak ktos napsial szampon do wlosow... i wczesna polska reklama lat 90 tych...
bo jak zdjecie 44 pokazuje kobiecosc... no to wybacz ale chyba rozne zdjecia ogladamy

Hanibal - ja to myślę, że są różne rodzaje fotografii, takie co opowiadają historie, takie co zadają pytania ale to są przypadki i nie jest zadaniem każdego zdjęcia właśnie posiadać takie atrybuty bo jeśli by tak było to takie kategorie jak krajobraz czy przyroda przestałyby praktycznie istnieć. Poza tym, jeśli przejrzy się to co jest wstawiane tu do portretu to 95% zdjęć nie ociera się o opowiadanie czegokolwiek w wymiarze jakieg poszukujesz w tym co tu pokazałem.
No a co dla kogo jest kobiece a co nie, to już kwestia bardzo indywidualna i proponowałbym ci nie być tak kategorycznym bo brzmisz dość mocno ortodoksyjnie a stąd do fanatyzmu tylko krok.

Poza tym, nigdzie nie twierdziłem, że wstawiam tu jakąś sztukę i nie staram się dorabiać do niczego ideologii - wręcz chodzi mo o wyczyszczenie głowy z tego typu myślenia i kategorii.

Cóż, nie uda mi się chyba was zadowolić, bo na myśl o robieniu portretów pt. pani w ruinkach/jedna nóżka wysunięta/ciezar ciala na tylną/rączki na biodra/uśmiechamy się - to mi się trochę niedobrze robi.

No nic, w sumie oczekiwałem innej kategorii komentarzy ale te też na coś się przydadzą - wam z kolei polecam robić trochę więcej rzeczy z serca.

Pozdro

nonnatus
13-05-2010, 20:04
...nikt nie rozumie artysty. jesteśmy wsteczni i się nie znamy.
bo przeciez nikomu z nas nawet nie przyszło do głowy, by robić foty z sercem.
po prostu tak sobie pstrykamy... Ty jeden potrafisz to pokazać...
uratuj to forum. pokaż nam nowe trendy w fotografii, ukaż nam nowe jej oblicze.
bo my tu od tego zgnusnienia, to już ino bieda...
ehhh

mialeś energetyczną pannę przed obiektywem i niestety nie uniosłeś byłeś seszyna. nie podołałeś.
możesz się obruszać, krzyczeć i narzekac na ortodoksyjność komentujacych, ale uwierz mi, że bliżej prawdy są ci piszący, że wstawileś foty nijakie, żadne, niż Twoja poszarpana w treści obrona czestochowy.

foty się nie bronia,niestety...
ani kadrowo, ani kompozycyjnie, ani obróbkowo.
koncept mialeś/mieliście fajowy, ale słabo to zostało wykonane, bo zmarnotrawileś tę energię.
i tyle.
a tak BTW, to po co nas pytasz o zdanie o fotach, skoro wszystko wiesz najlepiej, co?
oczekiwałeś innych komentarzy? tak mi przykro że Cię zawiedliśmy.

nonnatus
13-05-2010, 20:15
i jeszcze jedno:
przykro mi, ale dawno nie widzialem tak fatalnych cięć.

swiatlo
13-05-2010, 20:57
Ostatnio jestem takim malkontentem, że aż bałem się zabrać głos w tym wątku. Na szczęście Nonnatus mnie uratował - podpisuję się pod jego krytyką dwoma rękami.
Zasada jest według mnie taka - to że coś jest inne to nie oznacza że jest dobre. Według mnie żeby być dobrym w "innym", to wpierw trzeba być dobrym w "tradycyjnym". Nie ma drogi na skróty. Ale pewnie jestem starej daty, więc nie rozumiem....

Rycerz
13-05-2010, 21:41

skąd ja to znam :(

mOSAd
14-05-2010, 04:04
Daleko mi do promowania zdjęć w ruinkach. Sam takich nie robię, bo dla mnie mają mały sens *artystyczny*, natomiast być może zacznę, by podszkolić swój *warsztat*, zanim zabiorę się za coś ambitniejszego. Niestety na zdjęciach w wątku nie ma ani warsztatu, ani artyzmu, a myśl jest płytka jak kałuża z naparstka wody. Myślisz, że takich zdjęć tu nie ma na forum, bo nikt ich nie umie zrobić, bądź nie robił? Nie. Nie ma ich dlatego, że większość robiła już dawno i zaprzestała. Albo nawet nie podchodziła, skazując je z góry na niepowodzenie. Krytyka ostra, bo i upór ostry. Trochę dystansu. A zdjęcia bez murków, drzewek, mostków, ławeczek, ruin - chętnie zobaczę i pierwszy Ci pogratuluję, jeśli tylko wykonasz je DOBRZE.

monikowska
14-05-2010, 10:00
Daleko mi do promowania zdjęć w ruinkach. Sam takich nie robię, bo dla mnie mają mały sens *artystyczny*, natomiast być może zacznę, by podszkolić swój *warsztat*, zanim zabiorę się za coś ambitniejszego. Niestety na zdjęciach w wątku nie ma ani warsztatu, ani artyzmu, a myśl jest płytka jak kałuża z naparstka wody. Myślisz, że takich zdjęć tu nie ma na forum, bo nikt ich nie umie zrobić, bądź nie robił? Nie. Nie ma ich dlatego, że większość robiła już dawno i zaprzestała. Albo nawet nie podchodziła, skazując je z góry na niepowodzenie. Krytyka ostra, bo i upór ostry. Trochę dystansu. A zdjęcia bez murków, drzewek, mostków, ławeczek, ruin - chętnie zobaczę i pierwszy Ci pogratuluję, jeśli tylko wykonasz je DOBRZE.

autorowi radzę wziąć te słowa bardzo poważnie bo kto jak kto ale mOSAd, zna się na tym co mówi...a zawsze mówi dobrze i dobrze radzi.

chyba wszystko już zostało powiedziane :)
czekam na następną sesję i efekty

ps. jak to sok z truskawek to czemu ich nigdzie nie widać ?? oglądacz ma się domyślić co to jest na brodzie ?? a może to uchwycony moment wgryzania się w czyjąś tętnice...te potargane włosy znak walki z ofiarą...hmm...??

Gundrum
14-05-2010, 10:21
Cóż, nie uda mi się chyba was zadowolić, bo na myśl o robieniu portretów pt. pani w ruinkach/jedna nóżka wysunięta/ciezar ciala na tylną/rączki na biodra/uśmiechamy się - to mi się trochę niedobrze robi.

Ja też bardzo niedawno tak pisałem o moich gniotach, za co wszystkich, w szczególności Hanibala, bardzo przepraszam. Na prawdę głupio mi się zrobiło :)

Rada: zacznij od pani w ruinkach i rozwijaj temat. W ruinkach też można zrobić coś dobrego :)

Zdjęcie może powinno coś opowiadać (co mówią Twoje?), ale to nie fotografia reporterska, nie ten dział. Tu nie wystarczy zarejestrować akcji. Ocenia się pomysł i wykonanie. U Ciebie widać dobrą zabawę i niewiele więcej. Modelka spisała się lepiej od Ciebie.

A z powyższych komentarzy dowiesz się może czegoś co Ci się kiedyś przyda. Pod warunkiem że przemyślisz je sobie i wyciągniesz wnioski. Powtórz tą sesję, ale zrób ją lepiej. Chyba że uważasz, że to na prawdę szczytowe osiągnięcie fotografii...

swiatlo
14-05-2010, 15:56
Tak, to ja jednak pozostanę w ruinkach, z wysuniętą nóżką i rączką na biodrach...

hanibal
14-05-2010, 16:35
i ja podobnie