Zobacz pełną wersję : EIZO s2233w - ustawienia!
lukadegroot
12-05-2010, 16:17
Kupilem monitorek EIZO S2233W i mam ustawiony na sRGB jasność 25%.
Mam wrażenie, że monitor za bardzo podkreśla zielony, jakby zieleń była zbyt zielona.
Czy można zmienić ustawienia w funkcji CUSTOM Red Green Blue - i na jakie ustawienia procentowo do 100?
Czy to pomoże?
Pozdrawiam
Kupilem monitorek EIZO S2233W i mam ustawiony na sRGB jasność 25%.
Mam wrażenie, że monitor za bardzo podkreśla zielony, jakby zieleń była zbyt zielona.
Czy można zmienić ustawienia w funkcji CUSTOM Red Green Blue - i na jakie ustawienia procentowo do 100?
Czy to pomoże?
Pozdrawiam
Oczywiście że masz przesycone kolory jeśli wyświetlasz obrazy sRGB bez profilowania na monitorze ~aRGB . Tak samo jak wyblakłe są zdjęcia aRGB wyświetlone na nie profilowanym monitorze ~sRGB. Zacznij od wskazania profilu monitora w programach "wyświetlających" (przeglądarka, GIMP/PS, przeglądarka zdjęć) aby ten problem zniknął.
ps. a RGB to w sumie pozostaw na 100 jeśli nie masz spektrofotometru by określić 6500K
ps2. wybierz tryb custom ... nie wiem jak w S2233W ale w S2231W tryb sRGB to jedynie zmienia zakres regulacji jasności i coś tam blokuje (nawet mi się nie chce fatygować by skontrolować co ;) )
Monitor trzeba wyregulować z czujnikiem, oprofilować i ustawić zarządzanie barwą w aplikacjach. Bez tego nie ma co myśleć*o normalnych kolorach.