PDA

Zobacz pełną wersję : problem z lcd i crt - obrobka nef

kameleon30
12-05-2010, 11:30
Witam, mam dosc spory problem - mianowicie przygotowuje retusz fotek w photoshopie na lapku acer aspire 5740g i wiekszosc jest zdecydowanie za jasna w porownaniu z tymi samymi zdjeciami na monitorze CRT, dodam ze gdy przygotowywalem wczesniej na crt wszystko bylo ok-kolory i jasnosc w druku prawie idealna natomiast gdy wywoluje foty z raw pod tym lapkiem "automat" daje mi takie ustawienia ze zdjecie wyglada bardzo jasno, prawie na granicy przepalenia - po zapisaniu i porownaniu tego samego pliku na crt jest inaczej (zdjecie jest ok), chodzi o to ze nie moge normalnie pracowac, gdy wybiore parametry zdjecia tak aby bylo ok "na oko", czyli tak abym widzial ze wszystkie kolory, cienie swiatla itd sa ustawione poprawnie-na monitorach crt jest mega lipa poniewaz zdjecie jest bardzo ciemne. jak sobie z tym poradzic? dodam ze to nie tylko na tym lapku ale na wszystkich na ktorych pracowalem jest ta sama historia

R
12-05-2010, 11:37
prosta sprawa. laptopa wyrzuc albo dokup do niego porzadny monitor. to co montuja w laptopy to kupa.

dominikpl72
12-05-2010, 12:23
Drogi kolego kameleon30 - zwracaj więcej uwagi na interpunkcję.... Pierwsze zdanie Twojego posta zawiera 127 słów...

arturherda
12-05-2010, 12:32
Obecnie niemal wszystkie nowe nieprofesjonalne laptopy mają bardzo jaskrawy obraz na monitorze, a dyktowane to jest ułatwieniem przeglądania w słońcu. Zapewne to co masz na CRT jest o niebo bliższe prawdy, nie sugeruj się tym co widzisz na laptopie, np. u mnie RGB 0, 0, 0 na lapku Sony nie jest czarne a szare :)

pozdrawiam

kameleon30
12-05-2010, 18:12
Dzieki za odpowiedzi, nie byloby problemu gdybym pracowal w domu (spokojnie podpinam sie pod zew monitor) ale w trasie jestem zmuszony korzystac z tego co mam. szukalem jakis mozliwosci regulacji i z tego co widze to tylko podswietlenie mozna. odpalilem windowsowski kalibrator koloru i mysle ze tam mozna troche "naprawic". jest jeszcze ten od sterow ATI - mozna kilka opcji pozmieniac ale nie wiem jak takie programowe grzebanie nie wplynie na efekt koncowy?

tymancjo
12-05-2010, 20:17
A próbowałeś skalibrować monitor tego lapka ?
Nie wiem co to za wyświetlacze tam są, ale ja ma lapka skalibrowanego (na ile się dało) i nie narzekam, wychodzi nieznośnie blisko tego co na papierze :)

Pozdrawiam,
Tomek

marszull
12-05-2010, 21:36
jesli chcesz miec cokolwiek podobnego do rzeczywistosci
to jednak proponuje oprofilowac ten wyswietlacz w lapku
(nie bedzie super, ale na pewno bedzie lepiej niz jest)
kalibrator do oprofilowania pozyczyc albo zlecic firmie ktora sie tym zajmuje

mpwt
12-05-2010, 21:50
Niestety ale w fotografii cyfrowej monitor jest nie mniej ważny jak aparat. Smutne ale prawdziwe...