Zobacz pełną wersję : problem z lcd i crt - obrobka nef
kameleon30
12-05-2010, 11:30
Witam, mam dosc spory problem - mianowicie przygotowuje retusz fotek w photoshopie na lapku acer aspire 5740g i wiekszosc jest zdecydowanie za jasna w porownaniu z tymi samymi zdjeciami na monitorze CRT, dodam ze gdy przygotowywalem wczesniej na crt wszystko bylo ok-kolory i jasnosc w druku prawie idealna natomiast gdy wywoluje foty z raw pod tym lapkiem "automat" daje mi takie ustawienia ze zdjecie wyglada bardzo jasno, prawie na granicy przepalenia - po zapisaniu i porownaniu tego samego pliku na crt jest inaczej (zdjecie jest ok), chodzi o to ze nie moge normalnie pracowac, gdy wybiore parametry zdjecia tak aby bylo ok "na oko", czyli tak abym widzial ze wszystkie kolory, cienie swiatla itd sa ustawione poprawnie-na monitorach crt jest mega lipa poniewaz zdjecie jest bardzo ciemne. jak sobie z tym poradzic? dodam ze to nie tylko na tym lapku ale na wszystkich na ktorych pracowalem jest ta sama historia
prosta sprawa. laptopa wyrzuc albo dokup do niego porzadny monitor. to co montuja w laptopy to kupa.
dominikpl72
12-05-2010, 12:23
Drogi kolego kameleon30 - zwracaj więcej uwagi na interpunkcję.... Pierwsze zdanie Twojego posta zawiera 127 słów...
arturherda
12-05-2010, 12:32
Obecnie niemal wszystkie nowe nieprofesjonalne laptopy mają bardzo jaskrawy obraz na monitorze, a dyktowane to jest ułatwieniem przeglądania w słońcu. Zapewne to co masz na CRT jest o niebo bliższe prawdy, nie sugeruj się tym co widzisz na laptopie, np. u mnie RGB 0, 0, 0 na lapku Sony nie jest czarne a szare :)
pozdrawiam
kameleon30
12-05-2010, 18:12
Dzieki za odpowiedzi, nie byloby problemu gdybym pracowal w domu (spokojnie podpinam sie pod zew monitor) ale w trasie jestem zmuszony korzystac z tego co mam. szukalem jakis mozliwosci regulacji i z tego co widze to tylko podswietlenie mozna. odpalilem windowsowski kalibrator koloru i mysle ze tam mozna troche "naprawic". jest jeszcze ten od sterow ATI - mozna kilka opcji pozmieniac ale nie wiem jak takie programowe grzebanie nie wplynie na efekt koncowy?
tymancjo
12-05-2010, 20:17
A próbowałeś skalibrować monitor tego lapka ?
Nie wiem co to za wyświetlacze tam są, ale ja ma lapka skalibrowanego (na ile się dało) i nie narzekam, wychodzi nieznośnie blisko tego co na papierze :)
Pozdrawiam,
Tomek
marszull
12-05-2010, 21:36
jesli chcesz miec cokolwiek podobnego do rzeczywistosci
to jednak proponuje oprofilowac ten wyswietlacz w lapku
(nie bedzie super, ale na pewno bedzie lepiej niz jest)
kalibrator do oprofilowania pozyczyc albo zlecic firmie ktora sie tym zajmuje
Niestety ale w fotografii cyfrowej monitor jest nie mniej ważny jak aparat. Smutne ale prawdziwe...