Zobacz pełną wersję : Chcę wrócić do focenia. d90 + co jeszcze?
Kaktusek
12-05-2010, 08:29
Chcę wrócić do focenia. Miałem długą przerwę i wypadłem w ogóle z tematyki. Rodzina dzieci (6) itp. Kupę ważniejszych spraw na głowie. Rodzina najważniejsza - wiadomo trzeba dać jeść. Fotografia zawsze mnie fascynowała i tak się składa, że uda mi się to zamiłowanie wykorzystać w biznesie. Żona od jakiegoś czasu zajmuje się florystyką i dostaje na firmę dotację na wyposażenie miejsca pracy. Wpakowałem do wniosku m.in. aparat fotograficzny ze sprzętem (puszka, obiektywy, statyw, lampa błyskowa itp.) Wniosek został zaaprobowany hurra! Mam na to 6,5 koła. :)
Ale nie wiem jak to ekonomicznie wykorzystać.
Jestem nastawiony na d90 + jakieś dwa może trzy sensowne obiektywy, błysk, statyw, torba, no i jakieś studyjne oświetlenie może...? Zdjęcia do wykorzystania na stronie internetowej + sklep internetowy no i wiadomo hobby (od kwiatków robaczków, krajobrazy, portrety, zdjęcia z daleka. Być może trzeba będzie się ograniczyć.
W internecie jest kupę różnych ciekawych zestawów w dobrej cenie, natomiast cholera nie wiem czy te obiektywy, które tam proponują są dobrej jakości czy to dziadostwo i lepiej kupić jeden a porządny obiektyw.
Podaję przykład takiej oferty:
http://www.sklepameryka.pl/Nikon_D90__18_105__70_300_VR__OS__Lampa__SD_4_GB__ 7_Akcesoriow-88.html
Może mi ktoś grzecznie jakimś komentarzem coś zasugerować? Będę bardzo ucieszony...
d90, to bardzo dobry wybór, ale ja bym proponował inny zestaw w twojej sytuacji (niż ten podany w linku).
interesuje Cię sprzęt tylko nowy, czy może być też używany?
18-105vr - dobry spacer zoom
jeśli potrzebujesz tele, to proponowałbym się rozejrzeć za 70-300vr
do portretu może 50 f/1,8 stosunkowo tania, jasna i oferuje bdb jakość obrazu
jako lampa myślę że spokojnie wystarczyła by Ci sb600
statyw, tu mogę polecić slik pro 330dx
na oświetleniu studyjnym się nie znam, wiece nie chcę źle doradzić,
życzę powodzenia!:)
Kaktusek
12-05-2010, 08:45
Wolę nowy potrzebna faktura
z tych co wyżej napisałem, znajdziesz nowe sztuki :)
Kaktusek
12-05-2010, 09:09
d90, to bardzo dobry wybór, ale ja bym proponował inny zestaw w twojej sytuacji (niż ten podany w linku).
Właśnie w linku są te obiektywy o których piszesz. No może brakuje tam tej 50-ki o ale tutaj jest coś takiego
http://www.sklepameryka.pl/Nikon_D90__5_Obiektywow__Lampa_Blyskowa__Karta_SD_ 4GB__Torba__2_Statywy__6_Akcesoriow-22.html
ten 18-55 to jest raczej taki kiepski kicik
i ta lampa...
marciing
12-05-2010, 09:28
ta lampa to za dobra raczej nie jest ... :) celowałbym w Tamrona 17-50, Nikkora 70-300 VR (ten w zestawie jest chyba bez VR) oraz sb-600 ewentualnie metz 48
cervandes
12-05-2010, 09:39
zdecydowanie ten zestaw to szmira, poza body oczywiście.
Jak najbardziej skłaniałbym się ku D90 + 18-105 bądź 17-50 + Nikkor 70-300VR (ten z zestawu na 100% nie posiada VR) + 50/1.8 bądź nawet 85/1.8 + pierścienie do makro z przeniesieniem automatyki + lampa i reszta drobiazgów.
D90 plus jakies Makro 60mm/90mm (makro przyda sie do pracy, kwiaty, bukiety, zblizenia) dodatkowo 90mm makro mozna spokojnie wykorzystac do portretu (przynajmniej na poczatek).
Do tego Tamron 17-50 f/2.8 jesli bedzie trzeba szerzej i na codzien tez sie przyda (krajobraz czy tez szerszy portret). A tele to pewnie N70-300 VR, ale z tym to pewnie mozna poczekac bo raczej przeskoczymy budzet.
Tak wiec na poczatek
D90 - 2200
Tamron 90mm f/2.8 - 1700
Tamron 17-50 f/2.8 - 1400
SB-600 - 850
Razem 6150 zostaje kilka stowek na karty pamieci i moze dodatkowa baterie.
Kaktusek
12-05-2010, 13:34
Jak najbardziej skłaniałbym się ku D90 + 18-105 bądź 17-50 + Nikkor 70-300VR (ten z zestawu na 100% nie posiada VR) + 50/1.8 bądź nawet 85/1.8 + pierścienie do makro z przeniesieniem automatyki + lampa i reszta drobiazgów.
Już jestem posunięty z pewnymi przemyśleniami do przodu. Uff !!!
Przynajmniej te zestawy z ameryki wybiłem sobie z głowy.
Chciałem jeszcze dopytać w spr. proponowanych obiektywów jw. w cytacie.
Przeliczam ceny
d90 - 2300 zł
18-105vr f/3,5-5,6 chodzi po 900 zł
Nikkor 70-300VR f/4,5-5,6 chodzi po 1650 zł
50 f/1.8 D - 500 zł
wyrzucam 85 f/1.8 D - 1400 zł
Pierścienie ?
Lampa Sb-600 - 900 zł
Razem 7650 z czegoś muszę zrezygnować
wyrzucam 85 f/1.8 D - 1400 zł
Zostaje 6250 + pierścienie i statyw może starczy 6500
Jeśli chodzi o ilość i zakres obiektywów wydaje się ciekawsze o tych tamronów, o których pisał Yanluk.
Może to tylko pozór?
No to może tak (ceny wg FJ):
D90 - 2499
N16-85VR - 1700
N70-300VR - 1650
Zostaje 650 na filtry, statyw i torbę. Zabraknie na lampę, ale w świetle zastanym ze statywu powinno dać radę zrobić dobre zdjęcie. (o ile w piwnicy nie będziesz robił)
Z zaskórniaków dokupił bym jeszcze jakąś używaną stalkę 35mm lub sb600.
Robson_87
12-05-2010, 14:08
mam Tamrona 90 i na d700 kosa, jak zobaczylem nefa (nic nie wyostrzane) przy przyslonie ok 4 to szczeka mi opadla, ostrosc powala nie trzeba wcale wyastrzac do prezentacji w internecie.
Moze zamiast 50 1,8 wysuplasz kilka plnow i dolozysz do 35 1,8 - rewelacyjne szklo a moim zdaniem to lepszy zakres (35 plus 85) niz z wspomniana 50, bedzie i tele i standard.
Kaktusek
12-05-2010, 14:12
No to może tak (ceny wg FJ):
D90 - 2499
N16-85VR - 1700
N70-300VR - 1650
Zostaje 650 na filtry, statyw i torbę. Zabraknie na lampę, ale w świetle zastanym ze statywu powinno dać radę zrobić dobre zdjęcie. (o ile w piwnicy nie będziesz robił)
Z zaskórniaków dokupił bym jeszcze jakąś używaną stalkę 35mm lub sb600.
a makro?
Bierz zdecydowanie Tamrona 90/2,8. Do kwiatków, robaczków i portretów.
Reszta podobnie jak wyżej. D90 + 18-105 (zwykle w komplecie taniej), potem 70-300VR. W przyszłości Nikkor 35/1,8.
Zastosowania które wymieniłeś obejmują chyba wszystko. Zatem dość spore spektrum szkieł, a kasy 4 tys na obiektywy, filtry, statyw torbę i inne duperele. Wątpię aby dało się ten cały zakres obskoczyć tą kwotą.
Na szklarni bym nie oszczędzał i N18-105 bym nie brał.
Może warto przemyśleć jeszcze co będziesz fotografował najczęściej i skupić się na obiektywach pod ten cel. Resztę z czasem dokupić?
masz mocno ograniczony budzet na wszystko.
co ci polece to:
D90 + 18-105 - standard
Tamron 90 / Tokina 100 - do makro (chyba ci przede wszystkim potrzebne do kwiatkow) i protretow
Juz masz kolo 4000
Dokup statyw (300-500)
Lampe (SB 600 / Metz 48 ) - 800
Karty (200)
I zostaje ci okolo 1100 - zapomnij o zoomie (narazie ci nie bedzie potrzebny)
moze potrzebujesz mini wyp. studia. (parasolki, blendy, ekran, statyw na lampe) to ci pochlonie troche kasy
jak nie potrzebujesz to wez stalke 35 1.8 badz co tam bedziesz chcial.
Kaktusek
12-05-2010, 15:30
Może warto przemyśleć jeszcze co będziesz fotografował najczęściej i skupić się na obiektywach pod ten cel. Resztę z czasem dokupić?
Rezygnuję z 70-300 to jest mi na razie nie potrzebne.
Zastanawiam się żeby 18-105vr f/3,5-5,6 poświęcić dla tamrona 17-50 f/2,8?
d90 - 2300 zł
Tamron 90 f/2,8 - 1600 zł
Tamron 17-50 f/2,8 - 1300 zł
Lampa Sb-600 - 900 zł
Razem 6100
+ statyw i karta pamięci
zbliżamy się do finału :)
tamron 17-55 czy jakos tak on byl lub 28-75 2.8
pozniej moze byc tez tamron 55-200 i sabinka
moze ten 2 tamron wolny ale przyzwoity optycznie a do tego niedrogi zestaw rozruchowy;)
a macro 2x50mm z odwrotnym mocowaniem chyba ze chodzi o cos zwyklego lub jedna stara 50 z odwrotnym mocowaniem do tamrona;P
Rezygnuję z 70-300 to jest mi na razie nie potrzebne.
Zastanawiam się żeby 18-105vr f/3,5-5,6 poświęcić dla tamrona 17-50 f/2,8?
I słusznie. To bardzo zacne szkiełko. Przy zakupie jednak musisz zwrócić uwagę na jego współpracę z Twoim body czy nie ma FF/BF, oraz czy nie mydli, bo swego czasu były to główne bolączki tych obiektywów. Ale jak już wybierzesz tego właściwego, to odwdzięczy się ładnymi obrazami.
Chociaż parę miesięcy temu pomagałem znajomej przy zakupie tego obiektywu, w wersji bez silnika, i pierwsza sztuka była i ostra i bez FF/BF.
d90 - 2300 zł
Tamron 90 f/2,8 - 1600 zł
Tamron 17-50 f/2,8 - 1300 zł
Lampa Sb-600 - 900 zł
Razem 6100
moim zdaniem najrozsądniejszy wybór rozkład kasy na najpotrzebniejsze rzeczy jest adekwatny do tego co musisz robić
Poszukaj jeszcze sklepu, który posiada w swojej ofercie to wszystko co Cię interesuje. Przy takim zakupie może uda się uzyskać jakiś rabat.
na e-cyfrowe mają ale tam stosunkowo drogo jest..
Rafal1977
12-05-2010, 18:58
co do lampy to może metz 48 AF 1?
Kaktusek
12-05-2010, 19:34
Jestem w "domu" i pod wrażeniem Waszej otwartości. Wielkie Dzięki!!!
Co do lampy, myślę, że wybiorę w zależności od ceny. Rozumiem że ten Metz i Nikon 600 są porównywalne.
Tamron 17-50 f/2,8
I słusznie. To bardzo zacne szkiełko. Przy zakupie jednak musisz zwrócić uwagę na jego współpracę z Twoim body czy nie ma FF/BF, oraz czy nie mydli, bo swego czasu były to główne bolączki tych obiektywów. Ale jak już wybierzesz tego właściwego, to odwdzięczy się ładnymi obrazami.
Chociaż parę miesięcy temu pomagałem znajomej przy zakupie tego obiektywu, w wersji bez silnika, i pierwsza sztuka była i ostra i bez FF/BF.
Tej uwagi nie rozumiem. Nie wiem co to jest FF/BF. Co znaczy mydlić?
A obiektywy wybierać z silnikiem, czy bez?
NightCrawler
12-05-2010, 19:37
FF/BF - front/back focus - w skrócie - autofokus łapie ostrość przed/za obiektem.
Mydlić - nie jest ostre jak żyleta.
Sprawdź jeszcze ofertę fotozakupy.pl i fotoceny.pl
Rafal1977
12-05-2010, 19:40
mydli czyli nie da się zrobić ostrego zdjęcia nawet przy poprawnym nastawieniu ostrości. Zwykle tak się dzieję przy dużych otworach przesłony. Oczywiście zależy o jakim obiektywie mówimy. Tego Tamrona akurat nie znam.
marciing
12-05-2010, 20:55
Co do lampy, myślę, że wybiorę w zależności od ceny. Rozumiem że ten Metz i Nikon 600 są porównywalne.
Jest jeszcze Nissin Di866 PRO - całkiem fajna lampka. Wybierając między Nissinem, Metzem a Nikonem odrzuciłbym tą ostatnią - ma najsłabszą moc. Ludzie chwalą Metza, ja chwalę Nissina :) - wybór należy do Ciebie ;)
wszystko ma swoje wady i zalety, nie ma rzeczy idealnych
a może po prostu wystarczył by Ci nissin di622, czy na pewno potrzebujesz funkcji z sb600/metza?
za tą cenę kupiłbyś 2 di622, niewielkie softboxy i 'mini studio' gotowe
(nie znam się na lampach ale myślę ze takie rozwiązanie też można wziąć pod uwagę, ja dopiero się przymierzam do kupna błyskotki)
Kaktusek
12-05-2010, 22:12
wszystko ma swoje wady i zalety, nie ma rzeczy idealnych
a może po prostu wystarczył by Ci nissin di622, czy na pewno potrzebujesz funkcji z sb600/metza?
za tą cenę kupiłbyś 2 di622, niewielkie softboxy i 'mini studio' gotowe
(nie znam się na lampach ale myślę ze takie rozwiązanie też można wziąć pod uwagę, ja dopiero się przymierzam do kupna błyskotki)
a na czym polega różnica oprócz ceny?
Przy zakupie jednak musisz zwrócić uwagę na jego współpracę z Twoim body czy nie ma FF/BF, oraz czy nie mydli, bo swego czasu były to główne bolączki tych obiektywów. Ale jak już wybierzesz tego właściwego, to odwdzięczy się ładnymi obrazami.
Jestem w stanie to mydlenie sam wyłapać? FF/BF na czym polega tutaj problem?
mydlenie ciezej jak nie ma sie wprawnego oka a ff/bf mozna przetestowac na wydruku ze stronki lub kalendarzu chociaz kalendarz jest mniej dokladny;) wystarczy poczytac o tym;) ludzie robia cale zestawy testowe ale nie o to chodzi, bf mozna tez sprawdzic ustawiajac bateryjke a za nia np pudelko zapalek, jesli bedziesz ostrzyc na baterie a ona bedzie nie wyrazna a pudelko tak to bierzesz kolejne szklo do testow;) chociaz z Tamronami wg mnie lepiej wziac taki co bedziesz widziec wloski na rece a pozniej wyslac do poznania z body. Foto-technika naprawia takie wady w tydzien:)
Do całości dokup sobie N50 1.4 ALBO 35 1.4 ja jak i wielu moich znajomych korzystam najczęściej z tego szkiełka, co do lampy to wybrał bym SB-600 czytałem kiedyś test i wyszło ze jest lepsza od metza. Jak już coś kupisz to pochwal się co kupiłeś.
Jestem w stanie to mydlenie sam wyłapać? FF/BF na czym polega tutaj problem?
Oczywiście że tak, bez większego problemu. Może być tzw test bateryjkowy, w którym ustawia się bateryjki jedna za drugą w określonej odległości, można też sprawdzić to przy użyciu specjalnej karty, (tu jest wszystko opisane, są karty do testów itp http://focustestchart.com/focus10.pdf) , którą można w necie znaleźć i wydrukować, można też użyć zwykłej linijki. Ostrzysz na określony punkt, który powinien kontrastowy i patrzysz jak ostrość się rozkłada. Również powinieneś to sprawdzać przy dobrym świetle. Powinien być ostry ten punkt na którym ustawiasz ostrość. Pamiętaj, że głębia ostrości rozciąga się 2/3 za punktem ostrości i 1/3 przed nim.
Co do sprawdzenia ostrości szkła to też nie problem, ustawiasz go na f2.8 i robisz zdjęcie i patrzysz jak ono wygląda. Potem go przymykasz na f3.5, 4, 5.6 i oceniasz czy jest ostro czy nie. Ja przynajmniej tak robiłem.
Patrzyłem z ciekawości teraz na te obiektywy i widzę, że dość mocno go unowocześnili. Wstawili mu silnik i redukcję drgań.
Te moje dyrdymały traktuj jako jeden z ewentualnych elementów, na które warto zwrócić uwagę przy jego kupowaniu, a nie prawidłowość, która dotyczy wszystkich tych obiektywów. Ale jak pisałem wcześniej jak nie będzie problemów z bf/ff czy mydleniem to będziesz bardzo zadowolony zarówno z jego ostrości i światła.
Poczytaj o nim sobie również na optyczne.
Kaktusek
13-05-2010, 10:34
Do całości dokup sobie N50 1.4 ALBO 35 1.4 ja jak i wielu moich znajomych korzystam najczęściej z tego szkiełka, co do lampy to wybrał bym SB-600 czytałem kiedyś test i wyszło ze jest lepsza od metza. Jak już coś kupisz to pochwal się co kupiłeś.
Mam w domu stary manualny obiektyw N50 1.4. Jak już będę miał d90 przetestuję. Trzeba będzie ręcznie ustawiać ale taka szkoła też się przyda. Nie musi być wszystko na automat.
Co do lampy to rzeczywiście tutaj się jeszcze zastanawiam zainteresował mnie ten nissin i softboxy. Muszę gdzieś na ten temat poczytać.
jeszcze tansze byly by parasolki;) zalezy ile pieniedzy chcesz w to władować;)
Kaktusek
13-05-2010, 14:02
jeszcze tansze byly by parasolki;) zalezy ile pieniedzy chcesz w to władować;)
Właśnie oglądałem i softboxy są w lepszej cenie, ale nie wiem jak je zastosować
o jeszcze zdalnie sterowany błysk. CLS?
marciing
13-05-2010, 19:28
CLSa w D90 masz już. Lampy takie jak Metz 48, Metz 58, Nikon Sb600,Sb800,Sb900, Nissin Di866 Pro - będą współpracować.
wojtas0009
13-05-2010, 19:49
jak chcesz się bawić w CLS to pomyśl o dokupieniu- wcześniej, lub później lampy z funkcją master czy jak ją zwą :) np. Metz 58, Nissin Di866 lub Nikon Sb-900 :)
gdybym jeszcze raz wybierał lampę, raczej wybrałbym Nissina, chociaż z Metz'a jestem bardzo zadowolony.
:) pozdrawiam i życzę powodzenia w wyborze
Kaktusek
14-05-2010, 09:12
Dzięki za sensowne rady i porady. Jestem bardzo zadowolony.
Kupuję
D90
Tamrona 90 f/2,8 makro
Tamrona 17-50 f/2,8
Lampa SB 600 albo Nissin ale Di866
Statyw jeszcze nie wiem jaki to myślę szczegół
softboxy i inne wspomaganie oświetleniowe można sobie zrobić samemu
Przeglądałem internet i jest sporo ciekawostek na te tematy.
Najważniejsze żeby body współpracował zdalnie z lampą
Pozdrawiam :)
Najważniejsze, żeby tamrony były "trafione" - może warto postawić na "te od Cichego"?
Dzięki za sensowne rady i porady. Jestem bardzo zadowolony.
Kupuję
D90
Tamrona 90 f/2,8 makro
Tamrona 17-50 f/2,8
Lampa SB 600 albo Nissin ale Di866
Statyw jeszcze nie wiem jaki to myślę szczegół
softboxy i inne wspomaganie oświetleniowe można sobie zrobić samemu
Przeglądałem internet i jest sporo ciekawostek na te tematy.
Najważniejsze żeby body współpracował zdalnie z lampą
Pozdrawiam :)
Dopiero zobaczyłem ten wątek, ale to dobry zestaw za te pieniądze.
Jedynym jego konkurentem jest Tamron 17-50 zamieniony na Nikkora 18-105 plus Nikkor 35/1.8. Taki zestaw jest bardziej spacerowy i umożliwia rzadszą zmianę szkieł (mimo, że jest ich więcej!). Ot 90/2.8 i 35/1.8 są sytuacyjne, a 18-105 cały czas siedzi na korpusie. Ten ostatni szybciej ostrzy niż oba Tamrony, co w niektórych sytuacjach może mieć znaczenie. 35/1.8 natomiast używane w słabym świetle jako portretówka na przykład lub tam gdzie szukamy szerokiego, a ładnego obrazka. Najczęściej używanymi przeze mnie ogniskowymi na DX były okolice 70mm oraz 20mm. Tamron 17-50 niestety nie sięga do 70mm, stąd będzie on częściej podmieniany na 90/2.8.
Natomiast T17-50 jest na tyle jasny, że można go użyć w średnio jasnych pomieszczeniach bez lampy lub niewiele nią doświetlając. Na pewno dwa szkła, a nie trzy, są też prostsze do opanowania.
T90/2.8 jest bardzo ciekawym obiektywem i powinien dać wiele radości.
Miłego fotografowania.
jak juz kupisz to pochwal sie co kupiles w koncu.
i jako posiadacz Metza bede go zachwalal... zamiast obu na N :)
Ja tylko zgłaszam małą modyfikację.
Zamiast SB600 może warto pomyśleć o Metz 48?
Miałem taki dylemat kilka mieś temu i wybrałem Metz'a. (był nawet wątek w tym temacie i 99% wpisów wskazało metz'a)
Jest mocniejszy, większy zakres ruchu palnika.
a ja bym brał di866, sam teraz na takową 'zbieram'
music2000
21-05-2010, 10:33
rozwaz N17-55, wg mnie warto