PDA

Zobacz pełną wersję : jaka karta graficzna do HP LP2480zx 30Bit Dreamcolor ?

L0st
12-05-2010, 07:05
czesc,

szukam kary graficznej ktora w pelni wykorzysta mozliwosci monitora LP2480zx Dreamcolor.
nie wiem czy kupic jakiegos nowego radeona/nvidie ,a moze jakas karte "profesjonalna".
z tego co wiem to nowe radeony jak i karty od nvidi sa bardzo glosne, a te profesjonalne az tak glosne chyba nie sa.
na graniu w nowe gry mi nie zalezy, bo i tak nie mam na to czasu. a nie chcialbym kupic drogiej karty ktora by strasznie wyla i nie byloby wogole komfortu pracy przy komputerze.

wiec chyba tylko jakas karta profesjonalna, ale jaka ?
oczywiscie nie szukam jakies super karty za 5k, tylko tak do 1.5-2k max.

z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Kyle
12-05-2010, 07:36
Coś pasywnego typu:

http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/793772

+ jakiś wolnoobrotowy (np. 800 rpm) wentylatorek 120mm który na nią będzie "wiał"

L0st
12-05-2010, 07:53
a ta karta: PNY QuadroFX 580 PCI-Ex16 bedzie gorsza od tego radeona Power Color AX5750 ?

stig
12-05-2010, 08:16
a ta karta: PNY QuadroFX 580 PCI-Ex16 bedzie gorsza od tego radeona Power Color AX5750 ?A wiesz do jakich zastosowan potrzebne jest Quadro? Pytam, bo monitor na pewno takiej karty nie potrzebuje, wiec zostaje ewentualnie Twoja potrzeba (glownie modelowanie 3D).

L0st
12-05-2010, 08:33
nie zajmuje sie modelingiem 3D (na razie ;) ), ale ta karte quadro polecil ktos na ceneo w komentarzach do tego monitora. cenowo to ok 700zl wiec calkiem znosnie, ale chyba w porownaniu do tego radeono to wypada slabiutko.

stig
12-05-2010, 08:44
nie zajmuje sie modelingiem 3D (na razie ;) ), ale ta karte quadro polecil ktos na ceneo w komentarzach do tego monitora. cenowo to ok 700zl wiec calkiem znosnie, ale chyba w porownaniu do tego radeono to wypada slabiutko.Hmmm... Polecic mogl rowniez ktos takie (http://www.komputronik.pl/index.php/product/62915/Podzespo_y_PC/Karty_graficzne/PNY_Quadro_Plex_2200_D2.html) Quadro, albo chociaz takie (http://www.komputronik.pl/index.php/product/81450/Podzespo_y_PC/Karty_graficzne/PNY_Quadro_FX_4800_ELAC.html). To, ze akurat takie ma, nie znaczy, ze potrzebne jest do tego monitora. 1920x1200 pociagnie wlasciwie chyba kazda dostepna karta graficzna, wiec zdecydowanie lepiej wybierac tutaj po prostu najtanszy produkt (a najlepiej jeszcze z pasywnym chlodzeniem, jak juz wspomnial Kyle).

L0st
12-05-2010, 08:51
a jest jakas pasywna karta od nvidii (zwykly geforc'e) z displayportem ?
przegladam teraz rozne karty z displayportem i wszystkie to radeony.

stig
12-05-2010, 09:07
a jest jakas pasywna karta od nvidii (zwykly geforc'e) z displayportem ?
przegladam teraz rozne karty z displayportem i wszystkie to radeony.A tu juz nie pomoge -- rynek kart i ich mozliwosci, to cos, co interesuje mnie najmniej jesli chodzi o osprzet do pracy. Na pewno jednak znajda sie koledzy, ktorzy w tym temacie sa na biezaco i cos doradza.

Tom01
12-05-2010, 13:24
szukam kary graficznej ktora w pelni wykorzysta mozliwosci monitora LP2480zx Dreamcolor

W jakim sensie wykorzysta? Jeśli chodzi o wyświetlenie obrazu to zrobi to każda współczesna karta która ma minimum 8MB pamięci.

raptor88
12-05-2010, 17:20
Koledze zapewne chodzi o transmisję 10bit, czyli display port wymagany ( lub matrox z dvi za spore pieniądze ). A czy faktycznie wykorzysta, to już inna bajka. ;)

Czornyj
12-05-2010, 17:28
Display port na karcie niekoniecznie oznacza, że na wyjściu jest 10-o bitowy sygnał. ZTCW na pewno 10-o bitowe na wyjściu są tylko Quadro FXx800 oraz prawdopodobnie ATI Fire Pro, oczywiście w tandemie z Windows 7 oraz Photoshopem CS5. Lista sprzętu zapewniającego w pełni 10-o bitowy tor sygnałowy ma być ponoć wkrótce opublikowana przez Adobe.

Tom01
12-05-2010, 19:10
Koledze zapewne chodzi o transmisję 10bit, czyli display port wymagany ( lub matrox z dvi za spore pieniądze ). A czy faktycznie wykorzysta, to już inna bajka. ;)

A ów monitor akceptuje 10-bitowy kolor z Display Portu w ogóle? Swoją drogą nawet jak akceptuje, co nie wydaje mi się, to nie tu wcale leży wąskie gardło. Daj Boże by te 256 odcieni wyświetlił idealnie liniowo, czemu, jak głosi wieść gminna, więcej niż trochę mu brakuje. Nawiasem mówiąc, coś czuję przez skórę, że zaraz zacznie się następna nagonka marketingowa na niestworzoną ilość bitów.

Czornyj
12-05-2010, 19:20
Akceptuje - 2480ZX powinien śmigać na 10-o bitowym sygnale. Monitor ma podświetlenie RGB LED i pieroński gamut, więc 10-o bitowa kwantyzacja była w jego przypadku mocno wskazana. Powinien dać się skalibrować sprzętowo ichniejszym APS cośtam cośtam, więc z liniowością nie powinno być tragedii.

raptor88
12-05-2010, 20:40
Tak jak napisał Czornyj, obsługuje, raczej ;) też na 100% nie jestem pewien. A co do kart, to seria 58xx od Ati na pewno nie daje 10bit na wyjściu?

Tom01 to nie wiesz, że im więcej bit, mhz, gb, itp. tym lepiej. ;)

L0st
13-05-2010, 02:09
Tak jak napisał Czornyj, obsługuje, raczej ;) też na 100% nie jestem pewien. A co do kart, to seria 58xx od Ati na pewno nie daje 10bit na wyjściu?

Tom01 to nie wiesz, że im więcej bit, mhz, gb, itp. tym lepiej. ;)

doszedlem do wniosku, ze chyba jednka kupie ati z serii 5870 (a dokladnie: Sapphire Radeon HD 5870 (11161-03-50R) Vapor-X 1GB DDR5 PCI-E FBOX, bo chyba jest to najlepszy model z serri 5870 1GB, a na pewno karta nie jest tak glosna jak inne 5870 )
tylko czy ta karta daje te 10bit, bo moze byc tak ze podlacze ja poprzez displayport, a obraz/sygnal bedzie taki sam jak poprzez dvi. a nigdzie w opisach tych radeonow 5870 nie jest napisane jak to wyglada po podlaczeniu do monitora ktory obsluguje displayport. zupelnie jakby to byl jakas tajemnica, ktora sie rozwilka ale juz po zakupie karty.

co do monitora "Dreamcolor" to go nie polecam, aczkolwiek jasnosc tylko na poziomie 40cd jest fajnym rozwiazaniem.
nie wiem jak inni moga siedziec przy monitorach z jasnascia np 80cd, przeciez to oczy wypala. kilka lat temu kiedy wchodzily monitory lcd, to mowiono ze sa lepsze od crt, a przeciez wtedy to musialy dawac po oczach strasznie. a ludzie mowili ze jest lepszy komfort pracy na takim monitorze, ehh chyba placebo "nowa technologia lcd" uzdrawaila te powypalane oczy. szkoda ze sony, nec zaprzestaly produkcji crt.

a tak generalnie to nie ma dobrego monitora do pracy w cenie do 10k. dopiero powyzej tej kwoty sa CG i spectra referrence i pewnie jakies inne bardziej profesjonalne, ale to juz pewnie kosztuja tyle co samochod.

btw,
dlaczego nigdzie nie ma monitora lcd sony na matrycy innej niz TN,
czyzby potentat monitorow crt, zupelnie sie nie moze odnalezc w lcd ?

Tom01
13-05-2010, 10:26
nie wiem jak inni moga siedziec przy monitorach z jasnascia np 80cd, przeciez to oczy wypala.

Nie wypala, bez przesady. Kwestia poprawnego oświetlenia miejsca pracy i relacji bieli monitora z otoczeniem.

kilka lat temu kiedy wchodzily monitory lcd, to mowiono ze sa lepsze od crt, a przeciez wtedy to musialy dawac po oczach strasznie.

Moda na wysoką jaskrawość jest młodsza niż same LCD. Pierwsze rzadko kiedy przekraczały max 200 nitów.

a ludzie mowili ze jest lepszy komfort pracy na takim monitorze, ehh chyba placebo "nowa technologia lcd" uzdrawaila te powypalane oczy. szkoda ze sony, nec zaprzestaly produkcji crt.

Bo mają inne zalety nad CRT. Przede wszystkim ostrość, brak migotania.

a tak generalnie to nie ma dobrego monitora do pracy w cenie do 10k. dopiero powyzej tej kwoty sa CG i spectra referrence i pewnie jakies inne bardziej profesjonalne, ale to juz pewnie kosztuja tyle co samochod.

Coś mi się*wydaje że nie bardzo Pan wie o czym pisze i zapewne ich po prostu Pan nie widział. Z wszystkich dostępnych CG i SV tylko jeden przekracza 10 tys PLN a prawie wszystkie są na obecnym etapie porównywalne/lepsze od najlepszych CRT. Te kosztujące tyle co samochód to sprzęt specjalistyczny, np medyczny.

dlaczego nigdzie nie ma monitora lcd sony na matrycy innej niz TN,

Raczej w ogóle nie ma monitora LCD SONY. Firma od ładnych kilku lat nie produkuje monitorów.

Czornyj
13-05-2010, 10:35
Jeśli chodzi o 5870 to nigdzie nikt słowem nie wspomniał o 10-o bitowym wyjściu, więc wszystko wskazuje na to, że jest ono 8-o bitowe. W serii FXx800 i FirePro trąbią o tym bajerze dość intensywnie. Ja bym się wstrzymał. Na pewno za chwilkę 10-o bitowy kolor będzie nawet w kartach za 100PLN, bo taniej im będzie dać 10-o bitowe łącze niż nie dać - kwestia czasu.

Kyle
13-05-2010, 11:39
http://www.amd.com/us/products/desktop/graphics/ati-radeon-hd-4000/hd-4550/Pages/ati-radeon-hd-4550-overview.aspx

and view digital photos with over 1 billion colors2.

2 Requires a 10-bit display.

... coś jest na rzeczy. ... ale nie na diplayport i nie w rodzinie 5xxx

<| MICHAŁ |>
13-05-2010, 12:29
co do monitora "Dreamcolor" to go nie polecam,
mam w laptopie matryce dreamcolor i jesli podejdziemy do tego jak do mobilnego zestawu do obrobki zdjec, to jest to rozwiazanie conajmniej wygodne i zapewniajace wiecej niz poprawny obraz w porownaniu z wiekszoscia ekranow montowanych w laptopach.

Tom01
13-05-2010, 12:32
mam w laptopie matryce dreamcolor i jesli podejdziemy do tego jak do mobilnego zestawu do obrobki zdjec, to jest to rozwiazanie conajmniej wygodne i zapewniajace wiecej niz poprawny obraz w porownaniu z wiekszoscia ekranow montowanych w laptopach.

Ale przecież to jest najzwyczajniejszy TN, identyczny jak w każdym innym laptoku.

<| MICHAŁ |>
13-05-2010, 12:43
moze i tak. nie wiem, bo nie wnikalem az tak gleboko w parametry
powiem tak
mam gradacje tego co widze na ekranach
LP2465, LP2485zx i matryca w laptopie
wszystko saklibrowane poprzez eyeOne, bo taki mam
obraz z 2465 jest najgorszy, gubi detale w cieniach i ogolnie jest do dupy.
obraz w laptopie jest o niebo lepszy - zarowno jesli chodzi o odwzorowanie kolorow, poprzez kontrast jak i subiektywna uzytecznosc.
Najlepszy obraz generuje 2485zx - moim zdaniem swietny zdecydowanie przebija obydwa poprzednie, szczegolnie jesli chodzi o odwzorowanie kolorow
to sa moje subiektywne spostrzezenia - pisze o tym, co widze

<| MICHAŁ |>
13-05-2010, 13:36
i jeszcze o karcie do dreamcolor'a

znalazłem info, że engine DreamColor jest zabudowany w samym monitorze więc na dowolnej karcie graficznej nadal będzie zachowana ta funkcjonalnośc. Jednak jeśli użyje się karty graficznej 30 lub 32bit to wtedy engine monitora ma większą paletę kolorów do wyboru więc obraz będzie wyświetlany lepszej jakości, z lepszymi przejściami tonalnymi i w większym zakresie barw.

Oto info z materiałów HP:

Q . Do I need a 30-bit graphics card (also called 10-bit) to use the HP DreamColor LP2480zx
display?
A . No. The HP DreamColor LP2480zx display has 36-bit precision in the HP DreamColor
Engine. A full 30-bit pixel is sent from the DreamColor Engine to be displayed on the HP 30-
bit LCD panel with no dithering or frame rate control. However, even with an 8-bit per color
channel, 24-bits per pixel graphics card, the user benefits from the HP 30-bit LCD panel
because the HP DreamColor Engine still selects colors from the full 1.07 billion color palette.
The benefit is more accurate gamut control and tone response and the virtual elimination of
visual artifacts such as banding or contouring.
Q . What is the benefit of using a 30-bit graphics card with the HP DreamColor LP2480zx
display?
A . With a 30-bit/pixel-aware OS, graphics card, and application, the user is able to display
images that choose from the full palette of 1.07 billion colors. This is primarily important
when the source data is inherently greater than 8 bits per color. Examples include medical
imaging or satellite imaging where the source data can be from 10 to 16-bits per color.

L0st
13-05-2010, 13:48
Coś mi się*wydaje że nie bardzo Pan wie o czym pisze i zapewne ich po prostu Pan nie widział. Z wszystkich dostępnych CG i SV tylko jeden przekracza 10 tys PLN a prawie wszystkie są na obecnym etapie porównywalne/lepsze od najlepszych CRT. Te kosztujące tyle co samochód to sprzęt specjalistyczny, np medyczny.

EIZO ColorEdge CG221K
Cena brutto: 15738.00 zł

EIZO ColorEdge CG232W-BK
Cena brutto: 47335.00 zł

EIZO ColorEdge CG245W-BK, nie ma podanej ceny ale na pewno powyzej 10k (poprzdni model CG243W Cena brutto: 9111.00 zł)

EIZO FlexScan SX3031WK
Cena brutto: 11277.00 zł

NEC SpectraView Reference 3090
Cena brutto: 11304.00 zł

NEC SpectraView Reference 21 UK
Cena brutto: 14072.00 zł

NEC SpectraView 3090
Cena brutto: 11521.00 zł

3 monitory z w/w maja cene okolo 1k ponad 10k. wiec mozna zalozyc ze dla kupujacego kosztuja one mniej niz 10k (1k+/- nie robi tutaj w zasadzie roznicy).
natomiast 3 pozostale (oprocz EIZO ColorEdge CG245W-BK tutaj nie wiem dokladnie ile kosztuje) cene grubo przekracza 10k o kilka tysiecy. wiec moje zdanie ze nie ma dobrego monitora ponizej 10k jest jak najbardziej sluszne.
oczywiscie moze sie zdarzyc ze ktos bedzie sprzedawal CG taniej, ale wtedy raczje bedzie to monitor z jakas ukryta wada.

wracajac do radeonow 5870, to na oficjalnej stronie amd, nie ma wogole slowa o 10-cio bitowym przetwarzaniu kolorow jezeli podlaczymy monitor poprzez DisplayPort. czyli raczej jest przetwazanie 8-bit.
http://www.amd.com/us/products/desktop/graphics/ati-radeon-hd-5000/hd-5870/Pages/ati-radeon-hd-5870-overview.aspx

Kyle
13-05-2010, 14:00
EIZO ColorEdge CG221K
Cena brutto: 15738.00 zł

EIZO ColorEdge CG232W-BK
Cena brutto: 47335.00 zł

EIZO ColorEdge CG245W-BK, nie ma podanej ceny ale na pewno powyzej 10k (poprzdni model CG243W Cena brutto: 9111.00 zł)

EIZO FlexScan SX3031WK
Cena brutto: 11277.00 zł

NEC SpectraView Reference 3090
Cena brutto: 11304.00 zł

NEC SpectraView Reference 21 UK
Cena brutto: 14072.00 zł

NEC SpectraView 3090
Cena brutto: 11521.00 zł

EIZO ColorEdge CG221K - to TOPOWY/FLAGOWY model EIZO (a już na pewno do niedawna nim był ... teraz nie wiem jak się on ma do CG232)

EIZO ColorEdge CG232W-BK - specjalistyczny monitor 120 Hz - też specyficzny rodzynek

EIZO ColorEdge CG245W - to po prostu CG 243 z czujnikiem pomiarowym

Co do modeli 30" ... pokaż mi PROFESJONALNY CRT do krytycznej kontroli koloru o tych gabarytach który kosztował dawniej mniej (jeśli w ogóle istniał).

L0st
13-05-2010, 14:04
EIZO ColorEdge CG221K - to TOPOWY/FLAGOWY model EIZO (a już na pewno do niedawna nim był ... teraz nie wiem jak się on ma do CG232)

EIZO ColorEdge CG232W-BK - specjalistyczny monitor 120 Hz - też specyficzny rodzynek

EIZO ColorEdge CG245W - to po prostu CG 243 z czujnikiem pomiarowym

Co do modeli 30" ... pokaż mi PROFESJONALNY CRT do krytycznej kontroli koloru o tych gabarytach który kosztował dawniej mniej (jeśli w ogóle istniał).

tylko pokazalem ze nie ma dobrego monitora ponizej 10k.

Kyle
13-05-2010, 14:09
tylko pokazalem ze nie ma dobrego monitora ponizej 10k.
No właśnie że nie pokazałeś ... a co? EIZO CG243 to może niby nie jest dobry ? !!! Myślisz że jakiś CRT z alledrogo dzisiaj kupiony dorośnie mu do podeszwy ? Najlepsze CRT czyli firmy Barco już są pewnie w takim stanie że ;)

Tom01
13-05-2010, 14:29
grubo przekracza 10k o kilka tysiecy

Z wymienionych przez Pana EIZO CG232W to monitor broadcastowy, czyli całkiem nie w temacie a NEC Reference21 nie jest produkowany niemal od roku. High-Endowy CG245W natomiast będzie droższy od CG243W około 1 tys zł, przy czym prawdopodobnie CG243W jednocześnie potanieje. Jest zatem tak jak napisałem i twierdzę ponownie, że mąci Pan czytelnikom w głowach propagując informacje prawdopodobnie nie poparte w ogóle praktyczną znajomością tematu. Wysokiej jakości monitor da się kupić niektóre nawet grubo poniżej 10 tys zł. Przykłady: NEC 2690, PA241W, PA271W, SV2690, EIZO SX2462W, CG241W, CG243W, CG211, Quato 201, 213, 240. Nawet za 5 tys zł graficzny LCD będzie, jak zwykł mawiać P. Marcin (Czornyj) "urywał łeb z płucami" dowolnemu CRT. Walka może byłaby mniej nierówna gdyby ów CRT byłby fabrycznie nowy co jest oczywiście obecnie niemożliwe. Parametry jakiegokolwiek monitora kineskopowego w dzisiejszych czasach to Science Fiction.