Zobacz pełną wersję : Potrzebna tania manualna lampa
Witam
Potrzebuję taniej manualnej lampy ( musi mieć tryb w pełni manualny ) . Przeglądając net znalazłem Unomata B24. Czy ktoś z kolegów miał do czynienia z tą lampa, czy współpracuje z aparatami Nikona.
Ideałem była by lampa odpalana z gorącej stopki, mająca regulację mocy błysku, możliwość obrotu palnika w 2 płaszczyznach, moc wystarczyła by ok. 30, cena do 100 zł. Co koledzy polecacie ?.
pozdrawiam.
mishieck
11-05-2010, 22:57
Poszukaj na ebayu Yongnuo YN-460 - będziesz miał nową lampę z wbudowaną fotocelą.
Ok. 30funtów za wersje I i ok. 40 funtów za wersję II (polecam - ma większą moc).
troszkę mniej, najtaniej jest za 46$ (yn460 II)
tylko trzeba czekać na paczkę ok 2-3 tygodnie
Za 121 zł masz YN 460 bodajże I z wysyłką za free, można się od razu zaopatrzyć w wyzwalacze radiowe, ale tak jak koledzy mówią - czas dostawy jest długi.
ja bym jednak polecał wersje II
różnica w mocy jest dość spora, ładowanie jest szybkie i bezgłośne, w wersji I chyba nie
LP dla ISO 200, 35mm 33 vs 53
Vivitar 283 - regulacja głowicy w jednej płaszczyźnie, łatwo dorobić regulację mocy w dużym zakresie, nie znam napięcia na stopce (może być wysokie)
Vivitar 285 - regulacja głowicy w jednej płaszczyźnie, regulacja mocy, zoom głowicy (ręczny), stara wersja ma wysokie napięcie styków, nowa 285hv bezpieczna dla cyfry
Nissin 350T + przeróbki (obniżenie napięcia na stopce), regulacja głowicy jest, nie ma regulacji mocy
Generalnie jak masz zaprzyjaźnionego elektronika (lub sam potrafisz coś zdziałać) to lampa ok. LP30 kosztuje 30-50zł na allegro.
Nowe - jak koledzy pisali, chińszczyzna YN-460 i YN-460II, taniej na ebayu, czasem ludzie sprzedają (allegro, fora), bywają na allegro (drożej, ale szybsza wysyłka), niestety, za 100 nie dostaniesz.
Obserwuj allegro, czasem można szybko zakończyć ledwo wystawiona aukcję albo z kimś sie dogadać. Ja kupiłem YN460 x 2 + statyw, parasolka i mocowanie ( zestaw reporterski ) za 300zł z wliczoną wysyłką ( czyli ok. 285zł gdybym osobiście odebrał ). Wszystko może 1-2 razy użyte, jak nóweczki.
YN460 II - mam i polecam!!
Dzięki za info. Wychodzi na to, że YN460 to najlepsze rozwiązanie.
Napewno na początek - tania, stosunkowo wytrzymała, zbierająca dobre opinie ;)
Plastek01
18-05-2010, 22:40
Na początek witam wszystkich na forum.
I od razu wyskakuję z pytaniem, coby nie produkować nowych niepotrzebnych wątków, podłączę się tutaj. Czy ten YN460 II dział w TTL, czy tylko manual, bo już zgłupiałem. Czasami podają, że tak, czasami że nie. Dlatego najlepiej zasięgnąć informacji u posiadacza.
YN460 II - mam i polecam!!
Nie traktuj tego jako pewniaka, ale jak dla mnie taka lampa to TTL nie będzie miała..
Magician
18-05-2010, 22:59
YN460 II - mam, polecam. Oczywiście manual.
YN460 II, mam dwie sztuki jeszcze pewnie kupie dwie. Szczerze polecam do zabaw w strobing, oczywiście lampy działają jedynie w manualu są lampy tego producenta z ttl'em lecz są droższe.
ja mam taką prośbę, mógłby ktoś porównać realną moc tej lampy z SB-24/25/26/28 ustawionej na 35mm?
Plastek01
20-05-2010, 14:48
Czyli jednak odpada, bo lampa nie dla mnie tylko do pracy i zdjęcia będą robić różne osoby. Gdyby dla mnie, to z manualem bym sobie poradził, a mam już dość noszenia do roboty swojego sprzętu. Wiem, że YN465 działa w TTL, ale trochę się boję liczby przewodniej, bo pewnie jak zwykle podali to 33 przy ISO 200. Z drugiej zaś strony może to i wystarczy. Kupiłbym pewnie Nissina Di622, ale więcej niż 300 złotych to mi racej nie dadzą.
A czy te Tumaxy rzeczywiście takie słabe jakościowo, jak to sięsłyszy, czy może nie jest aż tak tragicznie?
Magician
20-05-2010, 15:02
Mam mutację (klona) tumaxa i hmm... teraz bym uzbierał do czegoś lepszego. ALE - w związku z tym że w oryginale po odgięciu palnika iTTL zapadał w sen zimowy - dolutowałem jeden kabelek i działa to poniekąd lepiej (iTTL po odgięciu palnika wciąż działa). (nie mam niestety porównania do metz, sb - ponieważ oglądałem je tylko na zdjęciach)
Plastek01
20-05-2010, 15:15
Akurat Metz i SB to już całkiem inna liga, i finansowa, i jakościowa.
przem426
20-05-2010, 15:26
do cykania z aparatu dla amatora - nissin di622 w zupełności da rade. jakościowo nie narzekam. najlepsza relacja jakość/możliwości - cena
do off-camera - zupełnie sie nie nadaje.
Plastek01
20-05-2010, 21:54
Więc widzę, że Tumana mogę odpuścić nawet dla laika. Nissin podobno ma trochę problemów z doświetlaniem przy palniku na wprost, ale chyba nie aż takie, żeby go to dyskwalifikowało w sali naszego emdeku. Bo podejrzewam, że jak będzie robić koleżanka, to i tak nie będzie przekręcała lampy. Chociaż z drugiej strony to już nawet w desperacji miałem kupić właśnie Tumaxa i może dojść do tego, że właśnie na nim się skończy. Ale mam nadzieję, ze wytłumaczę szefowi, żeby dołożył te 100 złotych.