PDA

Zobacz pełną wersję : skopany balans bieli w D300 na błysku?

nonnatus
11-05-2010, 22:30
...od dawna zastanawiam się dlaczego moje wyjściowe foty mają lekki żółty zafarb, kiedy robię foty w studiu.
nawet zaczałem podejrzewać pokrowce na softy, że mi pożółkły i że to one mi tu mieszają.
zazwyczaj przy seszynie w studio mam BW ustawione na flash, ale dziś próbując nieco z ustawieniami światła, przez chwilę miałem ustawiony na Automatyczny balans bieli i nagle okazało się że ów żółty zafarb zniknął był. wstawiłem foty do wywoływarki i patrzę na wartość wyrazoną w kelwinach i widzę, ze wynosi aż 5900 K, a na automacie 4100. zastanawia mnie czy to nie za wysoka wartość na BW flash. czy coś się popitoliło w moim body, czy też tak macie.
oczywiście robię w rawach, więc izi, no ale...
lampy quantuum seria S. moc 400.

kuba_rsx
12-05-2010, 08:12
A czy to wina aparatu że poprawnie działa w trybie automatycznym? Z tego co mi wiadomo to chyba najlepiej ustawić ręcznie wartość w kelwinach do swoich lamp i specjalnie się nie stresować całą resztą, bo te tryby wb średnio sie sprawdzają czasami (przynajmniej ja wolę albo full automat albo full manual). A sprawdzałeś jak wygląda po wrzuceniu profilu D2X1MODE albo portretowego?

Jacek_Z
12-05-2010, 09:46
..zazwyczaj przy seszynie w studio mam BW ustawione na flash, oj to sporo za wysoko, jak na moje oko. Zrób sobie WB pre, to w nikonach bardzo łatwe.

grudzinsky
12-05-2010, 14:21
Zrób sobie WB pre, to w nikonach bardzo łatwe.

i swietnie sie sprawdza. mialem sposobnosc bawienia sie w studio i zanim zaczalem focic to zrobilem sobie PRE, bo cos mi mowilo, ze inny WB bedzie zly ;)

messer
12-05-2010, 14:45
i swietnie sie sprawdza. mialem sposobnosc bawienia sie w studio i zanim zaczalem focic to zrobilem sobie PRE, bo cos mi mowilo, ze inny WB bedzie zly ;)

Czyli, że słyszysz głosy...?
:)

Potwierdzam, że światło błyskowe światłu błyskowemu nierówne.
Lampy studyjne miewają różne temperatury, a predefiniowany WB "Flash" jest półśrodkiem, szczególnie w stosunku do ustawienia PRE.

Szara karta Twoim przyjacielem.
Albo te takie WB lens-cap'y... sprytne urządzonka ;)

nonnatus
12-05-2010, 15:31
oj to sporo za wysoko, jak na moje oko. Zrób sobie WB pre, to w nikonach bardzo łatwe.

:D ejże Jacku:))) przecież nie o to pytam. wiem, jak ustawić na PRE. sam mnie nauczyłeś jakiś rok temu:D
po prostu podpytuję ino, czy to aby nie za wysoka wartośc, stąd mój post.
czy ktoś mógłby sprawdzić czy u Was też wartość WB flash w puszce jest 5900 K?
bo po mojemu coś tu nie teges.

:)
messer - co wartość lamp ma do tego? nic.

messer
12-05-2010, 16:55
messer - co wartość lamp ma do tego? nic.

Do czego "tego"?
Do ustawienia zdefiniowanego w puszce WB "Flash"? -- no jednak ma.

Chyba, że pisząc, że "miałeś ustawione wb na flash" miałeś na myśli, że ustawiłeś temperaturę w kelvinach na wartość taką, jaką podał producent lamp. Jeśli tak, to źle zrozumiałem. (bo zrozumiałem tak, jak napisałem powyżej)

nonnatus
12-05-2010, 19:03
Do czego "tego"?
Do ustawienia zdefiniowanego w puszce WB "Flash"? -- no jednak ma.

Chyba, że pisząc, że "miałeś ustawione wb na flash" miałeś na myśli, że ustawiłeś temperaturę w kelvinach na wartość taką, jaką podał producent lamp. Jeśli tak, to źle zrozumiałem. (bo zrozumiałem tak, jak napisałem powyżej)

no jaki wpływ mają lampy na ustawienia profilu flash w puszcze? żadne.
on jest ustawiony na zadaną wartość. to nie jest Automatyczny balans bieli, ale już wstawiony w puszke, nie jest aktywnie dopasowujacym się do warunków, ale stały. i własnie to u mnie jest za wysokie. 5900.
więc co lampy mają do tego?

nonnatus
12-05-2010, 20:28
Jacku, czyli WB flash w puszcze ma zbyt wysoka wartość dla lamp studyjnych?
nie mam specyfikacji. robię na quantuumach. myslałem, że to około 5500 jest, ale nie jestem pewien. te 400 K różnicy to niezbyt duzo, ale 2000 róznicy to robi różnicę:)
jak zobaczylem, ze na automacie robi mi 4100 to zdziwiłem się.

Jacek_Z
13-05-2010, 00:42
Jacku, czyli WB flash w puszcze ma zbyt wysoka wartość dla lamp studyjnych?generalnie tak, ja sobie robiłem fotki szarej karty na róznych lampach błyskowych. najzimniejsza lampą była SB800 (błysk na wprost) i bardzo podobnie zimny był generator powerluxa 1000 WS. Cieplejsze były Quantuumy S, a jeszcze cieplejsze Elfo.
Ważna sprawa jak jest ustawiona moc lampy studyjnej. Na 1/1 sa najzimniejsze, na minimum - najcieplejsze. O dziwo temp sb800 jest bardzo stabilna, prawie nie ma różnic między 1/1 a 1/128 mocy.
Efekt - róznica między Sb800 a Elfo (moje staruszki, seria E) na minumum mocy to ..... 900 K !!!

wesol
13-05-2010, 12:06
a czy przypadkiem ta stabilność temperatury barwowej sb800 w całym zakresie nie jest spowodowana jej mniejszą mocą od dużych lamp studyjnych?
ciężko porównać dokładnie moc sb800 i lamp studyjnych, ale wiemy, że z sb800 jest z pewnością słabsza, zatem czy przypadkiem nie jest tak, że redukcja sb800 do 1/2 to redukcja ilości światła w lampie studyjnej np do 1/4 czy 1/8 ? (oczywiście wartości z kosmosu, tylko aby pokazać mechanizm działania)
chodzi mi o rozpiętość mocy lamp, porównując do zwykłych żarówek to lampa studyjna niech będzie żarówką 200W, a sabinka 100W - łatwo zauważyć, ale przy redukcji do 1/2 żarówki 200 watowej, musimy jej moc zmniejszyć aż o 100W, a żarówki 100 watowej tylko o 50W stąd mój wniosek, że przy mniejszej rozpiętości mocy lampy, łatwiej utrzymać stabilną temperaturę

JK
13-05-2010, 12:11
No bo ten WB Flash jest ustawiany przez Nikona dla lamp produkcji Nikona. Reszta ich raczej mało interesuje. To chyba jest zdrowe podejście producenta. Prawda? Kup lampy Nikona, albo ustawiaj sobie sam. :wink:

Jacek_Z
13-05-2010, 12:13
a czy przypadkiem ta stabilność temperatury barwowej sb800 w całym zakresie nie jest spowodowana jej mniejszą mocą od dużych lamp studyjnych?

Nie, to nie w tym rzecz. Tu istotny jest podział mocy, a ten w sb800 jest wiele większy niż w lampkach studyjnych. Studyjne maja tylko do 1/32 (większość) a SB800 ma także jeszcze 1/64 i 1/128. W lampie studyjnej jest więc możliwe 5 EV róznicy, a w SB800 aż 7EV.
W lampie studyjnej widać skok w temp barwowej o kilkadziesiąt K z każdą zmianą mocy. W SB800 praktycznie nie ma wcale zmiany, nawet przy największym skoku.

wesol
13-05-2010, 12:33
to miłe, że sabinki tak dzielnie się trzymają pomimo tłamszenia ich mocy aż do 1/128
ale to nie rozwiewa moich wątpliwości co do zmiany mocy, niestety nie wiem jak dużą moc ma sabina np sb800(tylko LP jest podawane), bo jeżeli są lampy 1000Ws, a sabina ma np tylko 500Ws to przy redukcji 1/2 dla 1000Ws to zmniejszasz moc lampy aż o 500Ws, czyli sabinka by nie błysnęła :)

Jacek_Z
13-05-2010, 12:42
Ale te 500 WS to tylko 1 EV, 1 przysłona róznicy.
Nie należy wiązać matematycznej różnicy WS z różnicą w K. Zresztą zobacz co jest z K - ta skala też się zachowuje "dziwnie", dla zmian temp barwowej powinno się raczej mówic o miredach.

wesol
13-05-2010, 12:56
ale z tym polemizować nie będę, bo w sensie fotograficznym, to nadal jedynie 1EV, jednak podchodząc do tego od strony konstrukcji żarnika, czy to tutaj nie pojawia się różnica - myślę, że łatwiej jest zbudować żarnik lampy o jednolitej temperaturze barwowej i mniejszej rozpiętości mocy np od 0 do 500Ws, niż żarnik od 0 do 1000Ws.
To tak jak z resorami w samochodzie, jak masz 6 piór w resorze, to ładowność samochodu jest załóżmy 2 razy większa, niż w samochodzie, gdzie są tylko 3 pióra w resorze (tak w uproszczeniu), natomiast zestrojenie zawieszenia aby jechało się wygodnie samochodem z sześcioma piórami jest o wiele trudniejsze niż w samochodzie tylko z 3 piórami.

Jacek_Z
13-05-2010, 13:26
Nie wiem czy potrzebnie sie wdajemy w te dywagacje, bo one i tak nie będa miały praktycznego znaczenia, nic nie poradzimy na stan faktyczny. Tak po prostu jest.

wesol
13-05-2010, 14:53
praktycznego znaczenia to dla Nas nie ma w najmniejszym stopniu, niektórzy zastanawiają się nad sensem życia, a ja lubię tak bardziej przyziemnie :)
ale chyba czas najwyższy zakończyć te dywagacje :)