Zobacz pełną wersję : skopany balans bieli w D300 na błysku?
nonnatus
11-05-2010, 22:30
...od dawna zastanawiam się dlaczego moje wyjściowe foty mają lekki żółty zafarb, kiedy robię foty w studiu.
nawet zaczałem podejrzewać pokrowce na softy, że mi pożółkły i że to one mi tu mieszają.
zazwyczaj przy seszynie w studio mam BW ustawione na flash, ale dziś próbując nieco z ustawieniami światła, przez chwilę miałem ustawiony na Automatyczny balans bieli i nagle okazało się że ów żółty zafarb zniknął był. wstawiłem foty do wywoływarki i patrzę na wartość wyrazoną w kelwinach i widzę, ze wynosi aż 5900 K, a na automacie 4100. zastanawia mnie czy to nie za wysoka wartość na BW flash. czy coś się popitoliło w moim body, czy też tak macie.
oczywiście robię w rawach, więc izi, no ale...
lampy quantuum seria S. moc 400.
kuba_rsx
12-05-2010, 08:12
A czy to wina aparatu że poprawnie działa w trybie automatycznym? Z tego co mi wiadomo to chyba najlepiej ustawić ręcznie wartość w kelwinach do swoich lamp i specjalnie się nie stresować całą resztą, bo te tryby wb średnio sie sprawdzają czasami (przynajmniej ja wolę albo full automat albo full manual). A sprawdzałeś jak wygląda po wrzuceniu profilu D2X1MODE albo portretowego?
..zazwyczaj przy seszynie w studio mam BW ustawione na flash, oj to sporo za wysoko, jak na moje oko. Zrób sobie WB pre, to w nikonach bardzo łatwe.
grudzinsky
12-05-2010, 14:21
Zrób sobie WB pre, to w nikonach bardzo łatwe.
i swietnie sie sprawdza. mialem sposobnosc bawienia sie w studio i zanim zaczalem focic to zrobilem sobie PRE, bo cos mi mowilo, ze inny WB bedzie zly ;)
i swietnie sie sprawdza. mialem sposobnosc bawienia sie w studio i zanim zaczalem focic to zrobilem sobie PRE, bo cos mi mowilo, ze inny WB bedzie zly ;)
Czyli, że słyszysz głosy...?
:)
Potwierdzam, że światło błyskowe światłu błyskowemu nierówne.
Lampy studyjne miewają różne temperatury, a predefiniowany WB "Flash" jest półśrodkiem, szczególnie w stosunku do ustawienia PRE.
Szara karta Twoim przyjacielem.
Albo te takie WB lens-cap'y... sprytne urządzonka ;)
nonnatus
12-05-2010, 15:31
oj to sporo za wysoko, jak na moje oko. Zrób sobie WB pre, to w nikonach bardzo łatwe.
:D ejże Jacku:))) przecież nie o to pytam. wiem, jak ustawić na PRE. sam mnie nauczyłeś jakiś rok temu:D
po prostu podpytuję ino, czy to aby nie za wysoka wartośc, stąd mój post.
czy ktoś mógłby sprawdzić czy u Was też wartość WB flash w puszce jest 5900 K?
bo po mojemu coś tu nie teges.
:)
messer - co wartość lamp ma do tego? nic.
messer - co wartość lamp ma do tego? nic.
Do czego "tego"?
Do ustawienia zdefiniowanego w puszce WB "Flash"? -- no jednak ma.
Chyba, że pisząc, że "miałeś ustawione wb na flash" miałeś na myśli, że ustawiłeś temperaturę w kelvinach na wartość taką, jaką podał producent lamp. Jeśli tak, to źle zrozumiałem. (bo zrozumiałem tak, jak napisałem powyżej)
nonnatus
12-05-2010, 19:03
Do czego "tego"?
Do ustawienia zdefiniowanego w puszce WB "Flash"? -- no jednak ma.
Chyba, że pisząc, że "miałeś ustawione wb na flash" miałeś na myśli, że ustawiłeś temperaturę w kelvinach na wartość taką, jaką podał producent lamp. Jeśli tak, to źle zrozumiałem. (bo zrozumiałem tak, jak napisałem powyżej)
no jaki wpływ mają lampy na ustawienia profilu flash w puszcze? żadne.
on jest ustawiony na zadaną wartość. to nie jest Automatyczny balans bieli, ale już wstawiony w puszke, nie jest aktywnie dopasowujacym się do warunków, ale stały. i własnie to u mnie jest za wysokie. 5900.
więc co lampy mają do tego?
nonnatus
12-05-2010, 20:28
Jacku, czyli WB flash w puszcze ma zbyt wysoka wartość dla lamp studyjnych?
nie mam specyfikacji. robię na quantuumach. myslałem, że to około 5500 jest, ale nie jestem pewien. te 400 K różnicy to niezbyt duzo, ale 2000 róznicy to robi różnicę:)
jak zobaczylem, ze na automacie robi mi 4100 to zdziwiłem się.
Jacku, czyli WB flash w puszcze ma zbyt wysoka wartość dla lamp studyjnych?generalnie tak, ja sobie robiłem fotki szarej karty na róznych lampach błyskowych. najzimniejsza lampą była SB800 (błysk na wprost) i bardzo podobnie zimny był generator powerluxa 1000 WS. Cieplejsze były Quantuumy S, a jeszcze cieplejsze Elfo.
Ważna sprawa jak jest ustawiona moc lampy studyjnej. Na 1/1 sa najzimniejsze, na minimum - najcieplejsze. O dziwo temp sb800 jest bardzo stabilna, prawie nie ma różnic między 1/1 a 1/128 mocy.
Efekt - róznica między Sb800 a Elfo (moje staruszki, seria E) na minumum mocy to ..... 900 K !!!
a czy przypadkiem ta stabilność temperatury barwowej sb800 w całym zakresie nie jest spowodowana jej mniejszą mocą od dużych lamp studyjnych?
ciężko porównać dokładnie moc sb800 i lamp studyjnych, ale wiemy, że z sb800 jest z pewnością słabsza, zatem czy przypadkiem nie jest tak, że redukcja sb800 do 1/2 to redukcja ilości światła w lampie studyjnej np do 1/4 czy 1/8 ? (oczywiście wartości z kosmosu, tylko aby pokazać mechanizm działania)
chodzi mi o rozpiętość mocy lamp, porównując do zwykłych żarówek to lampa studyjna niech będzie żarówką 200W, a sabinka 100W - łatwo zauważyć, ale przy redukcji do 1/2 żarówki 200 watowej, musimy jej moc zmniejszyć aż o 100W, a żarówki 100 watowej tylko o 50W stąd mój wniosek, że przy mniejszej rozpiętości mocy lampy, łatwiej utrzymać stabilną temperaturę
No bo ten WB Flash jest ustawiany przez Nikona dla lamp produkcji Nikona. Reszta ich raczej mało interesuje. To chyba jest zdrowe podejście producenta. Prawda? Kup lampy Nikona, albo ustawiaj sobie sam. :wink:
a czy przypadkiem ta stabilność temperatury barwowej sb800 w całym zakresie nie jest spowodowana jej mniejszą mocą od dużych lamp studyjnych?
Nie, to nie w tym rzecz. Tu istotny jest podział mocy, a ten w sb800 jest wiele większy niż w lampkach studyjnych. Studyjne maja tylko do 1/32 (większość) a SB800 ma także jeszcze 1/64 i 1/128. W lampie studyjnej jest więc możliwe 5 EV róznicy, a w SB800 aż 7EV.
W lampie studyjnej widać skok w temp barwowej o kilkadziesiąt K z każdą zmianą mocy. W SB800 praktycznie nie ma wcale zmiany, nawet przy największym skoku.
to miłe, że sabinki tak dzielnie się trzymają pomimo tłamszenia ich mocy aż do 1/128
ale to nie rozwiewa moich wątpliwości co do zmiany mocy, niestety nie wiem jak dużą moc ma sabina np sb800(tylko LP jest podawane), bo jeżeli są lampy 1000Ws, a sabina ma np tylko 500Ws to przy redukcji 1/2 dla 1000Ws to zmniejszasz moc lampy aż o 500Ws, czyli sabinka by nie błysnęła :)
Ale te 500 WS to tylko 1 EV, 1 przysłona róznicy.
Nie należy wiązać matematycznej różnicy WS z różnicą w K. Zresztą zobacz co jest z K - ta skala też się zachowuje "dziwnie", dla zmian temp barwowej powinno się raczej mówic o miredach.
ale z tym polemizować nie będę, bo w sensie fotograficznym, to nadal jedynie 1EV, jednak podchodząc do tego od strony konstrukcji żarnika, czy to tutaj nie pojawia się różnica - myślę, że łatwiej jest zbudować żarnik lampy o jednolitej temperaturze barwowej i mniejszej rozpiętości mocy np od 0 do 500Ws, niż żarnik od 0 do 1000Ws.
To tak jak z resorami w samochodzie, jak masz 6 piór w resorze, to ładowność samochodu jest załóżmy 2 razy większa, niż w samochodzie, gdzie są tylko 3 pióra w resorze (tak w uproszczeniu), natomiast zestrojenie zawieszenia aby jechało się wygodnie samochodem z sześcioma piórami jest o wiele trudniejsze niż w samochodzie tylko z 3 piórami.
Nie wiem czy potrzebnie sie wdajemy w te dywagacje, bo one i tak nie będa miały praktycznego znaczenia, nic nie poradzimy na stan faktyczny. Tak po prostu jest.
praktycznego znaczenia to dla Nas nie ma w najmniejszym stopniu, niektórzy zastanawiają się nad sensem życia, a ja lubię tak bardziej przyziemnie :)
ale chyba czas najwyższy zakończyć te dywagacje :)