PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Moja druga twarz...

marta_so
11-05-2010, 22:28
Boję się jak cholera....ale co tam. Moja druga, a może i pierwsza twarz...

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)

2

3

4

5 bonus z pilotem :)

6 jeszcze jeden bonus...

Bijcie...byle nie za mocno ;)
Czekam na rady, porady,krytykę konstruktywną (i nie tylko), wszystko to, co Wam dusza, serce i rozum podpowiadają :)

Gundrum
11-05-2010, 22:42
6 odpada.
Obróbkowo przesadzone moim zdaniem. Widać trochę zniekształcenie obiektywu. Poza tym jest OK, nie ma czego się bać.

PS. fajna modelka :)

believer
11-05-2010, 22:45
kobiety bić nie wypada :) Powiem,w tej chwili pewnie mało obiektywnie,jest pięknie... 1,2,5 najlepsze moim skromnym zdaniem.Delikatnie i naturalnie :)

marta_so
11-05-2010, 22:47
6 odpada.
Obróbkowo przesadzone moim zdaniem. Widać trochę zniekształcenie obiektywu. Poza tym jest OK, nie ma czego się bać.

Dzięki, choć nie było obrabiane wyjątkowo agresywnie...troszkę kompresja je zjadła chyba...

PS. fajna modelka[/B] :)

Za to dziekuję szczególnie :) osobiście :)

nonnatus
11-05-2010, 22:49
tylko 3.
jest świetna. może szerzej bym kadrował, (kadr dość sztywny i ta ręka na dole), ale mimicznie bardzo do mnie przemawiasz tą fotą:)
reszta dość przypadkowa i niezbyt przekonywująca.
jesteś śliczną Kobietą, ale tylko na 3. ślicznie siebie pokazałaś.
na pozostałych - ładnaś:)
:)

stig
11-05-2010, 22:52
Bonus wywal.
Mam wrazenie, ze na wszystkich zdjeciach jest ta sama perspektywa (wzrok modelki w gore). Generalnie wiec zdjecia do przebrania, bo niewiele sie roznia. Tlo troche meczace -- wraz z podniesionym wzrokiem sprawa wrazenie przytlaczania modelki.

marta_so
11-05-2010, 22:58
nonnatus
Tylko 3.
jest świetna. może szerzej bym kadrował, (kadr dość sztywny i ta ręka na dole), ale mimicznie bardzo do mnie przemawiasz tą fotą
na pozostałych - ładnaś

Dziękuję :) Szczerze mówiąc, ze względu na te włosy na twarzy zastanawiałam się, czy w ogóle ją wrzucać :)

stig
Bosus wywal.
Mam wrazenie, ze na wszystkich zdjeciach jest ta sama perspektywa (wzrok modelki w gore). Generalnie wiec zdjecia do przebrania, bo niewiele sie roznia. Tlo troche meczace -- wraz z podniesionym wzrokiem sprawa wrazenie przytlaczania modelki.

Bonus właśnie był takim znakiem zapytania... chyba na etapie obróbki go spaprałam, choć prawdę mówiąc dużo przy nim nie kombinowałam...

ktosiu
11-05-2010, 23:03
Jak dla mnie 1 + 3.
Bonus odpada - wolałbym coś BW albo zimniejszego.
No i twarzyczki nie ma się co bać ;-)

nonnatus
11-05-2010, 23:17
nonnatus
Tylko 3.
jest świetna. może szerzej bym kadrował, (kadr dość sztywny i ta ręka na dole), ale mimicznie bardzo do mnie przemawiasz tą fotą
na pozostałych - ładnaś

Dziękuję :) Szczerze mówiąc, ze względu na te włosy na twarzy zastanawiałam się, czy w ogóle ją wrzucać :)

to jest najwieksze przekleństwo tego forum. włos. lekki cień. zgięta rzęsa. nitka z guzika... i już lament.
włosów mogło by nie być na buzi, ale pomimo tego że są mimicznie fota się broni. fajnie popatrzona. jest siła, jest naturalnie, jest sensualnie...
suwmiarkowiczom stop:):):)

marta_so
11-05-2010, 23:18
Jak dla mnie 1 + 3.
Bonus odpada - wolałbym coś BW albo zimniejszego.
No i twarzyczki nie ma się co bać ;-)

Tak na szybko...

marta_so
11-05-2010, 23:22
to jest najwieksze przekleństwo tego forum. włos. lekki cień. zgięta rzęsa. nitka z guzika... i już lament.
włosów mogło by nie być na buzi, ale pomimo tego że są mimicznie fota się broni. fajnie popatrzona. jest siła, jest naturalnie, jest sensualnie...
suwmiarkowiczom stop:):):)

To prawda...im więcej czytam i przegladam, tym więcej mam wątpliwości co do swoich prac...niby w zasadzie o to chodzi, jednak z czasem zaczyna to iść w drugą stronę i tak naprawdę w każdym zdjęciu można by dopatrzeć się "czegoś" co innym może się nie spodobać, lub im rażąco przeszkadzać...

deny87
11-05-2010, 23:29
Bardzo ładne zdjęcia i bardzo ładna kobieta :)

nonnatus
11-05-2010, 23:30
To prawda...im więcej czytam i przegladam, tym więcej mam wątpliwości co do swoich prac...niby w zasadzie o to chodzi, jednak z czasem zaczyna to iść w drugą stronę i tak naprawdę w każdym zdjęciu można by dopatrzeć się "czegoś" co innym może się nie spodobać, lub im rażąco przeszkadzać...

... no jesli masz obawy, czy włos, nitka etc... to znaczy że już poszło w drugą stronę...:)

w sieci jest wiele zdjęć świetnych fotografów, ktorych foty tutaj przepadłyby na amen amenów, a tak są uważane za kamienie milowe fotografii. zawsze zastanawialem się co sklania jury World Press Photo do takiego, a nie innego wyboru. do dziś często tego nie ogarniam:) przecież dwa lata temu w kategorii życie codzienne wygralo zdjęcie ze skopanym koncertowo balansem bieli.
ale ich to wali. liczą się emocje, zlapanie chwili. reszta to dodatek, mniej lub bardziej udany. to tyle OT:)

next time wstawiaj tylko takie, które podobają się Tobie, a nie takie które się mogą spodobać na forum.
duszno się tu robi. trza pootwierać okna:)

marta_so
11-05-2010, 23:31
Dla zainteresowanych moja pierwsza twarz...a może druga...albo po prostu kolejna...

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=140733

marta_so
11-05-2010, 23:33
... no jesli masz obawy, czy włos, nitka etc... to znaczy że już poszło w drugą stronę...:)

w sieci jest wiele zdjęć świetnych fotografów, ktorych foty tutaj przepadłyby na amen amenów, a tak są uważane za kamienie milowe fotografii. zawsze zastanawialem się co sklania jury World Press Photo do takiego, a nie innego wyboru. do dziś często tego nie ogarniam:) przecież dwa lata temu w kategorii życie codzienne wygralo zdjęcie ze skopanym koncertowo balansem bieli.
ale ich to wali. liczą się emocje, zlapanie chwili. reszta to dodatek, mniej lub bardziej udany. to tyle OT:)

next time wstawiaj tylko takie, które podobają się Tobie, a nie takie które się mogą spodobać na forum.

Dobra myśl...trafna...

nos74
11-05-2010, 23:37
..że duszno to fakt :)
najlepsza 3

marta_so
11-05-2010, 23:41
Bardzo ładne zdjęcia i bardzo ładna kobieta :)

Dziękuję :)

marta_so
11-05-2010, 23:44
Dobra myśl...trafna...

..że duszno to fakt :)
najlepsza 3

Dzięki :)

A to, że duszno, to jakoś konkretnie w odniesieniu do mnie? ;)

nos74
11-05-2010, 23:54
..nie, nie do Ciebie, do atmosfery działu portret :)

Gundrum
12-05-2010, 09:42
To w BW lepsze, ale coś się z ostrością porobiło, albo położyłaś obróbkę skóry (zrobiłaś więcej niż trzeba). Podoba mi się na nim wyraz twarzy modelki.

Pełna zgoda.

Agraf
12-05-2010, 11:15
1 i ostatnie przejarane, nie podchodzi mi obróbka za bardzo i zdjęcia zbyt podobne do siebie, a kobieta faktycznie bardzo ładna.

docentx
12-05-2010, 13:12
Śliczna kobieta. Boska. Urocza.

Locter
12-05-2010, 13:54
Wiecej takich ładnych pań-fotografów na forum ;)

W zasadzie nie musisz szukać modelek, tylko dopracuj technike i będziesz samowystarczalna :P

Co do zdjęć, to trójka podoba mi się najbardziej, chociaż na wszystkich zdjeciach troszke zbyt forsowna obróbka, ale to sie dopracuje. A wogóle - fajna fryzura ;)

coroner
12-05-2010, 13:55
Dużo takich samych kadrów,ograniczyłbym się do dwóch. Bonus niepotrzebny.
1 i 3 są śliczne i bardzo emocjonalne :)

z drugiej strony, pięknych kobiet nigdy za wiele :)

andrzej_laskowski
12-05-2010, 14:21
Drugie bardzo fajne (szkoda obciętej wpół dłoni), trzecie daje radę. Reszta słabsza, a te z otwartymi ustami to pomyłka jakaś.

marta_so
12-05-2010, 14:27
To robimy zbiorowe ... wietrzenie :)

Też zaczęło mi się bardziej BW podobać. Co do obróbki, to dopiero wszystkiego zaczynam się uczyć, fotografii z resztą też, doświadczenie w tej dziedzinie mam marniutkie, a tak prawdę mówiąc, to wcale go nie mam, dlatego bardzo cenię sobie wszystkie uwagi i proszę o więcej :)

Dzięki za opinie na temat modelki ;)

mOSAd
14-05-2010, 00:22
Fatalny balans bieli przede wszystkim. Robisz zdjęcia auto. Naucz się jak zmierzyć balans bieli na białą kartkę i z niego korzystaj. W ogóle bez dodatkowej obróbki będzie już 3 razy lepiej. Dalej - nie prześwietlaj zdjęć. Rób je tak, by nic się nie świeciło za bardzo. Za rok, dwa, jak opanujesz obróbkę, podziękujesz za radę i zrobisz z niektórych starych zdjęć majstersztyki. Te zdjęcia są przepalone - tracisz dane w światłach i nie uda się ich dobrze obrobić czasem. Zmniejsz ekspozycję o 2/3 EV albo nawet i jeszcze bardziej. Nawet jeżeli na aparacie zdjęcia będą za ciemne - nie przejmuj się tym. Jeżeli masz możliwość w aparacie pokazania mrugających prześwietleń - kontroluj to. Jeżeli masz możliwość podglądu prześwietleń w kanale czerwonym - kontroluj kanał czerwony odpowiedzialny za skórę.
Masz bardzo ładną modelkę - wykorzystuj to do nauki!
Spróbuj się rozluźnić. Jednym z trików jest zamknięcie oczu na chwilę, próba wstrojenia się w dany klimat, otwarcie oczu i zrobienie zdjęcia. Spróbuj zdjęć z lekko przymrużonymi oczami - możesz wyjść seksi. Spróbuj się rozmarzyć, albo pomyśleć o ukochanej osobie, albo zadumać... I to pokazać. Naukę na sobie przeniesiesz potem na inne osoby z dużym sukcesem.
Unikaj kadrów z góry. Nie rozwijają.
Jeżeli chcesz uzyskać ciekawsze efekty, zastosuj raczej skośne światło (przesuń je trochę w bok, lub fotografuj pod innym kątem do źródła światła). Jeżeli druga strona twarzy będzie za ciemna, dostaw coś co je odbije lekko - blendę, biały karton, styropian, parasolkę - cokolwiek. Jeżeli to mają być zdjęcia glamour - aktualne światło nie jest aż tak złe, ale zdjęcia należy poddać wtedy obróbce. Trochę z ostro świecisz, spróbuj zmiękczyć światło bardziej jeżeli masz jak.

ktosiu
15-05-2010, 14:55
Tak na szybko...

Gdyby się dało jeszcze troszkę podkreślić usta i odrobinę noska + odrobinka kontrastu.
Ładnie tak czy owak ;-)

marta_so
16-05-2010, 20:25
Fatalny balans bieli przede wszystkim. Robisz zdjęcia auto. Naucz się jak zmierzyć balans bieli na białą kartkę i z niego korzystaj. W ogóle bez dodatkowej obróbki będzie już 3 razy lepiej. Dalej - nie prześwietlaj zdjęć. Rób je tak, by nic się nie świeciło za bardzo. Za rok, dwa, jak opanujesz obróbkę, podziękujesz za radę i zrobisz z niektórych starych zdjęć majstersztyki. Te zdjęcia są przepalone - tracisz dane w światłach i nie uda się ich dobrze obrobić czasem. Zmniejsz ekspozycję o 2/3 EV albo nawet i jeszcze bardziej. Nawet jeżeli na aparacie zdjęcia będą za ciemne - nie przejmuj się tym. Jeżeli masz możliwość w aparacie pokazania mrugających prześwietleń - kontroluj to. Jeżeli masz możliwość podglądu prześwietleń w kanale czerwonym - kontroluj kanał czerwony odpowiedzialny za skórę.
Masz bardzo ładną modelkę - wykorzystuj to do nauki!
Spróbuj się rozluźnić. Jednym z trików jest zamknięcie oczu na chwilę, próba wstrojenia się w dany klimat, otwarcie oczu i zrobienie zdjęcia. Spróbuj zdjęć z lekko przymrużonymi oczami - możesz wyjść seksi. Spróbuj się rozmarzyć, albo pomyśleć o ukochanej osobie, albo zadumać... I to pokazać. Naukę na sobie przeniesiesz potem na inne osoby z dużym sukcesem.
Jeżeli chcesz uzyskać ciekawsze efekty, zastosuj raczej skośne światło (przesuń je trochę w bok, lub fotografuj pod innym kątem do źródła światła). Jeżeli druga strona twarzy będzie za ciemna, dostaw coś co je odbije lekko - blendę, biały karton, styropian, parasolkę - cokolwiek. Jeżeli to mają być zdjęcia glamour - aktualne światło nie jest aż tak złe, ale zdjęcia należy poddać wtedy obróbce. Trochę z ostro świecisz, spróbuj zmiękczyć światło bardziej jeżeli masz jak.

Dziękuję za tak szczegółowy i konkretny komentarz. Mam nadzieję, że dzięki takim właśnie uwagom (i stosowaniu się do nich oczywiście) moje prace będą lepsze. Tak więc proszę o więcej takich "wykładów" :)

Frodo
16-05-2010, 23:16

Nie rozumiem, możesz wytłumaczyć?

Matteo79
16-05-2010, 23:28
Najbardziej podoba mi się 6 gdyby nie było na twarzy tyle światła.

mOSAd
16-05-2010, 23:28
Nie rozumiem, możesz wytłumaczyć?
Ale którą część wypowiedzi? Chodzi Ci o uzasadnienie? Powiedzmy, że to moja prywatna opinia :D i nie mam ochoty tu offtopować na ten temat, jak chcesz podyskutować, wyślij mi PM z tym pytaniem lub załóż jakiś nowy wątek i daj znać.

onia
17-05-2010, 12:11
A mnie zdjęcia nie przypadły do gustu ( może jestem bardziej obiektywna bo jestem kobieta):), Na 5 twarz jak dla mnie ma poświatę niebieska,na 4 mimika mi totalnie nie leży , no a bonus spaprany obróbka . Najbardziej udane jak dla mnie zdjęcie numer 3 . No i fryzura mi tez nie podpasowała, widziałam inne Twoje zdjęcia i tam zdecydowanie lepiej wyszłaś . Ale potencjał jest wiec może czas popracować z inna modelka ? Z doświadczenia wiem ze nie jest się obiektywnym co do swoich zdjęć. Takie jest moje zdanie, no ale ja jestem dopiero raczkująca wiec może po prostu się nie znam :)

=iwona=

marta_so
17-05-2010, 12:41
Najbardziej podoba mi się 6 gdyby nie było na twarzy tyle światła.

Tak, racja. Z perspektywy czasu i po zasięgnięciu Waszej opinii też stwierdzam, ze światła za dużo.

A mnie zdjęcia nie przypadły do gustu ( może jestem bardziej obiektywna bo jestem kobieta):), Na 5 twarz jak dla mnie ma poświatę niebieska,na 4 mimika mi totalnie nie leży , no a bonus spaprany obróbka . Najbardziej udane jak dla mnie zdjęcie numer 3 . No i fryzura mi tez nie podpasowała, widziałam inne Twoje zdjęcia i tam zdecydowanie lepiej wyszłaś . Ale potencjał jest wiec może czas popracować z inna modelka ? Z doświadczenia wiem ze nie jest się obiektywnym co do swoich zdjęć. Takie jest moje zdanie, no ale ja jestem dopiero raczkująca wiec może po prostu się nie znam :)

=iwona=

Dzieki,Kazda opinia (o ile na temat) jest dla mnie wazna:) ja tez jestem dopiero raczkujaca ;)

hej. zaciekawiło mnie zdanie. dlaczego twierdzisz ze to twoja druga twarz?
czy to z zajęć? wybierałeś twarz?

Są to autoportrety, drugie jakie tutaj zamieściłam i zupełnie inne od poprzednich, stąd taki tytuł.

"Pierwsza twarz" tutaj : http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=140733

mariush777
17-05-2010, 16:53
Droga Marto,po mnie raczej nie spodziewaj sie konstruktywnej krytyki gdyż nie posiadam wiedzy takiej by coś wytknąć lub wskazać kierunek gdy obrany jest lekko niewłaściwy pewnie i z chwaleniem techniki też jest u mnie nie najlepiej ale...
Pierwsza myśl jaka mi zaświtała po otwarciu Twojego wątku to to że zdjęcia przedstawiaja Kate Beckinsale.
Jesteście obie bardzo podobne go siebie :)
Twoje zdjecia są bardzo miłe w odbiorze.
Nie przeszkadza mi to że są patrzone w górę jak by były na wprost pewnie były by też super :)
Kosmyki włosów na twarzy ... mi sie podobają
nr 1 - 3 nr 2 - 1 i jeszcze 2 i 4
6 ale ta poprawiona
PS : ładne masz oczęta dziewczyno
PS2:wstawiaj coś jeszcze i bez obawy tu nie biją ,a niech by który spróbował to ... ;)

marcogk
17-05-2010, 16:58
Bonusy odpadają reszta nie zła :)
p.s. jako modelka też dajesz radę ;) :P

marta_so
17-05-2010, 21:01
Droga Marto,po mnie raczej nie spodziewaj sie konstruktywnej krytyki gdyż nie posiadam wiedzy takiej by coś wytknąć lub wskazać kierunek gdy obrany jest lekko niewłaściwy pewnie i z chwaleniem techniki też jest u mnie nie najlepiej ale...
Pierwsza myśl jaka mi zaświtała po otwarciu Twojego wątku to to że zdjęcia przedstawiaja Kate Beckinsale.
Jesteście obie bardzo podobne go siebie :)
Twoje zdjecia są bardzo miłe w odbiorze.
Nie przeszkadza mi to że są patrzone w górę jak by były na wprost pewnie były by też super :)
Kosmyki włosów na twarzy ... mi sie podobają
nr 1 - 3 nr 2 - 1 i jeszcze 2 i 4
6 ale ta poprawiona
PS : ładne masz oczęta dziewczyno
PS2:wstawiaj coś jeszcze i bez obawy tu nie biją ,a niech by który spróbował to ... ;)

Ha ha ha rozbawiła mnie ta ostatnia uwaga...Dziękuje bardzo :) I za cały komentarz również (tak na marginesie ważne są dla mnie wszystkie, rowniez te, dotyczące nie tylko spraw technicznych, ale równiez odbioru).
Po zapoznaniu się z osobą Kate Backinsale stwierdzam, że Twoja opinia to wielki komplement dla mnie, dziekuje :)

Bonusy odpadają reszta nie zła :)
p.s. jako modelka też dajesz radę ;) :P

A dlaczego odpadają?
Za p.s. dziekuje :)

mariush777
17-05-2010, 21:27
Po zapoznaniu się z osobą Kate Backinsale stwierdzam, że Twoja opinia to wielki komplement dla mnie, dziekuje :)

oj polemizowałbym :)
kurcze ,chyba żle to zabrzmiało musiałem edytować
polemizowałbym w kwestii że to raczej dla niej komplement porównywać ją do Ciebie
plus dla Ciebie to to że płynie w Tobie nasza krew a nie od dziś wiadomo ,że Polki są najpiękniejsze :)

choć i Kate nic nie brakuje ;)

Ps : to jak beda jeszcze jakieś autkoportrety ?

mOSAd
17-05-2010, 21:37
Marta, możesz jeszcze nie znać chlubnej (?) tradycji tego forum. Otóż forumowiczki wystawiające zdjęcia, a w szczególności autoportrety, są namiętnie nękane przez adoratorów. Oczywiście potem zwykle sypią się za tym inne propozycje, ale to już sama zobaczysz zapewne. :D Proszę to potraktować jako delikatne ostrzeżenie, chociaż nie wątpię, że uwaga publiczności może być miła. :D No i można dzięki temu trochę szybciej się piąć do góry, a i okazji do sesji więcej...

nathaniel
17-05-2010, 23:39
Wady już wypunktowane, komplementy widzę też poleciały :). To może jakiś wspólny plener? :D

overaid
18-05-2010, 05:39
Tak na szybko...

Piękna modelka :)

BW najlepsze, na innych widać na cerze kolor niebiesko - zielony.

fumio
18-05-2010, 06:50
Ja za przedmówcą - trójka świetna.

Pozdrawiam.

P.S.
Modelka piękna!

marta_so
18-05-2010, 21:11
Marta, możesz jeszcze nie znać chlubnej (?) tradycji tego forum. Otóż forumowiczki wystawiające zdjęcia, a w szczególności autoportrety, są namiętnie nękane przez adoratorów. Oczywiście potem zwykle sypią się za tym inne propozycje, ale to już sama zobaczysz zapewne. :D Proszę to potraktować jako delikatne ostrzeżenie, chociaż nie wątpię, że uwaga publiczności może być miła. :D No i można dzięki temu trochę szybciej się piąć do góry, a i okazji do sesji więcej...

To prawda, tej tradycji nie znam...dziękuję za "ostrzeżenie" ;)

Wady już wypunktowane, komplementy widzę też poleciały :). To może jakiś wspólny plener? :D

;)

Piękna modelka :)

BW najlepsze, na innych widać na cerze kolor niebiesko - zielony.

U mnie nie jest niebiesko-zielony ;> Dzięki

Ja za przedmówcą - trójka świetna.

Pozdrawiam.

P.S.
Modelka piękna!

Dziekuję :)