Zobacz pełną wersję : przygotowanie do pierwszego reportażu
witam, dowiedziałem się że 29 maja ok 15 odbędzie się "Marsz wyzwolenia konopi"
uznałem ze będzie to dobra okazja aby zasmakować reportażu,
znacie jakieś dobre strony, techniki aby chociaż teoretycznie się troszkę podszkolić? przeglądam zdjęcia innych, ale teorii troszkę by się przydało
macie może jakieś własne doświadczenia co się sprawdza, a co nie?
myślę że ze sprzętem dam rade, gdyż będzie to na powietrzu w południe więc światła chyba nie zbraknie
a może ktoś z was także się wybiera?
pozdrawiam
ja bede na pewno.
reportaż to nic innego jak praktyka. teoria? tylko teoretycznie...
nikt nie zechciałby zdradzić jakiejś rady czy sprawdzonego sposobu?
na co uważać, itp?
Z mojego doświadczenia:
- 0 torby fotograficznej
- 1 obiektyw na body, drugi w kieszeni kamizelki/kurtki
- 1 obiektyw szerooooki, drugi zoom do detali typu 80-200 - moja sztuka 80-200 4.5-5.6 jest wybitnie ostra, nie wiem jak inne, ale aż w Fotopanoramie się dziwili podczas testów obiektywu na rozdzielczość, a mieści się toto w kieszeni spokojnie, Sigma 10-20 też...
- poczuj klimat, wczuj się w ludzi, faluj z tłumem, i myśl o jednym: co chciałbyś sam zobaczyć w gazecie, szukaj swojego punktu widzenia, swojej opowieści. Napisz ją, namaluj.
Uważaj na przepały - z nich nic nie wyciągniesz, o przepał z klimatem trudno. Generalnie matrycowy + korekcja gdzieś -1.0 i jedziesz z koksem. Zależy jeszcze czy jest czas na myślenie, zazwyczaj nie ma, więc matrycowy +A/S/P.
po pierwsze baw się, po drugie spróbuj uchwycić emocję i klimat tego wydarzenia bo chyba to jest w reporterce najważniejsze.
Pozdrawiam
Leatherface
15-05-2010, 22:03
Żeby się podszkolić to trzeba lat a nie dni, bo zaraz okazja do robienia zdjęć :) Obejrzyj zdjęcia profesjonalnych fotografów, może też filmiki na szerokikadr.pl - wbrew pozorom dużo Ci dadzą myślę. A potem aparat w dłoń i do dzieła :) A potem... ;)
a nikt nie poruszył kwestii bezpieczeństwa, maskowania, poszukiwania dróg ewakuacyjnych itp. ...
Ważne jest też, żeby wycofywać się zawsze na z góry upatrzone pozycje, a nie byle gdzie w chaosie ...
Mariusz888
15-05-2010, 22:13
Akurat filmiki na szerokim kadrze są w moim skromnym odczuciu najbardziej naiwną częścią tego serwisu - po prostu uważam, że są zbyt mało treściwe w porównaniu do działu poradnik czy inspiracje które są zrobione dużo lepiej ;) niemniej obejrzeć nie zaszkodzi ;) a najwięcej się nauczysz tak jak już Leatherface napisał - rozmowa o praktyce a sama praktyka to 2 różne rzeczy ;) im więcej się ćwiczy tym lepiej się umie (z reguły ;) )
a nikt nie poruszył kwestii bezpieczeństwa, maskowania, poszukiwania dróg ewakuacyjnych itp. ...
Ważne jest też, żeby wycofywać się zawsze na z góry upatrzone pozycje, a nie byle gdzie w chaosie ...
Zabrzmiało to jakbyś opisywał tajną operację wojskową na terenach wroga a nie wypad na zdjęcia ;) jak chcesz się maskować w mieście? okładając się gałęziami? albo płytami z chodnika? a tak na serio to wiadomo że zawsze trzeba mieć głowę na karku i wiedzieć co się dzieje w okół - niezależnie od tego czy idziemy robić zdjęcia czy nie ;)
Leatherface
15-05-2010, 22:54
Mariuszu, o SK pisząc miałem na myśli poradnik i inspiracje właśnie :) Nawet nie wiedziałem że tam więcej filmików jest ;)
bukowy dziad
16-05-2010, 02:23
walnij buszka przed foceniem;)
a powaznie, to z technikaliow wystarczy, bys na poczatek pamietal o trzymaniu sie szerokiego kąta i czasem pomyslal, czy aby z innego miejsca nie bedzie ciekawszego swiatla/lepszego tla itp.
z wazniejszych spraw: szukaj kontaktu z ludźmi - jesli wczesniej nie podchodziles do obcych osob pokazujac, ze zrobisz im zdiecie, to ten marsz jest swietna okazja, by sie przelamac, bo uczestnicy sa przewaznie bardzo otwarci.
szukaj ciekawych relacji miedzy ludzmi, umieszczaj ich w kontekscie miejsc/wydarzen. nie złap się w pulapke wylawiania ciekawych twarzy za pomoca teleobiektywu, czy innego podgladania z daleka - to guzik a nie reportaz. staraj sie bardziej o przekaz emocjonalny a nie intelektualny (tzn. niech tresc zdiecia bedzie budowana przez emocje osob/kontekst sytuacji, a nie np. udekumentowanie tresci transparentow itp.). w ogóle myslac o tresci, sam staraj sie bardziej "czuć" niż "myśleć". to takie moje uwagi...
aha. mozesz sobie wziac jakas karteluszke na smyczy imitujaca jakas legitke/akredytacje - jak bedzie kontrmanifa jakichs narodowców i kordony policji to moze ci to ulatwic poruszanie sie (chociaz jak ja to focilem ze 2 lata temu to wystarczyl sam duzy aparat i pewny krok by moc przechodzic za lancuch policji:) ).