Zobacz pełną wersję : Jaki wybrać korpus?
Witam,
Planuje pozbyć się mojego Olympusa E-330 i kupić coś nowego. Chce wydać na korpus ok. 6 tys. zł. Nie mam żadnych lamp przenośnych, gripów i planuje też zmianę obiektywu, więc system może być dowolny.
Jedyna WYMAGANA funkcja w nowym korpusie to LV i odchylany LCD (najlepiej we wszystkie strony).
Na drugim planie jest jakość zdjęć, szumy, duży LCD, stabilizacja, szybkość, filmy itd... istotna dla mnie funkcją jest też możliwość podłączenia laptopa do korpusu i oglądanie "na żywo" zrobionego zdjęcia (np. poprzez program Olympus Studio). Podobno w Canonach jest możliwość kadrowania na laptopie.
Na trzecim planie jest wizjer, może go w ogóle nie być.
Wiem, że za tyle ile mogę wydać nie będę miał wszystkiego w korpusie, jednak gdyby ktoś mógł mi coś polecić, dobrego dla mnie, będę wdzięczny.
pozdrawiam
rogal
zmień wymagania, dołóż 1k zł i kup D700 :)
zmień wymagania, dołóż 1k zł i kup D700 :)
wymagan zmienic nie moge, chyba ze mozna dokupic osobno do korpusu maly zew. LCD (z przewodem)
Może jakaś... NOKIA ? ;-)
Sony Alfa 550 spełnia twoje kryteria
a ja powiem ze miałem okazję pobawić się tą alfą i strasznie zawiodła mnie pod względem ergonomii,
teraz mam d70s i powiem że bym się nie zamienił
Panie verus, Pana post był zabawny ale to nie forum ONET,u. Proszę nie zachowywać się jak jakiś... NOOB ;)
Z tego co wiem, do moich wymagań pasuje Olympus e30 i e3, Panasonic GH1 oraz Sony A550... ale chciałbym coś trochę lepszego.
no nie mów mi że olek e3 to słaby sprzęt...
Mi na myśl przychodzą tylko korpusy które wymieniłeś.
A tak docelowo do czego ma być ten sprzęt? Makro, fotografia medyczna, jakaś praca w studio... ?
Robson_87
11-05-2010, 19:40
z tym ekranikiem odchylanym bedzie problem, chyba ze dokupisz zewnetrzny za przynajmniej hmmm 400-500zl?
Z systemu nikona polecam d700, jesli ma filmowac to canon 5d mark 2. Tylko czy w canonie latwo mozna wejsc w tryb lv?
w nikonie jednym kliknieciem przycisku mozna to zrobic a jak piszesz lv jest dla Ciebie wazne. Choc ma tryby dostosowane do uzytkownika wiec moze tam mozna na stale ustawic lv i po problemie.
Napisz do czego ma byc to aparat - to wazne. Jesli studio lub fotografia produktowa to chyba bym sie sklanial ku nowej 5 canona.
bober., nie napisałem, ze slaby tylko ze szukam lepszego (Olympusy chyba bardziej szumia od Nikonow czy Canonow, poza tym brak nagran wideo i maly LCD).
lenio, głownie domowe studio i makro, ale w plenerze tez czasem będzie używany. Video może przy jakiś animacjach.
Robson_87, jeżdżę na wózku, oczy mam zawsze na jednej wysokości. Nie wstanę i nie kucnę. Do wizjera nigdy nie zaglądam, dlatego potrzebuje LV i odchylany LCD. Zdjęcia zawsze wykonuje z pomocą drugiej osoby, ktora trzyma aparat lub operuje nim na statywie, a ja muszę widzieć wyświetlacz, jeśli jest on wysoko nademna to pasowałoby aby był on duzy. Czasem podłączam laptopa z softem Olympus Studio i po zrobieniu foty, widzę ja na komputerze, ale LV jest tylko w korpusie. Z reszta z laptopem jest troche zabawy no i nie zabiorę go wszędzie, ale maly zew. LCD bylby chyba ok, gdzie go znajde i z czym to działa?
E-3 ma świetne szkła, a z tymi szumami to nie przesadzajmy, nie robisz reporterki sportowej.
Bielik, tak wiem, ale wyższe ISO mogłoby mi się czasem przydać.
Doloz troche, wez D700 i takie cos: http://www.phottix.com/wired-remotes/phottix-hector-live-view-remote.html
Albo jakis inny podobny sprzet made in china. Na eBay calkiem spory wybor.
Nic lepszego nie wymyslisz, ogladanie odchylanego ekranu z wiekszej odleglosci nie wydaje sie lepsze.
Robson_87
11-05-2010, 22:28
MMark ten chinczyk nie glupi i tez mi sie wydaje, ze to lepsze rozwiazanie niz ekranik gdzies daleko plus mozna wyzwolic migawke itp
rogal_ musialbys zdecydowac czy ten ekranik bylby dobrym rowiazaniem wtedy do wyboru jest wiecej aparatow i lepszych. Ze swojej strony jak jest mozliwosc to bym dolozyl albo do nikona d700 albo canona 5d mark 2.
nie wiem jaka jest sytuacja finansowa więc zadam kilka pytań dla autora, nie musisz tu odpowiadać, odpowiedz sam sobie
czy potrzebujesz FX?
czy będzie Cię stać na szkła pod FX?
...proste, skoro tu wlazłeś, to odpowiedź sama się narzuca d5000 + 16-85 VR + 70-300 VR i chyba mieścisz się w budżecie. Może na jakieś macro (micro) zostanie :-)
bober., chwilowo nie potrafie odpowiedziec na te pytania, gdyz moje wymagania duzo sie teraz zmienily. Na D700 raczej nie bedzie mnie stac, predzej 7D lub D300s. Musze teraz poszukac od nowa, uwzgledniajac korpusy z nieruchomym LCD ;) Pilot z ekranem to b.dobra opcja.
DZIEKI dla wszystkich
Pixel LV-W1, idealne rozwiązanie dla mnie :)
d300 + 17-55 f/2,8
ahh marzenie :)
Robson_87, jeżdżę na wózku, oczy mam zawsze na jednej wysokości. Nie wstanę i nie kucnę. Do wizjera nigdy nie zaglądam, dlatego potrzebuje LV i odchylany LCD..W identycznej sytuacji jest woland. On uzywa D90, ale robi zdjęcia tylko w domu (modelki - one mu pomagają ustawic sprzęt, fotografuje tez z użyciem pilota).
W terenie, gdy aparat jest wysoko, w nie odchylanym LCD będzie sie odbijało niebo i będzie mało widać. Nie mówiąc juz o pracy w słońcu.
nie wiem jaka jest sytuacja finansowa więc zadam kilka pytań dla autora, nie musisz tu odpowiadać, odpowiedz sam sobie
czy potrzebujesz FX?
czy będzie Cię stać na szkła pod FX?
Szkła pod FX nie są droższe chyba, że masz na mysli te plastikowe to tak. Do FX można kupić znakomite stałki za nieduże pieniądze np. 20/2.8, 35/2, 50/1.8, 85/1.8, zoomy 20-35/2.8, 35-70/2.8, 70-210/4.
Nikon D5000 fajny aparat, ma to co chcesz. Po co przepłacać?? Kupisz fajne szkla do niego.
cześć.Ch.