Zobacz pełną wersję : jak rozkręcić dwa filtry ?
no i stało się
udało mi się skręcić dwa filtry uv + polar kołowy.
i teraz jest problem - jak je rozdzielić.
macie jakieś sposoby ? poza siłowymi
filtry w rozmiarze 77 mm, ale to chyba nie ma znaczenia :)
To jest problem! Filtr polar jest warstwowy i na 100% nie jest uszczelniony, więc odpadają wszelkiego rodzaju czynniki płynne gdyż wnikną między warstwy filtra. Jeśli oba filtry maja obudowy aluminiowe to niestety pozostaje chyba tylko metoda siłowa. :(
był kiedyś wątek, ............... o ile dobrze pamiętam to jedna z rad : wziąć obiektyw z nakręconymi filtrami położyć filtrem do dołu ...... na stole położyć coś gumowego (mata, podkładka) dość silnie dociskająć obiektyw do stołu kręcić................. (tylko w odpowiednią stronę :-) )
Czymś takim: http://www.speedgraphic.co.uk/prod.asp?i=6205&1=Filter+Wrenches+62%2D77mm+%282%29
W Polsce dostępne bodajże w Raysfoto za ca 20 zł, ale akurat nie mam czasu, żeby przeszukiwac ich stronę (dość mocno zakamuflowane). To są dwa plastikowe przyrządy podobne do tych do otwierania zassanych wieczek od słóików tylko, że ca trzykrotnie cieńsze. Można ewentualnie użyć normalnych otwieraczy, ale z dużą ostrożnością.
Metody siłowe odradzam. Im mocniej to ściśniesz, tym większe "jajo" się zrobi i tym trudniej to będzie odkręcić. Pamiętaj, że możesz to odkręcić tylko wtedy, gdy pierścienie będą idealnie okrągłe. Każde ściśnięcie je odkształca, zwiększa tarcie i jest kiszka. Wszelkie próby odkręcania powinny więc unikać ściskania filtrów. Raczej staraj się delikatnie zaczepiać paznokciami o te drobne "ząbki" na brzegu filtrów i przykładać siłę stycznie do tych filtrów. Wbrew pozorom im delikatniej, tym większa szansa na sukces.
Mam podobny problem z filtrem. Filtr uv systematycznie "skleja" mi się z osłoną przeciwsłoneczną od 85mm, osłona jest metalowa, brzeg filtra też. Można je rozkręcić w zależności od temperatury otoczenia... :)
Skręcone filtry do lodówki/zamrażalnika. Powinno pomóc.
Tak jak poprzednicy. Trzeba schłodzić filtry i odkręcać je nie ściskając.
Mój sposób , to założyć dwie zapinki plastikowe tzw "trytki" ząbkami do filtra i kręcimy. Jest za co złapać , nie zgniatamy filtrów. Kiedyś na szybko pomogły zwykłe recepturki. Palce się nie ślizgają , ale jak filtry się mocno zakleszczyły to może się nie udać , polecam "trytki" - zresztą mają one dużo więcej zastosowań :D
Sposób z zamrażarką to strzał w dziesiątkę - wczoraj mój polar nie chciał się "odczepić" od obiektywu i naprawdę robiło się już nieciekawie. Włożyłem obiektyw na 30 minut do zamrażarki - bez wysiłku odkręcił się od szkła.
Potwierdzam i polecam !
Kordian d70
19-05-2010, 11:01
Sposób z zamrażarką to strzał w dziesiątkę... bez wysiłku odkręcił się od szkła...
wsadziłeś obiektyw do zamrażarki na 30 minut ??????????????
Sposób z zamrażarką to strzał w dziesiątkę - wczoraj mój polar nie chciał się "odczepić" od obiektywu i naprawdę robiło się już nieciekawie. Włożyłem obiektyw na 30 minut do zamrażarki - bez wysiłku odkręcił się od szkła.
Potwierdzam i polecam !
Tylko ze po odkreceniu filtra radzilbym obiektyw stopniowo ocieplac zeby sie nie skroplilo co nie co na nim/w nim.
wsadziłeś obiektyw do zamrażarki na 30 minut ??????????????
Bez przesady - to tylko -17 C w gorszych warunkach chodziło się ze sprzętem. Najważniejsze jest to by nie dopuścić do gwałtownego ocieplenia. Inaczej faktycznie mogą szkła się "spocić" co zresztą i tak jest nieuniknione ale tylko na zewnątrz :-).
Ja polecam gume do weków. Szybko i latwo mozna odkrecic no zmiesci sie do torby :)