Zobacz pełną wersję : Jaka lampa do D5000??
patryk_wawa
11-05-2010, 15:28
Witam,
Jaką lampę polecilibyście do D5000?
Mam przeznaczone na ten cel około 600zł.
Jeżeli warto dopłacić do czegoś lepszego to chętnie poznam Wasze zdanie.
Fachowcy zaraz mnie zjedzą że jestem heretykiem i nie poleciłęm Ci dopłacić do SB-600. Polecam swój nowy nabytek, Nissin Di-622. Mocna, a nawet bardzo. Kiedy "pracuje" w manualu, nastawiam max połowę mocy i jest idealnie.
SB-600 na początek jest ok, SB-800 to już troszkę wyższa półka a co za tym idzie lepsza lampka, SB-900 to już pro - flagowy obecnie model Nikon'a. Polecałbym używane SB-600.
patryk_wawa
11-05-2010, 17:56
Fachowcy zaraz mnie zjedzą że jestem heretykiem i nie poleciłęm Ci dopłacić do SB-600. Polecam swój nowy nabytek, Nissin Di-622. Mocna, a nawet bardzo. Kiedy "pracuje" w manualu, nastawiam max połowę mocy i jest idealnie.
Też myślałem o tym Nissinie.
W instrukcji dołączonej do D5000 piszą o tym, że cytuję
"ujemne napięcia lub napięcia powyżej 250V przyłożone do styku w sankach mocujących mogą uszkodzić obwody synchronizacji aparatu lub lampy".
Co Wy na to??
Możliwe że pisze tak i u mnie, nie sprawdzałem i też nie chce mi sie za bardzo szukać ;) Nissina polecam z czystym sercem, chyba że chcesz jesteś prof. Funkcja Slave ostatnio bardzo mnie zafascynowała :)
Lampa systemowa zawsze będzie lepiej funkcjonowała z body - chyba ze mówimy np o porządnym Metz'ie ale to cena >1200 zł
przem426
11-05-2010, 23:08
Lampa systemowa zawsze będzie lepiej funkcjonowała z body - chyba ze mówimy np o porządnym Metz'ie ale to cena >1200 zł
???
ze bedzie miala wiecej bajerów (np cls) to na pewno. ale co tu ma lepiej funkcjonowac ? pomiarem światła i tak zajmuje sie body.
navigator_s9
11-05-2010, 23:12
a może coś używanego ? sb-28dx? sb-80dx ? ;)
???
ze bedzie miala wiecej bajerów (np cls) to na pewno. ale co tu ma lepiej funkcjonowac ? pomiarem światła i tak zajmuje sie body.
Chyba jednak nie tylko, bo gdyby było tak jak mówisz, to 3/4 profesjonalistów jechałoby na Nissinach, Tumaxach czy Yongnuo - nie mówię że są to mega badziewia, bo sam zastanawiałem się nad zakupem Yongnuo do strobingu - ale nie jako lampa główna i mam pewność że szybciej się rozpadnie taki Nissin jak leciwa np SB-28.
Metz 48 AF-1 kosztuje ok. 800 zł. To mniej, niż SB-600. A ręczę, że z każdym body na któym była (D40, D80, D90, D300, S3 Pro) działa wzorowo
BTW lezy teraz na naszej gieldzie w bardzo dobrej cenie, jeszcze z gwarancja.
???
Powiedz to konstruktorom i uzytkownikom Tumaxów. Te lampy nawet na wprost nie naświetlają poprawnie.