PDA

Zobacz pełną wersję : kolejny kompakt z wymienną optyką - Sony NEX-5 i NEX-3

wesol
11-05-2010, 14:52
Tak jak w temacie, ostatnimi czasy intensywnie śledziliśmy rozwój systemu mico 4/3, a teraz zaczynają pojawiać się konkurenci dla Panasonica i Olympusa.

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10844 - informacje z tego źródła

może ktoś coś więcej wie ?
widział ktoś jakieś przykładowe zdjęcia?

superkomornik
11-05-2010, 14:54
I bardzo dobrze, że się pojawiają :-) Bezlusterkowce to wciąż kosztowna egzotyk, a nic tak dobrze nie wypływa na spadek cen jak mocna konkurencja. Znając sony pewnie ostro zejdą z ceny w stosunku do m4/3 i NX.

edit: te aparaty mogą być naprawdę malutkie :) czego nie można powiedzieć o obiektywach, niestety.

wesol
11-05-2010, 15:11
ano troszkę już poczytałem na obcojęzycznych forach i szybko się okazuje, że wielkość, a raczej grubość sonego została zredukowana poprzez wyciągnięcie bagnetu na zewnątrz obudowy, dlatego wydaje się być cieńszy, ale wcale tak nie jest, taki chłit marketidody :)
natomiast ja również cię bardzo cieszę, że jest konkurencja, orientacyjne ceny oscylują około 2,5k zł co nie jest może zachęcające, ale oby tak dalej i niebawem zobaczymy spadki cen u konkurencji - nic tak dobrze nie działa na cenę jak właśnie silna konkurencja :)
mnie natomiast martwi, że sony zastosowało mniejszy bagnet od olka i panasa o 2mm, dzięki przejściówką powiększyła by się troszkę baza obiektywów, a tak tylko w jedną stronę na korzyść sonego.
oby tak dalej - teraz pora na canona, a na końcu nikoś pokaże co potrafi i znowu będzie w tyle :)

zoomy zawsze były większe od stałek, natomiast wydaje mi się, że te małe kompakciki tylko dzięki małym obiektywom mogą stać się mocno konkurencyjne :)

superkomornik
11-05-2010, 15:36
Ano, zoomy niestety zawsze będą duże. Czekamy na dalszy rozwój wydarzeń, nowe szkła i realne ceny :)

Jacek_Z
11-05-2010, 15:40
bezlusterkowce to przyszłośc, ale tutaj sony dało ciała.
- zrezygnowali ze swojego atutu - stabilizacja w body
- redukcja na podpiątą optykę z lustrzanek Alfa nie przenosi AFu ?????
- zamiast dać coś konkurencyjnego do zaawansowanego systemu 4/3 oni dali głuptaka, bez guzików do ustawiania podstawowych opcji w body.

+ duża dziura bagnetu, perspektywicznie myślą o FF w tym maleństwie.

To mógł być fajny produkt dla profi, którzy mają sporo szklarni. Powinni go oferować z kilkoma "naleśnikami" dobrej jakości i nie ograniczać funkcjonalności body i optyki, gdyby ktoś chciał podpiąć "poważny" obiektyw. Dali ciała z pełną kompatybilnością.
Ciekawe czy w wyższych modelach przywrócą stabilizację i AF.

wesol
11-05-2010, 15:55
zrezygnowali ze stabilizacji w body na rzecz stabilizacji w obiektywach ponoć ze względy na ograniczenie wymiarów - szkoda, bo jak dla mnie również stabilizacja w body byłaby lepszym rozwiązaniem nawet kosztem tych kilku milimetrów - wszystkie stare szkła od razu zyskałyby, ale im chyba nie chodzi o kompatybilność, a o zwiększenie sprzedaży nowych produktów, choć z drugiej strony, jeśli wysokie czułości będą tak szybko zyskiwać na jakości i zmniejszeniu szumu, to stabilizacja za kilka lat będzie w ogóle nie potrzebna ani w body, ani w obiektywach :)

natomiast pełna klatka w takim maleństwie to brzmi dumnie - kto wiem, jeszcze nie tak dawno nikt by nie pomyślał, że to może się wydarzyć, a teraz większość zainteresowanych już może czekać :)

deep
11-05-2010, 16:22
A zdjęcia bardzo kiepskie:
http://optyczne.pl/2931-nowo%C5%9B%C4%87-Sony_NEX-5_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe_i_pierwsze_wra%C5%B Cenia.html

Jacek_Z
11-05-2010, 16:30
kiepskie światło - kiepskie zdjęcia
pisali o złej pogodzie. Jak jest niebo - blacha to nic ciekawego nie wychodzi.

deep
11-05-2010, 16:58
Myślę Jacku że nie masz co bronić, dla mnie kicha straszna, mydło na brzegach i to nawet nie bardzo odległych od centrum, duże AC, kiepska rozpiętość generalnie jak małpka.

tml
11-05-2010, 17:01
Właśnie miałem napisać, niebo blacha w tym przypadku wywołało wielkie AC ;)

Ale... To były JPGi. Zobaczymy co pokażą z RAWów...

lesiu999
11-05-2010, 17:52
....
- redukcja na podpiątą optykę z lustrzanek Alfa nie przenosi AFu ?????
-....

Tu chodzi o śrubokręt, to maleństwo go nie ma więc nie ma jak przenieść, ale AF działać będzie z obiektywami SSM i SAM (czyli wyposażonymi w silnik )

Jacek_Z
11-05-2010, 18:06
ta część informacji prasowej nie jest napisana zbyt jasno.
"Zastosowanie oferowanego oddzielnie adaptera LA-EA1 umożliwi ponadto użycie ponad 30 obiektywów i telekonwerterów systemu α, jak również wielu starszych konstrukcji z mocowaniem A (tylko w trybie ręcznej regulacji ostrości)."

wesol
11-05-2010, 18:46
nie wiem kto wykonywał te sample dla optycznych, ale ludzie bardziej starają się przy zdjęciach na allegro, niż oni pokazując możliwości tej nowej alfy - ani kadr, ani światło, ani ostrość - przecież te zdjęcia są albo poruszone, albo AF działa niezależnie od obiektywu i body, myślę, że należy poczekać z ocenami na coś rzeczywiście przygotowanego, bo to wygląda jakby pani Kasia wyszła przed biuro i pierdzielnęła kilka pstryków

meliszipak
12-05-2010, 00:19
LIPA i tyle. Brzydkie to to, a zdjęcia sami widzieliście...

superkomornik
12-05-2010, 12:53
Przecież te zdjęcia są poruszone, nie lepiej poczekać z ocenami na POPRAWNIE wykonane sample?

acidjazz
12-05-2010, 14:12
Sample można znaleźć tutaj (http://www.imaging-resource.com/PRODS/NEX5/NEX5GALLERY.HTM)

Wydaje mi się, że są bliżej prawdy

wesol
12-05-2010, 14:24
szkoda, że ludziów nie ma w kadrze, ale to wygląda jak dla mnie zdecydowanie lepiej niż to coś z optycznych, choć może ja mam niewygórowane wymagania, z drugiej strony 2,5k za zestaw z kitem to jak dla mnie jeszcze za dużo

wyrwiflak
12-05-2010, 15:40
myślę że będzie tańszy

wojteh
12-05-2010, 15:56
co z tego ze to wszystkie takie małe - jeśli kasa za to i tak ogromna wg. mnie - po co mam mieć takie coś jak można mieć jakieś tanie body np. d40 z 50/1,8 wielkie to już nie jest - a bez porównania lepsze zdjęcia .. a koszt dużo mniejszy ...

ja i tak postawiłem na sigmę DP1 lub jak bozia $ da DP2 - cena niska - a to co oferuje przebija ww. kilka razy ...

bogdi64
12-05-2010, 18:44
co z tego ze to wszystkie takie małe - jeśli kasa za to i tak ogromna wg. mnie - po co mam mieć takie coś jak można mieć jakieś tanie body np. d40 z 50/1,8 wielkie to już nie jest - a bez porównania lepsze zdjęcia .. a koszt dużo mniejszy ...

...
przepraszam - ale to zupełnie dwa inne aparaty dla innych odbiorców --
dla mnie dobra opcja 1600 akceptowalne, muszą przecież coś zrobić dla klientów którzy byli zadowoleni z R1 (ja i używam cały czas) - jeśli uda im się zrobić aparat z porównywalną głośnością właśnie do R1 -to będę jednym z pierwszych kupujących - bo niestety OLEK klepie taaak głośno, że cała filozofia "dalmierzówki" w łeb wzięła
a cena NEX3 z dwoma szkiełkami za 2400 - to dla mnie cena akceptowalna w pełni

Mavierk
12-05-2010, 19:04
to te soniacze będą takie tanie jak barszcz? Nie wieeerzęę :)

wesol
12-05-2010, 20:16
czy kolega wojteh ma jakąś krucjatę w sprawie sigmy i jej wspaniałości? - założyłeś wątek już tylko o niej, ciągle żywy jest wątek o wspaniałościach fufu S5, ale to jest wątek o kompaktach sony z wymienną optyką (póki co tylko 2 modele) :)
a porównywanie lustrzanki do cyfrowego dalmierza jest właśnie tym czego oczekujemy, a d40 to już w ogóle szczyt techniki... i ma lustro a żaden kompakt z wymienną optyką go nie ma, więc rzeczywiście do dupy - płacić więcej za mniej elementów :)

deep
12-05-2010, 23:04
Troszkę fotek zabawek z podpiętymi szkiełkami:
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/pview/20100512_366405.html

I mamy sampelki i filmik:
http://www.dpreview.com/news/1005/10051202sonynex5samplesgallery.asp

wyrwiflak
13-05-2010, 09:53
d40 z 50/1,8 wielkie to już nie jest - a bez porównania lepsze zdjęcia .. a koszt dużo mniejszy ...

a moduł dający AF ile kosztuje do tego zestawu? :)

superkomornik
13-05-2010, 10:55
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/366/405/html/082.jpg.html

:mrgreen:

Ale aparacik faktycznie malutki, mniejszy od Pena. Gdyby jeszcze zrobili zestaw naleśników, coś w deseń Pentaxowych pancake Ltd.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/05/4191020527_56d002cf07-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2780/4191020527_56d002cf07.jpg)

hds
13-05-2010, 11:09
w ogóle nie wiem, co to niby ma być za atut 'malutki', mógłby być ciut większy i np. mieć stabilizację i bagnet jak sony alfa.
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/366/405/html/087.jpg.html przecież, palce lewej ręki się plączą z palcami prawej:P
gdyby jeszcze gripa zrobili :P
ech... jak dla mnie kolejny 'gadżet', musiałbym mieć nadmiar kasy, żeby na coś takiego wydać..

superkomornik
13-05-2010, 11:15
w ogóle nie wiem, co to niby ma być za atut 'malutki', mógłby być ciut większy i np. mieć stabilizację i bagnet jak sony alfa.
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/366/405/html/087.jpg.html przecież, palce lewej ręki się plączą z palcami prawej:P
ech... jak dla mnie kolejny 'gadżet', musiałbym mieć nadmiar kasy, żeby na coś takiego wydać..

A gdyby był ciut wiekszy to ludziska narzekali by, że jest za duży jak Pen i nie wchodzi do kieszeni...
Atutem jest to, że dzieki mały gabarytom łatwiej upchnąć go w kieszeni. Dużą to ja mam lustrzankę.
I nie wiem po co bagnet Alfa, że niby dla lustrzankowych obiektywów A? Przecież mocowanie to nie wszystko, jest jeszcze odległość od matrycy (więc musi być "pierścień pośredni").

wojteh
13-05-2010, 11:17
nie może źle zostałem zrozumiany - dla mnie taki kompakt - powinien spelniac rolę aparatu do torby która codziennie targam do pracy i zawsze przy mnie jest lub jako awaria w plecaku z D700 - szukalem - patrzylem na wszystkie te kompakty z wymienna optyka ale jak dla mnie kwota około 2,5-3 tys - jest wielkim nieporozumieniem - zalezy mi tez na jakość mialem i uzywalem Canona G10 i nie polecam - podobno 11 jest lepsza ...

to co pokazuje sony jeśli będzie poniżej 2 tys - jest dla mnie ok ... ale właśnie z takimi naleśnikami jak na zdjęciu powyżej ... - by naprał ten aparat gabaryty kompaktu a nie obiektywu z doklejona "dupka"

tu idealnie sigma mi pasuje ... a to ze robi super zdjęcia ....

wyrwiflak
13-05-2010, 11:33

Za to NEX3 trzyma się już całkiem ok - oceniając z obrazka:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/05/086_s-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/366/405/086_s.jpg)

hds
13-05-2010, 11:34
A gdyby był ciut wiekszy to ludziska narzekali by, że jest za duży jak Pen i nie wchodzi do kieszeni...
Atutem jest to, że dzieki mały gabarytom łatwiej upchnąć go w kieszeni. Dużą to ja mam lustrzankę.
I nie wiem po co bagnet Alfa, że niby dla lustrzankowych obiektywów A? Przecież mocowanie to nie wszystko, jest jeszcze odległość od matrycy (więc musi być "pierścień pośredni").

ok. 2cm załatwiłoby sprawe. To musisz mieć mieć duże kieszenie, chyba że np. 18-55 gdzie indziej upchniesz:)
jak na moją kieszeń jest za duży, nawet jakby miał 'placki' ja PEN

Pawel Pawlak
13-05-2010, 11:42
ja tam inaczej widzę najwyrazniej, ale z chęcią zobaczyłbym taką matrycę, podobnie oprogramowaną w następcy D90 anl d300. Moim zdaniem obrazej JPGi są świetne (te nie poruszone).

bogdi64
13-05-2010, 11:50
nie może źle zostałem zrozumiany - dla mnie taki kompakt - powinien spelniac rolę aparatu do torby która codziennie targam do pracy i zawsze przy mnie jest lub jako awaria w plecaku z D700 - szukalem - patrzylem na wszystkie te kompakty z wymienna optyka ale jak dla mnie kwota około 2,5-3 tys - jest wielkim nieporozumieniem - zalezy mi tez na jakość mialem i uzywalem Canona G10 i nie polecam - podobno 11 jest lepsza ...

to co pokazuje sony jeśli będzie poniżej 2 tys - jest dla mnie ok ... ale właśnie z takimi naleśnikami jak na zdjęciu powyżej ... - by naprał ten aparat gabaryty kompaktu a nie obiektywu z doklejona "dupka"

tu idealnie sigma mi pasuje ... a to ze robi super zdjęcia ....

właśnie to nie jest kompakt !!! - choć by przez wielkość matrycy, nie zawsze można się pokazać z wielką lustrzanką, a jakość może być elementem decydującym (przyzwoite 1600) jak również w kompaktach (czytaj g11) nie każdemu pasuje szum wyłażącego obiektywu) - który w pewnych sytuacjach wprost go dyskwalifikuje. a dalej mając go w łapie wyglądasz jak użytkownik małpki, czekam teraz na test głośności, gdyż również w pewnych sytuacjach lustrzanka jest nie do użycia (dlatego używam R1) który jest pozbawiony wad lustrzanki i kompaktu, choć właśnie czasem brakuje możliwości dopięcia jeszcze czegoś innego ze szkiełek i R1 nie toleruje wyższych czułości, więc jeśli głośność będzie porównywalna do R1 - to uważam, że znajdzie on wielu nabywców (o to się nie martwię), a optyka zostanie na pewno dorobiona, a w tej chwili już będzie możliwość stosowania, ob choć by minolty (a było kilka dobrych) - jeśli oczywiście jakość wyświetlacza pozwoli trafnie ustawiać ostrość w MF - dlatego porównywanie go do kompaktów lub lustrzanek jest WIELKIM NIEPOROZUMIENIEM gdyż jest to zupełnie inna klasa aparatów, dla innej grupy odbiorców, a cena ? - R1 w momencie wyprzedaży kosztowała ok 3000 i nikt nie narzekał na cenę, dziś na aukcjach ma średnie ceny x2 cena d40 z kitem i porównywalną z nowym g11 - więc osobiście liczę na to, że to właśnie będzie godny następca i z niecierpliwością czekam na pierwsze modele w sklepie, tak jak czekałem na OLKA który niestety nie spełnił oczekiwań -

Piotr_
13-05-2010, 12:20
ja tam inaczej widzę najwyrazniej, ale z chęcią zobaczyłbym taką matrycę, podobnie oprogramowaną w następcy D90 anl d300. Moim zdaniem obrazej JPGi są świetne (te nie poruszone).

Jak by Sony planowało sprzedaż tych matryc Nikonowi to byłyby w D300s. Nikon będzie męczył te 12 Mpix aż Sony się zlituje w tym czasie tłumacząc, że tak jest lepiej. Tak samo było z FF, które nikomu w Nikonie nie było potrzebne do momentu aż ktoś sprzedał te matryce Nikonowi. Dopóki Sony startowała na rynku DSLR Nikon dostawał matryce od razu (był D300 a zaraz potem A700 i to na początku fatalnie oprogramowany). Teraz zabawa się skończyła a Sony będzie wykorzystywać zależność konkurenta dając mu dostęp do produktów o jedną generację do tyłu. Tę 14 Mpix matrycę zobaczymy w Nikonie dopiero gdy lustrzanki Sony będą dostawać nowsze.

Pawel Pawlak
13-05-2010, 12:31
Jak by Sony planowało sprzedaż tych matryc Nikonowi to byłyby w D300s. Nikon będzie męczył te 12 Mpix aż Sony się zlituje w tym czasie tłumacząc, że tak jest lepiej. Tak samo było z FF, które nikomu w Nikonie nie było potrzebne do momentu aż ktoś sprzedał te matryce Nikonowi. Dopóki Sony startowała na rynku DSLR Nikon dostawał matryce od razu (był D300 a zaraz potem A700 i to na początku fatalnie oprogramowany). Teraz zabawa się skończyła a Sony będzie wykorzystywać zależność konkurenta dając mu dostęp do produktów o jedną generację do tyłu. Tę 14 Mpix matrycę zobaczymy w Nikonie dopiero gdy lustrzanki Sony będą dostawać nowsze.

Nie wiemy, jakie są relacje między sony a nikonem. Nigdy "s" nie dostawały nowych matryc. Moja teoria jest taka, że D3s też nie dostał nowej tylko zmodyfikowaną - wystaczyły lepsze mikrosoczewki, przetworniki D/A, inne przetwarzanie danych i można było uzyskać taką porpawę obrazu. Więc nie widzę powodu dlaczego d300s miałoby dostać nową matrycę. Poza tym, nikon pokazał że ptrafi robić sam matryce, a dało się słyszeć także wypowiedzi przedstawicieli koncernu, że zastanawiają sie nad wprowadzaniem tylko swoich matryc do DSLRów. Jak do tej pory, pomimo kilk proroctw upadku nikona, ma się on dobrze i ja wierzę że źle nie będzie. Nie sądzę żeby w przyszłych modelach nikon musiał zagospodarowywać odpadki po sony.
Co nie zmienia faktu że matryca z a550 i tych nowych wynalazków sony mi sie podoba.

Piotr_
13-05-2010, 13:09
Nie wiemy, jakie są relacje między sony a nikonem. Nigdy "s" nie dostawały nowych matryc. Moja teoria jest taka, że D3s też nie dostał nowej tylko zmodyfikowaną - wystaczyły lepsze mikrosoczewki, przetworniki D/A, inne przetwarzanie danych i można było uzyskać taką porpawę obrazu. Więc nie widzę powodu dlaczego d300s miałoby dostać nową matrycę. Poza tym, nikon pokazał że ptrafi robić sam matryce, a dało się słyszeć także wypowiedzi przedstawicieli koncernu, że zastanawiają sie nad wprowadzaniem tylko swoich matryc do DSLRów. Jak do tej pory, pomimo kilk proroctw upadku nikona, ma się on dobrze i ja wierzę że źle nie będzie. Nie sądzę żeby w przyszłych modelach nikon musiał zagospodarowywać odpadki po sony.
Co nie zmienia faktu że matryca z a550 i tych nowych wynalazków sony mi sie podoba.

Nikt nie wieści upadku Nikona. Jak się Sony wypnie to mogą postawić własną fabrykę przecież robią maszyny wykorzystywane przy produkcji matryc. Mogą też zamówić matryce np Canona i to dopiero byłaby jazda na forach internetowych :-) Zresztą to wszystko dywagacje. Nowsza matryca DX w Nikonie nie pojawi się wcześniej niż za 1,5 roku w następcy D300s.

wesol
13-05-2010, 14:59
Prawdziwa jazda na forach internetowych by była, gdyby nikon dogadał się z fuji i zaimplementował EXR do swoich body w dużym rozmiarze :)
takie body D3 z matrycą EXR i napisem do wyboru - Nikon D4/Fuji S6 Pro :)

wojteh
13-05-2010, 17:29
właśnie to nie jest kompakt !!! - choć by przez wielkość matrycy, nie zawsze można się pokazać z wielką lustrzanką, a jakość może być elementem decydującym (przyzwoite 1600)...... -

wiec co powiesz na temat Sigmy DP2 - wypisz wymaluj spełnia Twoje wymagania ..... a co potrafi DP1 o DP2 pokazuje ten Pan http://www.rytterfalk.com/

Pawel Pawlak
13-05-2010, 17:32
wiec co powiesz na temat Sigmy DP2 - wypisz wymaluj spełnia Twoje wymagania .....
przyzwoite iso1600 ?? wymienna optyka ??

wojteh
13-05-2010, 17:34
sorry przeoczyłem wymienna optyka ISO jest "przyzwoite" w DP2 - a ten kompakt kosztuje 1999 zł (myślałem o przytoczonym R1)

pierwsze z google http://migsvuitton.com/blog/2009/06/sigma-dp2-iso-1600/

http://www.dpreview.com/reviews/sigmadp2/page10.asp

ale ok - mi po prostu nie pasuje sony i tyle. Wymyślam wiec co bardzie akurat MI bardzie podchodzi - na pewno kazdemu cena im niższa tym bardziej będzie się podobała :)

sorry za OT

jeśli ten sony z jakimś kitowym naleśnikiem zejdzie poniżej 2 tys to będzie łakomy kąsek ....

Pawel Pawlak
13-05-2010, 21:14
wiesz, ja też nie jestem miłośnikiem sony, ale patrząc na obrazowanie A550 i teraz tych cudoków to uważam że zrobili olbrzymi krok naprzód.

wesol
13-05-2010, 21:20
może wreszcie na coś przydadzą się inżynierowie z konica-minolta, którzy zapewne współdziałali, jak nie tworzyli :)
dobry kierunek, nie zdziwiłbym się gdyby za 5 lat to sony alfa było najczęściej kupowanym systemem dslr... bo te cudaki mogą rynek opanować jeszcze szybciej

vasco5
13-05-2010, 21:46
już w tej chwili z tego co czytałem to największy udział w sprzedaży lustrzanek w 2009 roku w Polsce miała firma Sony...

więc ostro marketingowcy działają... a do tego A450/A500/A550 to na serio bardzo dobre aparaty jak za te pieniądze, za które można je kupić...

deep
14-05-2010, 14:08
Wracając do tematu, mamy kolejne fotki i opis:
http://www.wapy.com/entiz/read.php?num=2793

Dla mnie za słabo, kolejna strona której zdjęcia potwierdzają to co już pisałem, brzegi marne a narożniki jeszcze gorsze, kolorystyka słaba, odcienie skóry bardzo kiepskie, AC duże, normalnie marnuje się potencjał dużej matrycy bo obrazek przypomina ten z głuptaków z miniaturowymi matrycami (oprócz szumów na wysokich iso, ale na niskich mamy charakterystyczną kolorową papkę jak w innych produktach sony)

tomdoe
14-05-2010, 17:00
W UK w sieci sklepów Jessops juz pojawiły się pre-ordery

Sony NEX-3 Silver + 16mm Lens Pre-order Deal £449.00
http://www.jessops.com/online.store/products/77685/show.html

Sony NEX-3 Black + 18-55mm Lens Pre-order Deal £489.00
http://www.jessops.com/online.store/products/77675/show.html

Sony NEX-3 Red + Twin Lens Pre-order Deal £579.00
http://www.jessops.com/online.store/products/77672/show.html

Sony NEX-5 Black + 16mm Lens Pre-order Deal £549.00
http://www.jessops.com/online.store/products/77681/show.html

Sony NEX-5 Black + 18-55mm Lens Pre-order Deal £589.00
http://www.jessops.com/online.store/products/77677/show.html

Sony NEX-5 Black + Twin Lens Pre-order Deal £679.00
http://www.jessops.com/online.store/products/77682/show.html

wojteh
15-05-2010, 17:01
najtaniej 2,2 k - czyli za kilka miesięcy - cena będzie już fajna

wesol
15-05-2010, 17:45
http://www.bhphotovideo.com/c/search?Ntt=nex-5&N=0&InitialSearch=yes - tutaj po przeliczeniu już nawet poniżej 2k zł z obiektywem 16mm
nie zdziwiłbym się, gdyby docelowo doszli w okolicach 1,5k zł za taki kit zestaw

dla mnie największą zaletą tego sony jest fakt, że matryca APS-C jest większa od tej micro 4/3 dzięki czemu łatwiej o szeroki kąt, a z pewnością taniej

znowu jakieś pitu pitu: http://www.fotografuj.pl/Article/Sony_NEX_5_pierwsze_wrazenia_i_przykladowe_zdjecia/id/239/page/1#content

tomdoe
15-05-2010, 17:53
http://www.bhphotovideo.com/c/search?Ntt=nex-5&N=0&InitialSearch=yes - tutaj po przeliczeniu już nawet poniżej 2k zł z obiektywem 16mm
nie zdziwiłbym się, gdyby docelowo doszli w okolicach 1,5k zł za taki kit zestaw

Ale to jest w USA a tam zawsze wszystko jest tańsze, nie ma co się sugerować cenami z USA bo to nijak ma się do Europy

wesol
15-05-2010, 17:56
oczywiście nie będę się spierał, że to nie wnosi za wiele dla ogółu Polaków, ale akurat koleżanka leci do NY w okolicach lipca do znajomego... dalej już chyba jasne :)
po prostu dobra okazja do okazji :)

tomdoe
15-05-2010, 18:06
No tu się z tobą zgadzam :)

A wracając do NEX'a w/g niepotwierdzonych źródeł już we wrześniu możemy spodziewać się kolejnego modelu NEX-7

http://gadzetomania.pl/2010/05/15/plotki-aparat-sony-nex-7-juz-we-wrzesniu
źródło http://eoshd.com/content.php?183-Sony-NEX7-to-rival-GH2-in-September

Motorniczy
15-05-2010, 18:08
A zdjęcia bardzo kiepskie:
http://optyczne.pl/2931-nowo%C5%9B%C4%87-Sony_NEX-5_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe_i_pierwsze_wra%C5%B Cenia.html

Kiepskie zapewne pod względem ostrości bo o tym chciałem napisać .. właśnie a widziałeś kiedyś ostre zdjęcie wykonane w testach z Optyczne.pl ?:) bo ja nigdy. Pozdro

lesiu999
15-05-2010, 20:14
........
ale ok - mi po prostu nie pasuje sony i tyle.............

No właśnie... wielu ma złe opinie o sony tylko dlatego że to się sony nazywa i gdyby ten sam sprzęt miał znaczek jego ulubionej firmy to byłby już super. Ehh...

A co do mojej poprzedniej wypowiedzi że przejściówka z bagnetu E na A przekazuje AF to się pomyliłem, nie ma :( Co gorsza sony postanowiło wsadzić tam jakieś dziwne złącze do lampy błyskowej zamiast dać normalne sanki... ehh... A już myślałem że A700 straci pozycję drugiego body... a tak trzeba dalej tachać oba...

Mavierk
15-05-2010, 20:33
Motorniczy ostre masz na myśli wyostrzone? :P

wojteh
15-05-2010, 20:46
bardziej mi chodziło nie o markę "sony" a ten określony model - potrzebny mi dobry aparat który mogę nosić co dzień ze sobą noszenie S3pro czy teraz SD10 nie jest najwygodniejsze - z kompaktów próbowałem panasonica i canona - ale to nie to - teraz już zamówiłem sigmę

taki sony mógłby być akurat tym czym szukam pod warunkiem dobrej ceny (niestety nie mogę sobie pozwolić na duży wydatek)

Piotr_
19-05-2010, 08:22
Sony ogłosiło dpreview (http://www.dpreview.com/news/1005/10051801sonynexlens.asp), że wszystkie naleśniki 16 f2,8 które udostępniano do testów (te na specjalnie organizowanej w celu promocji NEX-a imprezie w Chorwacji też) są w wersji przedprodukcyjnej a te produkcyjne to będą zdecydowanie lepsze i będą wymiatać. Sony to wspaniała firma. W ciągu miesiąca (w czerwcu mają być w sprzedaży) przeprojektuje szkło i natrzepie odpowiednią ilość tak by wszędzie były dostępne 8-)

wojteh
19-05-2010, 09:20
wow .... chyba sprzedam nikona kupię sony

deep
19-05-2010, 18:23
Kolejna partia fotek i porównań do innych zabawek:
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/special/20100520_368000.html

i jakby komuś było mało to jeszcze to:
http://www.wapy.com/entiz/read.php?num=2810

Bielik
03-06-2010, 20:04
http://dpreview.com/news/1006/10060302sony16mmsamplesgallery.asp sample z oficjalnej 16mm.

bogdi64
05-06-2010, 22:17
i taka jakość dla mnie jest OK - jeśli tylko będzie cichy, to -,,,,,,,będzie mój ;)

fotojacek
10-06-2010, 23:21
http://img121.imageshack.us/img121/8693/dsc01776d.jpg
Prosto z puszki iso 800

adam.dorozinski
11-06-2010, 00:20
Gdyby jeszcze panowie marketingowcy nie stwierdzili że gorąca stopka to zbędny wodotrysk, byłoby całkiem przyjemnie :]

koniecpolska
11-06-2010, 10:10
http://img121.imageshack.us/img121/8693/dsc01776d.jpg
Prosto z puszki iso 800No i czego to zdjęcie ma dowodzić? Daje radę jak inne sprzęty (każdej innej firmy) typu DSLR czy bezlustrowce.

Niestety widać mocne aberracje chromatyczne.

Ja tam się z produków Nex czy NX cieszę bo jest nadzieja, że bezlustrowce potanieją.

Jak narazie najbliżej ideału jest Olek E-PL1
- stabilizacja w body
- wbudowana lampa z możliwością sterowania zewnętrznych lampek czyli jednocześnie idzie używać mocnego lampiona i wizjera EVF
- złącze do EVF (i bardzo porządny zewnętrzny EVF czy VF-2)
- najwięcej systemowych obiektywów (M Zuiko i Lumix G)
- współpraca (np. AF) z większością szkieł systemu 4/3 (Zuiko)
- systemowe szkła mają małe gabaryty

mpwt
11-06-2010, 10:48
No i czego to zdjęcie ma dowodzić?

No jak to co? Że Olek E-PL1 jest najlepszy (i lepszy od lustrzanek), prawda :p

wyrwiflak
11-06-2010, 11:15
Gdyby jeszcze panowie marketingowcy nie stwierdzili że gorąca stopka to zbędny wodotrysk, byłoby całkiem przyjemnie :]

Kiedy stopka jest zwyczajnie za duża i się by nie zmieściła :) Zresztą w jakimkolwiek kompakcie segmentu "modny gadżet" trudno dopatrzyć się stopki. Pozostaje miec nadzieje że linia NEXów będzie uzupełniona o model w którym maksymalny nacisk nie zostanie skierowany na minimalizację ilości przycisków i wymiarów i wtedy stopkę zmieszczą.

koniecpolska
11-06-2010, 12:10
i lepszy od lustrzanekPo pierwsze, w pewnych aspektach jest lepszy, w pewnych taki sam, a w jeszcze innych jest gorszy ... o ile mi wiadomo to jeszcze nie znaleziono "Świętego Grala" w jakiejkolwiek dziedzinie.

Po drugie, skąd ta presja na ciągłe porównywanie bezlustrowców (kompaktów z wymienną optyką) do lustrzanek czy "zwykłych" kompaktów. Każdy wystarczająco inteligentny i wystarczająco świadomy "fotograf" wie jaki wybrać sprzęt aby ten jak najbardziej wpisywał się w profil jego potrzeb. I tak jeden wybierze kompakta, drugi lustrzankę, trzeci bezlustrowca, czwarty cyfrowego dalmierza, piąty cyfrowy MF, szósty kliszaka .... itd.

maciej007
11-06-2010, 12:58
Po pierwsze, w pewnych aspektach jest lepszy, w pewnych taki sam, a w jeszcze innych jest gorszy ... o ile mi wiadomo to jeszcze nie znaleziono "Świętego Grala" w jakiejkolwiek dziedzinie.

Po drugie, skąd ta presja na ciągłe porównywanie bezlustrowców (kompaktów z wymienną optyką) do lustrzanek czy "zwykłych" kompaktów. Każdy wystarczająco inteligentny i wystarczająco świadomy "fotograf" wie jaki wybrać sprzęt aby ten jak najbardziej wpisywał się w profil jego potrzeb. I tak jeden wybierze kompakta, drugi lustrzankę, trzeci bezlustrowca, czwarty cyfrowego dalmierza, piąty cyfrowy MF, szósty kliszaka .... itd.

Jestem za , zakazać porównywania :) i tak każdy wybierze coś innego.
Ciekawe kiedy wielcy lusterkowcy C i N pokażą coś podobnego , wydaje się wielce prawdopodobne że korpusy bez lustra to olbrzymia część rynku. Duża matryca , niskie(ceny) szumy , mała waga , szkła systemowe i byłoby super.

koniecpolska
11-06-2010, 13:35
... szkła systemowe i byłoby super.Zgadzam się, ale w sensie systemu "kompaktu z wymienną optyką" przede wszystkim. Szkło powinno być małe i lekkie, bo inaczej wyjdzie pokraka typu standardowy zoom do NEX Sonego.

Owszem dobrze byłoby aby szkła z bliźniaczego systemu DSLR jak najbardziej pasowały, ale nie za wszelką cenę. Dla mnie niechaj szkło będzie małe i lekkie, nawet jeśli winieta, AC, zniekształcenia miałyby być korygowane softem puszki. Na fotkach 10x15 czy nawet 20x30 i tak nie będzie widać różnicy, a na obiektyw nie będzie trzeba wydawać majątku.

mpwt
11-06-2010, 14:35
o ile mi wiadomo to jeszcze nie znaleziono "Świętego Grala" w jakiejkolwiek dziedzinie.

Ale jest jeden bliski ideału ;)

bogdi64
11-06-2010, 15:05
kiedyś był i tak na niego narzekano, wyprzedził epokę i przepadł z kretesem, doceniony parę lat po zakończeniu produkcji

Niedzwiedz
11-06-2010, 15:29
mocowanie bagnetowe sony E to ich systemowe mocowanie ? mozna wpiac np sigme 30 1,4 wyprodukowana dla sony ?

superkomornik
11-06-2010, 18:59
To jest nowe mocowanie, nic nie wepniesz oprócz nowych szkieł ;-)

tml
11-06-2010, 21:20
chyba, że przez adapter?

superkomornik
11-06-2010, 21:23
Ano. Ale bez AF, więc się nie liczy ;)

MobyDick
13-06-2010, 11:40
mozna wpiac np sigme 30 1,4 wyprodukowana dla sony ?
A jak niby byś miał to zrobić? Odległość robocza ww lustrzance systemu Sony o ile pamiętam to 45 mm, a w NEX-e jakieś 20 kilka. Musi być adapter. Ma wyjść niebawem, cena wyjściowa ok 500 zł.

domi
13-06-2010, 19:33
Nie 20mm tylko 18mm. E to od słowa eighteen, które właśnie to oznacza.

Też wolałbym stabilizację w body, ale z drugiej strony jak ma być małe to tak dobrze to to nie będzie niestety. Olki (zarówno pen jaki E-LP1) mają w body, ale jej skuteczność u olka jest wyjątkowo mizerna niestety. W jasnych stałkach/naleśnika lepsze to niż nic, ale w innych?

Jakiś czas temu ktoś pytał mnie o mały aparat z dobrą jakością. Poleciłem wszelkie bezlusterkowce i z nich kupująca osoba powiedziała, że poczeka ale weźmie sony. Czemu? Po prostu na amatorze robi ten aparat największe wrażenie. Na fotopolis pisali, że w Japonii wyprzedają się wszystkie dostępne w sklepach. Osobiście też byłem deko zaskoczony ile rzeczy do tego aparatu włożyli, ale póki co nie kupię - bo może canon czy nikon podejmą jakieś kroki i będzie jeszcze ciekawiej :)

Jeszcze - co do adaptera i braku AF. Niby mieli taki który go wspierał, ale działał bardzo wolno. Śrubokręta nie włożą do adaptera napewno, jakąś szansę na obiektywy z silnikami w body jest, w wywiadzie mówili, że mają w planie wypuszczenie. Tylko po co? Podpinanie szkieł z lusterek do evila mija się z sensem. To już lepiej zerknąć na i-tak-manualne leikowe szkiełka.

MobyDick
13-06-2010, 19:48
No AF szybki nie będzie. Obiektywy od lustrzanek nie są przystosowane do pracy z AF-em opartym na zasadzie detekcji kontrastu. Co do 18 mm odległości roboczej masz rację, nie wiedziałem dokładnie ile ona wynosi i strzeliłem w ciemno.

domi
13-06-2010, 20:40
20mm miał olek i panas w m4/3. Z kolei samsung ma aż 25,5mm. Teoretycznie więc NEX ma największe możliwości w przejściówkach. Zważywszy na dodatkowo większą średnicę bagnetu to można spokojnie zrobić przejściówkę pod m4/3. Novoflex już zapowiedział, że pojawi się to co już pojawiło pod m4/3.

Co do AF to przy wprowadzaniu m4/3 bardzo mnie dziwiło, że stare obiektywy potrzebują upgrade firmware, a i to nie wszystkie działają. O ile kwestia śrubokręta jest oczywista o tyle coś dziwnego z tymi obiektywami na LV. W sony zupełnie jednak bez żalu - SSM-y są duże, pełnoklatkowe, drogie i nie nadają się zupełnie do NEX, natomiast to całe (nieliczne) badziewie z SAM zostanie pewnie i tak szybko zrobione w E-wersji. Zresztą - jak już wspominałem podpinanie szkiełek z lusterek nie ma najmniejszego sensu. Jak ktoś tak chce niech kupuje lustro.

MobyDick
13-06-2010, 20:48
Ciekawe porównanie 18-55 SAM z bagnetem A z 18-55 z bagnetem E link (http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=86,60&fullscreen=true&av=5,5&fl=24,24&vis=VisualiserSharpnessMTF,VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&&config=LensReviewConfiguration.xml%3F2)
Wychodzi na to że Sony robi coraz lepsze konstrukcje, albo mniejsza odległość robocza pozwala na stworzenie lepszej konstrukcji.

bogdi64
13-06-2010, 20:50
ja tego nie porównuję do lustrzanki, sony kiedyś wypuściło R1 (mam go cały czas) uważam, za wspaniały aparat (bez konkurencji w swojej klasie) cały czas czekałem na R2, ale sony zaprzestało inwestować w ten model (a szkoda) dla mnie to może być następcą właśnie R1, więc wymagania wobec następcy ? - to poprawienie wad (nielicznych) R1, czyli wyższa użyteczna czułość (po fotkach testowych widzę, że jest lepiej) i utrzymanie głośności R1, nie ma tradycyjnej migawki, więc głośność powinna być na zbliżonym poziomie (olek jest głośny jak cholera), jeśli do tego poprawią AF - to będzie naprawdę dobrze, cena R1 w momencie wejścia na rynek to ok 7000, w momencie wyprzedaży modelu to było ok 3000, więc proponowana cena na poziomie ok 2400 jest ceną przyjemną, akceptowalną i nie mam zamiaru tego modelu porównywać z lustrzanką bo to zupełnie inna klasa i aparat, który znów praktycznie nie będzie miał konkurencji - bo na razie na rynku nie ma nic podobnego (czyli z migawką elektroniczną i z tą wielkością matrycy)

wyrwiflak
13-06-2010, 21:12
bo inaczej wyjdzie pokraka typu standardowy zoom do NEX Sonego.

w jakim sensie pokraka? Ten kit jest na prawdę mały, tyle że NEX5 z którym go najczęściej się pokazuje jest zupełnie nieprzyzwoicie mikroskopijny stąd obiektyw wygląda na większy niż faktycznie jest. Wystarczy porównać wymiary z np kitem 18-55 NX10 czy kitem Panasa z G1. Jedynie Kit olka z PENów poprzez swoją nietypową zamykaną konstrukcję jest wyraźnie krótszy ale tylko w trybie podróżnym.

domi
13-06-2010, 23:45
R1 już nigdy nie będzie. Kto dzisiaj wyłoży min. 3kzł za hybrydę? Na dobrą sprawę bardzo zbliżonym zestawem był A200 + 16-80 Zeiss. Kosztowało to też tyle samo, ale dawało wiele lepsze możliwości od iso po optykę (po prostu wymienną).
Sony zapewne puści jakiś aparat typu G1/GH1/G2 - czyli formatu niewielkiej lustrzanki. Dalej to jednak nie będzie R1. Segment wypaśnych hybryd już dawno umarł i właściwie od lat nie ma tu czegokolwiek ciekawego. Pozostały tylko ultra długie zoomy i niewielkie, zwarte aparaciki. No dobra, casio ma jeszcze tego swojego EX1, ale ludzie traktują go raczej jako ciekawostkę, a nie prawdziwie użytkowy aparat.

xMAREKx
14-06-2010, 00:31
kiedyś był i tak na niego narzekano, wyprzedził epokę i przepadł z kretesem, doceniony parę lat po zakończeniu produkcji

Tak z ciekawości, co to było?

[edit] R1 masz na myśli? W sumie to olki E10 i E20 były koncepcyjnie podobne.

bogdi64
14-06-2010, 09:18
Tak z ciekawości, co to było?

[edit] R1 masz na myśli? W sumie to olki E10 i E20 były koncepcyjnie podobne.

minolta 9000 af - nie mówię o cyfrze

bogdi64
07-07-2010, 15:00
no to mamy już w sprzedaży !!

malyd77
14-07-2010, 00:18
Jak Sony zrobi taki marketing przy NEXach ja zrobiło z Alfami to myślę że nastanie początek końca zaawansowanych kompaktów, lustrzanek low-end.

Ale mam do Was pytanie, piszą że niedługo powstaną różne adaptery do tych NEX-ów umożliwiające podpięcie obiektywów różnych marek w tym Nikona. Jak wtedy jest z AF będzie działał czy też pozostanie ostrzenie ręczne.

http://www.dl-kipon.com/onews.asp?id=68

to ma jakiś sens czy tylko wyciąganie kasy z portfeli naiwnych ludzi.?

domi
14-07-2010, 00:27
Nie będzie działał jakikolwiek AF poza tym który jest z obiektywami dedykowanymi. Podobno trwają pracę nad adapterem umożliwiającym współpracę z obiektywami bagnetu A z AF (ale tylko tam gdzie jest silnik). Efekty podobno są na tyle marne, że szkoda sobie głowy zawracać.

Zresztą po co kupować małe body, by podpiąć do niego lustrzankowego klocka + przejściówkę?

yendash
14-07-2010, 10:28
Nie będzie działał jakikolwiek AF poza tym który jest z obiektywami dedykowanymi. Podobno trwają pracę nad adapterem umożliwiającym współpracę z obiektywami bagnetu A z AF (ale tylko tam gdzie jest silnik). Efekty podobno są na tyle marne, że szkoda sobie głowy zawracać.

Zresztą po co kupować małe body, by podpiąć do niego lustrzankowego klocka + przejściówkę?

Nie ma żadnego sensu ale producenci wietrzą w tym niezły rynek. Świat kocha gadżety i 5 aparatów w rodzinie. Tak to się teraz porobiło.

superkomornik
14-07-2010, 10:45
nex-3 + 16/2.8 - 1800zł. Jak dla mnie świetna cena :) Będa walczyć w taki sam sposób jak na rynku dslr.

malyd77
14-07-2010, 11:47
tak obserwuję ten nowy system i tak zastanawiam się do jakiej grupy odbiorców jest on kierowany. Na pewno część osób kupi nowy system ze względu na to że to nowość i będzie chciało zabłysnąć przed kolegami rodziną. Ale na pewno znajdzie się duża liczba osób które jak ja będą miały podstawowy model lustrzanki ze dwa obiektywy nie będą jej wykorzystywały w 100% i wtedy pojawi się pytanie. Skoro można mieć coś mniejszego z wymiennymi obiektywami dającymi podobny efekt jak w lustrzankach to czemu by nie zmienić "Słabszej" lustrzanki w wszystko mający aparat nowego systemu. Kolejna grupą osób do której kierowane są nowe aparaty to osoby które będą miały dylemat najprostsza lustrzanka np Nikon D3000 a taki NEX-3. Myślę że marketing Sonego zrobi tu swoje i liczba NEX-ów (lub innych aparatów nowego systemu) wzrośnie. Ja tylko czekam na reakcję Canona i Nikona bo żeby zostać na rynku amatorskim będą musieli wypuścić coś na rynek.

Tak jak pisałem wcześniej daję rok może dwa najprostszym lustrzanką typu Canon 1000D Nikon D3000 a także kompaktom zaawansowanym.

Taka moja wizja na przyszłość -> telefon komórkowy (smartphone) z wymiennymi obiektywami :D

bogdi64
14-07-2010, 21:20
tak obserwuję ten nowy system i tak zastanawiam się do jakiej grupy odbiorców jest on kierowany. Na pewno część osób kupi nowy system ze względu na to że to nowość i będzie chciało zabłysnąć przed kolegami rodziną. .....

pojechałem do sklepu pomacać i jak byłem wielkim zwolennikiem - to teraz już wiem na pewno !! - NIE KUPIĘ !! - wyświetlacz jest może i duży ale dla formatu panoramy ! - aparat jest GŁOŚNY tak, że możemy zapomnieć o tym, że będziemy niezauważenie podczas robienia zdjęć lub zostaniemy wyproszeni z plany filmowego, optyka bez opcji, czyli albo kupimy 18-55 lub 18-55 w przygotowaniu 18-200 ale nie wiadomo kiedy i za ile (cały czas przecież nie możemy używać tylko naleśnika) w tej samej cenie jest samsung nx 10 też z dwoma szkiełkami, lepiej wyposażony - czyli dalej sony R 1 nie ma następcy - a może ktoś takowy model zna który by mógł mi zastąpić wysłużoną R1

Staś
16-07-2010, 00:26
pojechałem do sklepu pomacać i jak byłem wielkim zwolennikiem - to teraz już wiem na pewno !! - NIE KUPIĘ !! - wyświetlacz jest może i duży ale dla formatu panoramy ! - aparat jest GŁOŚNY tak, że możemy zapomnieć o tym, że będziemy niezauważenie podczas robienia zdjęć lub zostaniemy wyproszeni z plany filmowego, optyka bez opcji, czyli albo kupimy 18-55 lub 18-55 w przygotowaniu 18-200 ale nie wiadomo kiedy i za ile (cały czas przecież nie możemy używać tylko naleśnika) w tej samej cenie jest samsung nx 10 też z dwoma szkiełkami, lepiej wyposażony - czyli dalej sony R 1 nie ma następcy - a może ktoś takowy model zna który by mógł mi zastąpić wysłużoną R1
eee , a może kogoś innego macałeś hehe
Ja kupiłem i nie żałuje - migawkę a owszem słychac, ale nie ma tragedii, lcd wcale nie do panoram - jest obciety z prawej strony ( pokazuje aktual. położenie kółka), ale jakość wymiata, szkła - no cóż, jak nie chcesz używać adapterów
to jest maaaało (18-55 całkiem całkiem ok)
Zamówiłem w Polsce ( foto-akcesoria Lublin) adaptery M42 i 39 , a na ebayu do Contaxa G i L M.
Jak chcesz popatrzec co produkuje z innymi szkiełkami
http://www.hklfc.com/forum/?o=topic&act=show&id=48414&page=1
http://photozou.jp/photo/top/525495
Pozdr.

koniecpolska
16-07-2010, 10:39
Zamówiłem w Polsce ( foto-akcesoria Lublin) adaptery M42 i 39 , a na ebayu do Contaxa G i L M.
Powiem tak:
- szkłeł M42 najlepiej używać z korpusami M42 (w ostateczności z korpusem FF i to najlepiej na film)
- szkieł M39 najlepiej używać ze starymi Leicami lub FEDami lub Zorkami
- szkieł LM najlepiej używać na korpusach Leica, Zeiss, Voigtlander
- szkieł Contax G najlepiej używać z Contaxami G1/2

Będziesz miał i lepsze efekty i lepszą zabawę.

Do cyfrowych zabawek najlepsze są ich cyfrowe szkiełka.

X_ray
16-07-2010, 11:11
Aha a jeśli mam kilka szkiełek m42, jedno m39 i jakiegoś contaxa to mam kupić 3 body, zamiast jednego z adapterami? :)

bogdi64
16-07-2010, 14:18
a ja niestety porównuję ten aparat z R1 - i niestety dla mnie klapa, nie jest to następca i widzę, że chyba już następcy nie będzie żadnego :( i chyba muszę zacząć szukać na aledrogo - bo sony na które tak liczyłem mnie zmartwiło

Staś
16-07-2010, 20:55
Powiem tak:
- szkłeł M42 najlepiej używać z korpusami M42 (w ostateczności z korpusem FF i to najlepiej na film)
- szkieł M39 najlepiej używać ze starymi Leicami lub FEDami lub Zorkami
- szkieł LM najlepiej używać na korpusach Leica, Zeiss, Voigtlander
- szkieł Contax G najlepiej używać z Contaxami G1/2

Będziesz miał i lepsze efekty i lepszą zabawę.

Do cyfrowych zabawek najlepsze są ich cyfrowe szkiełka.
Zabawę to ja będę miał podpinając w/w szkiełka do nexa :lol:

Mavierk
19-07-2010, 19:35
dokładnie, dobrze, że są ludzie, którzy lubią eksperymentować :)
Chociaż ja bym pokminił obiektywiki do CCTV :)

koniecpolska
20-07-2010, 12:06
Aha a jeśli mam kilka szkiełek m42, jedno m39 i jakiegoś contaxa to mam kupić 3 body, zamiast jednego z adapterami? :)
- te trzy body wyjdą taniej niż to jedno cyfrowe
- na tych trzech body, obiektywy będą miały tą właściwą ogniskową
- będziesz miał trzy aparaty pod ręką gotowe do użycia

Zabawę to ja będę miał podpinając w/w szkiełka do nexa Raczej wątpliwą, z powodu zmaniay kąta widzenia obiektywu ....
Przednia zabawa to jest z Laica M9 ... choć i z wersjami kliszowymi nie gorsza.

Staś
20-07-2010, 13:06

Raczej wątpliwą, z powodu zmaniay kąta widzenia obiektywu ....

Wątpliwą?????:mrgreen::mrgreen: przy E-P1 jakoś nie narzekałem

Staś
20-07-2010, 13:14
.
1. nie interesuje mnie cena (stać mnie, a co)
2.A ja właśnie chce tę niewłaściwą ogniskową
3.Sobie jaja robisz? - trzy pod ręką to tylko Chuck moze używać :)

Mavierk
20-07-2010, 14:50
Staś, jak Cię stać, to kup sobie rzeczywiście M9, będzie wygodniej ;)

Staś
20-07-2010, 18:35
A kupiłbym, ale widzisz - M9 nie robi panoramy, a i filmów nie kręci .... :mrgreen:

karabud
20-07-2010, 22:36

Raczej wątpliwą, z powodu zmaniay kąta widzenia obiektywu ....

1 i co z tego?
2 na kazdym body beda mialy "wlasciwa" ogniskowa
3 zmiana kata i co z tego?moze komus bardziej odpowiada i woli poksperymentowac?

Laica a coz to takiego ? :D jedyny aparat do zabawy rozumiem..... ;)

Mavierk
21-07-2010, 12:15
właśnie z tego powodu, ze to jedyny aparat do zabawy - stąd ta cena :)

koniecpolska
21-07-2010, 14:56
Laica a coz to takiego ? :D jedyny aparat do zabawy rozumiem..... ;)M9 to jak na razie (dopóki Leica wypuści nowego modelu) jedyny aparat, w którym obiektywy M39 i LM działają na matrycy cyfrowej dokładnie tak samo jakby działały na kliszy.

karabud
21-07-2010, 14:57
M9 to jak na razie (dopóki Leica wypuści nowego modelu) jedyny aparat, w którym obiektywy M39 i LM działają na matrycy cyfrowej dokładnie tak samo jakby działały na kliszy.

naprawde? coz za fantastyczna nowina :D

Mavierk
22-07-2010, 17:22
kurde... szkoda, że NEX 16/2.8 z dedykowanymi nie działa tak, jak z kliszą :(

Rycerz
12-08-2010, 09:40
czy ktoś posiadający nex-5 mógłby sie pokusić o jakiś test ? i opinie? bez tych prześmiewczych komentarzy...

Staś
12-08-2010, 12:14
Ja mam, a sprzedałem olka E-P1
na plus
- lcd (odchylany a jakość palce lizać- teraz mozna robic fotki w pełnym słońcu - w olku było "widze ciemność"
-matryca - 3200 w pełni użyteczna, 6400 troche szumi ale przyjemnie, 12800 można ale w ostateczności
- filmy HD - chociaż jestem ortodoksem ( od filmów to jest kamerka), to daje radę ale bez dynamicznych ruchów aparatem
- wykonanie - bardzo fajnie trzyma się jedną ręką
- panorama - hehe baaardzo fajny dodatek
- HDR nieźle sobie radzi
a na minus
- naleśnik - gorszy od olkowego
- brak definiowania klawiszy - dla mnie szczytem debilizmu konstruktora jest zmarnowanie jednego przycisku na pomoc przy fotografowaniu ( taka skrócona broszurka o zasadach fotografii) - można było to wydrukować w formie broszury , albo zostawić wybór użytkownikowi - nie chce tego i definiuję sobie inną funkcję klawisza.
Jpegi olkowe były przyjemniejsze dla oka, ale ten sam efekt można zrobić z nexowego rawa.

bogdi64
02-09-2010, 21:18
dziś zobaczyłem nexa z 18-200 i normalnie mnie ...., sam korpus ok 1700, a z 18-200
http://www.vobis.pl/oferta/fotografia_cyfrowa/aparaty_cyfrowe/899293_aparat_sony_nex-5d_obiektyw.aspx
4700 - czyli za szkiełko 3000zł - no to cenę piękną dali, dlatego chyba nie dali żadnego 55-200, po prostu, chcesz mieć długo to płać, ech to sony

lukiii
02-09-2010, 21:23
Ale jak to wygląda, armata z zatyczką :lol:

wyrwiflak
06-09-2010, 21:10
IMHO te wersje NEXa rozsądnae maximum wielkości osiągają z kitem 18-55. Ten 18-200 to raczej ficzer dla kamerki VG-10 albo w przyszłości większych nexów. Cena ma spore odzwierciedlenie w jakości tego szkiełka - zarówno budowie jak i optyce: http://www.photozone.de/sony-alpha-aps-c-lens-tests/539-sony18200f3563nex

Rycerz
04-12-2010, 21:10
kilka miesięcy minęło a ja wam powiem, że coraz bardziej mi sie ta "zabawka" podoba
i normalnie w świecie myslę żeby zamienić wielkie i beznadziejnie stare d200 na ten gadżet, choć to przeciez sony :-P ;)

Mavierk
04-12-2010, 21:54
skoro szumi ponoć mniej niż d300 i robi zdjęcia... nie rozumiem co złego w tym aparacie :)

Rycerz
04-12-2010, 22:55
no własnie mi pasuje

Władca Pixeli
04-12-2010, 23:11
no własnie mi pasuje
Ale to wygląda jakby do obiektywu był doczepiony aparat a nie odwrotnie :mrgreen:
Kilka lat temu pokazałem na forum podobny projekt Nikon D10:mrgreen: i widać, że Sony to skopiowało.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img690.imageshack.us/img690/6682/39480385.jpg)

Staś
04-12-2010, 23:29
A to zależy co doczepiasz :mrgreen:
Z systemu E sonego to raczej nie polecam ( u mnie leżą i chyba wylądują na All.)
A mam 2 Zeissy, Distagona 25/2,8 i Planara 50/1,7 obydwa T z bagnetem Contax/Yashica i jest OK- Distagon+redukcja to jest max. co można podczepić do nexa i w miarę czuć się komfortowo.

Afrati
05-12-2010, 00:09
kilka miesięcy minęło a ja wam powiem, że coraz bardziej mi sie ta "zabawka" podoba
i normalnie w świecie myslę żeby zamienić wielkie i beznadziejnie stare d200 na ten gadżet, choć to przeciez sony :-P ;)

miesiąc temu wpadłem na ten pomysł i zamieniłem D70s właśnie na NEX'a
Używam z nim Sony 16/2.8 (naleśnik), Sony 18-55 (kit), Nikkora 50/1.8D i Jupiterka 135/3.5MC.

Jestem zachwycony możliwościami, mobilnością i wygodą użytkowania.

No ale jest mały. Ale z drugiej strony rozumiem, że wielki, czarny aparat, najlepiej z gripem, długim tele i wielką lampą dodaje +20 do lansu, +30 do pewności siebie i +40 do bycia_pro_fotografem ;)

Jai pur
05-12-2010, 00:45
Afrati, po tym, co napisałeś wielu użytkownikom dużych, czarnych aparatów z długim tele zrobiło się głupio i z pewnością zamienią te lanserskie cuda na nexa z jupiterem :)

a co do wygody użytkowania, to w/g mnie daleko do zachwytów, szczególnie jeśli podepniemy jakiś sensowny obiektyw, a więc ostrzymy manualnie

Staś
05-12-2010, 01:16
a co do wygody użytkowania, to w/g mnie daleko do zachwytów, szczególnie jeśli podepniemy jakiś sensowny obiektyw, a więc ostrzymy manualnie
Na pewno nie jest to wygoda jak w dalmierzu :smile: ale z tym LCD, odchylanym w jednej płaszczyźnie i ostrzeniem jak w "kominkach" nie ma najmniejszych problemów, ba, jest przyjemne.
Jak pisałem nie używam szkieł E tylko zeissy, a wkrótce przyjdzie Elmarit 24/2,8 Laica R - porównam z Distagonem zeissa i słabszego pogonię.

Afrati
05-12-2010, 11:49
Afrati, po tym, co napisałeś wielu użytkownikom dużych, czarnych aparatów z długim tele zrobiło się głupio i z pewnością zamienią te lanserskie cuda na nexa z jupiterem :)

Też jestem o tym przekonany ;)

A na poważnie - każdemu według potrzeb. Jasne jest, że nie wezmę Nexa (z wspomnianym już jupiterem ;) ) żeby fotografować jakieś wydarzenie sportowe albo obskoczyć ślub, o ile nie jestem masochistą.

Ale jeśli wychodzę sobie na spacer/na uczelnię/do pracy i mam ochotę zabrać aparat, myśląc, że może trafi się jakiś fajny kadr po drodze, to Nexa wsadzam do kieszeni kurtki, do drugiej dodatkowe szkło i idę. A z dużym, czarnym aparatem tego nie zrobię, co w wielu przypadkach przełoży się na to, że aparatu nie zabiorę wcale. Bo nie będzie mi się chciało dźwigać torby/nie chcę zwracać na siebie uwagi dużym, czarnym aparatem...

Nexa i inne bezlusterkowce powinno się traktować jako uzupełnienie lub namiastkę dużego czarnego aparatu. A jeśli po moim wcześniejszym poście komuś z Was zrobiło się głupio i pobiegł sprzedać D3s w celu zakupu Nexa z jupiterem - chciałbym z tego miejsca taką osobę gorąco pozdrowić ;)

zurkow
05-12-2010, 15:01

Mnie korci, żeby zamienić Tamrona 17-50/2.8 na Nex-3 z 16mm.
Oj za długa ta zima... ;)

rg2000
05-12-2010, 15:24
A czy któryś z kolegów wyzwalał zewnętrzne lampy nexem? Bo rozumiem, że to tylko możliwe przy użyciu tego małego flasha na nexie i innych lamp na fotoceli? Dla mnie to największa wada nexa, bo postrobingować sobie lubię i brak gorącej stopki mnie martwi a chyba żaden adapter nie istnieje. Bo też mam dość klamotów noszenia i waham się pomiędzy nexem a ex1.

lenio
05-12-2010, 19:10
Mam kilka pytań do użytkowników NEXa.
1. Ile zdjęć średnio robi się na jednym ładowaniu akumulatora?
2. Są różnicę w wydajności akumulatora między NEX-3 a NEX-5?
3. Jest możliwość sterowania przysłoną w przypadku podpięcia Nikkorów serii G do NEXa?

Rycerz
05-12-2010, 19:14
podobno jest specjalna przejsciówka z pierścieniem przysłon, ale nie mogę teraz odszukać linka, natomiast jest mało tania :(

Afrati
05-12-2010, 19:28
Mam kilka pytań do użytkowników NEXa.
1. Ile zdjęć średnio robi się na jednym ładowaniu akumulatora?
2. Są różnicę w wydajności akumulatora między NEX-3 a NEX-5?
3. Jest możliwość sterowania przysłoną w przypadku podpięcia Nikkorów serii G do NEXa?

1. Robiąc RAW + JPG na pewno ponad 300. Ale bardzo wiele zależy od tego, jak długo się kadruje, czy ostrzy się manualnie i jak długi podgląd po zrobieniu zdjęcia jest ustawiony.
2. Nie widziałem nigdzie takich porównań, ale te aparaty pod względem matrycy i "bebechów" są praktycznie takie same - możliwe, że przy nagrywaniu full HD w nex 5 bateria będzie trzymała krócej niż przy zwykłym HD (720P) w Nex 3 (ja mam właśnie 3)
3. Tak, są przejściówki, które umożliwiają sterowanie przysłoną - przykładowo:

http://cgi.ebay.pl/Nikon-AF-G-Auto-Focus-Lens-Sony-E-mount-Adapter-NEX-/220662957365?pt=UK_Photography_CameraLenses_Lens_c aps_hoods_adaptors_ET&hash=item3360898535

lenio
05-12-2010, 19:43
1. Robiąc RAW + JPG na pewno ponad 300. Ale bardzo wiele zależy od tego, jak długo się kadruje, czy ostrzy się manualnie i jak długi podgląd po zrobieniu zdjęcia jest ustawiony.
2. Nie widziałem nigdzie takich porównań, ale te aparaty pod względem matrycy i "bebechów" są praktycznie takie same - możliwe, że przy nagrywaniu full HD w nex 5 bateria będzie trzymała krócej niż przy zwykłym HD (720P) w Nex 3 (ja mam właśnie 3)
3. Tak, są przejściówki, które umożliwiają sterowanie przysłoną - przykładowo:

http://cgi.ebay.pl/Nikon-AF-G-Auto-Focus-Lens-Sony-E-mount-Adapter-NEX-/220662957365?pt=UK_Photography_CameraLenses_Lens_c aps_hoods_adaptors_ET&hash=item3360898535

Dzięki:) No to prawdopodobnie NEX stanie się moim jedynym cyfrowym body;)

Powiedz mi jeszcze jak pracuje się nim na mrozie? Ma jakieś opóźnienie?

Afrati
05-12-2010, 19:54
Miesiąc temu byłem w Finlandii (tam w zasadzie była już zima: -5 do -10), łaziłem cały dnie i robiłem zdjęcia - nie zauważyłem opóźnień w działaniu aparatu. Ekran też nie miał smużenia. Trzeba jednak przyznać, że co jakiś czas chowałem go do kieszeni lub pod kurtkę, żeby mi nie wymarzł ;)
W czwartek robiłem sporo zdjęć przy -12 i też nie było żadnych problemów. No ale aparat nie był wystawiony przez wiele godzin na działanie ujemnych temperatur - nie wiem czy gdybym go na godzinę zostawił na mrozie to nie zacząłby lekko "mulić". To elektronika, więc wiesz jak jest ;)

Staś
05-12-2010, 21:43
A i jeszcze zamówiłem to http://cgi.ebay.pl/SLR-Magic-35mm-f-1-7-MC-lens-for-NEX-3-NEX-5-/250685129615?pt=Camera_Lenses&hash=item3a5dff838f#ht_2315wt_1139
I recenzja tu http://www.stevehuffphoto.com/2010/11/15/slr-magic-35-1-7-lens-review-on-the-sony-nex-5/
Szkiełko od kamery, ale daje ciekawy obrazek

Afrati
05-12-2010, 22:51
A i jeszcze zamówiłem to http://cgi.ebay.pl/SLR-Magic-35mm-f-1-7-MC-lens-for-NEX-3-NEX-5-/250685129615?pt=Camera_Lenses&hash=item3a5dff838f#ht_2315wt_1139
I recenzja tu http://www.stevehuffphoto.com/2010/11/15/slr-magic-35-1-7-lens-review-on-the-sony-nex-5/
Szkiełko od kamery, ale daje ciekawy obrazek

Oj, mogłeś wcześniej dać znać, kupiłbym razem z Tobą jedną sztukę...
A tak to ani PayPala nie mam, ani karty kredytowej. I weź tu człowieku kombinuj... ;)

Ale chociaż jak dostaniesz, to czekam na sample z niecierpliwością!

kptYossarian
08-12-2010, 00:00
Witam,

miesiąc temu wpadłem na ten pomysł i zamieniłem D70s właśnie na NEX'a
Używam z nim Sony 16/2.8 (naleśnik), Sony 18-55 (kit), Nikkora 50/1.8D i Jupiterka 135/3.5MC.

Z chęcią bym zobaczył portretowe kadry w Twoim wykonaniu z zestawu nex + 50/1.8 , jeżeli miałeś okazję takie wykonać :)

Pozdrawiam.

Afrati
08-12-2010, 23:07
Witam,

Z chęcią bym zobaczył portretowe kadry w Twoim wykonaniu z zestawu nex + 50/1.8 , jeżeli miałeś okazję takie wykonać :)

Pozdrawiam.

W zasadzie portretów nie robiłem, ale mogę pokazać dwa "pstryki" pseudoportretowe wykonane przy okazji, więc kadru, kompozycji itp nie oceniajcie ;)

f2.2

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/finlandia5small-1.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/_V5R5uPzKUAg/TOwNrsmRvPI/AAAAAAAAAis/2TFdk_l6LhI/finlandia5small.jpg)

f2.8

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/malwina2-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_V5R5uPzKUAg/TP_yy9ki2sI/AAAAAAAAAkQ/Mk4XhlRYpIA/malwina2.jpg)

A tutaj coś z 16/2.8 (3.2 w tym wypadku)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/finlandia6small-1.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/_V5R5uPzKUAg/TOwNr87sZfI/AAAAAAAAAiw/d98_ExH8oT0/finlandia6small.jpg)

Pozdrawiam :)

Rycerz
10-12-2010, 23:39
http://www.e-cyfrowe.pl/sony-nex3a-czarny-ob-16mm-p-16772.html?PCID=51318_22 Ten produkt został już wycofany ze sprzedaży.

czyżby nowy nex w drodze? ;)

gietrzy
11-12-2010, 12:14

Na pewno 7demka, B&H pisze, że in stock i nie pisze discontinued, więc pewnie cyfrowe nie ma skąd kupić w dobrej cenie.

Staś
20-12-2010, 01:04
http://www.e-cyfrowe.pl/sony-nex3a-czarny-ob-16mm-p-16772.html?PCID=51318_22 Ten produkt został już wycofany ze sprzedaży.

e-cyfrowe juz maja- z 16/2,8 za 1378 pln !
Właśnie wychaczyłem na ebayu Summicrona 40/2 :grin: - jak dojdzie dodam sample

wyrwiflak
20-12-2010, 11:06
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/sony/sony-nex-3-z-ob-sony-16mm-czarny/

tu za 1241 (w sklepach FJ w "realu" 1299)

Yacek
31-12-2010, 22:30
Czy są szanse na adapter do obiektywów Nikon'a przenoszący AF?

karabud
31-12-2010, 22:41
w najblizszym czasie tj w ciagu kilku lat mozliwosc jest bliska zeru

Staś
21-01-2011, 16:41
UWAGA NA ZŁAŻĄCĄ POWŁOKĘ ANTYODBLASKOWĄ LCD W NEX5

Mnie to spotkało - a złazi od spodniej krawędzi
- nie myłem zadnym płynem
- nie tarłem ścierami
jedynie przecierany był szmatką od szkieł.
Mam zamiar to reklamować, bo jak myślę powodem jest
1, wystający LCD ponad obrys ramki
2. Zbyt słaba powłoka.

Tak więc użytkownicy niech coś nalepią na lcd, a przyszli użytkownicy niech pomyślą.
ps. Rozmawiałem tel. z serwisem - pan powiedział że uszkodzenia kosmetyczne nie podlegają gwarancji :shock:

koniecpolska
21-01-2011, 22:09

- nie tarłem ścierami
2. Zbyt słaba powłoka.

Tak więc użytkownicy niech coś nalepią na lcd, a przyszli użytkownicy niech pomyślą.
ps. Rozmawiałem tel. z serwisem - pan powiedział że uszkodzenia kosmetyczne nie podlegają gwarancji :shock:No i rozwiązała się zagadka niskiej ceny NEX made by Sony ...

lenio
18-03-2011, 01:23
Wie ktoś może czy w Polsce dostępne są adaptery pozwalające podpiąć do NEXa szkła systemu Contax G?

I jak myślicie lepiej wybrać Biogona 28/2.8 i Planara 45/2 z Contaxa czy pójść w M42 - Flektogon 35/2.4 i Takumar 50/1.4? Ogniskowe w obu przypadkach mi odpowiadają.

MobyDick
24-03-2011, 17:53
Wie ktoś może czy w Polsce dostępne są adaptery pozwalające podpiąć do NEXa szkła systemu Contax G?

Dostępne są, ale nie wiem czy w Polsce.

http://sonyalphanex.blogspot.com/2010/06/sony-nex-contax-g-lens-adapter-on-ebay.html

marek7001
04-04-2011, 22:03

- nie tarłem ścierami
2. Zbyt słaba powłoka.

ps. Rozmawiałem tel. z serwisem - pan powiedział że uszkodzenia kosmetyczne nie podlegają gwarancji :shock:

Nie pamiętam, gdzie albo na optycznych lub fotopolis, pisali, że w czasie testów strasznie szybko powstawały rysy na obudowie-schodziła farba. Ma ktoś z Was z tym problem?

fanta
04-04-2012, 02:08
Od dziś mam nex-5 Z adapterem i Soligor 135/2.8 odkąd tylko odpaliłem aparat to mam pozytywny humor ,w planach naleśnik 16mm.
O zaletach nie trzeba nic dodawać to najtańszy aparat o takich parametrach na rynku i tym sklepowym i tym wtórnym.
Jeden z najlepszych kompaktów z serii nex , wymiary(16mm) umożliwiają turystykę i spacery z aparatem w kieszeni kurtki.
Jeśli miałbym brać d3100 to chyba wolałbym nexika to troszkę taka mała zabaweczka z bajerami , parę fotek walnąłem i już się z nim oswajam.
Puki co to brakuje mi AF - teraz manual ale to będzie zastępczy obiektyw od święta.

Szczerze mówiąc zbytnio mnie nie interesuje czy tipsy schodzą z nexa obudowa nie jest ze stali nierdzewnej ale może dlatego tak mało waży i kosztuje.
Jak ktoś się martwi o rysy niech kupi kondoma i wytnie hole na guziki.I nie wycierać od każdego odcisku lcd jak golfa 3 na 18 urodziny.
Przy odpalonym wyświetlaczu nie ma jakieś tragedii.

Rysy czy schodzący lakier z ekranu to przecież nie koniec świata, nie ma się co spuszczać.

Staś
04-04-2012, 10:13
To wcale nie była złażąca powłoka, tylko bąble powietrza pod folią antyodblaskową.
Sony wykombinowało, że na LCD nalepi (nie napyli) folię antyodblaskową i właśnie ta folia najnormalniej odlepiała się . Czy można robić fotki z taką folią - pewnie ze tak, ale strasznie parchato to wyglądało.
Znalazłem gdzieś filmik - zdzierało się folie, nalepiało szybkę.
Mnie to już nie dotyczy bo pogoniłem nexa - mój naleśnik był fabrycznie wyposażony w "rozmycie gausowskie", a z zoomowatym kitem trudno było go nazywać kieszonkowym - taka paczka papierosów z doczepionym aluminiowym cylindrem.

matys
04-04-2012, 15:57
ciekawe, czy nie mamy tu postów kupującego i sprzedającego

ropusz
04-04-2012, 20:58
ciekawe, czy nie mamy tu postów kupującego i sprzedającego

Ale o co chodzi?