Zobacz pełną wersję : Telefon stacjonarny bezprzewodowy z dobrym zasięgiem
Witam.
Szukam sobie dobrego telefonu bezprzewodowego. Jedna słuchawka + baza.
W robocie pracuję w trzech pokojach i do szewskiej pasji doprowadza mnie bieganie do któregoś z tych pokoi (zazwyczaj innego niż tego, w którym przebywam).
Najważniejsze rzeczy dla mnie w kolejności:
- zasięg
- zasięg
- zasięg
- polskie menu
- pamięć wybieranych, ew. książka telefoniczna
- wygląd
- cena
W budynku są bardzo grube ściany, więc najtańsze aparaty (Maxcom), mają problem z zasięgiem. W ostateczności by jakiś wystarczył, ale nie lubię się męczyć, zwłaszcza, że za swoje nie będę kupował.
Mile widziane wszystkie opinie, a zwłaszcza praktyków, posiadaczy i ew. sprzedawców.
Witam.
Szukam sobie dobrego telefonu bezprzewodowego. Jedna słuchawka + baza.
W robocie pracuję w trzech pokojach i do szewskiej pasji doprowadza mnie bieganie do któregoś z tych pokoi (zazwyczaj innego niż tego, w którym przebywam).
Najważniejsze rzeczy dla mnie w kolejności:
- zasięg
- zasięg
- zasięg
- polskie menu
- pamięć wybieranych, ew. książka telefoniczna
- wygląd
- cena
W budynku są bardzo grube ściany, więc najtańsze aparaty (Maxcom), mają problem z zasięgiem. W ostateczności by jakiś wystarczył, ale nie lubię się męczyć, zwłaszcza, że za swoje nie będę kupował.
Mile widziane wszystkie opinie, a zwłaszcza praktyków, posiadaczy i ew. sprzedawców.\
Ja kiedys mialem okazje dzwonic z bezprzewodowego telefonu 480 metrow od stacji dokujacej (bez zadnych dodatkowych anten itp). Telefon byl marki SIEMENS, z tego co wiem teraz telefony SIEMENSa sprzedawane sa pod marka Gigaset.
\
Ja kiedys mialem okazje dzwonic z bezprzewodowego telefonu 480 metrow od stacji dokujacej (bez zadnych dodatkowych anten itp). Telefon byl marki SIEMENS, z tego co wiem teraz telefony SIEMENSa sprzedawane sa pod marka Gigaset.
U mnie jest kwestia grubości ścian i stropu, na otwartym terenie to każdy jest kozak :)
Siemensa mam w domu (zasięg 100m), może go do roboty przyniosę i sprawdzę.
U mnie jest kwestia grubości ścian i stropu, na otwartym terenie to każdy jest kozak :)
Siemensa mam w domu (zasięg 100m), może go do roboty przyniosę i sprawdzę.
Z tego co pamietam to siemens mial zasieg 300m w terenie otwartym i 50 w budynkach.
Kurcze podepnę się pod temat. Szukam telefonu, który podobnie jak u Elanka sprawdził by się w warunkach, gdzie ściany dosyć mocno ekranują. Mam w tym momencie jeden aparat, który się doskonale sprawdza, ale niestety wielkimi krokami nadchodzi kres jego żywota, a model został wycofany z produkcji jakiś czas temu i ani nie można do niego kupić baterii, ani klawiatury, ani nic... Tzn. można, ale za taką kasę, że chcąc wyreanimować posiadany aparat, to bym sobie dwa nowe kupił... Tyle tylko, że nie ma na rynku jego bezpośredniego następcy. Mowa tu o Panasonicu KX-TGA233F. Urodą może nie grzeszy, ale doskonale sprawdza się nawet w warunkach przemysłowych. Gdyby udało Ci się gdzieś taki znaleźć, daj znać, sam chętnie kupię. Kiedyś trafiłem sztukę na Allegro, ale używany. Nie kupiłem, bo się nie ciałem władować w kolejnego strupa.
EDYTA:
Oj, sorki, chyba właśnie znalazłem to, co by nas interesowało... Kasa niemała, ale jeżeli jest tak samo dobry, jak poprzednik, to chyba wart jest wydania tych pieniędzy.
http://www3.shopping.com/xPO-phones_panasonic_kx_tga650 Chyba, że ten z ebaya brać...
EDYTA 2:
Doopa zbita, ten model też już jest niedostępny... :-(
Tutaj dla porownania cennik SIEMENSa
http://www.telekom.com.pl/siemens/cennik%20wszystko.htm
Ja mam Gigaseta od Siemensa, spokojnie wychodze na ogrod, daleko od domu i dziala bez problemu.
Ja mam Gigaset AS140. Zasięg miodzio od strychu po piwnice do tego w każdym kącie działki. Zdarzało się, że żona czekając na telefon brała słuchawkę i szła z nią do sąsiadów. Poza tym nie do zdarcia jeśli wpadnie w ręce małoletniej szarańczy. Aparat lądował wiele razy na podłodze i działa, czego nie można powiedzieć o Philipsie, który odmówił współpracy po upadku.
Ja mam Gigaseta od Siemensa, spokojnie wychodze na ogrod, daleko od domu i dziala bez problemu.
potwierdzam :)
choć również miałem panasonica
http://smanuals.com/manuals/phones/panasonic-telefoniya/kx-t7980bx.html
który również dawał rade :)
niestety została z niego tylko baza + ładowarka, brak słuchawki
(gdyby ktoś reflektował oddam za free)
sokrates
11-05-2010, 15:03
w firmie mam Panasonic kx-tca121fx - biegam z nim po całym piętrze i nie jest źle, a i nieraz wsadzę go do kieszeni pójdę piętro niżej i jest zasięg.
Mój Siemens Gigaset A200 też bez problemu na ogrodzie za domem śmiga... a kawałek tam jest :)
Ja mam philipsa CD 1502 i w mieszkaniu o skomplikowanym układzie (2 razy sygnał przechodzi przez ścianę) śmiga bez problemu, czasem wi-fi mi przerywa ale telefon zawsze działa.
swego czasu jak jeszcze pracowalem w kraju to uzywalismy Panasonicow, nie przypomne jaki to byl model ale podobny do tego: http://www.panasonic.co.uk/html/en_GB/Products/Telephones/DECT+Phones/KX-TG6411ET/Overview/2313330/index.html
pracowalem w firmie gdzie mialem biuro na pietrze ale czasami trzeba bylo zejsc na dol gdzie byla 3 nawowa hala produkcyjna - dawalo rade
Polecam Gigaseta. Zarówno w terenie otwartym jak i w budynkach spisuje się bez zarzutu.
Chyba przyniosę z domu mojego Gigaseta i sprawdzę w praktyce. Siemensy mają jedną wadę - design :)
Stradivarius
12-05-2010, 11:18
Bardzo polecam Simensa . Niezawodny, zasięg ogromny a i desingn dużo się poprawił.
Osobiście w domu "stacjonuje "Simens Gigaset S790. Wygląda jak przerośnięta komórka ale jest
niezawodny i ma naprawdę gigantyczny zasięg.
W pracy podobnie , teraz jest Simens i wszystko z nim okey a jest naprawdę barrrrdzo często używany,
lub inaczej rzadko stoi bezczynnie. Wcześniej używaliśmy panasonika ale po 1,5 roku zdarły się napisy na
klawiszach i musiał odejść w zapomnienie:?
Więc polecam Simensa .