PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX 2

tomcio.s
11-05-2010, 12:39
Witam,
Niedawno kupiłem Nikona i na płytce dostarczonej z aparatem znalazłem dostałem Capture NX 2
Czy jest to tylko wersja testowa?
Moim zdaniem powinna być to pełna wersja ale nigdzie nie mogę doszukać się klucza licencyjnego.

Ymanuel
11-05-2010, 12:45
to jest wersja testowa, trial na 30 dni..

PS. moim zdaniem też*powinna być pełna xD ale cóż..;)

stig
11-05-2010, 13:38
Niedawno kupiłem Nikona [...]Skoro jest to forum o Nikonie, to wspominka "kupilem Nikona" bez podania modelu -- kompletnie nic nie daje. Chodzi o to, ze Nikon dodawal (pisze w czasie przeszlym bo jakis czas nie kupowalem aparatow) do niektorych modeli korpusow licencje na NXa.

tomcio.s
11-05-2010, 18:03
Sorki faktycznie nie podałem: D5000 + 18-105.
Jak kupowałem poprzedni aparat (Canon) to dostałem pełną wersję prostego, ale przyjaznego oprogramowania do obróbki zdjęć, dlatego też nie rozumiem polityki nikona. Kupujemy aparaty za niemałe pieniądze i dostajemy trialową wersję oprogramowania, którą zresztą wydaje nikon.
Szczerze to wolałbym nie dostać żadnego trialu bo czego oczy nie widzą tego sercu nie żal
P.S
Wersja jest na 60 dni, a pełna podejrzewam, że nie jest tania.

stig
11-05-2010, 18:11
Sorki faktycznie nie podałem: D5000 + 18-105.
Jak kupowałem poprzedni aparat (Canon) to dostałem pełną wersję prostego, ale przyjaznego oprogramowania do obróbki zdjęć, dlatego też nie rozumiem polityki nikona.Nikon nie ma w swojej ofercie prostego programu do obrobki.

Kupujemy aparaty za niemałe pieniądze i dostajemy trialową wersję oprogramowania, którą zresztą wydaje nikon.Nooo... Wydaje i chce na tym zarabiac. Tak jak na obiektywach. Rowniez mozna sie tego czepic, ze nie dolacza ich do aparatow w cenie samego aparatu. :)

Tr0n
11-05-2010, 18:25
Nikon nie ma w swojej ofercie prostego programu do obrobki.

Ze strony Nikona:
ViewNX to aplikacja do porządkowania, sortowania, wyświetlania, przeglądania i edytowania zdjęć wykonanych aparatami cyfrowymi.

stig
11-05-2010, 18:32
Ze strony Nikona:
ViewNX to aplikacja do porządkowania, sortowania, wyświetlania, przeglądania i edytowania zdjęć wykonanych aparatami cyfrowymi.No to juz jest. ;D Fakt, nie pomyslalem o ViewNX, bo nigdy bym nie wpadl, zeby w nim foty obrabiac... Nooo, ale na pewno w takim razie mozna go uznac za prosty soft, wiec nie ma na co narzekac. ;)

velaskez
11-05-2010, 18:58
A mnie brakuje softu, który by na lukierkowych ustawieniach obrabiał mi nefy automatycznie. Bo niby mogę robić NEF+JPEG tylko po co? Jest coś takiego? Czasem rodzina chce zdjęcia na zaraz i jak im tu tłumaczyć, że jeszcze nie wywołane? Od razu grad pytań i zdziwień: "Jak to wywołane...przecie to cyfrówka, nie?" Ehhh...

Tr0n
11-05-2010, 19:52
A mnie brakuje softu, który by na lukierkowych ustawieniach obrabiał mi nefy automatycznie. Bo niby mogę robić NEF+JPEG tylko po co? Jest coś takiego? Czasem rodzina chce zdjęcia na zaraz i jak im tu tłumaczyć, że jeszcze nie wywołane? Od razu grad pytań i zdziwień: "Jak to wywołane...przecie to cyfrówka, nie?" Ehhh...

Ja w takich wypadkach generuję basic jpg wykorzystując PreviewExtractor.

stig
11-05-2010, 20:39
Ja w takich wypadkach generuję basic jpg wykorzystując PreviewExtractor.Bardzo czesto robie to samo. Nawet nie tylko w pilnych przypadkach. Jak mam duzo zdjec -- i jest to szybki reportaz, to nawet po obrobce w NXie, wole po prostu wyciagnac z NEFow JPGi, niz czekac az "Save As..." zakonczy swoja mozolna robote. Tym bardziej, ze z moich nefow wychodza JPGi w pelnej rozdzielczosci.

Tr0n
11-05-2010, 21:47
... z moich nefow wychodza JPGi w pelnej rozdzielczosci.

Tak w pełnej rozdzielczości ale jakość basic

stig
11-05-2010, 22:45
Tak w pełnej rozdzielczości ale jakość basicGdzie znalazles informacje o tym, w jakim stopniu kompresji zachowane sa te JPGi? Pytam, bo szczerze -- ciezko mi dojrzec slady kompresji, nawet porownujac TIFFa zapisane z NXa, nalozonego na takiego JPGa, przy powiekszeniu 300-500%. Dlatego nawet jako hi-res dla klientow, oddaje JPGi wlasnie w ten sposob pozyskane.

velaskez
11-05-2010, 22:47
Ja w takich wypadkach generuję basic jpg wykorzystując PreviewExtractor.

I problem rozwiązany, dzięki chłopaki ;)

Tr0n
11-05-2010, 23:35
Gdzie znalazles informacje o tym, w jakim stopniu kompresji zachowane sa te JPGi? Pytam, bo szczerze -- ciezko mi dojrzec slady kompresji, nawet porownujac TIFFa zapisane z NXa, nalozonego na takiego JPGa, przy powiekszeniu 300-500%. Dlatego nawet jako hi-res dla klientow, oddaje JPGi wlasnie w ten sposob pozyskane.

http://drchung.new21.net/previewextractor/
"Extracts the largest JPGs embedded in RAW files. D70(s) and D2X NEF files have full size, basic quality JPGs."

Inne źródło mówi o
http://regex.info/blog/2006-12-08/303
"Full-frame basic-quality size-priority-compression “JPEG from RAW” embedded in the .NEF file"

Władca Pixeli
12-05-2010, 05:12
http://drchung.new21.net/previewextractor/
"Extracts the largest JPGs embedded in RAW files. D70(s) and D2X NEF files have full size, basic quality JPGs."

Inne źródło mówi o
http://regex.info/blog/2006-12-08/303
"Full-frame basic-quality size-priority-compression “JPEG from RAW” embedded in the .NEF file"
Można też samemu zrobić prosty test.
Ustawić w aparacie NEF + basic jpg. Następnie z NEF wyciąć jpg.
Wielkość tego jpg jest bardzo podobna (tak naprawdę minimalnie mniejsza) do basic robionego razem z NEF

Tr0n
12-05-2010, 08:16
Można też samemu zrobić prosty test.
Ustawić w aparacie NEF + basic jpg. Następnie z NEF wyciąć jpg.
Wielkość tego jpg jest bardzo podobna (tak naprawdę minimalnie mniejsza) do basic robionego razem z NEF

Minimalna róznica bierze sie z braku informacji exif w plikach generowanych przez PreviewExtractor

Władca Pixeli
12-05-2010, 19:18
Minimalna róznica bierze sie z braku informacji exif w plikach generowanych przez PreviewExtractor
Małą uwaga. Brak EXIF nie jest wynikiem wycinania przez PreviewExtractor. Ja zbiory jpg wycinam z NEF swoim programem, nic nie modyfikuję i też jest brak EXIF.
Wygląda na to, że zaszyty jpg w nef jest pozbawiony EXIF.

stig
12-05-2010, 19:22
Wygląda na to, że zaszyty jpg w nef jest pozbawiony EXIF.Raczej nie. Ja wyciagam RAWExtractorem i EXIF jest.