Zobacz pełną wersję : Czy dobrze myślę??
freemanek
11-05-2010, 10:01
Krótkie pytanie mam - wczoraj bawiłem się aparatem i zdjęciami ze sztucznym oświetleniem (takie tam powiedzmy portrety) i zauważyłem, że robiąc zdjecia moim nowym obiektywem (Simga APO DG Macro 70-300). Część zdjęć wyszła delikatnie nieostra.
I teraz - wszędzie tam gdzie czas był powyżej 1/80 wyszlo wg mnie dobrze. Te lekko nieostre przy czasach 1/40 albo 1/60, bylo robione (bez statywu).
Rozumiem, że to wina czasu i braku statywu, a nie obiektywu???
Grygolas
11-05-2010, 11:02
Dokładnie tak, focenie z ręki z telezoomem wymaga krótszych czasów naświetlania, aby zdjęcie było ostre.
I teraz - wszędzie tam gdzie czas był powyżej 1/80 wyszlo wg mnie dobrze. Te lekko nieostre przy czasach 1/40 albo 1/60, bylo robione (bez statywu).
Rozumiem, że to wina czasu i braku statywu, a nie obiektywu???Oczywiscie. 1/40 czy 1/60 dla 70 mm bez VR, jest juz niebezpieczne. Oczywiscie mozna to utrzymac bez problemu, ale wymaga nieco wprawy, a i nie daje 100% pewnosci, ze wszystkie zdjecia beda ostre. Na poczatek stosuj zasade; ogniskowa X, a czas naswietlania krotszy niz 1/X. Czyli -- jesli masz 150 mm, to lepszym czasem bedzie 1/200 s niz 1/125.
freemanek
11-05-2010, 12:58
Oczywiscie. 1/40 czy 1/60 dla 70 mm bez VR, jest juz niebezpieczne. Oczywiscie mozna to utrzymac bez problemu, ale wymaga nieco wprawy, a i nie daje 100% pewnosci, ze wszystkie zdjecia beda ostre. Na poczatek stosuj zasade; ogniskowa X, a czas naswietlania krotszy niz 1/X. Czyli -- jesli masz 150 mm, to lepszym czasem bedzie 1/200 s niz 1/125.
By się zgadzało.... robiłem wszystko na 80-86 mm i wsystkie powyżej właśnie 1/80 (/1/100) było poprawne jak pisałem
By się zgadzało.... robiłem wszystko na 80-86 mm i wsystkie powyżej właśnie 1/80 (/1/100) było poprawne jak pisałem
... przy założeniu, że robiłeś obiektywem ustawionym na 70mm.
Bo jeśli na 300, to czas rzędu 1/80 cz 1/100 nie da gwrancji nieporuszenia. Tu już będzie potrzeba 1/320 albo nawet krócej.
hostman22
11-05-2010, 13:30
Te lekko nieostre przy czasach 1/40 albo 1/60, bylo robione (bez statywu).
Rozumiem, że to wina czasu i braku statywu, a nie obiektywu???
Jak masz możliwość w takim sytuacjach ustawiaj tryb MUP. Pomaga i to całkiem skutecznie.
freemanek
11-05-2010, 14:17
jak masz możliwość w takim sytuacjach ustawiaj tryb mup. Pomaga i to całkiem skutecznie.
mup??
mup??Mirror Lock-Up. Blokada lustra w pozycji podniesionej.
IMHO ruchy lustra daja duzo mniejsze drgania niz dylerka rak, ale sprobowac mozesz.
Jak dla mnie, to to sie sprawdza w fotografowaniu ze statywu, gdzie lustro jest w zasadzie jedynym elementem mogacym cos zaklocic.
IMO z łapy MUP nic nie daje, trza się nauczyć oddychać i łapy przy sobie trzymać...to pomaga
IMO z łapy MUP nic nie daje, trza się nauczyć oddychać i łapy przy sobie trzymać...to pomaga
Oooo to to.
Oddychać, a w zasadzie nie oddychać :)
I, jeśli już wyzwalać spust, to nie na wydechu, zawsze na wdechu.
Łokcie wzdłuż ciała, przyciśnięte do żeber, aparat przytknięty do twarzy jak największą powierzchnią.
Najlepiej oprzeć się o mur/ścianę.
To wszystko umiejętnie wykonane sprawdza się niejednokrotnie lepiej, niż najlepsze VR'y ;-)
właśnie dla takich topików czytam to forum.
pozdrawiam
użytkownik 70-300