PDA

Zobacz pełną wersję : Blenda - dyfuzor czyli zdjęcia w pełnym słońcu

Orkaniusz
11-05-2010, 05:27
Witam,
może ktoś podpowie...
Robiłem ostatnio kilka fotek (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=142475)modelce - tak się składa, że było bardzo słonecznie. Generalnie zdjęcia zostały na forum zjechane za zbyt ostre światło. No i tak sobie myślę, może na przyszłość spróbować zmiękczyć to światło przepuszczając przez blendę-dyfuzor. No i pytanie: jaką kupić? Okrągłą, jajcowatą, jaki rozmiar nawygodniejszy. Może kto ma doświadczenie? Czego wy używacie?

wywar
11-05-2010, 06:25
Zostałeś zjechany bo robiłeś portrety w ostrym słońcu. Portret nie lubi ostrego słońca ,gdyż na twarzy pojawiają się okropne cienie, modelka mruży oczy. Możesz wykorzystać ostre światło ustawiając modelkę delikatnie tyłem do słońca ,aby miała cień na twarzy i wtedy lekko doświetlasz białą blendą twarz (srebrna w pełnym słońcu będzie za mocna - modelka zaraz będzie się mrużyć) - słońce z tyłu ładnie zarysuję sylwetkę, a blenda rozświetli twarz. Najlepszym dyfuzorem do portretu są chmury na niebie ,ale jak ich nie ma to trzeba sobie radzić. Ogólnie w ostre słońce szukaj jakiegoś cienia np. za rogiem jakiegoś budynku, pod dużym drzewem. Możesz z pomocą pomagiera zmiękczyć światło: kupujesz dużą blendę tzw. "chinola" 5w1 i tam po zdjęciu wszystkich pokrowców będziesz miał dyfuzor - pomagier niech go tak trzyma jakby chciał zrobić cień na modelce ,a ty cykasz foty. Ja jak nie mam pomagiera to zabieram ze sobą małą trójkątną blendę biało/srebrną którą jestem wstanie sam operować. Jak masz pomagiera to duża blenda będzie ok. Taka 180cm 5w1 jest wszechstronna bo może robić za blendę białą, srebrna, złotą - może robić za dyfuzor - czarna powierzchnia może być wykorzystana do pochłaniania światła - blendę możesz wykorzystać ewentualnie jako tło , pomocnik wachlując blendą może nam załatwić wiaterek na zamówienie który starga włosy modelce itd... TUTAJ masz trochę zobrazowane "o co kaman" (http://www.lastoliteschoolofphotography.com/using-trigrip-reflectors-diffusers)
Pozdrawiam.

Orkaniusz
11-05-2010, 07:17
Uprzejmie dziękuję. Chyba zaproszę modelkę na "sesję poprawkową..." :-)

marszull
11-05-2010, 10:40
Z pomocnikiem im wieksza blenda tym lepiej
a skladajac blende mamy mniejsza okragla