Zobacz pełną wersję : Światłomierz Electra
siwyyy77
11-05-2010, 03:17
Szukam czegoś do amatorskiego studia, powoli mi się nudzi ustawianie światl metodą prób i błędów.
Natrafiłem na światłomierz Elektra;
http://www.funsports.pl/p,pl,545,swiatlomierz+electra.html
Spotkał się ktoś może z tym urządzeniem, warto zakupić?
Ew. Dostanę coś lepszego do światla błyskowego? w podobnej cenie?
Bartek - NinoVeron
11-05-2010, 14:30
moim zdaniem dużo lepiej minimalnie dołożyć i upolować na allegro używaną Minoltę FlashMeter IV lub V (używki można kupić za ok. 440-550 zł)
właśnie spojrzałem na allegro
jest teraz Minolta FM V za 515 zł - http://allegro.pl/item1022869693_minolta_flash_meter_v.html
jak za drogo to poczekać aż ktoś wystawi FM IV (będzie ze stówkę taniej)
marszull
11-05-2010, 15:27
bartos dobrze prawi, lepiej poluj na cos lepszego na allegro lub ebay
minolta, sekonic, gossen
siwyyy77
11-05-2010, 15:31
A mógłbym prosić o konkretne modele na jakie polować (interesuje mnie światło błyskowe), bo nie zawsze sprzedawca umieszcza to w opisie na allegro nie mówiąc o ebayu gdy u mnie kiepsko z angielskim :)
siwyyy77
11-05-2010, 20:14
Natrafiłem na ebayu na aukcje;
http://cgi.ebay.pl/SEKONIC-FLASHMATE-L-308B-Digital-Exposure-Meter-camera-/380230938475?cmd=ViewItem&pt=UK_Photography_OtherAccess_RL&hash=item588787af6b
Warto, bo translator kuleje :)
marszull
11-05-2010, 21:40
o wiele lepszy niz ten z pierwszego posta
ale przy takiej cenie to chyba lepiej ta minolte z posta Bartosa
siwyyy77
11-05-2010, 22:23
No dobra to może zanim jeszcze kupię to dowiem się jak to mniej więcej działa... bo nie miałem nigdy z tym do czynienia...
Domyslam się, że następująco.
-ustawiam ISO takie jak w aparacie
-czas chyba nieistotny w przypadku studio (czas synchro 1/250)
-wyzwalam lampe/lampy i światłomierz mówi mi jaką mam ustawic przysłone.
Chyba dobrze myslę :) ale mi zależy na stałej przysłonie powiedzmy F8 więc skoro blysk był "optymalny" dla F4 to znaczy, ze mam podnieść moc lampy.
Teraz w moim konkretnym przypadku mam lampe Quantuum PT-200 (6 przysłon 1/32 do 1/1 płynnie od 1.0-6.0) robię to na czuja czy podnoszę wartość na lampie o 2 (vide chcę mieć światło dla F8 mam dla F4) przykładowo z 2.8 na 4.8
Drugie pytanko... powiedzmy, ze mam dwie lampy, jedna na modela (pod pewnym kątem) druga na tło.
Co robię: ustawiam światłomierz raz w miejscu modela i ustawiam lampe skierowaną na niego, a następnie na tle i ustawiam drugą czy może zupełnie inaczej ?
Wiem banalne pytania ale raczkuję w temacie i do tej pory kilka razy bawiłem się w domowym (rozkładanym) studio z ustawianiem na "oko"
polecam minolte iV....od lat uzywam i nie mam zamiaru zamieniac na cokolwiek innego....bardzo poradny i zaawansowany (nawet jak na swoj wiek) swiatlomierz
ale przy takiej cenie to chyba lepiej ta minolte z posta Bartosa
bardzo polecam te minolte V, robiłem na niej ładnych pare lat. Idealna powtarzalność pomiarów itd. Ma same zalety (poza spotem i brakiem dedykowanej współpracy z PW).
No dobra to może zanim jeszcze kupię to dowiem się jak to mniej więcej działa... bo nie miałem nigdy z tym do czynienia...
Domyslam się, że następująco.
-ustawiam ISO takie jak w aparacie
-czas chyba nieistotny w przypadku studio (czas synchro 1/250)
-wyzwalam lampe/lampy i światłomierz mówi mi jaką mam ustawic przysłone.
Chyba dobrze myslę :) ale mi zależy na stałej przysłonie powiedzmy F8 więc skoro blysk był "optymalny" dla F4 to znaczy, ze mam podnieść moc lampy.
Teraz w moim konkretnym przypadku mam lampe Quantuum PT-200 (6 przysłon 1/32 do 1/1 płynnie od 1.0-6.0) robię to na czuja czy podnoszę wartość na lampie o 2 (vide chcę mieć światło dla F8 mam dla F4) przykładowo z 2.8 na 4.8W sytuacji idealnej tak to wygląda. Ale bym nie liczył na to by zmiana z 2.8 na 4.8 to było dokładnie 2 EV.
Z utrzymaniem synchro na radiu 1/250 też będzie problem, ale taki czas możesz miec ustawiony w światłomierzu.
Drugie pytanko... powiedzmy, ze mam dwie lampy, jedna na modela (pod pewnym kątem) druga na tło.
Co robię: ustawiam światłomierz raz w miejscu modela i ustawiam lampe skierowaną na niego, a następnie na tle i ustawiam drugą czy może zupełnie inaczej ?tak, ale to prosta sytuacja. Gorzej jak kilka lamp będziesz miał skierowanych na modela, wtedy trzeba ciut bardziej główkować.
Ale naukę zaczynaj od 1 - 2 lamp, dopiero potem używaj więcej.
siwyyy77
12-05-2010, 14:06
Ale bym nie liczył na to by zmiana z 2.8 na 4.8 to było dokładnie 2 EV.
W sumie logiczne, bo mocniejsza lampa np PT-300 ma taką samą regulacje i zmiana 2.8-4.8 oznacza analogicznie większą zmiane.
Ale naukę zaczynaj od 1 - 2 lamp, dopiero potem używaj więcej.
Wiem, jako poczatkującemu trudno mi dwie ogarnąć :)
Ja używam Minolty Auto Meter IV F - i tak naprawdę nic więcej nie trzeba, mierzy światło ciągłe oraz błyskowe. Naprawdę super sprzęt, pomiary rewelacyjne i powtarzalne. Ogarnięcie jednej lampy nie nastręczy Ci żadnego problemu, pamiętaj tylko o tym że pomiar to jedno a efekt jaki chcesz osiągnąć to drugie
Filip Apostoł
05-02-2011, 16:42
Czym mógłby mnie zawieść światłomierz z tytułu wątka? Czy pomiar światła jest względny? Czy może jakość wykonania nie stoi na wysokim poziomie?
Bartek - NinoVeron
07-02-2011, 02:58
Czym mógłby mnie zawieść światłomierz z tytułu wątka? Czy pomiar światła jest względny? Czy może jakość wykonania nie stoi na wysokim poziomie?
jakość wykonania to raz
wygoda i funkcjonalność do dwa
po trzecie tytułowy światłomierz mierzy tylko światło błyskowe (nie mierzy światła zastanego) - to największa porażka
po czwarte - zakres pomiarowy od F2 .... a co jeśli masz obiektyw f/1,8 czy f/1,4 i chcesz robić na "pełnej dziurze"?
to chyba już lepiej ustawiać "światło" na podstawie histogramu
po trzecie tytułowy światłomierz mierzy tylko światło błyskowe (nie mierzy światła zastanego)
A czy używając tego światłomierza tylko i wyłącznie w studio brak pomiaru jest aż tak istotny. Przecież w studio zastanego aż tak dużo nie ma (tak mi się wydaje) żeby go błysk nie wyeliminował...
po czwarte - zakres pomiarowy od F2 .... a co jeśli masz obiektyw f/1,8 czy f/1,4 i chcesz robić na "pełnej dziurze"?
No to akurat jest spora wada tego sprzezętu ... No to jak pomierzę od f2 to chyba już tą resztę na histogram mogę skorygować.
marszull
16-02-2011, 13:37
A czy używając tego światłomierza tylko i wyłącznie w studio brak pomiaru jest aż tak istotny. Przecież w studio zastanego aż tak dużo nie ma (tak mi się wydaje) żeby go błysk nie wyeliminował...
ale wystarczy ze wyjdziesz z blyskiem na zewnatrz, albo i nawet wewnatrz ale lapiac zastane i blyskajac
(tak ostatnio wnetrza robilem) i juz wychodzi kupa
No to akurat jest spora wada tego sprzezętu ... No to jak pomierzę od f2 to chyba już tą resztę na histogram mogę skorygować.
Niby tak, ale placac za cos to chyba lepiej miec w pelni funkcjonalny sprzet?
Na histogram mozna i bez swiatlomierza ustawiac ;)