Zobacz pełną wersję : Zagwozdka z gripem i folderem docelowym zdjęć.
TristisAnima
10-05-2010, 23:35
Mam taką zagwozdkę, a że prawdopodobnie łączy się to z gripem, więc daje w tym dziale. Czy jest możliwym, aby aparat z gripem (mb-d80 alpha) oraz dwiema bateriami (jedna oryginał, jedna zamiennik), podczas przechodzenia z jednej baterii na drugą, tworzył nowy folder docelowy dla robionych zdjęć. Od pewnego czasu ni stąd ni zowąd aparat "olewa" co jakiś czas folder 100NCD90 i tworzy sobie nowy z nazwą 101NCD90 i tam zaczyna zapisywać świeżo robione zdjęcia. Podejrzewam, że ma to miejsce wtedy, gdy jedna bateria w gripie wyczerpuje się i aparat przechodzi na tę drugą. Jeśli to nie to, to co innego może powodować takie zachowanie? Mam nadzieję że nic mu się w sofcie nie pomieszało :/
A przy jakiej ilości wykonanych zdjęć zawsze występuje tworzenie nowego folderu?
drhardware
11-05-2010, 10:08
Mój D70s tez tak robi - tworzy nowe foldery. Niezaleznie, czy karta to 2 GB czy 8 GB. No i nigdy nie miałem podpiętego gripa. Obstawiałbym raczej przekroczona ilość zdjęć w folderze.
TristisAnima
11-05-2010, 10:15
A przy jakiej ilości wykonanych zdjęć zawsze występuje tworzenie nowego folderu?
Ostatnie utworzenie nowego folderu nastąpiło gdy w pierwotnym znajdowało się ok 160 zdjęć. A ile w sumie zrobiłem na tym folderze to cholera go tam wie.
Mój D70s tez tak robi - tworzy nowe foldery. Niezaleznie, czy karta to 2 GB czy 8 GB. No i nigdy nie miałem podpiętego gripa. Obstawiałbym raczej przekroczona ilość zdjęć w folderze.
No tak ale czy zmiana folderu nie powinna następować po przekroczeniu 10 000 zdjęć. Nie mam teraz pod ręką instrukcji i mogę się mylić ale jeśli to się dzieje przy 1 000 zdjęć to wielce prawdopodobne, że masz rację.
Przy włączonym ustawieniu resetowania numeracji plików, podczas włożenia nowej karty oraz formatowania, nowe aparaty mają zmniejszoną maksymalną ilość zdjęć w folderze do 999 (D80 miał jeszcze 9999). W momencie jej osiągnięcia tworzony jest nowy folder, a numeracja zaczyna się znów od 0001.
Jeżeli ustawiona jest numeracja ciągła, wtedy maksymalny numer zdjęcia w folderze to 9999.
Nie ma to związku z zasilaniem. Czytanie instrukcji nie boli.
TristisAnima
11-05-2010, 19:14
Przy włączonym ustawieniu resetowania numeracji plików, podczas włożenia nowej karty oraz formatowania, nowe aparaty mają zmniejszoną maksymalną ilość zdjęć w folderze do 999 (D80 miał jeszcze 9999). W momencie jej osiągnięcia tworzony jest nowy folder, a numeracja zaczyna się znów od 0001.
Jeżeli ustawiona jest numeracja ciągła, wtedy maksymalny numer zdjęcia w folderze to 9999.
Nie ma to związku z zasilaniem. Czytanie instrukcji nie boli.
A gdzie ja napisałem, że mi nazwy plików aparat zmienia. Czytanie ze zrozumieniem nie boli. To co ty opisałeś doskonale wiem. Mi chodzi o to, że aparat tworzy nowy folder i zapisuje tam zdjęcia kontynuując ich numerację. Jako że niewielkie mam doświadczenie z gripami, myślałem, że dzieje się tak podczas przechodzenia z jednej baterii na drugą. Widać moje wnioski były błędne.
Mi chodzi o to, że aparat tworzy nowy folder i zapisuje tam zdjęcia kontynuując ich numerację.
Tego nie napisałeś wcześniej nigdzie.
Jaki był najwyższy numer pliku w folderze 100, a jaki najniższy w 101?
Co do zasilania to co za problem zrobić test. Jedno zdjęcie, wyjęcie baterii z gripa, drugie zdjęcie - i już wiadomo czy to w tym problem.
W sumie instrukcja mówi o ilości 999 plików na folder. Dość enigmatycznie, ale możliwe, że działa to we wszystkich trybach nazewnictwa.
Ostatnie utworzenie nowego folderu nastąpiło gdy w pierwotnym znajdowało się ok 160 zdjęć. A ile w sumie zrobiłem na tym folderze to cholera go tam wie.
Co to oznacza? Jak usuwasz pliki z karty? Domyślam się, że nie formatujesz karty, tylko przenosisz pliki na komputer. Wszystkie, część? Nie usuwasz też katalogu?
W tym przypadku rozwiązanie problemu (bo tego chyba szukasz) jest takie - sformatować kartę (w aparacie) po przeniesieniu zdjęć na komputer lub usunąć katalog na karcie.
TristisAnima
11-05-2010, 21:20
Jaki był najwyższy numer pliku w folderze 100, a jaki najniższy w 101?
To właśnie jest najśmieszniejsze. Podczas ostatniej takiej akcji, w folderze 100 ostatnie zdjęcie nosiło nazwę DSC_3909, a pierwsze zdjęcie w folderze 101 także DSC_3909, przy czym, zdjęcia te, to dwa zupełnie inne ujęcia.
Co to oznacza? Jak usuwasz pliki z karty? Domyślam się, że nie formatujesz karty, tylko przenosisz pliki na komputer. Wszystkie, część? Nie usuwasz też katalogu?
W tym przypadku rozwiązanie problemu (bo tego chyba szukasz) jest takie - sformatować kartę (w aparacie) po przeniesieniu zdjęć na komputer lub usunąć katalog na karcie.
Przenoszę poprzez wytnij/wklej, rzadziej robię kopiuj, folderu nigdy nie usuwam. Najwidoczniej coś się aparatowi lub karcie popieprzyło. W sumie, karta już dość stara i dość sporo eksploatowana, wiec może tu jest przyczyna. Tak czy inaczej, problem nie jest jakoś szczególnie upierdliwy i idzie z tym żyć. Poobserwuję to zjawisko jeszcze, a może uda mi się wybadać po czyjej stronie leży wina, bo widzę, że nikt raczej nie wie o co chodzić może.
Ja zaliczyłem kiedyś "ERROR" swojego D90. Po pstryknięciu zdjęcia aparat został zablokowany i nie reagował na nic, nawet nie dał się wyłączyć. Dopiewro wyjęcie baterii przywróciło go do życia. Co się stało? po tym uruchomieniu aparat zaczął zapisywać zdjęcia w nowym 101... folderze. Ot, tak sobie ni z tego, ni z owego, utworzył nowy folder i do niego zapisywał zdjęcia, choć w poprzednim miał kilkadziesiąt zdjęć, a numeracja zdjęć to coś koło DSC_3200. Po skopiowaniu zdjęć i formatowaniu karty (w komputerze) wszystko wróciło do normy, nadal mam folder 100.. i do niego zapisuje zdjęcia. Numerację zdjęć mam ustawioną na "ciągłą".
Ha powiem Ci, ze stało mi się to samo
Mianowicie właśnie otwierałem folder ze zdjęciami z karty, i patrze są dwa foldery "100..." i 101...". Mam także nowy grip.