Zobacz pełną wersję : nikon D90 - jaki obiektyw bez AF
stan1976
10-05-2010, 21:50
Witam !!
Mam zamiar kupić nikona D90 i chcę do niego wybrać niedrogie szkło bez AF do robienia zdjęć w pomieszczeniach jak i na zewnątrz z niedużym zoomem około 55mm - 70mm ( nie chcę wydawać więcej kasy na szkło z AF skoro D90 ma śrubokręt) !
chodziło Ci raczej o AF-S bo żeby aparat mógł kręcić to obiektyw musi mieć AF. Chodzi Ci o zakres ogniskowych 55-70 bo tak to można rozumieć, pewnie nie. Więc polecam Sigme 18-50 f3,5 - 5,6 kolega dorwał starsza wersję bez silnika i bez stabilizacji za 150 zł a zdjęcia wychodzą o niebo lepsze niż z nikonowskiego 18-55 i oczywiście AF o wiele szybszy (bo śrubokręcik oczywiście szybszy od tych kitów) .
stan1976
10-05-2010, 22:16
sorki dokładnie , miałem na myśli AF-S ! Jeżeli chodzi o polecany obiektyw byłby OK gdyby nie brak stabilizacji . Wolałbym mieć jednak stabilizację w szkiełku ponieważ sam nikon d90 jej nie ma !
Oczywiście jest też nowsza wersja tej sigmy ale już z silnikiem, który wątpie czy jest szybszy niż śrubokręt.
stan1976
10-05-2010, 22:38
ok ! dobra pewnie tak jest , ale jak spisuje się ten obiektyw bez stabilizacji , mam na myśli ostrość zdjęć ? A może jakiś obiektyw tzw . jasny f1,8
Stan1976, może na początek poczytaj sobie co nieco na tym forum o typach obiektywów a potem zadaj konkretniejsze pytanie;)
stan1976
11-05-2010, 11:01
Szczerze mówiąc to szukam jakiegoś dobrego niedrogiego szkła dla początkującego fotoamatora i trochę gubię się w tych wszystkich oznaczeniach itd.
Na początek z fotografią chcę posiadać szkiełko z nie dużym zoomem max x3 do robienia zdjęć w pomieszczeniach jak i zarazem na zewnątrz( dokładnie nad wodą , jestem karpiarzem i najwięcej zdjęć wykonuję nad wodą z złapanymi rybkami jak i ciekawymi sytuacjami nad wodą ) . Jeżeli chodzi o jasne obiektywy to właśnie o nich czytałem jak najwięcej pochlebnych opini , ale czy tego typu obiektyw spełni swoją rolę w sytuacjach o których opisałem powyżej .
Na zakup pierwszego szkiełka chcę przeznaczyć około 500zł ( cena nie po przejścia jak na razie )
Pozdrawiam
55-70 to będziesz miał za wąsko. Na razie nie wiesz czego chcesz więc zakup sobie na początek 18-55VR.