Zobacz pełną wersję : Sigma 18-50 - Tamron 17-50 - Sigma 17-70 - który najlepszy do ślubów?
Witam,
Szukam taniego zooma do slubów, jako że stałka 50mm już jest zaplanowana zostało mi jeszcze rozstrzygnąć który zoom do 1000zł (oczywiście używka) byłby najlepszy do focenia na ślubach czyli kościół, domek weselny, plener.
Dużo zdjęć w kościele i w plenerze będzie robione 50tką ale zooma też mam zamiar w tych miejscach używać dlatego ważna jest dla mnie ogólna jakość robienia zdjęć przez podane niżej obiektywy, to czy robią ostre zdjęcia i ostatecznie który z nich byłby the best jeśli chodzi o zastosowanie jako szkło ślubne..
W grę jak narazie wchodzą 3 szkła:
Sigma 17-70 2.8-4.5
Sigma 18-50 2.8
Tamron 17-50 2.8
Zdarza się że są te obiektywy do kupienia w okolicy 1000zł więc te 3 wezmę pod uwagę, oczywiście jeśli macie inne propozycje walcie śmiało.. :) ważne żeby cena nie przekroczyła 1000zł :)
Help ;)
Tamron 17-50/2.8, moja sztuka jest akceptowalnie ostra już od 2.8
Tamron 17-50 2.8.
50tki nie kupuj, lepiej wez 85 1.8.
Kiedys jak bedziesz mial jeszcze kilka stow kupisz 35 1.8 i bedziesz miec niezly zestaw do slubniakow, ale i nie tylko.
35 - taki stadard na dx, zdecydowanie bardziej przydatna IMO niz 50. Dobra ogniskowa do reportazu, uniwersalna. Jak bedziesz potrzebowal szerzej to podpinasz zoom'a, a na plener, albo gdy bedzie potrzebna dluzsza ogniskowa niz 50mm idealnie spisze sie 85.
A tak w ogole to bylo juz milion watkow o szklach na sluby, poszukaj i poczytaj.
Zuzus, nad 85 1.8 nie myślałem bo jest 3x droższa od 50tki, i jak narazie mnie na nią nie stać, do tego dochodzi fakt że jest straszliwie wąska, no może przesadzam z tym 'straszliwie' ale bardzo nie lubię robić zdjęć wąskim obiektywem.. 50mm na DX to dla mnie taka jakby granica jeśli chodzi o focenie na imprezach typu śluby itp. nawet plener by mi było niewygodnie robić musząc na każde ujęcie odchodzić od pary dostatecznie daleko żeby uchwycić odpowiedni kard.. więc 85mm raczej nie kupie nawet jak będę miał na nią kasę..
po wybraniu zooma któregoś z powyżej wymienionych będę kupował stałkę, chcę 50tkę bo jest najtańsza, ma b. dobre parametry robi ładne zdjęcia i 50mm jest dla mnie znośne, chyba że zooma znajde 100-200zł taniej to do niego kupie odrazu 35mm 1.8 zamiast tej 50tki :)
PS. oczywiście gdzieś tam z boku odkładam na super zooma tak od kilkudziesięciu do 500mm :P ale to na focenie ptaszków robaczków i innych zwierzątek z daleka gdzieś na wyjeździe :D
mam jednego tamrona 17-50 2.8 upatrzonego za 1000zł i prawdopodobnie go kupię bo ludzie dobrze o nim mówią, ale prosiłbym jeszcze może (oprócz zdań na temat tego który z 3 wymienionych wyżej jest najlepszy) o opinie na temat innych szkieł do ślubu do 1000zł.. moze jest coś w tej cenie lub nawet tańszego co sie bardzo dobrze sprawdza?
tomszafa
11-05-2010, 15:46
Zuzus, nad 85 1.8 nie myślałem bo jest 3x droższa od 50tki, i jak narazie mnie na nią nie stać, do tego dochodzi fakt że jest straszliwie wąska, no może przesadzam z tym 'straszliwie' ale bardzo nie lubię robić zdjęć wąskim obiektywem.. 50mm na DX to dla mnie taka jakby granica jeśli chodzi o focenie na imprezach typu śluby itp. nawet plener by mi było niewygodnie robić musząc na każde ujęcie odchodzić od pary dostatecznie daleko żeby uchwycić odpowiedni kard.. więc 85mm raczej nie kupie nawet jak będę miał na nią kasę..
Jeżeli nie widziałeś zdjęć plenerowych z 85 to nie wiesz co piszesz :) Uwierz mi to szkło jak mało które nadaje się do focenia ślubów. Faktycznie może w kościele się nie nadaje bo za wąsko ale na plener jest to naprawde dobre szkło.
po wybraniu zooma któregoś z powyżej wymienionych będę kupował stałkę, chcę 50tkę bo jest najtańsza, ma b. dobre parametry robi ładne zdjęcia i 50mm jest dla mnie znośne, chyba że zooma znajde 100-200zł taniej to do niego kupie odrazu 35mm 1.8 zamiast tej 50tki :)
50 by nie kupowal, dla mnie jak na podstawowa stałkę jest za wąsko. Sam ja mam ale rzadko używam, zdecydowanie wolę Sigmę 30mm 1.4 albo jeżeli z Nikona to brałbym 35mm 1.8.
PS. oczywiście gdzieś tam z boku odkładam na super zooma tak od kilkudziesięciu do 500mm :P ale to na focenie ptaszków robaczków i innych zwierzątek z daleka gdzieś na wyjeździe :D
Pozdrawiam
tomszafa
11-05-2010, 15:48
mam jednego tamrona 17-50 2.8 upatrzonego za 1000zł i prawdopodobnie go kupię bo ludzie dobrze o nim mówią, ale prosiłbym jeszcze może (oprócz zdań na temat tego który z 3 wymienionych wyżej jest najlepszy) o opinie na temat innych szkieł do ślubu do 1000zł.. moze jest coś w tej cenie lub nawet tańszego co sie bardzo dobrze sprawdza?
A myślałeś może nad Tamronem 28-75? To tez dobre szkło. Chociaż 17-50 będzie zdecydowanie bardziej szerokie na dx.
Co do Sigmy 17-70 2.8-4.5 to bardzo dobre szkło, sam miałem ale zdecydowanie za ciemne. 2.8 masz tylko przy 17mm a to zdecydowanie za mało jak dla mnie.
50 by nie kupowal, dla mnie jak na podstawowa stałkę jest za wąsko
85 jest jeszcze bardziej wąska :) 50tkę miałem zamiar używać głownie w plenerze, ale też czasem podczas ślubu bo to przeważnie b. ciemne miejsca :)
ale rozumiem o co chodzi - 50tka jest troche i za wąska i za szeroka, ale... tak jak pisałem jak kogoś nie stać na 85 to nie ma nic innego jak kupić 50tke.. oczywiście jeśli dozbieram to kupie 35 którą wszyscy chwalą, ale jeśli nie... :)
Pozdrawiam
no co :P b. szeroki kąt w moich rękach tylko do tego się nada :P
tomszafa
11-05-2010, 15:53
85 jest jeszcze bardziej wąska :) 50tkę miałem zamiar używać głownie w plenerze, ale też czasem podczas ślubu bo to przeważnie b. ciemne miejsca :)
ale rozumiem o co chodzi - 50tka jest troche i za wąska i za szeroka, ale... tak jak pisałem jak kogoś nie stać na 85 to nie ma nic innego jak kupić 50tke.. oczywiście jeśli dozbieram to kupie 35 którą wszyscy chwalą, ale jeśli nie... :)
No to jeżeli myślisz tylko o takim zestawie to faktycznie tylko 50 chociaz tu duzo bardziej rozwazylbym sigme 30mm 1.4 ale to nieco drozej. Sam mam oba te szkła a Sigma jest moim ulubionym szkłem i rzadko ją zdejmuje z body :)
A myślałeś może nad Tamronem 28-75?
tak ale to ta sama cena mniej więcej jak 17-50 a zooma kupuję dla szerokiego kąta (i dobrego światła na całej długości oczywiście :P) więc te 11mm na krótszym końcu jest dla mnie bardzo ważne :)
dąże żeby mieć zestaw na śluby:
Tamron 17-50 2.8 lub inny za ok 1000zl z b. dobrym światlem
Nikkor 35mm 1.8 lub jeśli narazie kasy nie starczy to tymczasowo 50mm 1.8 :)
+ super zoom kilkadziesiąt-500mm światło nieważne i tak bede tym tylko w dzień focił i tylko na zewnątrz :P
i jak taki zestaw złoże to będzie mi to starczyło na moje kilkanaście wesel w roku 2010 :) a na 2011 sie coś pomyśli :P
Pawlus86
11-05-2010, 19:13
Miałem ten sam dylemat co Ty kolego :) Aktualnie posiadam Nikkora 50 1.8 i 80-200 ED D 2.8. Co do szerokiego kąta w najbliższym czasie wybiore Sigme 30 1.4 i ten zestaw mam nadzieje ze mi się sprawdzi. Pamiętaj że zawsze masz zoom nożny:) I lepiej zrobić dwa kroki w tyl bądz dwa kroki w przód ze stałka i mieć super jakość niż stac w miejscu z zoomem i troche stracic na jakości:)
wiem dlatego chcę ze stałką robić zoom w kościele i w plenerze bo to najważniejsze moim zdaniem foty, na imprezie w ciasnym pomieszczeniu 50tka sie nie nada więc tu wejdzie zoom - a że nie chce zdjęć spiepszyć bo to wazna sprawa to zoom tez musi być gitara :)
chyba że będzie kapusta to kościół i plener ujmę 35tką :P wtedy na imprezce też coś sie pofoci :)
PS. wg mnie the best of the best byłoby N35 f1.4 :) no ale to może kiedyś kiedyś :P narazie rozstrzygnijmy który zoom do 1000zł bo kase już praktycznie mam i na dniach chcę ją wydać :P
Pawlus86
11-05-2010, 19:26
Jeśli zoom to Tamron 17-50 tylko uwazaj na nieostre sztuki, a jak znajdziesz już taką to uważaj na aberracje bo te towarzyszą każdej sztuce;)
marciing
11-05-2010, 19:29
Tamron 17-50
To Ty chcesz miec 50mm jako swoja najdluzsza ogniskowa? Widac, ze nigdy nie miales nic dluzszego, bo nie wypisywalbys takich glupot ;)
Podepnij kiedys 85tke, i sam sie przekonaj, ze to naprawde fajna ogniskowa chocby do pleneru. I wcale nie trzeba odchodzic nie wiadomo jak daleko.
LordRamzes
11-05-2010, 22:05
z Wymienionych Tamron 17-50 i zbierać na 85 lub coś dłuższego np 70-200 F2,8 niestety zakres 17-50 nie jest najlepszy jeśli chodzi o "bliskie portrety" gdzie widać przerysowania tutaj zaczynamy od ogniskowych od 85 w górę ale jako fotograf ślubny zakładam ,że to wiesz prawda , mi zdarzyło się kilka razy na przyjęciu weselnym robić 70-300 gdzie światła mi nie brakowało i szczerze powiedziawszy te zdjęcia wyszły najlepiej widać ,że są robione tak ,że ludzie zachowują się bez skrępowania bo nie widzą ,że są na celowniku :)
jesteście napewno bardziej doświadczeni niż ja także wierzę Wam na słowo że 85 na weselu też się przyda :P miałem kiedyś na korpusie max 70mm i dla mnie było wąsko, ale wiadomo że tak jak LordRamzes powiedział można robić długim szkłem foty na weselu i dobrze wyjdą bo są sytuacje gdzie można tym focić :) jak kiedyś będę miał takie szkło w posiadaniu to napewno skorzystam :)
a tymczasem inne propozycje poza 3ma szkłami z pierwszego postu? :) tak do 1000zł :P
LordRamzes
12-05-2010, 08:15
jesteście napewno bardziej doświadczeni niż ja także wierzę Wam na słowo że 85 na weselu też się przyda :P miałem kiedyś na korpusie max 70mm i dla mnie było wąsko, ale wiadomo że tak jak LordRamzes powiedział można robić długim szkłem foty na weselu i dobrze wyjdą bo są sytuacje gdzie można tym focić :) jak kiedyś będę miał takie szkło w posiadaniu to napewno skorzystam :)
a tymczasem inne propozycje poza 3ma szkłami z pierwszego postu? :) tak do 1000zł :P
na początek tamrona 17-50 i dasz radę jednak będzie niedosyt ja swoje 1 wesele zrobiłem samą 50 f1,8.
Jednak jak idziesz w plener masz bardzo dużo miejsca i 85 spokojnie dasz radę , musisz przestać myśleć kategoriami czy za wązko , pamiętaj ,że w kościele 85 f1,8 możesz zrobić piękny portret nie przeszkadzając i będąc w miare nie widocznym , a na sali jeśli chcesz aby zdjęcia wyszły naturalnie a wymiary sali pozwalają wiesz mi ,że nawet 200 czy 300 dasz radę . robiąc na 50mm odczujesz dyskomfort ,że musisz znaleść się blisko , no i ktoś Ci powie "źle wyszłam na zdjęciu " ano źle bo 50 przerysuje i komuś np wyjdzie powiększony nos , broda itd jak będziesz chciał zrobić ciasny portret.
Nic lepszego niz uzywany Tamron 17-50 w tej cenie nie znajdziesz.
no tak LordRamzes na początek na wesela będę miał 17-50 + 50 1.8 taże to rzeczywiście krótko, wiecie, ja z fotografią śubną mam do czynienia b. krótko, nie biorę dużo za ślub, zdjęcia robię od lipca 2009 (wcześniej fociłem tylko hobbistycznie Soniakiem DSC-F828 ), zdjęcia ślubne robiłem kitem 18-55 i czasem pożyczoną stałką 50tką + korpus D80 więc nigdy nie miałem na ślubie w rękach czegoś dłuższego.. trzeba będzie coś zapożyczyć na jakieś wesele i postrzelać w wolnej chwili na imprezie troche fotek, a nóż wyjdą gites i zaczne łazić za 85 1.8 dla siebie ;)
mam 17-70, badziewne to szkło ale 70 na koncu sie przydaje na sali weselnej...W kosciołach i na plenerach coraz rzadziej używam bo w stałki pcham sie coraz bardziej i pewnie niedługo szkło na allegro poleci...
jeszcze 2-3 miesiace temu kolega z tego forum bardzo chwalil sobie to szkło (Sigma 17-70) i chciał mi je sprzedać za 850zł, pisał że jest genialne i wogóle :P ale widać że każdy ma swoje inne zdanie na temat każdego obiektywu :)
Nic lepszego niz uzywany Tamron 17-50 w tej cenie nie znajdziesz.
Może jakieś argumenty ktoś przedstawi ?? bo też się zastanawiam nad tym szkiełkiem .
Foto Gabriel
12-05-2010, 16:18
do ślubów wybrał bym tamrona
jak trafisz dobrą sztukę (czyli bez ff/bf z twoim body ) to nie będziesz żałował.
możesz zawsze się pokusić o dołożenie tych kilku stówek i dokupienie wersji z VC
w ciemnym kościele może się przydać.
A tak z ciekawości te zdjęcia ślubne to ty chcesz robić D80?
Pawlus86
12-05-2010, 19:06
Tamron optycznie jest bardzo dobry, jak kupisz u cichego masz pewnosc ze bedzie ostry od pelnej dziury, natomiast musisz pamietać ze tamron ma WIELKIE aberracje :( Posiadałem Tamrona 17-50 VC i po pierwszej sesji zdjeciowej sprzedałem... biała sukienka była wręcz niebieska. Takie przypomnienie;)
LordRamzes
12-05-2010, 21:52
Tamron optycznie jest bardzo dobry, jak kupisz u cichego masz pewnosc ze bedzie ostry od pelnej dziury, natomiast musisz pamietać ze tamron ma WIELKIE aberracje :( Posiadałem Tamrona 17-50 VC i po pierwszej sesji zdjeciowej sprzedałem... biała sukienka była wręcz niebieska. Takie przypomnienie;)
qurde zrobiłem tyle ślubów tym tamronem tylko bez vc i nigdy nie miałem takich problemów :) a kupowanie tamrona na odległość jest bezsensowe co z tego ,że ostry jak może mieć FF lub BF
Pawlus86
12-05-2010, 23:19
qurde zrobiłem tyle ślubów tym tamronem tylko bez vc i nigdy nie miałem takich problemów :) a kupowanie tamrona na odległość jest bezsensowe co z tego ,że ostry jak może mieć FF lub BF
Kupujac u cichego masz pewnosc ze jest ostry i ze nie ma ani FF ani BF :) A abberacje to juz inna bajka.
kupując u cichego tzn. u kogo? bo nie jarze..
Foto Gabriel - tak, te zdjęcia ślubne chcę robić D80, to bardzo dobra puszka, może i stara ale bardzo dobra, wygrała w cholere nagród i swego czasu była niezłym sprzętem, nie opłaca mi sie wymiana na d90, d300 dużo droższe jak narazie więc też narazie nie wymienie nie mówiąc o d700 czy d3.
LordRamzes
13-05-2010, 08:07
Kupujac u cichego masz pewnosc ze jest ostry i ze nie ma ani FF ani BF :) A abberacje to juz inna bajka.
taaaaaaaa to ,że kupisz u niego to nie znaczy ,że nie będzie miał ff /bf , w takim razie jak wytłumaczysz fakt ,że ludzie kupują szkło i działa na ich puszce super a kupią inną puszkę i mają FF lub BF , obiektyw dobiera się do puszki , więc nie masz żadnej pewności , pewność będzie miał jak wyśle do niego puszkę , ale nie ,że sprawdzi na swojej i wyślę , a abberacji nigdy nie dostrzegłem a na prawdę sporo ślubów za mną
kto to jest ten cichy? :P
LordRamzes
13-05-2010, 09:17
sprzedający na allegro
hmm, mam do Was prośbę, jako że z tego co piszecie aberracje towarzyszą każdej sztuce a ja nigdy z tym nie miałem do czynienia (widziałem ten 'efekt' tylko w opisie w wikipedii :) ) prosiłbym o zapodanie przykładowego zdjęcia z tamrona 17-50 z widocznymi aberracjami, jak by ktoś miał jeszcze fote z ff/bf widocznym byłbym wdzięczny, chce jakoś bardziej ogarnąć czym się może skończyć trafienie na fatalne szkło w którym te niedoskonałości są bardzo odczuwalne...
PS. looknąłem sobie na optyczne.pl jak wygląda aberracja w tym tamronie i przy okazji w kilku innych szkłach, ale to było zdjęcie czarnych pasków na jasnym tle, chciałbym zobaczyć jakieś zdjęcie np ze ślubu lub ogólnie jakiekolwiek żeby zobaczyć jak to wtedy wygląda :)
Pawlus86
13-05-2010, 11:10
taaaaaaaa to ,że kupisz u niego to nie znaczy ,że nie będzie miał ff /bf , w takim razie jak wytłumaczysz fakt ,że ludzie kupują szkło i działa na ich puszce super a kupią inną puszkę i mają FF lub BF , obiektyw dobiera się do puszki , więc nie masz żadnej pewności , pewność będzie miał jak wyśle do niego puszkę , ale nie ,że sprawdzi na swojej i wyślę , a abberacji nigdy nie dostrzegłem a na prawdę sporo ślubów za mną
dlatego ja wysylalem mu puszke.
LordRamzes
13-05-2010, 11:31
dlatego ja wysylalem mu puszke.
a to pisz tu tak a nie ,że on Ci dobierze na odległość bo to bzdura.
Pawlus86
13-05-2010, 11:35
Nie domowienie spokojnie;)
przeglądałem sobie test tego tamrona, rzeczywiście na tle obiektywów w jego cenie lub tańszych wychodzi rewelacyjnie, podoba mi sie ostrość już od 2.8 na poziomie prawie 40lpmm (tekst w tym teście że to tyle co najlepsze stałki to troche przesada :) ) i to że ta ostrość nie spada a polepsza się w miarę domykania dziury i dopiero od wysokiego f rzędu 8 lub więcej zaczyna ostrość spadać :) to mi się podoba bardzo :) aberracje są, ale jeszcze nie widziałem zwykłej foty żeby to jakoś ocenić..
nie czytałem wypowiedzi poprzedników, ale powiem jedno:
Sigma 18-50/2.8 hsm macro- szkło ideał. Miałem przez 1,5 roku, megaostra od 2.8, dość szybka i bardzo dokładna. W dodatku macro się przydaje do szczegółów. MIałem wcześniej T17-50/2.8 i na tym mogę zakończyć wypowiedź o nim- takie szkło bez jaj;)
Tylko Sigma! Miesiąc temu sprzedałem ją na gwarancji z uv za 1050 pln.
Sigma 18-50/2.8 hsm macro- szkło ideał.
Wg testu na optyczne.pl owa sigma w porównaniu do tamrona jest wyraźnie mniej ostra (niekiedy różnica to nawet 10lpmm ! - niekiedy czyli dla konkretnej ogniskowej i konkretnej przysłony), sigma jeśli chodzi o ostrość wypada lepiej tylko w centrum kadru i tylko dla przysłony f 4-5.6 - im dalej tego ustawienia tym Tamron jest lepszy od Sigmy.
Aberracje Sigma może mieć większe od Tamrona 17-50 (oczywiście jeśli weźmiemy pod uwagę dwa te szkła - obydwa z aberracjami).. Więc jak narazie tamron górą.
hmm, a tak sie zastanawiam, bo wszyscy, jak nie wszyscy to więszość którzy sprzedali tamrona 17-50 kupili sobie jasną stałke np N35 1.8.. może do ślubów 35mm jest na tyle uniwersalne że by sie bardziej nadało? zamiast jednego tamrona mógłbym kupić N35 1.8 + N50 1.8... nie byłby to lepszy zestaw do ślubu zamiast zooma Tamrona 17-50 2.8 + stałka 50tka?
wiadomo że o wiele węższe jest 35mm od 17mm ale ludzie robią foty samymi stałkami i piszą że 35tki z body żadko ściągają.. z którego szkła wyjdzie zdjęcie lepszej jakości? ze stałki N 35mm czy z tamrona 17-50?
ok, optyczne górą i lpmm...
ok chce kupić ten:
http://allegro.pl/item1040082638_tamron_17_50_2_8_gwarancja_warto.ht ml
jakieś obiekcje? coś zauważacie niepokojącego? te 'pyłki' to coś poważnego? prosiłbym o szybką odpowiedź bo będę dziś klikał kup teraz..
LordRamzes
14-05-2010, 09:11
hmm, a tak sie zastanawiam, bo wszyscy, jak nie wszyscy to więszość którzy sprzedali tamrona 17-50 kupili sobie jasną stałke np N35 1.8.. może do ślubów 35mm jest na tyle uniwersalne że by sie bardziej nadało? zamiast jednego tamrona mógłbym kupić N35 1.8 + N50 1.8... nie byłby to lepszy zestaw do ślubu zamiast zooma Tamrona 17-50 2.8 + stałka 50tka?
wiadomo że o wiele węższe jest 35mm od 17mm ale ludzie robią foty samymi stałkami i piszą że 35tki z body żadko ściągają.. z którego szkła wyjdzie zdjęcie lepszej jakości? ze stałki N 35mm czy z tamrona 17-50?
Widzę ,że Ty jednak za dużo testów czytasz a za mało praktyki , jak zaczniesz szukać tamrona i trafi Ci się powiedzmy 6 egzemplarz to zrozumiesz ,że ostrego tamrona nie jest prosto znaleść , pozatym jak masz 1 body to przy żonglowaniu stałkami więcej stracisz "dobrych momentów" niż zyskasz , czasami 18mm to za mało przeglądnij galerię gdzie ludzie stosują nawet 10mm wejdziesz do Ciasnego domu i 35mm będzie za ciasno albo ustawisz się nie odpowiednio za mało miejsca i Młodym podczas zakładania obrączek zetniesz głowę bo nie będzie czasu cofnąć się , więcej praktyki mniej teorii , jak masz 1 body to zoom do reporterki jest potrzebny . Sam używam stałek ale..... przepinam je jak Młodzi np siedzą ,wiem ,że w danej chwili mało się dzieje ale podczas przysięgi wiem ,że 35 mm może być za mało więc przepinam tamrona to samo wyjśćie z Kościoła , a nóż ktoś CI zasłoni i musisz szybko się przemieścić i nagle braknie "szerokości " na sali jak są to już możesz sbie stałkę zapiąć i na spokojnie kąbinować to samo plener , ale nie bierz samej 35 i 50 , mówię CI z własnego doświadczenia , aha i Ludzie piszą , bo 1 mają wyczucie odległości 2 mają 2 body .
ok, ostatnia rzecz, przepraszam że wg testu ale nie miałem żadnego z tych szkieł w rekach.. patrzyłem na N18-105 VR - jest o wiele ostrzejszy od Tamrona 17-50... dla przesłon f3.5-11 jest to odpowiednio od 10 do ok. 5lpmm ! wiadomo że to ciemnia obiektyw bo światło 3.5 jest tylko dla 18mm i bliskiego sąsiedztwa ale kurcze aż sie zdziwiłem ze różnica w ostrości jest tak duża.. możecie coś na ten temat powiedzieć?
LordRamzes
14-05-2010, 09:23
nikkor jest ostry ale jak trafisz na ostrego tamrona wiesz mi ,że wystarczy CI , zobacz na nikkora ruszysz pierścieniem i przy pewnej ogniskowej już jest potężna ciemnie , na prawdę f2,8 to minimum dla ślubów , lepiej jego i jakąś 85 f1,8 i masz zestaw , jak się dorobisz pewnie weźmiesz nikkor 17-55 lub 24-70 , jednak na razie pojeździj po mieście uzbrój się w cierpliwość ja wybrałem jak dobrze pamiętam 9szt tamrona dopiero i to w różnych sklepach :( ale zarobił na siebie już ho ho , a wpakujesz się na starcie w stałki i zobaczysz braknie CI czegoś
ok dzięki wielkie za opinie bardzo mi pomogły, jeszcze jedna sprawa, tamrona bede bral osobiscie, jak go sprawdzić? wezme ze sobą puszke D80 i laptopa, jak sprawdzić czy ten model jest ostry czy nie? jakiś program do analizy zdjęc czy co? foty robić w RAWach czy JPG?
cheyenne
14-05-2010, 09:42
kup wersje VC tamrona od cichego i będziesz miał i świetnie jakościowo i bezpiecznie i ostro i ze stabilizacją
mam to szkło i polecam
ok jeśli dzisiejszy odpadnie będę szukał VC, jednak dziś będę sprawdzał tego z aukcji powyżej i prosiłbym o krótki manual jak sprawdzić ostrość takiego szkła...
cheyenne
14-05-2010, 10:31
kup u cichego (http://allegro.pl/item1030194336_tamron_17_50_2_8_vc_od_cichego_f_va t.html) a on sam ci sprawdzi
LordRamzes
14-05-2010, 10:37
następny i co z tego ,że mu sprawdzi ostrość jak może mieć ff/bf ludzie..... . jest taka karta wydrukuj i sprawdzaj , test bateryjkowy i najlepiej weź kogoś i zrób zdjęcia też
kup u cichego (http://allegro.pl/item1030194336_tamron_17_50_2_8_vc_od_cichego_f_va t.html) a on sam ci sprawdzi
patrz 1 post tego wątku - szkło ma być do 1000zł więc tylko używki wchodzą w grę.
ej ten cichy to jakiś jeden konkretny sprzedawca czy 'cisi' to sprzedawcy ogólnie?
ok wiem jak sprawdzić ff/bf, z tym sobie poradzę. teraz jak sprawdzić ostrość? miałem w życiu 2 szkła w ręku więc nie bardzo na oko stwierdze czy jest ostre wystarczająco czy nie.. jest jakiś program którym po zrobieniu zdjecia w JPG i wrzuceniu go na lapka pokaże mi ile lpmm ma dane zdjęcie? wtedy sobie porównam do wykresu ostrości tego tamrona i będę w domu...
LordRamzes
14-05-2010, 11:16
:) robisz zdjęcie i chyba widzisz czy ostre :) , masz laptopa to sobie powiększ fragment :) , na wszelki wypadek sprawdź kilka sztuk :)
chyba kilka zdjęć bo sztuk nie mam jak sprawdzić gość sprzedaje 1 obiektyw nie 5.. :) ale ok jakoś sobie poradze. :)
cheyenne
14-05-2010, 11:33
patrz 1 post tego wątku - szkło ma być do 1000zł więc tylko używki wchodzą w grę.
ej ten cichy to jakiś jeden konkretny sprzedawca czy 'cisi' to sprzedawcy ogólnie?
cichy to nasz kolega z forum, z tego co wiem jest jeden cichy i nie ma żadnych cichych :)
mój link prowadzi do aukcji tego, konkretnego cichego, którego polecam, bo sam mam już drugie szkło od niego i namówiłem do zakupu u niego dwóch znajomych, którzy też są zadowoleni
LordRamzes
14-05-2010, 11:37
chyba kilka zdjęć bo sztuk nie mam jak sprawdzić gość sprzedaje 1 obiektyw nie 5.. :) ale ok jakoś sobie poradze. :)
to znajdź taki który ma kilka bo jak chcesz porównać??? ja po swój jechałem 50 km i po całym mieście jeździłem i dopiero przy 9 egzemplarzu okazało się ,że biorę :)
ok, ja po swój pojechalem 150km (300 w dwie strony) i właśnie z nim wróciłem :) mimo tego że nie miał innych tamronów na sprzedaż do porównania, wziąłem go bo testowe foty wyszły bardzo ok, brak bf/ff z moim body, aberracji niezauważyłem, robi bardzo ostre foty :) sprzedawca jest fotografem ma swoje studio, tamrona używał ponad rok na weselach więc wychodzę z założenia że jeśli szkło byłoby złe to by je sprzedał i kupił inny egzemplarz co dodatkowo mnie przekonało do zakupu.. :)
także od dzis jestem szczęśliwym posiadaczem T17-50 2.8 :) porobie troche fotek to może coś podrzuce :P