Zobacz pełną wersję : N24-70, a rozrzut jakościowy
Zastanawiam się czy nie szarpnąć się na ten wynalazek. Szybkie pytanie - jaki jest rozrzut jakościowy w tym szkle? Na forum jest sporo o nim, ale czy jest kto konkretnie musiał wybierać między kilkoma sztukami? Czy można brać raczej w ciemno? Z góry dzięki.
Ja brałem w ciemno i jestem bardzo zadowolony. To szkiełko jednak trochę kosztuje i raczej rzadko trafia się że coś jest nie tak. Znam jeszcze trzy takie osoby, które kupowały tak jak ja i jest ok.
Miałem 2 szt. - nie widzialem/widze różnicy jakościowej w obrazku.
a ja wybierałem z 2 szt, bo pierwsza za żadne skarby nie trafiała tam gdzie miała trafić, ale sądząc z ilości takich przypadków to musiał być ten potwierdzający regułę, że można brać w ciemno :)
mam jedną, ostatnio podpiąłem w zaprzyjaźnionym sklepie losową jedną i była również bdb.
Kupowałem w ciemno i jest bdb.
Też w ciemno i jest rewelacja, nie zdejmuję go z aparatu ostatnio, reszta szlarni leży w torbie i czeka na swoje 5 minut.
Dwa lata temu wziąłem pierwsze z półki (więcej zresztą nie było) i ani sekundy nie żałuję. To jest dla mnie podstawowe szkiełko.
Dodam tylko, że do momentu kupienia tego szkła byłem do pewnego stopnia wyznawcą "jedynie słusznej ideologii", że "tylko stałki". Przed erą D3/D3s/D700 i tego szkła (oraz 14-24 i 70-200) może można było tak twierdzić... Teraz to stałki są uzupełnieniem i bakapem.
wybierałem w sklepie z 2 i żadnej różnicy nie było - oba były super
Photoartbox
10-05-2010, 21:08
wybierałem w sklepie z 2 i żadnej różnicy nie było - oba były super
I ktory wziales? ;)
I ktory wziales? ;)
ten super po lewej:D
1 w ciemno i jestem zadowolony
1 w ciemno, nie widzę problemów aczkolwiek ja się nie znam ;-)
Mariusz888
11-05-2010, 08:32
Jak ja kupowałem to też wzięliśmy pierwszy jaki był i tak już zostało - żadnych wad do dziś nie stwierdzono ;)
Mój też był kupiony "od dostawcy z Niemiec" jako jeden z pierwszych. Wszystko działa all right.
Prz3mo mysle, ze smialo mozesz brac w ciemno bez wczesniejszego podpinania.
Dostalam pierwsza lepsza sztuke ze sklepu, i wszystko jest super.
Prz3mo mysle, ze smialo mozesz brac w ciemno bez wczesniejszego podpinania.
Dostalam pierwsza lepsza sztuke ze sklepu, i wszystko jest super.
A co powiesz koledze, jak okaze sie, ze z jego sztuka bedzie cos nie tak ?
Nie pisze tego po to, zeby demonizowac, czy straszyc... sam zamawialem juz sporo roznych szkiel i jeszcze nie zdarzylo mi sie trafic na babola, nie oznacza to jednak, ze nigdy mi sie cos takiego nie zdarzy, bo jak widac po wpisach na forum... moze. Wiec jesli chcemy koledze sensownie radzic, to po prostu powinien pojsc kupic z pewnego zrodla w ktorym w razie problemow nie bedzie mial problemow ze zwrotem lub wymiana na inny egzemplarz. I tyle. Kazdy inny wariant to w pewnym sensie loteria z mniejszym lub wiekszym prawdopodobienstwem "wygranej" :)
Kolega kichu ma rację. Sprawdzaj, bo później pretensje możesz mieć tylko do siebie.
Z ostatnich moich doświadczeń z zakupem 70-200 VRII, to tak jak opisywałem na forum - 3 sprawdzane sztuki miały paprocha w środku, praktycznie w tym samym miejscu, w innym sklepie sprawdzany miał delikatne mydło, a dopiero piąta sztuka którą miałem w rękach była na prawdę godna tej ceny :)
Nie mówię, że to reguła... może miałem po prostu pecha, ale jak sam będę niedługo kupował 24-70 to na pewno będę chciał mieć go wpierw w rękach i na korpusie.
Mariusz888
11-05-2010, 19:28
Bez żadnych sampli to bym nie brał bo zanim ja kupiłem to był jeden czy dwa przypadki rozjustowanych obiektywów gdzie np prawa strona była wręcz mydlana względem brzytwy po lewej stronie ;) pocieszające jest to że były na forum chyba właśnie tylko chyba max 2 przypadki takie na wieeeeeeele szkieł - jednak nie ma co się stresować na zapas ;)
A co powiesz koledze, jak okaze sie, ze z jego sztuka bedzie cos nie tak ?
Nie pisze tego po to, zeby demonizowac, czy straszyc... sam zamawialem juz sporo roznych szkiel i jeszcze nie zdarzylo mi sie trafic na babola, nie oznacza to jednak, ze nigdy mi sie cos takiego nie zdarzy, bo jak widac po wpisach na forum... moze. Wiec jesli chcemy koledze sensownie radzic, to po prostu powinien pojsc kupic z pewnego zrodla w ktorym w razie problemow nie bedzie mial problemow ze zwrotem lub wymiana na inny egzemplarz. I tyle. Kazdy inny wariant to w pewnym sensie loteria z mniejszym lub wiekszym prawdopodobienstwem "wygranej" :)
Zamówiłem w FJ, z odbiorem w sklepie, więc na pewno podepnę i sprawdzę. Ale czy kupię to nie wiem.. cały czas się zastanawiam... :)
kupuj, kupuj. Nie będziesz żałował.
Ja też myślę o powrocie do tego szkła. Potrzebne mi solidne 24mm, alternatywą jest Sigma 24/1,8, ale ciężko mi się zdecydować....
Darek_D80
12-05-2010, 12:53
Ja również prawie dwa lata temu zamówiełem ze sklepu internetowego FJ podobnie jak teraz prz3mo. Nie było i nie ma z nim żadnych problemów.
shadow_alex
13-05-2010, 13:15
Wziąłem pierwszą lepsza sztukę z imfoto i już zaliczyła 2 razy serwis z powodu tarcia pierścienia ostrości.
Ja również prawie dwa lata temu zamówiełem ze sklepu internetowego FJ podobnie jak teraz prz3mo. Nie było i nie ma z nim żadnych problemów.
Podobnie jak Darek-D80 kupiłem ze sklepu internetowego FJ ( bez tzw. przebierania ) na początku pracował z D80 ( i teraz cteż często jest do niego podpinany ) a teraz na innym body, w obu przypadkach bez zarzutu.
Dla wahających się, może komuś pomoże (już to wklejałem w podobnym wątku, ale co szkodzi powtórzyć):
http://www.terajewicz.pl/test-24-70/
hasło: kiler
dareknik
15-05-2010, 19:57
Ja też myślę o powrocie do tego szkła. Potrzebne mi solidne 24mm, alternatywą jest Sigma 24/1,8, ale ciężko mi się zdecydować....
Przecież Miałeś solidne 24mm w N14-24/2.8?
Mariusz888
15-05-2010, 21:24
Ale sprzedał więc już nie ma tego 24 z 14-24 ;) po za tym tam jest 2.8 a teraz ma 1.8 ;) w skrajnym przypadku już możemy przypiąć z 1.4 jak ktoś mega hiper bardzo chce i portfel go ciśnie ;)
sokrates
15-05-2010, 21:28
Kuzyn kupił 24-70 do swojego d700 i okazało się że szkło się zacina (pierścień zoom'a) wymienili na nowy. A więc nie jest tak "topowo" jakby się wydawało.
Przecież Miałeś solidne 24mm w N14-24/2.8?
24mm w 14-24 ma jednak sporą dystorsję. Kupiłem S24/1,8 i porzuciłem myśl o zoomie.
radwakon
15-05-2010, 23:43
Tak jak wielu innych, kupiłem w sklepie internetowym FJ i wszystko jest ok.
24mm w 14-24 ma jednak sporą dystorsję. Kupiłem S24/1,8 i porzuciłem myśl o zoomie.
Jaką dystorsję? chyba ci się pojęcia pomyliły, na 24mm jest prawie idealnie prosty:
http://www.photozone.de/nikon_ff/447-nikkor_afs_1424_28_ff?start=1
Może miałeś na myśli przerysowania na brzegach związane z prostowaniem? Każde szkło tak szerokie i wyprostowane będzie rozciągać ale nie są to dystorsje jak to nazwałeś.
downunder
15-05-2010, 23:59
Mój egzemplarz N24-70 w trudnych warunkach oświetleniowych odmawiał posłuszeństwa, tzn. obiektyw często kompletnie nie reagował przy próbie wyostrzenia. Wyłączenie i włączenie body czasami pomagało.
Co do ostrości nie miałem jakichkolwiek zastrzeżeń, ale ze względu na to, że w fotografii ślubnej często liczy się "ta chwila" zamieniłem Nikkora na Tamrona 28-75.
Może i jest nieco mniej ostro, ale na odbitkach 15x21 tego nie widać.
Może i wyostrza nieco wolniej, ale przynajmniej zawsze wyostrza. ;)
Swearengen
16-05-2010, 23:46
[...] Wiec jesli chcemy koledze sensownie radzic, to po prostu powinien pojsc kupic z pewnego zrodla w ktorym w razie problemow nie bedzie mial problemow ze zwrotem lub wymiana na inny egzemplarz. I tyle. Kazdy inny wariant to w pewnym sensie loteria z mniejszym lub wiekszym prawdopodobienstwem "wygranej" :)
Też się przymierzam do zakupu. Ponieważ nie chcę żeby zarabiał na mnie Nikon Polska, kupię raczej poza granicami PL. Wiem, że kupujesz / kupowałeś w Grays of Westminster, jak to u nich wygląda? Do Londynu mi się nie chce lecieć, więc zamówię przez sieć. Gdyby coś było nie tak, robią jakieś problemy z wymianą?
Pozdrawiam
hudybart
20-05-2010, 19:43
Mam pytanie czy któryś z kolegów posiadający tego nikkora 24-70 .Poświęci mi kilka minut.Podesłał bym do niego moje zdjęcia z mojego obiektywu do oceny ostrości.
Ja kupiłem wysyłkowo z fotoit, jestem po pierwszych zleceniach. Idealnie ostry, celny, sprawny. Nic nie szura, nic nie stuka. Miałem kiedyś go (inną sztukę oczywiście) krótko (kilka dni) wówczas też nic nie budziło moich zastrzeżeń. Af działa wyśmienicie i szkło przymykam tylko dla głębi (rzadko:)
Jak wielu - kupowałem w ciemno. Tzn. miałem możliwość sprawdzenia tego fajansu i ewentualnie dokonać wymiany po kilku dniach, ale już pierwszy egzemplarz działał jak ta lala ;)
No i od roku cieszę się świetnym szkiełkiem ;)
Był to mój pierwszy obiektyw tej klasy, ale po wykonaniu kilku zdjęć stwierdziłem, że wart był (w sumie to nadal jest) każdej wydanej złotówki.