Zobacz pełną wersję : Świrów Lotniczych zapraszamy do... AA :)
Witajcie :)
Miło mi bardzo ogłosić nowinę o tym, że Świry Lotnicze zorganizowały się w foto-lotnicze stowarzyszenie o pięknej nazwie: Stowarzyszenie Polskich Fotografów Lotniczych AIR-ACTION! Tak, tak! AIR-ACTION, co w skrócie można zapisać jako AA (ups?) lub czytając z angielska skojarzyć z ... :) Nic nie jest tu przypadkowe i skoro podejrzewasz nas o jakieś ukryte w nazwie treści to... dobrze robisz :)
Działamy już prawie 5 miesięcy nie ogłaszając się światu – aż do tej pory. Chcieliśmy dopracować wszelkie formalności, procedury, regulaminy tak, by gdy przyjdzie szczyt sezonu fotografii lotniczej, mieć już wszystko przygotowane i zająć się TYLKO fotografowaniem i dobrą zabawą. Te dwie sprawy są u nas najistotniejsze i na tych dwóch podstawach opiera się wszystko co robimy i do tej pory robiliśmy. Nie zamierzamy schodzić z tego kursu.
Na chwilę obecną wszystko jest gotowe do działania. Mamy swoją stronę internetową (www.spfl.pl (http://www.spfl.pl)), na której między innymi poczytasz o tym, czym tak naprawdę jest AIR-ACTION, poznasz obecnych członków SPFL, obejrzysz nasz dość imponujący dorobek, znajdziesz odpowiedzi na wszelkie nurtujące Cię pytania. Mamy też przyjazne i rządzące się swoimi zasadami forum (http://spfl.pl/forum/), na którym 17 użytkowników w krótkim czasie wygenerowało ponad 5000 postów :) Co ważne, mamy szereg wartościowych kontaktów w bazach lotniczych, dzięki którym na bieżąco je odwiedzamy, a także przetarte szlaki na większości imprez lotniczych w Polsce i w Europie, co bardzo pomaga w organizacji poszczególnych wypraw.
Najważniejsze jednak co mamy, to odlotową paczkę ludzi, którym się chce! Paczkę, która się świetnie bawi, która rozumie i przestrzega zasad, która ma poczucie tworzenia czegoś... może nie tyle wielkiego, ale... wartościowego, fajnego, naszego. Czy zależy nam na masowym napływie nowych członków? Nie. Zależy nam tylko na tym, by przyłączyły się do nas osoby, które widzą fotografię lotniczą i podejście do życia tak jak my je widzimy. Jeżeli jesteś tą osobą, to zapraszam :)
hesja
oto nasz stan z zebrania założycielskiego (fot. JIMIX), poznajecie ekipe? :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/05/zebr_za_jimix_17-1.jpg
źródło (http://www.spfl.pl/wp-content/uploads/2010/04/zebr_za_jimix_17.jpg)
PS. info uzgodnione z administracją forum :)
kogoś mi oni przypominają, nie do końca kojarzę, ale.... :D
Psychotrop
10-05-2010, 11:03
no gratulacje :)
towarzystwo widzę doborowe :)
Nie ma co czarować . W tym momencie następuje upadek PSF NIKONA.
A tak na marginesie życzę wysokich lotów i fajowych fotek
Po zdjęciu widać, że to "AA", to faktycznie nieprzypadkowe ;)
Co jak co, ale stronka Stowarzyszenia b. ładna - czytelna i przejrzysta.
gratuluję i wielu sukcesów życzę!
Eeee, a co ma piernik do wiatraka ?
Nasze SPFL absolutnie nie jest konkurencją wobec "Nikony"
SPFL, w sensie członkostwa w nim, jest atrakcyjne dla bardzo wąskiego grona - w naszym przypadku do jeszcze bardziej "ściśnietego" bo nasza fotografia różni się od tej typowej spotterskiej.
Nikona jest otwarta na wszystkie dziedziny fotografii, w dodatku dziedziny gdzie choćby fotografie krajobrazową "uprawia" ze 100 x więcej osób niż foto lotniczą
Natomiast nie ma co się dziwić iż osoby pełne energii, pasji w momencie kiedy ich działania w NKP/Nikonie dobiegły końca, musiały sobie znaleźć nowe pole do działania :) ... tym bardziej że jeszcze w NKP czasami były wysuwane uwagi, iz NKP staje się zbyt lotnicze.
a to juz tylko od członkow NIKONY zalezy
czy wezma sie w koncu do dzialania czy tylko ogranicza sie do krytyki wszystkiego na forum...
jak tylko to drugie - to masz racje - koniec jest niestety bliski :(
my wolimy działanie - duzo dzialania
dużo działania, "dużo ekszyn, duża sprawa, dużo goła baba" ;)
O to właśnie chodzi:)
No to do dzieła;)
Gratuluję i zazdroszczę ;) powodzenia !
Ja gratuluje zebrania ekipy skupionej na konkretnym celu.
Co do powyższego zdania to ja myślę, że jakby zależność akcja<->reakcja jest tu odwrotna.
O przyczynach powiedziano już dość sporo - jednak nie ma co obwiniać ludzi za to, że chcą
coś robić fajnego, mają do tego zapał i wiedzą jak się zorganizować.
dzieki :)
powiem Wam ze przykre byly te zarzuty wobec mnie jeszcze w NKP - ze "przeze mnie to sie robi stowarzyszenie lotnicze"...
jakos po takich sugestiach nie chcialo mi sie przestac dzialac a wrecz przeciwnie.
No i zeby nikomu nie przeszkadzac - teraz sprawa jest czysta
ps. sawi - dzięki za wrzucenie banerka :)
No elegancko banerek się prezentuje:)
To było fajne pół roku...ale teraz czas na zabawę po tej zimowej przerwie i przygotowaniach - czas na focenie:)
Plany wypadowe jak zawsze ciekawe więc...musi być dobrze:smile:
Gratuluję świetnego pomysłu. O sukces i popularność Waszego stowarzyszenie ?.... jestem spokojny znając Was.... nie może być inaczej. Z ciekawością będę śledził i dopingował Wasze poczynania. Będę regularnie odwiedzał Waszą stronę i wiem że znajdę tam wiele wspaniałych fotografii. Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam.
Gratuluję świetnego pomysłu. O sukces i popularność Waszego stowarzyszenie ?.... jestem spokojny znając Was.... nie może być inaczej. Z ciekawością będę śledził i dopingował Wasze poczynania. Będę regularnie odwiedzał Waszą stronę i wiem że znajdę tam wiele wspaniałych fotografii. Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam.
Zen, dzięki za dobre słowo, zaglądaj na naszą stronę i na forum. Jesteśmy otwarci dla wszystkich miłośników dobrej fotografii :).
Zen -
niebawem zaczyna sie sezon....
bedzie sie działo :)
a to jeszcze nie koniec "nowości"
o kolejnej dowiesz się w Bazie Babilon :D
Ciii, to przecież tajemnica;)
Psychotrop
10-05-2010, 22:48
zaglądaj na naszą stronę i na forum. Jesteśmy otwarci dla wszystkich miłośników dobrej fotografii :).
ja też mogę ? :)
Zen -
niebawem zaczyna sie sezon....
bedzie sie działo :)
co zaś kombinujecie bąki pieruńskie ? :D
Oczywiście, wszyscy mogą. Będzie nam bardzo miło.
Co do dalszej części - już wkrótce:)
Psychotrop
10-05-2010, 22:53
Oczywiście, wszyscy mogą. Będzie nam bardzo miło.
Tadziu
nie lubię być "statystą", a w tym wypadku (ten sezon) tak by to wyglądało ze względów czasowo-finansowych :)
jednak będę was pilnie obserwował .... i jak przyjdzie czas (fundusze) to się ode mnie nie opędzicie :)
czego i Zenowi życzę (bo od niego nie móc się opędzić to sama przyjemność) :)
ja też mogę ? :)
co zaś kombinujecie bąki pieruńskie ? :D
Możesz, oczywiście, że możesz, każdy z poczuciem humoru może :)
Tadziu
nie lubię być "statystą", a w tym wypadku (ten sezon) tak by to wyglądało ze względów czasowo-finansowych :)
jednak będę was pilnie obserwował .... i jak przyjdzie czas (fundusze) to się ode mnie nie opędzicie :)
czego i Zenowi życzę (bo od niego nie móc się opędzić to sama przyjemność) :)
Psycholku :D................................................ ..................................też Cię lubię;-)
Jak modelki zamienia się w samoloty to będę strzelal... migawką ;)
Ale plenery będziecie mieli też otwarte ? Takie jak ten w Mińsku do tej pory nie mogę sobie darować że nie byłem :(
generalnie planujemy imprezy dla Stowarzyszenia
nic nie stoi na przeszkodzie postarac sie byc choc czlonkiem - sympatykiem (lektura Regulaminu)
ale moze z Piotrem sie dogadamy i zrobi sie cos wiekszego tez dla calego chetnego grona "koniarzy" :)
Czytałem regulamin, nawet na sympatyka trzeba by przedstawić zdjęcia do rekomendacji Radzie Artystycznej stowarzyszenia.
Inna sprawa to to że z racji wykonywanej obecnie pracy na niektóre z baz Sił Powietrznych RP mam wstęp już teraz :) a i plener mógłbym właściwie zaliczyć do delegacji.
Można się było spodziewać, że coś knujecie :) W ostatnim czasie dało się odczuć Waszą rzadszą obecność tutaj. No ale do rzeczy...
Uwielbiam i szanuję ludzi z pasją, niezłomnie trwających w swojej "dewiacji", gotowych na związane z tym poświęcenia, konsekwentnie podejmujących i realizujących kolejne wyzwania, a przy tym świetnie się bawiących. I chociaż nie byłem z Wami na żadnym lotnisku, zakres ogniskowych moich obiektywów kończy się zaledwie na 200mm, a bojowy samolot odrzutowy w powietrzu widziałem ostatni raz na żywo dobrych kilkanaście lat temu (gdy istniał jeszcze 32 PLRT i Migi 21 lotami ćwiczebnymi nad miastem zakłócały popołudniowy spokój), to jakoś dziwnie całe to AAA (air-art-action ;) ) czuję. Życzę powodzenia, mnóstwa świetnych zdjęć i albumów na księgarnianych półkach. I czekam na kolejne fotorelacje z lotnisk i pokazów! :)
PS.
A korzystając z okazji... Podpis @kurczaka mi o czymś przypomniał. Dyziek, do licha, obiecałeś (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1631666&postcount=126) coś!!! :twisted:
zielony - nie chodzi o to by pojechac do bazy lotniczej
ale o to by...
Pojechac Do Bazy Lotniczej :)
wszyscy z 13 sierpnia 2009 mogą Ci wyjasnić różnicę :D
heh - szkoda, że niektorych zdjec "nie powinno się" pokazywać :P
bym Ci pokazal o co chodzi :)
Grzesiek_G
11-05-2010, 00:18
Witajcie :)
Miło mi bardzo ogłosić nowinę o tym, że Świry Lotnicze zorganizowały się w foto-lotnicze stowarzyszenie o pięknej nazwie: Stowarzyszenie Polskich Fotografów Lotniczych AIR-ACTION!
Gratuluję konsekwencji. Super. :)
Ja doskonale to rozumiem :) ale 13 sierpnia 2009 zatrzymała mnie praca i była to główna przyczyna rezygnacji do tej pory żałuję że nie pojechałem tam z Wami. Teraz będę czekał na okazję i mam nadzieję że jej nie zmarnuje jak się nadarzy.
zielony - nie chodzi o to by pojechac do bazy lotniczej
ale o to by...
Pojechac Do Bazy Lotniczej :)
wszyscy z 13 sierpnia 2009 mogą Ci wyjasnić różnicę :D
heh - szkoda, że niektorych zdjec "nie powinno się" pokazywać :P
bym Ci pokazal o co chodzi :)
Co by nie mówić, to fajnie wyszło, a część "atrakcji", również ta niezamierzona zostaje w głowie. Coś w tym jest, że najchętniej z EPMM bym się nigdzie nie ruszał, chociaż znam to od dzieciaka, to i tak nie mam dość. Wirus jakiś :p No i mam nadzieję, że niektórzy teraz docenią, że nie piszemy protestów do 23blot, jak nam nad blokami chłopaki marchewy włączają :p
a ja i o epmm nie pisalem bo nawet "tamten" przelot byl dosc wysoki w porownaniu z "innymi" z "innej" bazy :P
..... gratulacje :grin:
pozdrawiam
Fantastycznie! Bardzo mnie cieszy, że duch świrów lotniczych nie dość, że nie umarł to jeszcze wręcz przeciwnie! Powodzenia Sławku! Już się nie mogę doczekać kolejnych wypadów :D
Wow, a to ci news :D
Bardzo fajnie, ze powstalo takie "zgromadzenie" :) Ciekawie sie zapowiada...
Szkoda, ze tak daleko do Was... Moze kiedys bedzie mi dane dolaczyc?? :D
a co Cie powstrzymuje? :)
no chyba ze nie myslisz tylko o forum :)
A mnie to info cieszy i smuci zarazem. Chyba nawet bardziej smuci niż cieszy. Ale życzę powodzenia.
oj tam oj tam - to tylko kilkanascie osob ktore beda robily to co i tak robily tylko w troche bardziej usystematyzowany sposob :)
nikt z nas z nikony nie zrezygnowal :)
wbijaj sie i tyle
no chyba ze masz byc smutny - to nie :P
Rozumiem, że na forum można się i bez członkostwa zarejestrować?
Rozumiem, że na forum można się i bez członkostwa zarejestrować?
Tak:)
no pewnie :)
widac wtedy pol forum ale zdjeciowo - wszystko :)
Podnieśli koledzy "lotniarze" poprzeczkę wysoko, oj bardzo wysoko. 20 zdjęć za wstęp. Pozostaje podglądanie AA zza płotu :) tak jak i większości imprez lotniczych.
Czy grupa tematyczna Lotnictwo zakończy tutaj swoją działalność ?
Psychotrop
12-05-2010, 22:41
20 zdjęć, dobrych zdjęć (podkreślam dobrych, a nie rewelacyjnych :D ) ... to tak naprawdę 2-4 pokazy, czyli dla "luzaka" to jeden sezon :)
no to nie doczytaliscie dokladnie :)
zeby osiagnac 30% naprawde nie trzeba miec rewelacji
a mozna zostac czlonkiem sympatykiem i byc w klubie i wszedzie jezdzic :)
chodzi tylko o to by nie bylo w klubie ludzi, ktorzy w ogole nie lizneli tego typu fotografii
Psychotrop
12-05-2010, 23:27
chodzi tylko o to by nie bylo w klubie ludzi, ktorzy w ogole nie lizneli tego typu fotografii
to raz, a dwa to pewnie też, żeby nie było "statystów" ;)
no idea naszego dzialania jest inna...
mniej ludzi ale konkretniej :)
wiecej da sie zdzialac
no to nie doczytaliscie dokladnie :)... chodzi tylko o to by nie bylo w klubie ludzi, ktorzy w ogole nie lizneli tego typu fotografii
No to nie mam szans :(
Nie liznąłem tego tematu. Mińsk Maz. po przeniesieniu terminu wypadł w moje wakacje.
Pewnie miałbym 20 w miarę ostrych fotek ;)
Marek....
w czerwcu Goraszka
tydzien pozniej impreza w Deblinie i... juz :)
Na Goraszke mogę się zalapać :) W końcu trzeba tam kiedys trafić, mając ja prawie pod nosem.
Od czegoś trzeba zacząć, a chcialem już z Muzeum WP podrzucić wam fotki :D
... a chcialem już z Muzeum WP podrzucić wam fotki :D
Można też kupić w kiosku kilka modelików po 10 złociszy, stracić kilka minut wklejania w programie i wułala (http://mirroo.hostit.pl/lotnictwo/01inne/images/20.jpg).
mirroo - no mogles juz panoramowanie lepsze zrobic :P
Można też kupić w kiosku kilka modelików po 10 złociszy, stracić kilka minut wklejania w programie i wułala (http://mirroo.hostit.pl/lotnictwo/01inne/images/20.jpg).
na temat takich zabaw ze zdjeciami tez juz byly dywagacje na AA i zdania sa podzielone.... :)
20 zdjęć, dobrych zdjęć (podkreślam dobrych, a nie rewelacyjnych :D ) ... to tak naprawdę 2-4 pokazy, czyli dla "luzaka" to jeden sezon :)
Biorąc pod uwagę poziom prac prezentowanych przez członków AA i tu i na Ich stronie w portoflio, to MZ, nie 2 - 4 pokazy, ale 2 - 4 sezony. I skupienie się niemal wyłącznie na foto lotniczej, by doskonalić warsztat. O sprawności w obsłudze PSa czy innego programu graficznego nie wspominając.
Psychotrop
13-05-2010, 12:36
pesymista :D
O PSie mam takie mgliste pojęcie - to raz,
Nie uprawiam tylko fotografi lotniczej (jak każdy z SPFL) - to dwa,
Nie posiadam obiektywu 500mm (tylko 70-200, jak na razie) - to trzy
Trzeba szukać argumentów ZA a nie PRZECIW. ;-)
Psychotrop
13-05-2010, 15:26
Sl@wcio dobrze prawi :)
jedynym problemem może być czas i pieniądze na wyjazdy :)
ale to też jest do obejścia, czy też raczej to pogodzenia z dniem powszednim ....
także, pesymistom mówimy stanowcze nie :)
pesymista :D
Raczej, świadomy swych możliwości. :-)
Ale ja nie szukam argumentów przeciw. Daleki jestem od wytykania kolegom argumentów PRZECIW. I tutejszy dział i stronę kolegów SPFL (AA jakoś mi nie pasuje ;-) ), traktuję jako idealne źródło informacji jak, w jaki sposób, jak obrabiać.
Ja jedynie mam - mimo bliskości Góraszki, Radomia, Dęblina, czy Zamościa - nie za duże możliwości czasowe by próbować takiej fotografii. Dopiero od miesiąca mam 70-300 vr i mam czym "trenować".
hubik - powoli małymi kroczkami, ważne są chęci i zapał w dążeniu do jakiegoś celu, a czy to będzie fotografia lotnicza... Jedni pojadą na plener modelkowy, koncert itp. inni poświęcą swe fundusze na wyjazd np. na ILA do Berlina (wejściówka 19 EUR + dojazd)... ile to wyjdzie np. na 4 osoby?... 300 pln?
a co Cie powstrzymuje? :)
no chyba ze nie myslisz tylko o forum :)
No wlasnie, nie mysle tylko o forum ;)
W tym roku, w Irlandii bedzie jeden "air show", tuż "obok mnie", pozniej jeden w Irl Północnej... Dużo sie dzieje w UK, ale niestety w chwili obecnej fundusze nie pozwalają na takie wyjazdy :(
To już w Polsce jest więcej tego typu imprez... Ale w końcu tam wróce! :D
Szczerze mówiąc to ja nie widzę tej mnogości imprez w RP. Patrząc tutaj (http://www.scramble.nl/airshows/index.html) widać listę UK i Poland.
Szczerze mówiąc to ja nie widzę tej mnogości imprez w RP. Patrząc tutaj (http://www.scramble.nl/airshows/index.html) widać listę UK i Poland.
Proponuje dobrze spojrzec ;)
Wg podanej strony, wynik to 72:6 dla UK (mniej wiecej), w okresie od maja do pazdziernika; imprezy "roznej masci"...
Takze dzieje sie tam i to calkiem sporo... :D
Proponuje dobrze przeczytać co napisałem ;-)
Proponuje dobrze przeczytać co napisałem ;-)
Ale wtopa... Przepraszam i chyle czoło - mój błąd! :)
Kontynuujac wczesniejsza wypowiedz... Mimo tego, ze w PL tak duzo imprez nie ma, to chociazby ze wzgledu na to, ze Świry są "zbazowane" właśnie w PL, latwiej jest sie spotkac...
Ale juz niedlugo ;)
Nie łam się, wracaj do Ojczyzny i się spotkamy pewnikiem gdzieś na airshow ;-)
Nie łam się, wracaj do Ojczyzny i się spotkamy pewnikiem gdzieś na airshow ;-)
Spotkamy sie, spotkamy ;)
Moze trzeba bedzie zaplanowac urlop w PL, w terminie trwania jakiegos airshow w PL? :D
Cztery - zapomniałeś dodać od drobnym szczególe: prawie nie ograniczony dostęp do pasa ;-)
Ale spoko wiem o co biega. Jak nie wiadomo o co chodzi, to sprawa się rozbija o $. U mnie jeszcze dochodzi czas. Tak się niestety po....ło że nie mam ani czasu ani funduszy na to. Dobra dosyć płakania, przy pierwszej okazji sfocę okoliczne drachy i zapodam potrfolio ;-)
dokladnie - po to sa miedzy innymi takie stowarzyszenia by miec ten dostep do pasa
i to nie do jednego a... wszystkich? :)
juz moja w tym glowa zeby czlonkowie AA zwariowali od mozliwosci wejsc na lotniska wojskowe
wszystko jest na dobrej drodze
JUZ jestesmy na etapie ze "nas zapraszają"
a co bedzie za chwil kilka? :P
Ja bardzo chętnie , tylko że u mnie mało jest pokazów lotniczych , raz w roku maleńki piknik i co dwa lata większa impreza wojskowa , no i sprzęt u mnie króciutki (bez skojarzeń :oops: )
... no i sprzęt u mnie króciutki (bez skojarzeń :oops: )
Nie martw się, podobno nie rozmiar ma znaczenie :D:D:D
a ja tam nie narzekam tylko robię porządki w szufladach i ponownie obrabiam zeszłoroczne fotki :)