PDA

Zobacz pełną wersję : przepalenia na matrycy w D80

Gardinia
29-11-2006, 17:35
Witam,

To moj pierwszy post:) Mam problem z d80-tka. Podczas naswietlan, przy duzych wartosciach iso ( tak od 1000) zabserwowalem przepalenia w gornej czesci matrycy. Wyprowadzilo mnie to z rownowagi, bo np w d 70 bylo czysciutko, a ty w teoretycznie bardziej zawansowanym sprzecie jest gorzej:( Moze ktos z was mial zaobserwowal podobny problem? Dzieki z gory za odpowiedz. Umieszczam przykladowe zdjecia, felerne miejsce zaznaczone w czerwonym kolku.

Pozdrawiam,

Gardinia.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (file:///C:/Users/private/pictures/testnikon/101NCD80/test1.jpg)

fotoamator
29-11-2006, 18:24
przslij mi jeszcze swoj komputer

Erie
29-11-2006, 18:31
c:\
cd Users
cd private
cd pictures
cd testnikon
cd 101NCD80
dir

...no file or directory - hmm co oznacza ze raczej nie obejrzymy sobie zdjęcia

najpierw trzeba je umieścić np. na imageshack.us obawiam się

251kris
29-11-2006, 18:32
Witam,
rozpiętość matryc tych aparatów jest podobna , zatem albo czasem niedoświetla D70 , albo czasem prześwietla d80 , ponieważ tak są ustawione te puszki ( dla pomiaru matrycowego ) . Ja wolę niedoświetlanie , przy jednoczesnej ochronie jasnych obaszarów. W 99 % korzystam z pomiaru CW ( co i tobie radzę ) , ale jeśli chcę się uchronić przed przepałami , włączam matrycowy .
Najlepiej robić fotki " na histogram " włączając sobie automatyczny tryb wyświetlania zdjęcia z hitogramem lub przepalonymi fragmentami , tuż po wyzwoleniu migawki . To wg. mnie świetna cecha cyfrówek , przy francowatych ,wąskich tonalnie matrycach naszych DSLR

Niedzwiedz
29-11-2006, 18:35
zmierz najasniejsze partie punktowym i najciemniejsze jak wychodzi wiecej niz 8 EV to tak bedzie i juz bedziesz musial wybrac czy przepalic czy cos niedoswietlic

stig
29-11-2006, 18:41
rozpiętość matryc tych aparatów jest podobna , zatem albo czasem niedoświetla D70 , albo czasem prześwietla d80 , ponieważ tak są ustawione te puszki ( dla pomiaru matrycowego ) . Ja wolę niedoświetlanie , przy jednoczesnej ochronie jasnych obaszarów. Przy tej ostatniej kropce sie pomyliles -- zapomniales postawic tej upierdliwej spacji przed nia. :| Sorry, za kompletny off-topic, ale juz dawno nie widzialem czegos podobnego. Mam tylko pytanie; gdzies sie tego nauczyl? Przed znakami interpunkcyjnymi NIE stawia sie spacji!

stig
29-11-2006, 18:44
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (file:///C:/Users/private/pictures/testnikon/101NCD80/test1.jpg)
Podoba mi sie to! Baaaardzo mi sie podoba! :D
Kiedys znajoma przyniosla mojej dziewczynie multimedialny slownik ang-pol i pol-eng, na... dyskietce. :) Zagladam (zaciekawiony, bo byc moze udalo sie jej wyrwac jakis odpowiednik powyzszego -- ale np. w TXT, a tam co?? A owszem -- skroty do slownika (skopiowane z pulpitu). :) Na nic sie zdaly tlumaczenia, ze to nie bedzie dzialac. Dziewcze szlo w zaparte, ze ona jak na to klikala na swoim pulpicie, to ten slownik jej prawidlowo dzialal... :)
Sorry za ten kolejny juz OT w tym watku...

Niedzwiedz
29-11-2006, 18:53
stig dobre z tymi skrótami he he he

251kris
29-11-2006, 19:07
Przy tej ostatniej kropce sie pomyliles -- zapomniales postawic tej upierdliwej spacji przed nia. :neutral: Sorry, za kompletny off-topic, ale juz dawno nie widzialem czegos podobnego. Mam tylko pytanie; gdzies sie tego nauczyl?

Pewnie tam , gdzie Ty nauczyłeś się pisać bez polskich znaków.
O następnego posta obiecuję poprawę , tylko już nie krzycz.

PawelR
29-11-2006, 20:20
Podoba mi sie to! Baaaardzo mi sie podoba! :D
Kiedys znajoma przyniosla mojej dziewczynie multimedialny slownik ang-pol i pol-eng, na... dyskietce. :) Zagladam (zaciekawiony, bo byc moze udalo sie jej wyrwac jakis odpowiednik powyzszego -- ale np. w TXT, a tam co?? A owszem -- skroty do slownika (skopiowane z pulpitu). :) Na nic sie zdaly tlumaczenia, ze to nie bedzie dzialac. Dziewcze szlo w zaparte, ze ona jak na to klikala na swoim pulpicie, to ten slownik jej prawidlowo dzialal... :)
Sorry za ten kolejny juz OT w tym watku...

Pozwolę sobie kontynuować ten OT i zamieszczam taki oto cytacik :-)

Z cyklu – interwencja serwisowa (zapis korespondencji z HelpDesku)

Mail użytkowniczki: Dzień dobry, chcę skopiować film na dyskietkę. Gdy dam kopiuj pojawia mi się komunikat, że na dysku A nie ma wystarczająco dużo miejsca. Ale potem daję "skopiuj skrót" i wtedy mi się film mieści na dyskietce. Problem jednak powstaje, gdy chcę go uruchomić na innym komputerze dlatego, że pojawia mi się komunikat "skrót nie został znaleziony", równocześnie na moim komputerze ten film normalnie uruchamiam.
Co z tym mogę zrobić?

Odpowiedź HD: Droga użytkowniczko, do swojej torebki nie zmieści Pani swojego futra. Karteczka z tym, że futro ma Pani w szafie, do torebki się jednak zmieści. Tak więc dopóki jest Pani w domu a przeczyta Pani karteczkę z torebki, że futro jest w szafie, bez problemu je Pani tam znajdzie. Gorzej, gdy będąc u przyjaciółki wyciągnie Pani karteczkę z torebki i przeczyta, że w szafie ma Pani futro. W szafie u przyjaciółki może Pani długo szukać, ale tego futra tam Pani na pewno nie znajdzie.

Na koniec podpowiedzi:
torebka=dyskietka
futro=film
karteczka=skrót
szafa=komputer
mól w szafie=wirus komputerowy
sąsiad w szafie=hacker
małżonek wracający z podróży służbowej a zaglądający do szafy=BSA (Business Software Alliance)

Rafal Bletek
29-11-2006, 20:54
:) zacne ;-))))))

michal_wu
29-11-2006, 23:09
Stig i PawelR - choc OT to z reguły jest średnie posunięcie, to jednak przy Waszych postach się nieźle uśmiałem...

251kris - ja bym się nie pluł, bo kodowanie czcionek to niejednokrotnie problem, a czytanie bez znaków interpunkcyjnych albo z takimi dziwiadłami powoduje, że zamiast się skupiać na treści - skupiasz się na rozszyfrowaniu tekstu. Co do kodowania - ja np. mogę Ci teraz napisać od ręki "Привет, мальчик" ale za to mi siadają diakrytyczne polskie często.

Autora posta uprasza się o załączenie przykładu - może być listowne! :-)
Pozdr z zamglonego Kijowa!

life
29-11-2006, 23:55
mysle ze temu panu nie chodzi o przeswietlenie wynikajace z matrycowego pomaru ale o sama matryce jaka jest w D80

do posiadaczy tego sprztu zachecam do wykonania pewnego "doswiadczenia" zrobic (przez niektorych bardzo lubiana) fotke z dekielkem na ISO 1600 albo i wiecej taki czarny obraz poddac stopniowemu wykrzywianu (krzywych) w szopie :)

sam przegladalem takie fotki z kilku D80 kazda z nich mniej lub bardziej gorna krawedz miala bardziej "goraca" od dolnej

efekt podobny jak przy "podswietleniu" od gory, moze jego D80 jest rekordzistka w tej materii :) i widac to bez krzywienia krzywych :D

meliszipak
30-11-2006, 02:46
:)

Kolekcjoner
30-11-2006, 05:32
(...)
Odpowiedź HD: Droga użytkowniczko, do swojej torebki nie zmieści Pani swojego futra. Karteczka z tym, że futro ma Pani w szafie, do torebki się jednak zmieści. Tak więc dopóki jest Pani w domu a przeczyta Pani karteczkę z torebki, że futro jest w szafie, bez problemu je Pani tam znajdzie. Gorzej, gdy będąc u przyjaciółki wyciągnie Pani karteczkę z torebki i przeczyta, że w szafie ma Pani futro. W szafie u przyjaciółki może Pani długo szukać, ale tego futra tam Pani na pewno nie znajdzie.

(...)

:lol: :lol: Genialne :).

251kris
30-11-2006, 10:52
251kris - ja bym się nie pluł, bo kodowanie czcionek to niejednokrotnie problem, a czytanie bez znaków interpunkcyjnych albo z takimi dziwiadłami powoduje, że zamiast się skupiać na treści - skupiasz się na rozszyfrowaniu tekstu. Co do kodowania - ja np. mogę Ci teraz napisać od ręki

Michał wu, nie porównuj mojego głupiego nawyku wstawiania nieodpowiednio spacji, o którym nie miałem pojęcia, do nieużywania znaków interpunkcyjnych.
I ja się wcale nie pluję, nawet nie toczę piany, ani nie wydzieram mordy na całe forum.

michal_wu
30-11-2006, 11:15
I ja się wcale nie pluję, nawet nie toczę piany, ani nie wydzieram mordy na całe forum.
Pax.
Jeśli Cię zirytowałem - sorry. Ok?
pozdr!

pn
30-11-2006, 11:42
Dziewcze szlo w zaparte, ze ona jak na to klikala na swoim pulpicie, to ten slownik jej prawidlowo dzialal... :)
Ja mialem to samo ostatnio. Poszedlem jako ostatnia deska ratunku do znajomych ratowac komputer, mieli jakis program do rozliczen z Finanzamt plus wszystkie rozliczenia. XP sie zawirusil, przyszedl jakis znajomy student, skopiowal wszystko na DVD, sformatowal HD i zainstalowal XP od nowa. Tylko dziwnie program zgrany z HD nie chcial dzialac.

Nie moglem im wytlumaczyc, ze same skroty do programu i dokumentow nie beda dzialac, za nic w swiecie. Patrzyli na mnie jakbym byl jakims oszustem, a nie informatykiem, za jakiego sie pewnie oszukanczo podaje. Przeciez zawsze dzialaly! :-D

Gardinia
30-11-2006, 14:02
Witam,

Probowalem wyslac zalaczniki ale widocznie mi nie wyszlo:( Czy zna ktos sposob jak to zrobic, przez narzedzie ,, zarzadzaj zalacznikami'' sie nie daje.

Pozdrawiam,

Jacek

Erie
30-11-2006, 14:21
Witam,

Probowalem wyslac zalaczniki ale widocznie mi nie wyszlo:( Czy zna ktos sposob jak to zrobic, przez narzedzie ,, zarzadzaj zalacznikami'' sie nie daje.

Pozdrawiam,

Jacek

Jacku, napisałem już powyzej - użyj imageshack.us i wrzuć tam zdjęcie/ zdjęcia, które chcesz zaprezentować.

Pozdrawiam
Erie