PDA

Zobacz pełną wersję : zmiana visty na windows7

jasiek52
10-05-2010, 08:37
Z gazetą dostałem kupon na upgrade - z Visty na Win7 Home Premium PL BOX, za całe 199 PLN. Mam na laptopie Vistę Bussiness - może ktoś kto korzystał z jednego i drugiego sytemu podpowie czy warto przejść na Win 7 i czy w ogóle można zrobić upgrade z wersji Business na Home Premium? Czy to zajmie dużo miejsca na dysku - mam niewielki dysk SSD 60GB.

Paweł Kania
10-05-2010, 09:13
Zdecydowanie polecam W7 - Vista jest nieporozumieniem.

IcyMan
10-05-2010, 09:58
Generalnie przesiadka z Visty na 7 jest moim zdaniem jest jak najbardziej konieczna z dwóch względów:
1. wydajność systemu (bardzo przyjemnie pracuje się w CS4 i Paint Shop Pro X3 na "siódemce". Na Viście już podczas instalacji można zasnąć a przy np. odszumianiu zdjęć w PSP X3 komputer sprawia wrażenie jakby zwisał i po parunastu dobrych sekundach, jak nie minutach nagle się "ożywiał". Spowodowane to jest o niebo lepszą obsługą procesorów wielordzeniowych w 7 niż w Viście.
2. stabilność.
Ubgrade do 7 jest możliwy z każdej wersji Visty.

yanusz
10-05-2010, 10:45
Kupiłem to uaktualnienie, ale migrowałem z XP i dla mnie rewelacja wszystko śmiga aż miło. Warto.

markB
10-05-2010, 18:23
Czy to zajmie dużo miejsca na dysku - mam niewielki dysk SSD 60GB.

Ten dysk na system zupełnie starczy, ale chyba nie zamierzasz traktować go dodatkowo jako magazyn?

Zikon
10-05-2010, 22:04
Siódemka może się podobać, ale z wersji Bussiness do Home Premium to raczej downgrade... Zależy jakich funkcji się używa. Z początku wydawało mi się, że "Biblioteki" to świetny pomysł, ale okazało się, że wprowadzają niezły zamęt. IMHO rewolucji nie ma. Vista nie jest w niczym gorsza. Używałem obu i dziwię się takim opiniom.

NightCrawler
10-05-2010, 22:47
A ja jestem b. zadowolony z przesiadki z V na 7.
Vista miała różne nastroje u mnie i dość często łapała freezy (nie wiem czym spowodowane bo pojawiały się na gołym systemie, zmieniałem połowę podzespołów i nic), do tego wydajnością w moim odczuciu też odstaje od 7.
Od czasu instalacji 7 zero problemów ze stabilnością czy wydajnością a dokładnie ten sam sprzęt.

Paweł Kania
10-05-2010, 22:53
Z tym że W7 instaluje sie 20 min, ma parwie wszytskie sterowniki do wszystkiego ( ja instaluje tylko sobno Grafike i RAIDa), interfejs zbliżony do XP, można się w nim odnaleźć anie jak w Viście 30 min szukałem zeby skonfigurować ręcznie karty sieciowe, stabilny! (ani razu mi sie zawisł a używam od pojawienia się bety testowej), generalnie przyznaję że M$ coś w końcu wyszło... :)

marbed
15-05-2010, 22:26
..........generalnie przyznaję że M$ coś w końcu wyszło... :)

Najśmieszniejsze jest że W7 to Vista po agrotuningu nawet goście z Microsoftu to przyznają.

Erie
15-05-2010, 22:38
Najśmieszniejsze jest że W7 to Vista po agrotuningu nawet goście z Microsoftu to przyznają.

generalnie to W7 jest dopiero tym czym miała być Vista, aczkolwiek ten system też ma sporo wad i niedociągnięć, chocby nie do końca dopracowany pomysł bibliotek (a już na 100% nie wykorzystywany przez oprogramowanie) i tylko potem bur... sorry nieład na dysku jest

wg wielu ludzi Vista jest takim odpowiednikiem niesławnego Windows Me - ani to W98, ani XP - takie coś pomiędzy

Władca Pixeli
16-05-2010, 05:54
Generalnie przesiadka z Visty na 7 jest moim zdaniem jest jak najbardziej konieczna z dwóch względów:
1. wydajność systemu (bardzo przyjemnie pracuje się w CS4 i Paint Shop Pro X3 na "siódemce". Na Viście już podczas instalacji można zasnąć a przy np. odszumianiu zdjęć w PSP X3 komputer sprawia wrażenie jakby zwisał i po parunastu dobrych sekundach, jak nie minutach nagle się "ożywiał". Spowodowane to jest o niebo lepszą obsługą procesorów wielordzeniowych w 7 niż w Viście.

Ponieważ rendering filmów HD wymaga sporo czasu zainstalowałem na tym samym PC najpierw XP, później od zera Vistę i na końcu Windows 7. Do każdego systemu były ściągane wszystkie poprawki.
Na końcu Adobe Premeiere CS4 również z wszystkimi poprawkami.
System w wszystkich przypadkach 32 bit, 4GB RAM.

Czas renderingu filmu
XP - 19 min
Vista 21 min
Windows 7....... 21.5 min

DarekD80
16-05-2010, 19:36
Vista nie jest taka tragiczna jak niektórzy piszą (pod warunkiem że się ma dużo pamięci i najnowsze update). Mamy w robocie Viste i nie jest źle. Ale "siódemka" jest super, najlepszy Windows jaki wyszedł od MS. Ja się przesiadam właśnie w domu z XP 64 Pro na W7 Pro 64 bo to inna bajka. Czy z Visty warto na 7 - na pewno tak! Potrzebuje mniej zasobów, jest szybszy, mniej kłopotów ze sterownikami (chociaż do mało popularnych urządzeń są kłopoty z driverami dla wersji 64 Bit, dla 32 Bity raczej nie ma większych problemów). No i dochodzi do tego lepsza obsługa nowych technologii (np. NVIDIA CUDA lepiej współgra z W7 niż ze starszymi Windowsami).

Władca Pixeli - to jeszcze zależy od softu (tu Premiere CS4) i skonfigurowania komputera.

Wojteksw
16-05-2010, 19:45
Witam! Mam następujący problem, chciałbym zainstalować Win 7 dokonując zakupu http://www.komputronik.pl/index.php/product/86353/Programy_i_gry/Programy_u_ytkowe/Microsoft_Windows_7_Home_Premium_PL_BOX_Upgrade.ht ml Aktualnie posiadam Win XP Home Edition, Intel Core 2 Duo E 4500 2.2 GHz pamięć 2G Ge Force 8600 GT, zainstalowany Office Small Business 2007, Adobe Photoshop Elements 7 (to najważniejsze programy na których mi zależy). Na jaki przykre niespodzianki mogę się natknąć, czy to mi się da zrobić. Proszę o wytłumaczenie językiem takim dla laika. Co zyskam a co stracę.

rb_zg
16-05-2010, 22:25
Ponieważ rendering filmów HD wymaga sporo czasu zainstalowałem na tym samym PC najpierw XP, później od zera Vistę i na końcu Windows 7. Do każdego systemu były ściągane wszystkie poprawki.
Na końcu Adobe Premeiere CS4 również z wszystkimi poprawkami.
System w wszystkich przypadkach 32 bit, 4GB RAM.

Czas renderingu filmu
XP - 19 min
Vista 21 min
Windows 7....... 21.5 min

Adobe nie wspiera Premiere CS4 dla Windows 7. I to może być powód wolnego działania. Mam zainstalowany Photoshop CS3 na "siódemce" i generalnie działa, ale ma np. dziwne zwiechy przy otwieraniu plików. Oficjalna
informacja od Adobe: nie wspieramy tej wersji photoshopa dla Windows 7.

jasiek52
24-05-2010, 14:14
No i zainstalowałem Win7 Home Premium - miałem Vistę Bussiness i instalator "wymusił" nowy Windows w postaci czystej, tj bez zachowania żadnych plików, programów czy ustawień z Visty. OK, byłem na to przygotowany, będę instalował wszystko od nowa. Problem jest jednak taki: mam dysk SSD 64 GB, Vista zajmowała dwadzieścia kilka GB, a teraz mam czysty Win7 i zajęte jest 52GB pamięci. Mimo że nie potrzebuję dużo pamięci, to kilkanaście GB wolnej przestrzeni to trochę mało... Co zrobić żeby się znalazło więcej miejsca?

IcyMan
24-05-2010, 14:17
Skasuj plik windows.old, są tam zachowane wszystkie pliki systemowe z Visty.

jasiek52
24-05-2010, 15:59
Dzięki, jest OK.
Pierwsze spostrzeżenia co do Win7 - jest szybciej, jest wygodniej i nawet ładniej:)

pawel1967
24-05-2010, 16:18
Jest ładniej ale dodatkowe darmowe aplikacje jak Virtual Photographer w CS4 mi już nie działają . Próby zrobienia przeglądu multimedialnego na Magixsie 8 mam 6 i 7 ale one nie działają z W7 są koszmarem . Dzisiaj program zawiesił mi się osiem razy . To będzie dobry program za trzy lata . Ja jeszcze go mam kolega się zeźlił i go wywalił . Po zatym 64 bity to się widzi

kantaharal
24-05-2010, 20:52
Zdecydowanie polecam W7 - Vista jest nieporozumieniem.

Popieram rękami i nogami, vista jest pamięciożerna przede wszystkim oraz bardziej awaryjna.

elanek
25-05-2010, 12:06
No dobra, to niech ktoś mi powie, czy pod Win 7 64 bit działa Color Efex Pro pod NX2?
Może zmienię z Visty...

Erie
25-05-2010, 19:54
No dobra, to niech ktoś mi powie, czy pod Win 7 64 bit działa Color Efex Pro pod NX2?
Może zmienię z Visty...

działa normalnie

jamirq
26-05-2010, 08:00
Pamietajcie, ze ta aktualizacja jest dla wersji box. Jak macie system preinstalowany lub oem to macie pirata za 200zl.

Zbigniew
26-05-2010, 23:52
Kupiłem laptopa z Vistą, a na stacjonarny kupiłem sobie 7. Niestety Vista to wypadek przy pracy. Zdecydowanie polecam 7 (lub XP :D).

iroyork
27-05-2010, 01:16
działa normalnie

Potwierdzam, dziala bez zadnych problemow

Greg77
28-05-2010, 04:52
Kupiłem laptopa z Vistą, a na stacjonarny kupiłem sobie 7. Niestety Vista to wypadek przy pracy. Zdecydowanie polecam 7 (lub XP :D).

Tak Vista to wypadek przy pracy na slabym sprzecie, a na takowym sprzecie W7 tez bedzie wypadkiem;)
Zaloze sie ze na lapku tez bys sie denerwowal na Win7 bo tak naprawde to on nie jest wcale taki oszczedny;)

Przerabialem wszystkie systemy MS od poczatku, pierwszy znosny byl Win95, potem wielki hit Win98......No i potem swietny system XP ale co wtedy sie dzialo.....
Narzekania ludzi na XP "ma duze wymagania (no tak jak ktos mial 64mb ram), po co mi te wodotryski, GRY NIE DZIALAJA":D:D:D:D:D:D KOMEDIA!!!
Tak samo bylo jak wyszla VISTA, dokladnie takich samych slow sie nasluchalem.......jako ze jestem maniakiem to testuje kazdy nowy system MS......wiec kazdy system ktory wychodzi mam praktycznie od poczatku na "warsztacie"....
Co sie okazuje......przy moim kompie (a jest mocny) bylem bardzo zadowolony z Visty Ultimate 64bit i za zadne skarby nie wrocil bym do przestarzalego XPka......cos nie dziala??? Sciagnij upgrade i po klopocie!
Teraz mam W7 i jestem zadowolony ale o Viscie nie powiem zlego slowa!
Przy dwujajkowcu 3,7ghz, 4gb ramu nie zauwazylem zadnych zamulen na Viscie, nie widze ich tez na W7 ale z tego co widze to W7 wcale nie ma takich mniejszych wymagan.......
Ten mit ze W7 dziala na starych sprzetach......ok jezeli znajdziecie sterowniki o ktore bardzo trudno (np: radeon 9200) to W7 sie odpali ale w bardzo okrojonej wizualnie wersji.......Viste mozna tak samo okroic recznie i smiga tak samo jak W7 na starszych kompach:D Ale nie oszukujmy sie to nie sa systemy na stare kompy!
W7 polecam jak najbardziej ale nie pozwole zle mowic o Viscie bo polamalem na nim zeby i uwazam ze jest dobry!

Oooo wlasnie.....
I jak juz wspomnial jeden kolega wczesniej.....podobno mial jakies problemy "zeby sie odnalesc w Viscie a w W7 juz nie ma zadnych" to chyba znaczy ze nie spedzil zbyt duzo czasu na Viscie......te systemy sa BARDZO podobne!

I tak Linux gora!

Zbigniew
28-05-2010, 09:18
Generalnie laptop nie jest jakimś wypasem, ale ma procesor dwurdzeniowy 2.0GHz i 4GB pamięci, tak więc system powinien chodzić w miarę sensownie. Vista mnie wkurza nie dlatego, że chodzi wolniej niż powinna, ale ogólnie chodzi o nie do końca fajny touch&feel + sporą upierdliwość typu defendery i podobne rzeczy. Wg mnie 7 jest znacznie bardziej ludzki pod tym względem.

onia
28-05-2010, 09:50
Generalnie laptop nie jest jakimś wypasem, ale ma procesor dwurdzeniowy 2.0GHz i 4GB pamięci, tak więc system powinien chodzić w miarę sensownie. Vista mnie wkurza nie dlatego, że chodzi wolniej niż powinna, ale ogólnie chodzi o nie do końca fajny touch&feel + sporą upierdliwość typu defendery i podobne rzeczy. Wg mnie 7 jest znacznie bardziej ludzki pod tym względem.

W Viscie to można wszystko wyłączyć Zbyszku :)

=Marcin=

Zbigniew
28-05-2010, 09:59
No ok, da się. Ale domyślnie te śmieci są włączone i wkurzające.

Greg77
28-05-2010, 20:57
No ok, da się. Ale domyślnie te śmieci są włączone i wkurzające.

W Win7 tez sa wlaczone tylko poprawili ich dzialanie.....
A co do lapka to mialem Vaio Dual Core 2.2ghz z 3gb ramu i Vista ladnie smigala, teraz mam nowego Vaio z Win7 prockeim i3 i 4gb ramu i tez jest fajnie:D
A za co jeszcze cenie sobie Viste....tak wiec grzebie w swoim kompie praktycznie non stop, cos zmieniam i podkrecam, na XPku dobijaly mnie blue screeny czesto spowodowane tylko sterownikiem! Na Viscie sie to skonczylo i jesli juz mialem niebieski ekran to tylko z powodow sprzetowych (uszkodzone uzadzenie, lub zle dobrane) co juz dla mnei jest pewnym sukcesem tego systemu:)

Jeszcze raz do autora, przed przejsciem na Win7 upewnij sie ze masz zaktualizowy bios bo W7 jest na to czuly;)