Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Godzine temu
JAH_MALL
10-05-2010, 00:14
Dzisiejsze wieczorne focenie.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img146.imageshack.us/i/dsc0414bcopy.jpg/)
krzywo! ok 1 stopnia leci w prawo...
popraw i bedzie swietnie :)
JAH_MALL
10-05-2010, 00:19
Nie moge. Co ty w aptece pracujesz. Nie ogladaj zdjec z suwmiarka.
nie potrzeba do tego zadnej suwmiarki. Wystarczy gorna lub dolna krawedz okna przegladarki...
martinez
10-05-2010, 00:20
Leci, leci, poprawić i będzie super, tak jak wyżej napisał kolega Slon :)
MisterToy
10-05-2010, 02:57
A ja na stoliku ktory leci 4 stopnie w lewo, mam laptopa w ktorym z powodu przesuniecia matrycy krawedz przegladarki leci 3 stopnie w prawo. O ile stopni leci mi zdjecie? I w ktora strone, bo sie pogubilem. Ah bylbym zapomnial, podloga sie odchyla jakies 2 stopnie na lewo :)
borregaard
10-05-2010, 07:19
A ja na stoliku ktory leci 4 stopnie w lewo, mam laptopa w ktorym z powodu przesuniecia matrycy krawedz przegladarki leci 3 stopnie w prawo. O ile stopni leci mi zdjecie? I w ktora strone, bo sie pogubilem. Ah bylbym zapomnial, podloga sie odchyla jakies 2 stopnie na lewo :)
Nikt nie żąda od Ciebie matematyki,nawet na podstawowym poziomie,ale czy tak trudno zrozumieć,że nawet niewielkie usterki psują odbiór zdjęcia...poza oczywiście celowym,o dużym kącie, pochyleniem kadru.
Wystarczyło napisać...."a mnie to nie przeszkadza"...a nie drwić,ze słusznych,mz ,uwag Kolegów.
malasana
10-05-2010, 07:43
Bdb zdjecie.
Zdjęcie fajne, podoba się :smile:.
Jednak moim zdaniem ostrość na pierwszym planie lekko uciekła, troszkę można by w kadrze stempelkiem popracować i jak dla mnie, to też wolę jak się nie leje na biurko ;):smile:.
Ogolne wrazenie na + Zastrzezenie moglbym miec jedynie co do kompozycji. Jakos mi nuie do konca lezy. Chyba to kwestia kamieni na pierwszym planie. One mi przeszkadzaja. Moze jakby byly z lewej lub z prawej i nieco wyzej.... Tak sobie malkontence tylko :D
JAH_MALL
10-05-2010, 09:48
Dzieki za Wasze zainteresowanie. Ciesze sie ze zdjecie sie podoba.
Odnosnie horyzontu to po pierwszej uwadze na ten temat natychmiast poprawilem, wiec jesli kos jeszcze widzi krzywo to twierdze, ze ma krzywa krawedz okna przegladarki :p
Ostatnio nauczylem sie czegos waznego - nie ma rzeczy perfekcyjnych - i nauczylem sie z tym zyc. Inaczej patrze na swiat - to naprawde pomaga.
Jeszcze raz dziex za zainteresowanie.
MisterToy
10-05-2010, 13:42
Nikt nie żąda od Ciebie matematyki,nawet na podstawowym poziomie,ale czy tak trudno zrozumieć,że nawet niewielkie usterki psują odbiór zdjęcia...poza oczywiście celowym,o dużym kącie, pochyleniem kadru.
Wystarczyło napisać...."a mnie to nie przeszkadza"...a nie drwić,ze słusznych,mz ,uwag Kolegów.
:) Jak kogos to urazilo to przepraszam.
Gdyby to zdjecie dac do wydruku do jakiegos magazynu, albo w wiekszym formacie na sciane na wystawe, to raczej nikt by tego stopnia nawet nie zauwazyl.
Zdjęcie fajne, podoba się :smile:.
Jednak moim zdaniem ostrość na pierwszym planie lekko uciekła, troszkę można by w kadrze stempelkiem popracować i jak dla mnie, to też wolę jak się nie leje na biurko ;):smile:.
podpiszę się - fotka mimo rozmycia ogólnie mz. robi wrażenie nieostrej, przez co sam motyw również traci :)
JAH_MALL
11-05-2010, 11:12
Zdjecie to zrobione na projekt do szkoly. Projekt nosi tytul "Fine Art Photohraphy".
Aspekt ostre nie ostre nie ma kompletnie znaczenia i nie jest poruszany na zajeciach, wpaja nam sie, ze w fotografii sa znacznie wazniejsze elementy skladowe niz ostrosc. Ostrosc na tym forum nabrala znaczenie prwie ze kultowe, najwazniejsze, bez ktorego fotografia automatycznie nie jest dobra.
Prosze was skupcie sie na obrazku, na temacie, na klimacie, na atmosferze, uczuciach. Czesto fotografia ma rowniez przeslanie. Zostawcie w spokoju technikalia. Oczywiscie moglem wyostrzyc zdjecie zeby nikt nie mowil ze brak ostrosci, ale zdecydowalem ze takie jest dobre, wkoncu to moje zdjecie i moja decyzja.
Czy ostre = dobre w fotografii, kiedys tak myslalem, teraz juz nie.
Im dluzej ucze sie o fotografii tym bardziej wiem ze zdjecie to nie tylko matematyka.
Pozdrawiam.
Zycze ostrych zdjec.
Zdjecie to zrobione na projekt do szkoly. Projekt nosi tytul "Fine Art Photohraphy".......
..........Zycze ostrych zdjec.
mz. nie ma znaczenia pod jakim kątem i w jakim celu ta fotografia jest robiona, wystawiasz więc oceniamy, ponadto chciałbym żebyśmy się dobrze zrozumieli, jest ostrość i ostrość - nie pisałem o ostrośći wypalajacej, oczy pisałem o takiej ostrości gdzie nawet przy "miękiej fotografii" a domyślam się ze taki był Twój zamysł potrafi być ona ostra - po prostu nie odczuwa się niedosytu ogladając fotografię własciwie wyostrzoną , a ja ogladąjac Twoje zdjecie mam wrażenie braku ostrości (a raczej do detalistów na tym forum się nie zaliczam )
nie potrzebne są więc życzenia z dedykacją ostrości, gdyż każdy przechodzi pewien etap jej nadmiaru, kiedyś bardzo ostrzyłem i kontrastowałem fotografie, było sporo komentarzy o tym ze mam żyletkowate foty, od dwoch lat praktycznie ostrzę śladowo, a i z kontrastem bardzo uważam
dobrym przykładem są zdjęcia Nemetha, rozmyte a ostre - taką właśnie ostrość miałem na myśli pisząc o jej braku w Twojej fotografii
pozdrawiam :)
judith_manson
11-05-2010, 20:45
bardzo fajne. robione z szarym cookinem? [miejsce samo w sobie wyglada bardzo urokliwie]