Zobacz pełną wersję : Jaki PRAWDZIWY plecak rowerowy?
Szukam plecaka do przewożenia na rowerze D90 z obiektywem 18-105 (w przyszłości dodatkowo coś w rodzaju Sigmy 10-20 i lampy metz 48). Możliwość montowania statywu (velbon sherpa 600R) lub monopodu byłaby dodatkową zaletą, choć przyznam, że nie bardzo sobie wyobrażam jazdę ze statywem na plecach. Jednak podstawowym wymogiem jest system wentylacji, czyli żeby tył plecaka nie przylegał do pleców rowerzysty. Na zdjęciach, które znalazłem w internecie plecaki mają sztywne i proste tyły, co dla mnie dyskwalifikuje je w zastosowaniach rowerowych. Może ktoś się spotkał z takimi plecakami i mógłby coś podpowiedzieć? Nie musi to być stricte plecak, może być co innego ale o podobnej funkcjonalności.
Jack wolfskin photopack. Ja mam starszą wersję niż jest sprzedawana obecnie (teraz jest ACS 24). Obejrzyj, czy ci pasuje. To chyba jeden z niewielu, które mają stelaż i tył plecaka nie spoczywa na plecach. Ja chwalę sobie.
Już dostałem na niego namiary. Na zdjęciach wydaje się spory (50 cm wysokości), a specyfikacja podaje wagę ok. 1,5 kg. Czy rzeczywiście jest duży i ciężki?
Nowego nie widziałem i w ręku nie miałem. Mam starszą wersję, bodajże ACS 16. Może jeszcze gdzieś można go kupić. Rozwiązanie uprzęży jest takie samo, za to chyba górna komora jest znacznie mniejsza. Czy on jest ciężki to ja nie odczułem, choć zaznaczam, że mówię o mniejszej wersji
był swego czasu na forum TAKI (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=86003) wątek...
Lowepro Mini Trekker AW, na rower, miasto, jako futerał, spełnia wszystkie twoje wymagania, mieści całą moją stopkę plus netbooka i jest jeszcze miejsce, bardzo polecam ten plecak.
A jeżeli szukasz czegoś poręcznego to z własnego doświadczenia mogę polecić Lowepro Micro Trekker 100. W zupełności wystarczy do przewożenia sprzętu, który wymieniłeś. Jeżdżę z takim od roku po górkach i jak dla mnie jest ok. Pewnie nie ma tak wyrafinowanych "pleców" jak Wolfskin ale i nie jest zupełnie płaski. Jest za to mały, lekki i spięty wszystkimi pasami kompletnie nie przeszkadza w czasie jazdy.
PS. Oczywiście zakładam, że odpuścisz sobie nieco duży i ciężkawy statyw :).
Dziękuję wszystkim za rady i wskazówki. Najbardziej przypadł mi do gustu sposób podany przez JTR na grupie pl.rec.foto.cyfrowa: pas biodrowy Lowepro Off Trail. Przeglądając pod kątem takich rozwiązań ofertę Lowepro znalazłem jeszcze torbę na pasie Inverse 100 AW. Ma kilka plusów w porównaniu do Off Trail: kieszenie, chyba lepsza tylna część, pokrowiec przeciwdeszczowy, uchwyty na statyw lub kurtkę. Ma też wady: ciężar (0,8 kg wobec 0,5 kg), rozmiar (nieco większy) i cena (30 % większa). No i na początku w przypadku Off Trail mógłbym wozić tylko kaburę bez pokrowców na obiektywy, co jeszcze bardziej zmniejszyłoby ciężar i rozmiar. Teraz muszę znaleźć je w jakimś sklepie i obejrzeć. A propos, spotkał może ktoś Off Trail w Krakowie lub Katowicach (akurat będę tam jutro)?
JaromirD
krispike
14-05-2010, 14:39
Deuter Trans Alpine 30
Jak dla mnie idealny na rower z każdym aparatem. Polecam
Tylko LowePro Primus minimus. Lepszego na rower nie znajdziesz!
To pewnie indywidualna sprawa, ale dla mnie ten plecak był bardzo niewygodny, źle wyprofilowane plecki.
Przecież to nie jest plecak rowerowy: duży (50 cm długości), ciężki - (prawie 2 kg), szerokie, nieprzewiewne szelki, z tyłu opiera się zbyt dużą powierzchnią na plecach. On się nadaje na piesze wędrówki. Może w przypadku króciutkich tras dojazdowych do konkretnego miejsca jeszcze by się nadawał, ale na pewno nie na całodniowe wyjazdy po 100 i więcej kilometrów.
W sumie to ja uzywam torby
Lowepro Nova 160 AW
Ma uchwyty do paska wiec mozna ja przyczepic do paska.
Mozna ja nosic jak torbe - jest w miare mala - wchodza mi tam D300s, 16-85, 85/1.8 i 50/1.4D na body i filtry
Jak dorobisz paski to mozesz ja rowniez zaczepiac na kierownicy
A plecak jest fajny jezeli jezdzisz na dojazdy a nie wyjmujesz w czasie jazdy.
Kazdy to traktuje indywidulanie - wiec podejdz do sklepu i zobacz co ci najlepiej lezy