PDA

Zobacz pełną wersję : problem z jakościa foto z nikona d 40

nowy213
09-05-2010, 11:41
witam serdecznie
mam następujący problem na fotkach z mojego nikona jest czerwona kropeczka (widoczna w znacznym powiększeniu) a od tej kropeczki czerwona linia zawsze w tym samym miejscu, widoczna bardzo dobrze na ciemnym tle na jasnym(białym) praktycznie jej nie widać
czy ktoś miał podobny przypadek?
cym to może być spowodowane?
pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

foto
http://yfrog.com/g0dsc7073j

http://yfrog.com/7dkopiadsc7070j

prz3mo
09-05-2010, 11:44
witam serdecznie
mam następujący problem na fotkach z mojego nikona jest czerwona kropeczka (widoczna w znacznym powiększeniu) a od tej kropeczki czerwona linia zawsze w tym samym miejscu, widoczna bardzo dobrze na ciemnym tle na jasnym(białym) praktycznie jej nie widać
czy ktoś miał podobny przypadek?
cym to może być spowodowane?
pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

foto
http://yfrog.com/g0dsc7073j

http://yfrog.com/7dkopiadsc7070j

Jest to tzw. hotpixel. Przypadłość spotykana bardzo często w matrycach DSLR.
Wyjścia masz dwa, jedno - wysłać aparat do serwisu i zmapują tego pixela (choć pewnie za jakiś czas znów gdzieś się jakiś (jakieś) pojawią). Wyjście nr 2 - polubić się tym pixelem i nie zwracać na to uwagi, ew. w programie graficznym go maskować. Proponuję opcję nr 2, naprawdę :)

edit:
Jednakże z tego co teraz zobaczyłem gdy drugi raz spojrzałem na zdjęcie to od tego pixela ciągnie się pionowa linia w dół, a to już dużo gorzej... Pozostaje mapowanie w serwisie. Jeśli jest na gwarancji to zrobią bezpłatnie.

ps. Proszę na przyszłość używać wyszukiwarki forum. O hotpixelach było i jest na forum dużo informacji.

pieczarek
09-05-2010, 12:05
Jest to tzw. hotpixel. .....

ps. Proszę na przyszłość używać wyszukiwarki forum. O hotpixelach było i jest na forum dużo informacji.
Oczywiście pytanie jest trywialne, ale tylko dla kogoś kto wie, że ów czerwony punkt to hotpiksel. Jeśli nie zna nazwy swojego problemu (a w tym przypadku nie zna), to najlepsza wyszukiwarka nic nie pomoże.

stig
09-05-2010, 12:21
Oczywiście pytanie jest trywialne, ale tylko dla kogoś kto wie, że ów czerwony punkt to hotpiksel. Jeśli nie zna nazwy swojego problemu (a w tym przypadku nie zna), to najlepsza wyszukiwarka nic nie pomoże.Nawet jak wpisze "czerwony piksel"? :)

pieczarek
09-05-2010, 12:55
Jeśli wpisze "czerwony piksel", to faktycznie wypluje mu sporo odpowiedzi. Ale jeśli wpisze znany sobie termin "czerwona kropeczka", to niczego się nie dowie.

lewAp7
09-05-2010, 12:55
zdaje się, że z "piksel" może być problem...

TristisAnima
09-05-2010, 13:01
No to Cię trochę zmartwię. Mapowanie nic nie da, kropka zniknie ale linia pozostanie. Jeśli aparat na gwarancji wymieniaj na nowy albo też oddaj do serwisu, tam powinni wymienić Ci matrycę.

meqaniq
09-05-2010, 13:13
Ale ta operacja przewyższy raczej wartość tego aparatu.

TristisAnima
09-05-2010, 13:24
Ale ta operacja przewyższy raczej wartość tego aparatu.

No przecież jeśli jest na gwarancji to serwis ma obowiązek wymienić matrycę na nową za free.

lewAp7
09-05-2010, 13:38
No przecież jeśli jest na gwarancji to serwis ma obowiązek wymienić matrycę na nową za free.
wątpię, żeby jakikolwiek d40 mógł być jeszcze na gwarancji

tunerek
09-05-2010, 21:23
Moj ma dopiero 11 miesiecy czyli ma ma jeszcze rok i miesiąc.

meqaniq
09-05-2010, 22:38
Moj ma dopiero 11 miesiecy czyli ma ma jeszcze rok i miesiąc.
Jeżeli kupowany w Polsce to raczej został mu tylko miesiąc gwarancji - Nikon Polska udziela 12 mięsiecy gwar.

wątpię, żeby jakikolwiek d40 mógł być jeszcze na gwarancji
To miałem właśnie na myśli.

tunerek
10-05-2010, 20:29
A ja myslałem ze ustawowo jest 2 lata. Nie wiem czy to nie dotyczy do calej uni europejskiej. Moj jest kupiony w niemczech.

shakin
10-05-2010, 21:05
Jeśli mieszkasz w Niemczech (w stopce właśnie tak napisałeś) to, z tego co się orientuję, Nikon udziela tam gwarancji na okres 24 miesięcy. Spróbuj zatem uderzyć do sklepu, w którym kupiłeś swój aparat (jeśli masz oczywiście dowód zakupu).

pieczarek
10-05-2010, 21:12
Ależ mieszkający w Niemczech tunerek (mający gwarancję 24 miesiące) i nowy 213, który założył temat i mający zapewne 12 miesięcy gwarancji, to raczej dwie różne osoby.

meqaniq
10-05-2010, 21:13
Jeśli mieszkasz w Niemczech (w stopce właśnie tak napisałeś) to, z tego co się orientuję, Nikon udziela tam gwarancji na okres 24 miesięcy. Spróbuj zatem uderzyć do sklepu, w którym kupiłeś swój aparat (jeśli masz oczywiście dowód zakupu).
tunerek nie jest autorem wątku ;)

@tunerek
Co do gwarancji - to Polska jest "uprzywilejowana" i mamy aż 12 miesięcy gwarancji, zamiast 24 jak reszta cywilizowanego świata.

shakin
10-05-2010, 23:43
Ależ mieszkający w Niemczech tunerek (mający gwarancję 24 miesiące) i nowy 213, który założył temat i mający zapewne 12 miesięcy gwarancji, to raczej dwie różne osoby.

Zgadza się... GAPA ze mnie :-)

nowy213
28-06-2010, 04:28
Jest tak jak piszecie gwarancja się skończyła.
Byłem w serwisie niestety nie dało rady usunąć tego cholerstwa, serwisant stwierdził że tylko wymiana ale faktycznie przekracza to koszt aparatu.
Powiem wam że ścierpiał bym tą kropeczkę ale tej kreski nie jestem w stanie, aparat już wylądował w szafie gdyby nie to że to prezent od zony byłby już w koszu.
Pozdrawiam

igg
28-06-2010, 07:28
Kup po cichu drugi egzemplarz, a tego sprzedaj, też po cichu - powinieneś dostać 300-400zł

simonx
28-06-2010, 08:37
Jest tak jak piszecie gwarancja się skończyła.
Byłem w serwisie niestety nie dało rady usunąć tego cholerstwa, serwisant stwierdził że tylko wymiana ale faktycznie przekracza to koszt aparatu.
Powiem wam że ścierpiał bym tą kropeczkę ale tej kreski nie jestem w stanie, aparat już wylądował w szafie gdyby nie to że to prezent od zony byłby już w koszu.
Pozdrawiam

nieładnie ze strony Nikona
wada jest ewidentnie z winy sprzętu i sprawia, że sprzęt się nadaje do kosza
nie można spróbować skorzystać z 2 roku rękojmi w sklepie i oddać za niezgodność z umową?

trochę przerażająca historia
nie wiem ile to d40 kosztuje, ale ogólnie aparaty to chyba nie jest tani sprzęt
gdyby mi się to przydarzyło, nie kupiłbym już chyba drugiego Nikona :(
skoro po roku drogi sprzęt ląduje w koszu i nic się nie da zrobić

miałem kiedyś Minoltę, której zepsuła się matryca po 3 latach
okazało się, że była wadliwa seria - dostałem pełny zwrot kosztów zakupu - 4000zł, gdy aparat rynkowo wart był koło 1000zł
w dodatku kasę zwracało mi już Sony, które w międzyczasie wykupiło Minoltę

igg
29-06-2010, 13:07
jasne, na pewno nikon zaplanował, że po 20tys migawki wysypią się hoty...
bzdura ponura

lewAp7
29-06-2010, 13:24
jasne, na pewno nikon zaplanował, że po 20tys migawki wysypią się hoty...
bzdura ponura
Wypadki i wpadki zdarzają się każdemu... Jeśli simonx pisze prawdę, to każdy może sobie ocenić i porównać jak podchodzi dana firma do klienta - i nie ważne jest tu czy sprzęt był jeszcze na, czy już po gwarancji.

SHOX!
01-07-2010, 21:13
Unia Europejska, Nikon może sobie ustalać co chce... masz na każdy sprzęt elektroniczny 2 lata gwarancji o ile mi wiadomo, sąd, sprawa cywilna i po zawodach, odzyskasz ugodowo pieniądze za aparat :)

marciing
01-07-2010, 21:18
Unia Europejska, Nikon może sobie ustalać co chce... masz na każdy sprzęt elektroniczny 2 lata gwarancji o ile mi wiadomo, sąd, sprawa cywilna i po zawodach, odzyskasz ugodowo pieniądze za aparat :)

mylisz się kolego. Gwarancja jest dobrowolna i producent wcale nie musi jej dać!!! Tak przewiduje ustawa, która jest zgodna z prawem unijnym. Sprzedawca za to musi odpowiadać z tytułu niezgodności towaru z umową kupna-sprzedaży przez 2 lata.

ska
01-07-2010, 21:23
Szukaj na allegro części, ostatnio do D70s można było kupić matryce za 70 zł a jeśli ma już leżeć w szafie to nic nie zaszkodzi spróbować wymienić.

nowy213
10-07-2010, 16:07
A i właśnie koledzy owszem na allegro są matryce ale z reguły nie dają na nie gwarancji znalazłem tam jedną do d40 ale gość nie gwarantuje ze jest sprawna.Natomiast udało mi się zakupić matryce i ma być sprawna dostałem na nią gwarancje, w sensie że jeśli będzie coś nie tak to zwrot kasy.
Ale mam następny problem i potrzebuje waszej pomocy jak to wymienić pomijając serwis nikona, czy w wawie gdzieś można by było to zrobić?
Gościu który nie dawał mi gwarancji na matryce powiedział że powie jak to wymienić w warunkach domowych ale sam nie wiem. Pozdro.

nowy213
22-07-2010, 14:49
matryca wymieniona i jest wszystko ok