PDA

Zobacz pełną wersję : D80 i przestrzeń kolorów

DarekD80
08-05-2010, 23:41
Czy i gdzie w D80 można ustawić przestrzeń kolorów, jak sRGB, Adobe RGB, CMYK, EC-cośtam itp. ? (wiem że wysokie modele Nikona to maja)

Sputnik_Wwa
09-05-2010, 00:09
Nikony tańsze mają tylko Adobe RGB i sRGB, jest to w menu fotografowania u mnie w d90, w d80 powinno być podobnie, ale nie mam teraz pod ręką aparatu siostry.

Czornyj
09-05-2010, 00:13
Wszystkie Nikony mają tylko AdobeRGB i sRGB. Aby dokonać renderingu do innej przestrzeni należy użyć konwertera RAW. Nie da się wyrenderować barw do CMYK-a, do CMYK-a się konwertuje na samym końcu, jak zlecenie jest gotowe i ma iść do druku.

Sputnik_Wwa
09-05-2010, 00:19
a wyższe puszki nie mają możliwości dogrania przestrzeni barw? Jeżeli nie to mi się z canonami pomyliło, tam bodaj można jakieś mega szerokie przestrzenie wściubiać tylko nie wiem po co bo ani monitor ani fotolab tego nie ogarnie :P

Czornyj
09-05-2010, 00:32
Nie ma możliwości - ani w wyższych puszkach, ani nawet w Canonach.

Robi się to po to, by na wszelki wypadek nie tracić barw rejestrowanych przez matrycę aparatu cyfrowego. Zwykły monitor tego nie ogarnie, minilab tego nie ogarnie, ale profesjonaliści używający high-endowych technik to ogarniają ;)

Sputnik_Wwa
09-05-2010, 00:34
Ktoś mi mówił, że w Canonach da radę to zrobić, widać mnie wprowadzono w błąd. Widziałem specyfikacje monitorów eizo najlepszych i przestrzeni barw najszerszych nie ogarną ;) Jak się popatrzy na grafy barw niektórych to w porównaniu nawet z Adobe RGB to jakieś kolosy... Mnie starcza odwzorowanie adobe RGB na 100% w monitorze póki co ;)

Czornyj
09-05-2010, 00:42
Monitor-monitorem, a pigmentowe drukarki wielokanałowe mają gamut znacznie wykraczający poza aRGB, więc jeśli chcemy wykorzystać pełen potencjał urządzenia, to musimy użyć pojemniejszej przestrzeni edycyjnej. Gamut współczesnych monitorów z podświetleniem EWGCCFL nie wspominając o RGBLED również wykracza poza Adobe. Do tego niektórzy fotograficy czają się na zabawki, które będą dostępne w przyszłości ;)

Sputnik_Wwa
09-05-2010, 00:45
Ja mam chopla na nowiki i o przekroczeniu adobe rgb wiem doskonale :) Ale na druku się nie znam więc miło się nauczyć czegoś nowego :) Ale co do zdjęć to ja za głosem mojego kumpla. Zdjęcie dzisiejsze, za 10 lat na super monitorze będzie crapowe (mówię o jpg które zwykle mają ludzie), dlatego papier się obroni :)

Jatin
09-05-2010, 15:31
Wszystko super tylko jest jedno ale, po cholerę takie szerokie przestrzenie skoro i tak ludzkie oko tego nie ogarnie. Co z tego że monitor to wyświetli czy drukarka wydrukuje skoro i tak człowiek nie zobaczy różnicy. Ludzka siatkówka jest w stanie rozróżnić około 10 mln odcieni. Mózg zinterpretuje pewnie odrobinę więcej ale i tak oko go ogranicza.

Czornyj
09-05-2010, 17:13
Wszystko super tylko jest jedno ale, po cholerę takie szerokie przestrzenie skoro i tak ludzkie oko tego nie ogarnie. Co z tego że monitor to wyświetli czy drukarka wydrukuje skoro i tak człowiek nie zobaczy różnicy. Ludzka siatkówka jest w stanie rozróżnić około 10 mln odcieni. Mózg zinterpretuje pewnie odrobinę więcej ale i tak oko go ogranicza.

Oczywiście, że zobaczy - gamut urządzeń opisywany jest we w miarę równomiernej percepcyjnie przestrzeni L*a*b, która odpowiada wrażeniom barwnym standardowego obserwatora. Jeśli mówimy tu o szerszym gamucie danego urządzenia wyjściowego, to mówimy o szerszej palecie barwnej, która jest możliwa do zreprodukowania i zaobserwowania. Drukarkom i monitorom daleko jest jeszcze do zreprodukowania wszystkich możliwych wrażeń barwnych, które może zaobserwować standardowy obserwator. Proszę tu nie siać dezinformacji :lol:

Jatin
09-05-2010, 17:54
Chyba nie bardzo się rozumiemy, wiec jeszcze raz ludzkie oko rozróżnia około 10mln odcieni barw.
Powiedzmy że mam przestrzeń która ma np 20mln odcieni, tak czy tak połowy z niej nie zobaczysz.

Czornyj
09-05-2010, 18:15
Chyba nie bardzo się rozumiemy, wiec jeszcze raz ludzkie oko rozróżnia około 10mln odcieni barw.
Powiedzmy że mam przestrzeń która ma np 20mln odcieni, tak czy tak połowy z niej nie zobaczysz.

Rozumiemy rozumiemy, tylko ty nie rozumiesz znaczenia podawanych przez siebie liczb i wyciągasz błędne wnioski ;)

Człowiek ze wzmiankowanych 10mln barw jest zdolny "na raz" zobaczyć ok. 3mln walorów barwnych i z owych 3mln barw składa się przestrzeń L*a*b. Różnica pomiędzy dwoma walorami barwnymi wyrażana jest wartością dE, z niemieckiego delta Empfindung, czyli różnica wrażenia. Przestrzeń L*a*b ma zatem objętość ok. 3mln dE^3. I teraz - przestrzeń barwna najlepszych monitorów ma w porywach do 1,3 - 1,5 mln dE^3, czyli pokrywa niecałą połowę wszystkich walorów barwnych, które człowiek jest w stanie rozróżnić. Dla porównania - przestrzeń Adobe RGB ma 1,2mln dE^3, najlepsze drukarki pigmentowe - ok. 0,9mln dE^3, minilaby w porywach do ok. 0,4-0,5mln dE^3.

Gamuty urządzeń wyjściowych rosną w różnych kierunkach, więc nawet jeśli objętość danego gamutu jest duża, to nie ma gwarancji, że kryje on mniejszy gamut, przykładowo monitor LCD EWGCCFL o objętości przestrzeni barwnej 1,3mln dE^3 nie kryje całej przestrzeni barwnej drukarki Epson 7900, która ma przestrzeń barwną o objętości 0,9mln dE^3

KaeF
09-05-2010, 18:18
Czornyju! Od długiego czasu zastanawiam się, skąd u Ciebie taka bogata wiedza w tej dziedzinie? Może to Ty projektujesz te wszystkie urządzenia?:D

Czornyj
09-05-2010, 18:23
Czornyju! Od długiego czasu zastanawiam się, skąd u Ciebie taka bogata wiedza w tej dziedzinie? Może to Ty projektujesz te wszystkie urządzenia?:D

Moja wiedza z tego zakresu jest relatywnie niewielka - a owymi urządzeniami po prostu muszę się w miarę biegle posługiwać ;)

Jatin
09-05-2010, 18:32
Faktycznie nie bardzo to do mnie dociera, jestem lekarzem a dokładnie neurochirurgiem i wiem jak mózg interpretuje kolory i jak działa oko ale nie potrafię pojąć jak to jest z barwami wyświetlanymi przez monitory i drukowanymi przez drukarki. Każdy w tym temacie mówi co innego a zwłaszcza producenci urządzeń, że np. ten monitor to wyświetla tyle mln a ta drukarka to tyle itd.
Tym się właśnie zasugerowałem że np. na pulpicie windows wyświetla 16mln (teoretycznie). Więc jak to jest właściwie od momentu zarejestrowania zdjęcie przez aparat w przestrzeni sRGB po przez obróbkę na monitorze i naświetlenie w labie, ile na takim zdjęciu jest faktycznie odwzorowanych barw?

Czornyj
09-05-2010, 18:40
Nie należy mylić tego, na ile odcieni kwantyzowana jest dana przestrzeń barwna z tym, ile realnie zobaczymy różnych odcieni. Jeśli przykładowo mamy monitor wyświetlający przestrzeń sRGB, to sterujemy nim za pomocą 16,7mln sygnałów, ale rozróżnimy na nim tylko 0,9mln walorów barwnych. Odbitka z minilabu ma paletę w porywach do 0,5mln walorów barwnych, najlepsze drukarki pigmentowe dwukrotnie więcej.

Producenci w materiałach marketingowych nie podają tego typu informacji, bo przeciętny śmiertelnik i tak by ich nie zrozumiał. Mało tego - marketingowcy pewnie też tego nie rozumieją ;)

Jatin
09-05-2010, 18:50
No ok to jak byś jeszcze wyjaśnił po co te 16,7mln sygnałów?

Ja to co napisałeś zrozumiałem tak, mamy na monitorze wyświetlone 0,9 mln barw i każda z tych barw jest podzielona na ileś tam odcienie żeby przejścia były łagodniejsze czy coś w tym stylu?

docentx
09-05-2010, 19:06
RGB 8 bitowy to jest 256*256*256 = około 16,7 mln kolorów.

Czornyj
09-05-2010, 19:06
Jest to temat rzeka, ale w dużym uproszczenia kolor kodowany jest za pomocą 8-u bitów na kanał, co daje 2^8 odcieni na kanał, czyli 256 odcieni. Trzy kanały z których składany jest kolor sterowane 256 odcieniami dają nam w sumie 256^3 walorów barwnych, czyli 16,7mln kolorów. Jednak monitor nie wyświetla obrazu w sposób percepcyjnie równomierny, tj. zmiana wartości RGB nie jest proporcjonalna do stopnia zmiany wrażenia barwnego, jakie zaobserwujemy na ekranie - dla pewnych odcieni i barw możemy mocno zmienić wartości RGB i nie zobaczymy wielkiej różnicy, a dla innych tylko troszkę zmienimy wartości i różnica jest znaczna. Do tego potrzebny jest pewien zapas, by można było poddawać zdjęcia edycji bez ryzyka uzyskania posteryzacji - zdjęcia o palecie 16,7mln kolorów możemy w pewnym stopniu rozjaśniać, przyciemniać i ogólnie się nad nimi poznęcać bez dużej utraty jakości. Gdybyśmy nie mieli tego zapasu, szybko utracilibyśmy płynność przejść tonalnych.

Jatin
09-05-2010, 19:11
Ok mniej więcej łapie, dzięki :)

DarekD80
11-05-2010, 00:02
Nikony tańsze mają tylko Adobe RGB i sRGB, jest to w menu fotografowania u mnie w d90, w d80 powinno być podobnie, ale nie mam teraz pod ręką aparatu siostry.

Dzięki! poszukam u siebie w puszce.