Zobacz pełną wersję : D80 i przestrzeń kolorów
DarekD80
08-05-2010, 23:41
Czy i gdzie w D80 można ustawić przestrzeń kolorów, jak sRGB, Adobe RGB, CMYK, EC-cośtam itp. ? (wiem że wysokie modele Nikona to maja)
Sputnik_Wwa
09-05-2010, 00:09
Nikony tańsze mają tylko Adobe RGB i sRGB, jest to w menu fotografowania u mnie w d90, w d80 powinno być podobnie, ale nie mam teraz pod ręką aparatu siostry.
Wszystkie Nikony mają tylko AdobeRGB i sRGB. Aby dokonać renderingu do innej przestrzeni należy użyć konwertera RAW. Nie da się wyrenderować barw do CMYK-a, do CMYK-a się konwertuje na samym końcu, jak zlecenie jest gotowe i ma iść do druku.
Sputnik_Wwa
09-05-2010, 00:19
a wyższe puszki nie mają możliwości dogrania przestrzeni barw? Jeżeli nie to mi się z canonami pomyliło, tam bodaj można jakieś mega szerokie przestrzenie wściubiać tylko nie wiem po co bo ani monitor ani fotolab tego nie ogarnie :P
Nie ma możliwości - ani w wyższych puszkach, ani nawet w Canonach.
Robi się to po to, by na wszelki wypadek nie tracić barw rejestrowanych przez matrycę aparatu cyfrowego. Zwykły monitor tego nie ogarnie, minilab tego nie ogarnie, ale profesjonaliści używający high-endowych technik to ogarniają ;)
Sputnik_Wwa
09-05-2010, 00:34
Ktoś mi mówił, że w Canonach da radę to zrobić, widać mnie wprowadzono w błąd. Widziałem specyfikacje monitorów eizo najlepszych i przestrzeni barw najszerszych nie ogarną ;) Jak się popatrzy na grafy barw niektórych to w porównaniu nawet z Adobe RGB to jakieś kolosy... Mnie starcza odwzorowanie adobe RGB na 100% w monitorze póki co ;)
Monitor-monitorem, a pigmentowe drukarki wielokanałowe mają gamut znacznie wykraczający poza aRGB, więc jeśli chcemy wykorzystać pełen potencjał urządzenia, to musimy użyć pojemniejszej przestrzeni edycyjnej. Gamut współczesnych monitorów z podświetleniem EWGCCFL nie wspominając o RGBLED również wykracza poza Adobe. Do tego niektórzy fotograficy czają się na zabawki, które będą dostępne w przyszłości ;)
Sputnik_Wwa
09-05-2010, 00:45
Ja mam chopla na nowiki i o przekroczeniu adobe rgb wiem doskonale :) Ale na druku się nie znam więc miło się nauczyć czegoś nowego :) Ale co do zdjęć to ja za głosem mojego kumpla. Zdjęcie dzisiejsze, za 10 lat na super monitorze będzie crapowe (mówię o jpg które zwykle mają ludzie), dlatego papier się obroni :)
Wszystko super tylko jest jedno ale, po cholerę takie szerokie przestrzenie skoro i tak ludzkie oko tego nie ogarnie. Co z tego że monitor to wyświetli czy drukarka wydrukuje skoro i tak człowiek nie zobaczy różnicy. Ludzka siatkówka jest w stanie rozróżnić około 10 mln odcieni. Mózg zinterpretuje pewnie odrobinę więcej ale i tak oko go ogranicza.
Wszystko super tylko jest jedno ale, po cholerę takie szerokie przestrzenie skoro i tak ludzkie oko tego nie ogarnie. Co z tego że monitor to wyświetli czy drukarka wydrukuje skoro i tak człowiek nie zobaczy różnicy. Ludzka siatkówka jest w stanie rozróżnić około 10 mln odcieni. Mózg zinterpretuje pewnie odrobinę więcej ale i tak oko go ogranicza.
Oczywiście, że zobaczy - gamut urządzeń opisywany jest we w miarę równomiernej percepcyjnie przestrzeni L*a*b, która odpowiada wrażeniom barwnym standardowego obserwatora. Jeśli mówimy tu o szerszym gamucie danego urządzenia wyjściowego, to mówimy o szerszej palecie barwnej, która jest możliwa do zreprodukowania i zaobserwowania. Drukarkom i monitorom daleko jest jeszcze do zreprodukowania wszystkich możliwych wrażeń barwnych, które może zaobserwować standardowy obserwator. Proszę tu nie siać dezinformacji :lol:
Chyba nie bardzo się rozumiemy, wiec jeszcze raz ludzkie oko rozróżnia około 10mln odcieni barw.
Powiedzmy że mam przestrzeń która ma np 20mln odcieni, tak czy tak połowy z niej nie zobaczysz.
Chyba nie bardzo się rozumiemy, wiec jeszcze raz ludzkie oko rozróżnia około 10mln odcieni barw.
Powiedzmy że mam przestrzeń która ma np 20mln odcieni, tak czy tak połowy z niej nie zobaczysz.
Rozumiemy rozumiemy, tylko ty nie rozumiesz znaczenia podawanych przez siebie liczb i wyciągasz błędne wnioski ;)
Człowiek ze wzmiankowanych 10mln barw jest zdolny "na raz" zobaczyć ok. 3mln walorów barwnych i z owych 3mln barw składa się przestrzeń L*a*b. Różnica pomiędzy dwoma walorami barwnymi wyrażana jest wartością dE, z niemieckiego delta Empfindung, czyli różnica wrażenia. Przestrzeń L*a*b ma zatem objętość ok. 3mln dE^3. I teraz - przestrzeń barwna najlepszych monitorów ma w porywach do 1,3 - 1,5 mln dE^3, czyli pokrywa niecałą połowę wszystkich walorów barwnych, które człowiek jest w stanie rozróżnić. Dla porównania - przestrzeń Adobe RGB ma 1,2mln dE^3, najlepsze drukarki pigmentowe - ok. 0,9mln dE^3, minilaby w porywach do ok. 0,4-0,5mln dE^3.
Gamuty urządzeń wyjściowych rosną w różnych kierunkach, więc nawet jeśli objętość danego gamutu jest duża, to nie ma gwarancji, że kryje on mniejszy gamut, przykładowo monitor LCD EWGCCFL o objętości przestrzeni barwnej 1,3mln dE^3 nie kryje całej przestrzeni barwnej drukarki Epson 7900, która ma przestrzeń barwną o objętości 0,9mln dE^3
Czornyju! Od długiego czasu zastanawiam się, skąd u Ciebie taka bogata wiedza w tej dziedzinie? Może to Ty projektujesz te wszystkie urządzenia?:D
Czornyju! Od długiego czasu zastanawiam się, skąd u Ciebie taka bogata wiedza w tej dziedzinie? Może to Ty projektujesz te wszystkie urządzenia?:D
Moja wiedza z tego zakresu jest relatywnie niewielka - a owymi urządzeniami po prostu muszę się w miarę biegle posługiwać ;)
Faktycznie nie bardzo to do mnie dociera, jestem lekarzem a dokładnie neurochirurgiem i wiem jak mózg interpretuje kolory i jak działa oko ale nie potrafię pojąć jak to jest z barwami wyświetlanymi przez monitory i drukowanymi przez drukarki. Każdy w tym temacie mówi co innego a zwłaszcza producenci urządzeń, że np. ten monitor to wyświetla tyle mln a ta drukarka to tyle itd.
Tym się właśnie zasugerowałem że np. na pulpicie windows wyświetla 16mln (teoretycznie). Więc jak to jest właściwie od momentu zarejestrowania zdjęcie przez aparat w przestrzeni sRGB po przez obróbkę na monitorze i naświetlenie w labie, ile na takim zdjęciu jest faktycznie odwzorowanych barw?
Nie należy mylić tego, na ile odcieni kwantyzowana jest dana przestrzeń barwna z tym, ile realnie zobaczymy różnych odcieni. Jeśli przykładowo mamy monitor wyświetlający przestrzeń sRGB, to sterujemy nim za pomocą 16,7mln sygnałów, ale rozróżnimy na nim tylko 0,9mln walorów barwnych. Odbitka z minilabu ma paletę w porywach do 0,5mln walorów barwnych, najlepsze drukarki pigmentowe dwukrotnie więcej.
Producenci w materiałach marketingowych nie podają tego typu informacji, bo przeciętny śmiertelnik i tak by ich nie zrozumiał. Mało tego - marketingowcy pewnie też tego nie rozumieją ;)
No ok to jak byś jeszcze wyjaśnił po co te 16,7mln sygnałów?
Ja to co napisałeś zrozumiałem tak, mamy na monitorze wyświetlone 0,9 mln barw i każda z tych barw jest podzielona na ileś tam odcienie żeby przejścia były łagodniejsze czy coś w tym stylu?
RGB 8 bitowy to jest 256*256*256 = około 16,7 mln kolorów.
Jest to temat rzeka, ale w dużym uproszczenia kolor kodowany jest za pomocą 8-u bitów na kanał, co daje 2^8 odcieni na kanał, czyli 256 odcieni. Trzy kanały z których składany jest kolor sterowane 256 odcieniami dają nam w sumie 256^3 walorów barwnych, czyli 16,7mln kolorów. Jednak monitor nie wyświetla obrazu w sposób percepcyjnie równomierny, tj. zmiana wartości RGB nie jest proporcjonalna do stopnia zmiany wrażenia barwnego, jakie zaobserwujemy na ekranie - dla pewnych odcieni i barw możemy mocno zmienić wartości RGB i nie zobaczymy wielkiej różnicy, a dla innych tylko troszkę zmienimy wartości i różnica jest znaczna. Do tego potrzebny jest pewien zapas, by można było poddawać zdjęcia edycji bez ryzyka uzyskania posteryzacji - zdjęcia o palecie 16,7mln kolorów możemy w pewnym stopniu rozjaśniać, przyciemniać i ogólnie się nad nimi poznęcać bez dużej utraty jakości. Gdybyśmy nie mieli tego zapasu, szybko utracilibyśmy płynność przejść tonalnych.
Ok mniej więcej łapie, dzięki :)
DarekD80
11-05-2010, 00:02
Nikony tańsze mają tylko Adobe RGB i sRGB, jest to w menu fotografowania u mnie w d90, w d80 powinno być podobnie, ale nie mam teraz pod ręką aparatu siostry.
Dzięki! poszukam u siebie w puszce.